:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 318
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Професорските титли ще се отнемат при доказано плагиатство

Ограничения ще има даже за заварените случаи, които не отговарят на новите изисквания
СНИМКА: БГНЕС
Петър Николов окачестви промените като революционни. Години наред за тях имаше сериозен отпор.
Лицата, за които се установи плагиатство или недостоверност на данните в представените научни трудове, ще се освобождават от академична длъжност и ще се отнемат научните им степени. Въпросните "доценти" и "професори" освен това занапред повече няма да могат да кандидатстват или да заемат подобна длъжност в своя или друг вуз. Това решиха депутатите от парламентарната просветна комисия, които вчера приеха на второ четене дългоочакваните промени в закона за развитие на академичния състав. Оказа се, че основната част от текстовете са били приети на изнесени заседания на комисията във Велинград през февруари. Вчера бяха гласувани последните останали текстове, касаещи плагиатството.

Промените бяха окачествени като революционни от зам. просветния министър Петър Николов, защото за първи път въвеждат задължителни минимални изисквания за кандидатите за академични степени и длъжности. Въвежда се и ред за установяване на плагиатство, какъвто досега липсваше, поради което подобни случаи не можеха да бъдат установявани и санкционирани.

Според приетите промени към министъра на образованието се създава комисия по академична етика, която ще разглежда сигнали относно нарушения при провежданите процедури за присъждане на научни степени или заемане на академични длъжности. Тя ще се състои от петима членове, един от които е юрист. Председателят й и трима от членовете й ще са представители на 4-те научни области, предложени от висшите училища. Те ще са хабилитирани лица, притежаващи степен доктор и с най-малко 10 г. стаж по специалността.

При установяване на недостоверни данни, плагиатство или друго нарушение просветният министър ще издава заповед за прекратяването на процедурата. При системни нарушения при провеждане на процедурите за научни степени и академични длъжности, което значи над 3 нарушения, министърът ще предлага дори отнемане на програмната акредитация на съответното висше училище, решиха депутатите. Ректорът на съответното висше училище пък ще отнема научната степен на провинения си колега и ще го освобождава от академична длъжност. Ако самият ректор е уличен в плагиатство, какъвто случай има във Варна, то санкцията за него ще се налага от председателя на общото събрание на вуза.

Според новите текстове плагиатството ще се наказва без давност, по всяко време, по което се установи. Заварените случаи на доценти и професори, които вече са защитили званието си, но не отговарят на нововъведените задължителни минимални изисквания, също ще попаднат под влиянието на новия закон - занапред те няма да имат право да ръководят докоранти, да са членове на журита и да заемат ръководни постове в сектора.
38
10661
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
07 Март 2018 20:17
То няма в БГ хабилитиран преподавател, който да не е преписал дословно или "творчески" от някой западен или източен колега. 100% от "авторските" учебници са "сглобка" от непреведени чужди източници.
07 Март 2018 20:19
Идеята по принцип е добра, но познавайки някои нрави в българската академична общност, мисля, че се дава началото на лов на вещици във ВУЗ-овете. Дано се утвърдят читави критерии за плагиатство.
07 Март 2018 20:20
*
07 Март 2018 20:36
Отдавна трябваше
07 Март 2018 20:45
как протича отнемането на титлата:

Фсички професори, доценти и тем подобни се строяват на плаца, гл.асистент бие барабана, провинилият се ф плагиатство професор излиза две крачи прет строя, ректорът вади церемониална нойца за метал, реже му/ѝ позлатения професорски гердан, а после деканът вади обикновена нойца и му/ѝ праи мантията на дреб.
След тва охраната изтласква опозореното лице извън района на академичния обект.
07 Март 2018 20:54
Може и така
07 Март 2018 22:45
Крайно време беше, че са напълни со всякаква небъдна серготепска паплач.
07 Март 2018 22:51

07 Март 2018 22:56
То няма в БГ хабилитиран преподавател, който да не е преписал дословно или "творчески" от някой западен или източен колега. 100% от "авторските" учебници са "сглобка" от непреведени чужди източници.

Кардинале, гледай си твоята църква и не обобщавай. В малкото други(не твоя) университети не хабилитират за учебници.
07 Март 2018 22:56
07 Март 2018 22:56
Най-после нещо адекватно в законодателството ни. Да благодарим на "професор" Росен Василев - първият доказан ректор плагиат в българската история, който най-нагло, въпреки доказаното от независима научна комисия плагиатство, си е ректор и до днес, за срам и позор на всички свои колеги от Технически университет - Варна. Вярно, варненци голям срам брахме, ама и принос за развитието на науката дадохме
07 Март 2018 23:53
Ако някой прегледа дисертациите, ще се удиви колко приноси имат българските учени! И се пита: защо тези приноси не са станали достояние на световната научна общност?
08 Март 2018 00:15
ВлаТко Мурдаров - при преводите и речниците!

Щото речниците са за всички. Особено тези на българския език!
08 Март 2018 07:04
Следващата стъпка трябва да бъде изритването на всичкото пияндурник и откровен малоумник, с каквито в тези среди е бъкано, примери няма да давам, ама и наоколо се навъртат няколко такива те си се знаят
08 Март 2018 07:12
по добре на всеки 5-7г да си защитават длъжностите с публикации, участия в научни събития, к-во успешно подготвенни кадри, изядени грантове и др...иначе от рутина ръждясват.
08 Март 2018 07:34
Според новите текстове плагиатството ще се наказва без давност, по всяко време, по което се установи. Заварените случаи на доценти и професори, които вече са защитили званието си, но не отговарят на нововъведените задължителни минимални изисквания, също ще попаднат под влиянието на новия закон - занапред те няма да имат право да ръководят докоранти, да са членове на журита и да заемат ръководни постове в сектора.


Знам за хора, станали професори, с изцяло преведени и преписани учебници. Дано да се оправят нещата. Крайно време беше.

Макар че онзи, дето говореше с извънземните и БАН бра също голям срам с него, си продължава. Даже стана професор!

08 Март 2018 08:35
Ваааай, на АлЙо ще му резнат ли синджира?
Нали е до цент. Завалията не можа да стане до долар.


08 Март 2018 08:40
wreckage07 Март 2018 20:45
как протича отнемането на титлата:

Трети закон на Паркинсон:
Колкото са повече професорите, толкова са по-малко асистентите.
Настана време и за хабилитирането МУ!
08 Март 2018 08:59
мисля, че се дава началото на лов на вещици във ВУЗ-овете.

Хабилитирани вещици
08 Март 2018 09:03
Макар че онзи, дето говореше с извънземните и БАН бра също голям срам с него, си продължава. Даже стана професор!



На този дето звездите му го говорят верно ли стана професор ?

Знам че получи две или три положителни рецензии, напълно неочаквано от хора, които познавам лично и са принципни и силни учени. Топката беше в НС на ИКИ.

Ако е станал професор е срам за БАН, както и някои конкурси в и-тута на самозабравилия се доцентин.
08 Март 2018 09:16
текстовете са били приети на изнесени заседания на комисията във Велинград през февруари.

Велинград е важен университетски център.
Борбата с плагиатството във Велинград е силен сигнал и ясен знак за безкомпромисност към нарушителите.
08 Март 2018 10:36
Плагиатството не е единствената беда. Сегашният ред за присъждане на степени и звания позволява това да става незаслужено и в други случаи (които вероятно са даже по-чести). Напълно е възможно представените трудове при дадена процедура да не са били преписани от другаде, но да не съдържат достатъчен научен принос или даже да са в основата си погрешни, а въпреки това процедурата да е завършила успешно за автора им. За съжаление поправянето на пораженията вече е много трудно, защото хората с незаслужено получени степени и звания вече са част от научната общност и участват във вземането на решения. Даже и при преценките дали в даден случай има плагиатство техните мнения могат да попречат на обективността.
08 Март 2018 10:56
минимални изисквания за кандидатите за академични степени и длъжности. Въвежда се и ред за установяване на плагиатство, какъвто досега липсваше, поради което подобни случаи не можеха да бъдат установявани и санкционирани.


Не чувам да се говори за нароилите се професори и доценти до сега, ловейки риба в мътни води ?!
Тези промени в закона ми приличат много на узаконяване на досегашните мушенгии в академичните среди !
08 Март 2018 11:01
И да разведря атмосферата на Форума : - Известният на времето габровски адвокат, МАРКО ТОТЕВ, на един прием у кмета чул как един от управниците с особен патос говорел на висок глас - "Добро ли сме зло ли правили,
потомството нази ще съди !"
Марко Тотев търпял, търпял , па извикал : - Някои тук много разчитат да ги съди потомството , а не съвременниците !
08 Март 2018 11:30
Не чувам да се говори за нароилите се професори и доценти до сега, ловейки риба в мътни води ?!
Виж последния абзац.
08 Март 2018 12:18
Прав е бавно загряващият, че най-големият проблем са текстовете без принос, по несъществени теми, лишени от цел и от аргументи. Но все от някъде трябва да се започне, ще ми се да вярвам, че случващото се е стъпка в правилната посока. Ако се отсеят поне откровените преписвачи, ще е добре. Макар че в моята специалност дори студентите рядко си го позволяват.
08 Март 2018 12:21
Pearl_Earring
08 Март 2018 15:13
"Добро ли сме зло ли правили,
потомството нази ще съди !"
Марко Тотев търпял, търпял , па извикал : - Някои тук много разчитат да ги съди потомството , а не съвременниците !


08 Март 2018 15:27
Макар че в моята специалност дори студентите рядко си го позволяват.


Един мой близък беше разказал следния фрапиращ случай.

Предава студент курсова работа на декана - статия, написана от самия декан. Едно към едно, само подписана от студента. Когато преподавателят го попитал, онзи се извинил с това, че взел статията от интернет и там не било отбелязано името на автора.

Плагиатството обикновено се прави по по-хитри начини, като просто се преразказват чужди идеи или се крадат само части. Има и такива, които записват казаното от други и после го публикуват под свое име - като доклад, статия, глава от книга. Тогава е по-трудно да се хване или докаже, но пак има начини и има какво да се направи.

Хубаво е, че според новия закон няма давност.
08 Март 2018 16:01
Знам за хора, станали професори, с изцяло преведени и преписани учебници.

Нищо не трябва да е плагиатствано,нито монография, нито статия, нито учебник, но все пак професор не се става с учебник /необходимо е да имаш, разбира се/, а с нуачни изследвания - монографии, статии, студии и пр.
08 Март 2018 17:33
Всеки трябва са отговаря за действията си и колкото по високо е в йерархията на науката-толкова по-видима е неговата дейност. Това е мисия на учен и преподавател и морала е важна част от авторитета, който гради.
08 Март 2018 19:31
wreckage
07 Март 2018 20:45

как протича отнемането на титлата:

Фсички професори, доценти и тем подобни се строяват на плаца


Тц, не четеш! Първо е "революционно" - "Промените бяха окачествени като революционни от зам. просветния министър Петър Николов";
Второ е "етично" - "към министъра на образованието се създава комисия по академична етика" Даже няма да има нужда от тефтерче (на Филип Златанов). Може само с листчета да се води революцията;
Трето е "иде ми - дойде ми" - ще бори Процедурата ( "ще разглежда сигнали относно нарушения при провежданите процедури" ) с "установяване на недостоверни данни, плагиатство или друго нарушение". Сиреч, ако името на кандидата е достоверно, не е заимствал от творенията на членовете на комисията/научния съвет и си е платил данъците си (друго нарушение), отма се изстрелва за това, за което е кандидатствал.
Последно, резултатите ще са като на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество - огромни разходи за издръжка на Комисията и 90% отменени решения от Съда. Ако се процедира с листчета, ефективността на Съда срещу Комисията може да достигне и 120%. Или казано на новогор, Комисията по етика ще има висока отрицателна ефективност и ще си заслужи 13-та, 14-та и 15-та заплати.
08 Март 2018 19:39
hamel
07 Март 2018 20:36
Отдавна трябваше


Бидейки "прост гражданин" ака Сула, не разбрах това плагиатство като как ще се бори, когато ВУЗ-ове и институтите нямат абонаменти за научни списания? Тоя, дето ще го играе съдник, освен на "листчета" има ли на нещо друго, на което да се позове? Ако се стигне до съд, разпечатки от интернет не вършат работа (проблем с датирането). А "сурат тефтерите" често се губят от вещите лица и техните (по)следователи.
08 Март 2018 19:44
просто се преразказват чужди идеи


Не знаех, че и за фантастика се раздават степени и титли. Нямаше ли изискване за учените да представят научни резултати, било от експеримент, или теория? Щото, ако е само голи идеи и философстване, то целия форум сме за академици.
08 Март 2018 21:08
08 Март 2018 21:13
Тоя, дето ще го играе съдник, освен на "листчета" има ли на нещо друго, на което да се позове?
Има начини. Има платформи, които проверяват текстовете. Освен това, какъвто е случаят във Варна, "двете старчета" представиха материали на комисията оглавявана от акад. Кендеров. Не е трудно.
08 Март 2018 21:19
Нямаше ли изискване за учените да представят научни резултати, било от експеримент, или теория?
Така беше по стария закон. Сега се набляга на образователната компонента на Образователната и научна степен степен "Доктор". А и т.нар. "хабилитации", не са хабилитации, а заемане на длъжност. Има разлики. Е, аз съм от старите, "ваковците".
08 Март 2018 22:13
Apolitichen
08 Мар 2018 19:44


Да се доизясня, че пак може да не разбереш - в случая говорех за плагиатството по принцип.

Виждал съм повече от веднъж статии с вградени в тях абзаци от статии на други хора, тук-там с някое попроменено изречение за цвят. Виждал съм и другите споменати примери. Знам също така и за един, който, за да се спаси от обвинения в плагиатство, не се посвени да залее с помия автора пред хора и пред институции, като по този начин се опита да съсипе него и семейството му.

Плагиатството е огромно петно, както върху морала, така и върху репутацията на човека. Винаги обаче има какво да се направи, особено ако се потърси добър съвет.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД