:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 221
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тромави процедури спъват строителството и бизнеса с имоти

Ситуацията на полузаконност пречи на всички, според главния архитект на София Здравко Здравков
СНИМК: БГНЕС
В столичния квартал "Лозенец" миналия месец протестираха за пореден път срещу строежа на небостъргач. Оказва се, че и строителите, и брокерите предпочитат да има лимит за високите сгради.
В над 50 закона и 400 наредби са разпилени всички изисквания за устройство на територията. Почти невъзможно е да се следят непрекъснатите изменения в нормативната уредба. Няма разлика в изискванията за обем и съдържание на документацията за различните категории строежи - "от кокошарник до летище се изискват еднакъв брой документи". Това каза архитект Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България (КАБ) по време на дискусия за предизвикателствата пред бизнеса с имоти в края на миналата седмица.

В момента в България има свръхрегулация върху процеса на строителството. Още по-голям проблем е, че контролът е на хартия, а не на терен и само формално се минава през огледите на строежа. По инициатива на КАБ след среща с Министерския съвет се подготвя концепция за ново законодателство и за пълна промяна на досегашния ред. Основната идея е държавата да има регулираща роля, но да пази единствено обществения интерес, а не както е в момента - да контролира отношения между частни лица, допълни Бакалова на форума, организиран от Имоти.нет.

Инвестициите и строителството в столицата са изключително големи, затова са нужни ясни регламенти, които да задават тона на това къде и какво може да се строи, каза главният архитект на София Здравко Здравков. Липсата на ясни регламенти е и причината сградите да не изглеждат визуално добре. Според главния архитект ситуацията на полузаконност пречи на всички. С промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО) се предвижда височината на сградите в централната част на града да бъде ограничена до 50 м, в рамките на Околовръстния път - до 75 м, а извън Околовръстния път - до 15 м. До края на годината ще бъдат създадени нови наредби към закона, допълни той.

Разрешаването на строителство на много високи сгради създава множество проблеми, алармираха брокери по време на дискусията. Една от преките последици е, че цените на имотите наоколо падат. Причина за това е както промяната на изгледа, така и засиленият трафик, който тези сгради създават.

Строителният бранш също иска опростяване на правилата, свързани с администрацията, за да бъдат лесно приложими. Нормативната база непрекъснато се усложнява. Въвеждат се нови рестрикции с цел да се защити обществото от презастрояване, но това има обратен ефект, коментира Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи.



ПРОМЕНИ

Със законови промени трябва да се създаде забранителен режим и ясно дефинирани правила за строителството, смятат от Камарата на архитектите. Причината е, че в момента прилагането на закона доста често е субективно. Архитектите предлагат и електронна система, за да има свързаност на всички институции. Тя ще включва и наблюдение над строежа чрез видео- или фотодокументация. Целта е не само контролните органи да имат достъп до системата, но и заинтересованите купувачи да могат да се запознаят с електронното досие на сградата.
1
1471
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
26 Февруари 2018 10:45
Като погледна от прозореца и хич не личи да е така....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД