:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Управляващите искат по-къси срокове за отчуждаване в София

На работна среща в парламента днес ще се обсъждат правилата къде и колко небостъргачи да има в столицата
СНИМКА: "ГАРАНТИ КОЗА"
Един от проектите за небостъргачи - на "Гаранти коза" в "Младост".
Промени в законовите текстове, които определят сроковете за започване на отчуждителни процедури при изграждане на обекти - публична общинска или публична държавна собственост, на територията на София, предлагат депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Редакциите са внесени между първо и второ четене на поправките, които ГЕРБ внесе в Закона за устройството и застрояването на Столичната община. Законопроектът предизвика противоречиви реакции заради регламентирането на високото строителство в столицата.

За днес в Народното събрание е насрочена работна среща дискусия, организирана от Регионалната комисия. Тя трябва да разгледа проекта на доклад за второ гласуване на промените в закона. На срещата са поканени всички заинтересовани институции, неправителствени и браншови организации.

Действащите текстове на закона за столицата определят, че срокът за започване на процедура за отчуждаване при изграждане на първостепенни улици, метро, трамвайни и жп линии, обекти на зелената система или съоръжение за третиране на отпадъци е 15 години след приемането на общ устройствен план. За второстепенни улици, обекти на социалната инфраструктура, общинското и държавното управление срокът е 10 години, а за всички други видове обекти - 5 години. След това собствениците могат да искат промяна на плановете и запазване на имотите си.

Искрен Веселинов (ОП), шеф на парламентарната регионална комисия, и Александър Ненков (ГЕРБ) - един от вносителите на законопроекта, искат след изтичането на посочените срокове да се прилагат правилата на Закона за устройството на територия (ЗУТ). Мотиви не посочват. Валентин Николов и Мария Илиева (ГЕРБ) настояват цялата разпоредба със сроковете да отпадне от закона, без въобще да уточнят какво да я замени. Същото предлага и Александър Сабанов (ОП), според когото така щял да се уеднакви режимът за отчуждаване. В самия ЗУТ пише, че срокът за започване на отчуждителни процедури е 10 години от влизането в сила на подробните устройствени планове за изграждане на елементи на техническата инфраструктура, а за имоти, предвидени за озеленени площи - 15 години.

От БСП предлагат в териториите, определени за високо строителство, да не се допуска изграждането на жилища. Според социалистите трябва да се привличат инвестиции и същевременно "столичани да обитават жилища в квартали, които не са бетонови гета и слънцето се вижда". Настояват и при изграждането на нови паркове и реконструкцията на стари задължително да им се осигуряват напоителни системи.



ОБЛЕКЧЕНИЕ

"Обединени патриоти" внесоха поправки в ЗУТ, с които се предвижда експлоатационните дружества, предоставящи услуги в областта на водоснабдяването и канализацията, електроснабдяването, топлоснабдяването и газификацията, да дават служебно на администрацията информация, необходима при разработването на устройствени планове и инвестиционни проекти. Сега възложителите на устройствени планове - държавни и местни органи, физически и юридически лица, заплащат на дружествата, за да получат тези данни.
1175
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД