:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕС може да въведе още 4 месеца отпуск за гледане на дете

Снимка: Архив "Сега"
У нас платеното майчинство е дълго, но работното време не е гъвкаво. Затова бабите помагат.
Идеята за въвеждане на допълнителен 4-месечен отпуск за отглеждане на дете ще бъде обсъдена на 15 март в рамките на българското председателство на Съвета на Европа, съобщи Нова тв. Промяната може да стане част от директивата за по-добро балансиране на професионалния и личния живот.

Предложението е както майките, така и бащите да имат право на още общо 4-месечен платен отпуск, който да ползват на части, докато детето навърши 12 години. Идеята е новият отпуск да може да се ползва по време на летни ваканции или ако детето боледува. Допълнителните дни ще доведат до по-гъвкаво работно време и по-малко болнични, смятат от социалното ведомство.

"В много от случаите финансовите министри са "против", социалните са "за". Притесненията дори и на големи страни като Франция и Германия са, че тази законодателна инициатива поражда доста финансови ангажименти за бюджета", коментира обаче зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Освен това България има най-дългото майчинство - 52 седмици високо платено и още толкова с по-ниско обезщетение, за разлика от редица страни в ЕС, където за раждане и отглеждане на дете се дават под 10 седмици платен отпуск.

Очаква се, че на срещата у нас компромис все пак ще бъде постигнат, но отпускът може да се съкрати до два или три месеца. Дългото отсъствие от работа води до деквалификацията на майките, а оттам и до по-ниски възнаграждения и по-ниски пенсии, смятат работодателите. "Ние бихме предложили, ако такава директива се приеме, тези нови 2 или 3, или 4 месеца отпуск да са в това число, а не допълнително над двете години", коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

2
3087
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
05 Март 2018 22:51
Дано
06 Март 2018 06:20
Българско Председателство на Съвета на Европа?!?
Окъде си набирате дописниците... Сигурно поискалия най-ниска заплата по време на интервюто за работа...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД