:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 260
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" искат повишение на цените

Увеличението или ще бъде минимално, или изобщо няма да го има, контрираха от регулатора
СНИМКА: БГНЕС
Шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че рязко увеличение на тока от лятото няма да има. Конкретните искания на ЕРП-тата ще станат ясни в края на март.
И трите доставчика на ток - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", обявиха в сряда, че пишат разчети за вдигане на цените от 1 юли. По закон в края на февруари ЕРП-тата са длъжни да уведомят Комисията за енергийно и водно регулиране дали смятат да променят тарифите си, а до 31 март трябва да представят и конкретните си искания. ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" не уточняват в официалните си съобщения каква точно промяна на цените ще искат.

Комисията няма да позволи рязка промяна на цената на тока, обяви вчера председателят на КЕВР Иван Иванов. "Нито кредитите, нито лихвите са ценообразуващи", заяви той по повод сделката за продажбата на ЧЕЗ на "Инерком" и заявените намерения на компанията.

Експертът от комисията Пламен Младеновски също заяви, че поскъпването вероятно ще е минимално или изобщо няма да го има. "Всяка година те искат поскъпване на тока, но тези техни искания се анализират от експертите и в крайна сметка се стига до заключение дали са основателни, неоснователни и т.н., така че според мен няма място за притеснения. Поне към момента, без да съм запознат в детайли с тяхното искане, аз не виждам някакви предпоставки за увеличение на цените", каза той пред БНР.

От ЧЕЗ заявиха, че с предложението си целят да се осигурят сигурност на снабдяването и качествена услуга на клиентите, намаляване на технологичните разходи и необходимите средства за развитие и разширяване на мрежата. В заявлението си "ЧЕЗ Разпределение България" ще отрази реално достигнатото ниво на технологичния разход за 2017 г. в размер на 10.35%, реалните разходи за балансиране, както и планираните брутни инвестиции за целия пети регулаторен период в размер над 278 млн. лв., пишат от компанията.

От ЕВН разпространиха почти подобно съобщение и също не уточниха на какъв процент увеличение ще заложат. Последното поскъпване на тока бе миналия юли, когато цените бяха повишени с 2-3%. Първоначално обаче и трите компании поискаха значително по-голямо увеличение. Традиционно дружествата искат голям скок, но в крайна сметка получават по-малко повишение на цените. На практика играта между регулатора и ЕРП-тата се върти в омагьосан кръг. Доставчиците мотивират исканията си за по-високи цени с нуждата от инвестиции в мрежата. Енергийният регулатор от своя страна обаче първо иска "да види" вложенията, а едва след това да потвърди и новите цени.

Преди около година например КЕВР провери инвестициите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". Тогава комисарите засякоха разминаване между плановете и реалните инвестиции по мрежата. Затова и регулаторът преразгледа исканията за промяна в цената на тока и ограничи поскъпването.



ТОПЛО

Регулаторът ще направи проверка за това дали жалбите на клиентите за проблеми с парното в Перник са основателни. Ако се окаже, че оплакванията са основателни, експертите на КЕВР ще решат как да накажат "Топлофикация Перник". След приключване на проверката ще бъде изготвен и доклад, който ще бъде представен от комисията, съобщиха вчера от ведомството.

Четвърта енергийна компания съди България

След като България се сдоби с три арбитражни дела от страна на трите ЕРП-та, още една енергийна компания е завела иск срещу страната ни в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон.

Общата сума на исковете на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" е от порядъка на около 1 млрд.евро. Не е известен искът на ЧЕЗ, но според официалното съобщение на компанията става въпрос за "стотици милиони евро".

Новото дело срещу България е заведено от ACF Renewable Energy Ltd, Малта, съобщи Economix.bg. Размерът на иска не се посочва.

Инвеститорът е собственик на "АКВА Пауър Си Еф Карад Пи Ви Парк" - фотоволтаична централа край с. Караджалово, Първомай, с инсталирана мощност 60 мегавата.

Зад малтийската компания всъщност стои голям саудитски холдинг - AKWA Holding. По данни на AKWA инвестицията в България е 272 млн. долара.

ACF Renewable Energy води делото срещу страната ни заради промени в правилата на електроенергийния пазар. Фирмата е имала затруднения с обслужването на заем заради въведените у нас ограничения за изкупуване на ток от ВЕИ централи, таксата за достъп и вноската във фонд "Сигурност на енергийната система".

16
2656
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
28 Февруари 2018 20:20
Защо пък да не поискат увеличение на цИните ?
28 Февруари 2018 20:48
Абе тоя неприятен, каканижещ и душевно-нечистоплътен наглец, шеф на ДКЕВР, няма ли да го разкарат най-сетне?
Стига ни е лъгал и заблуждавал некомпетентно. Съвсем се оплете в безхаберието си, нещастника.
Хайде, като един Титаник да потъва в забвението на историята.
28 Февруари 2018 20:52
И що така решиха тия убавци? Въобще по каква причина ни трябва частни посредници?
28 Февруари 2018 20:56
Инвеститорът е собственик на "АКВА Пауър Си Еф Карад Пи Ви Парк" - фотоволтаична централа край с. Караджалово, Първомай, с инсталирана мощност 60 мегавата.

Зад малтийската компания всъщност стои голям саудитски холдинг - AKWA Holding. По данни на AKWA инвестицията в България е 272 млн. долара.[/quote]

Дали тия инвестиции от 272 млн. долара са реалните вложения или са набъбнали от неколкократно калкулираните взятки.
Още пари, които ще излязат бадева от джобовете ни.
28 Февруари 2018 21:09
Защо не? Овцете дават мляко, после се стрижат, накрая дерат...
------------
Блогът на Генек

28 Февруари 2018 21:51
инвестицията в България е 272 млн. долара

Каква е тая "златна" ИНВЕСТИЦИЯ за ВЕИ централи, от която вместо да спечелим, ще плащаме и исковете им.
Та 272 млн. долара са около 1/2 милиард лева инвестиции за нещо прекалено скъпо, което би следвало да е екологично чисто, не застрашаващо птиците, животните и хората и в пъти по-евтино от тока на "Мариците" например?!
28 Февруари 2018 21:58
Ако И.Иванов иска да спаси задника на ББ, трябва да позволи увеличаване на цените с минус 5-8%
28 Февруари 2018 22:40
Щом има увеличение на заплати и пенси ще има увеличени на всичко.Демек ставате по бедни.Затова казвах замразяване на заплати и цени е най правилното решение.
01 Март 2018 03:56
Дори КЕВРеците да задържат за известно време цените на сегашното им с нищо неоправдано завишено равнище, непосилно за джоба на българите, крадливите ЕРП-та ще започнат масово да надписват още по-безогледно сметките ни, както беше през онзи февруари.
А за отопление ще се използва вече всичко - не само стари гуми и парцали.

Свалете цените на тока, водата и парното! Стига сте хранили наши и чужди търтеи за наша сметка за тоя що духа!
01 Март 2018 08:14
Щом има увеличение на заплати и пенси ще има увеличени на всичко.Демек ставате по бедни.Затова казвах замразяване на заплати и цени е най правилното решение.

Не замразяване.
Може и трябва да се направи намаляване на цени и заплати както при Вълко Червенков.
Защото е научно доказано, че при комунизма парите изчезват и ние трябва да вървим натам.
01 Март 2018 10:13
От ЧЕЗ заявиха, че с предложението си целят да се осигурят сигурност на снабдяването и качествена услуга на клиентите, намаляване на технологичните разходи


И как става това, когато нито едно от трите ЕРП-та не успя да се справи от масовите кражби на ток от циганите.
При това , печалбите им не пострадаха, инвестициите им са символични - пита се, кой плаща цялата сметка ?
След един такъв въпрос някак силно ме заболя ... кесията !
01 Март 2018 10:43
ablepsia01 Март 2018 03:56
Дори КЕВРеците да задържат за известно време цените на сегашното им с нищо неоправдано завишено равнище, непосилно за джоба на българите, крадливите ЕРП-та ще започнат масово да надписват още по-безогледно сметките ни, както беше през онзи февруари.
А за отопление ще се използва вече всичко - не само стари гуми и парцали.

Свалете цените на тока, водата и парното! Стига сте хранили наши и чужди търтеи за наша сметка за тоя що духа!
01 Март 2018 12:20
Много моля някой вещ и знаещ в занаята да поясни следното:
- В зората на "Демокрацията" ни проглушиха ушите с идеята, че трябва да достигнем цена за потребител от 3,5 $ цента. Тогава като стигнем тази цена и вече всичко е готово и сме наред. Днес цената е над 10 $ цента и пак не стига. Ерго - какво стана, че тези 3,5 $ цента толкова ги подминахме? Кой хлъзна народеца?
01 Март 2018 12:21
За 1 киловатчас - да доуточня.
01 Март 2018 12:40
Ако саудитците спечелят това ще е прецедент и ще последва лавина от нови искове и огромни загуби за данъкоплатците. Но дотам доведе лакомията и навлизането на немалка част от депутатите в бизнеса с "чистата" (която може и да ни очисти от територията) енергия.
01 Март 2018 13:30
Кръвопийци !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД