:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 350
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Водещи юристи сринаха от критики работата на парламента

Законите се правят безотговорно, аматьорски и популистки, възмути се председателят на консултативния правен съвет към НС проф. Огнян Герджиков
СНИМКА: БГНЕС
Огнян Герджиков
Законотворчеството на 44-тото народно събрание предизвика истинска лавина от унищожителни критики. Само в рамките на няколко дни водещи фигури в правото избухнаха срещу калпавата продукция на парламента, доминиран от ГЕРБ и "Обединени патриоти", но прокарващ и странни закони на ДПС.

В последните години у нас законите се правят "безотговорно", "популистки" и "непрофесионално", възмути се проф. Огнян Герджиков, бивш служебен премиер и ексшеф на парламента. "Когато виждам как се творят законите, наистина излизам от равновесие. Ние непрекъснато си нарушаваме конституцията, имаме една фасада за конституция и си я погазваме кой както намери за добре. И сме членки на Европейския съюз, и се чудим как ни държат още с такова законодателство", коментира юристът по Би Ти Ви. Законът за КТБ например е "явно противоконституционен, ачик-ачик, не знам защо досега никой от тези, които могат, не са сезирали", коментира Герджиков. Той поясни, че въпросният закон обявява със задна дата сделки, извършени преди законът да влезе в сила. "Това нещо в белия свят го няма, не може да съществува, това е погазване на елементарни правни принципи. Обаче у нас върви, у нас всичко може да се напише на хартия и то минава", с горчивина констатира професорът по право.

На въпрос какво смята по горещата тема за неизбежната отбрана, Герджиков отговори, че сегашната уредба е добра, но трябва да се обърне внимание на правоприлагането й, защото има разминаване в практиката на различните съдилища. "У нас, каквото и да стане, първосигналната реакция е да се търси промяна в закона. Особено опасно е това в наказателното право", коментира Герджиков. Той посочи, че Наказателният кодекс прилича на дреха, на която кръпките са повече от самата дреха - "изключително лош закон, с непрекъснати промени, с архаични текстове. Общата част е чудесна, направена по европейски традиции, но специалната част - отделните видове престъпления и тези опити непрекъснато да се променя - това е нещо, което не води до стабилност", подчерта юристът.

Остри критики към НК отправи и водещият специалист по наказателно право проф. Пламен Панайотов. Той предупреди, че Народното събрание обсъжда опасни поправки в Наказателния кодекс, които могат да превърнат всеки втори длъжник в престъпник.

Панайотов коментира пред Дарик радио, че особен проблем ще предизвикат промените, свързани с т.нар. борба с корупцията при частниците. "Формално погледнато, ако дадете бакшиш на сервитьора, и двамата отивате в затвора", даде пример за абсурдните текстове проф. Панайотов. Той посочи, че в Народното събрание в момента има вече седем различни проекта за промени в Наказателния кодекс, а осмият е за неизбежната отбрана.

Друг от проектите пък заличава маловажните кражби, приравнявайки ги с големите. Това означава, че за кражба на кисело мляко отиваш до осем години в затвора, посочи проф. Панайотов. Според него предлаганите промени грубо нарушават принципа за съразмерност на наказанието и противоречат на европейското законодателство. На юристите хич не им е до смях, защото правните абсурди са толкова големи, че ако се приемат предложените промени в НК, ще има сериозни проблеми, предупреждава професорът.

Колегата му Огнян Герджиков е толкова отчаян от халтурата на депутатите, че се чуди дали има смисъл да остане председател на Консултативния съвет по законодателство към НС. "Събрал съм юристи - капацитети в своята област, но никой не се интересува от тяхното професионално мнение", оплака се проф. Герджиков. Той даде пример как оглавяваният от него съвет е дал становище от 20 страници за противоречия в един закон, но никой не обърнал внимание. "Това е - професионализмът е натикан в ъгъла. Още преди Нова година съм поискал среща с председателя на НС Цвета Караянчева, но до момента нямам реакция от нейна страна", сподели юристът.

За промените в Закона за частната охранителна дейност, които бяха дадени на КС от главния прокурор и президента, Герджиков коментира, че няма да се стигне до връщане на мутрите от 90-те години, но хората от малките населени места не се чувстват защитени и "някои от тях не са виждали полицай, освен на картинка. Това е реакция, че МВР към днешна дата не е в състояние да осигури обществения ред в малките населени места. Затова е тази реакция на кметовете и от тази гледна точка ги оправдавам - те търсят начин да осигурят известно спокойствие на своите хора".

Само преди дни Консултативният съвет даде становище, че промените в Търговския закон, които уж уреждат изплащането на заплати в закъсали фирми и с които управляващите и омбудсманът се хвалят от два месеца, са противоконституционни. Становището е изготвено от двама от най-известните юристи в търговското право - проф. д-р Ангел Калайджиев и д-р Таня Бузева. Депутатите изобщо не се трогнаха.







27
15563
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
18 Март 2018 19:16
Да извиняват "водещите юристи", ама властта в тази страна произлиза от народа и принадлежи на народа, в лицето на избраното народно събрание. Следователно, законите трябва да отразяват волята на народа, а не тази на "водещите юристи".
(И като знаем че един от тези "водещи юристи" е и министър, да не коментирам повече).
18 Март 2018 19:50
Законите се правят безотговорно, аматьорски и популистки
18 Март 2018 20:17
Водещи юристи сринаха от критики работата на парламента

Значи, преди известно време, Президентът Радев разкритикува Парламента и видяхме как ББ, ЦЦ, Караянчева и Co. се юрнаха по студията и пред медиите да "млатят" Президента, че сривал бил авторитета на същия този Парламент! СЕГА, ще има ли канонада по тези юристи, позволили си да сриват по този начин авторитета на "любимото" ни Народно събрание? Обаче, забелязвам една тенденция. Всеки път, когато Президента върне закон, заради недостатъци, недомислици или пък противоречие на закона с Конституцията, ни обясняват как той не разбирал същността на закона. Нещо повече, почти всички тези върнати (прегласувани) закони, биват преправяни, преди да са обнародвани! Виждам и тези юристи са на същото мнение и си задавам следния въпрос отговор, Президента май все пак е прав, че този Парламент, произвежда само брак, лобизъм и клиентелизъм!!
18 Март 2018 21:04
Една вечер Йоцо се не върна вкъщи. Заранта син му отиде да го дири право при скалата, мислейки, че може да е паднал в пропастта.

Но той го завари умрял там с шапка в ръка.

Йоцо беше ненадейно издъхнал, поздравлявайки нова България…
18 Март 2018 21:35
Не съм и не е нужно да съм водещ юрист, за да направя тази констатация. Работата на парламента е изключително слаба и това се вижда с просто око. Законите се пишат в нечий интерес, ремонтират се безброй пъти. Даже много често са нужни по няколко водещи юристи, за тяхното тълкуване. Даже се случват и по няколко различни тълкувания и от водещите магистрати. По-интересно е защо сега са получили трибуна, респективно проявили обществена активност.
18 Март 2018 22:38
То щото със закони правени от юристи сме цъфнали и вързали.
19 Март 2018 00:42
fbr6518 Март 2018 22:38
То щото със закони правени от юристи сме цъфнали и вързали.


Не сме,ама Герджика е класа над шебеците!!
19 Март 2018 01:34
То щото със закони правени от юристи сме цъфнали и вързали.

А от кои? От зарзаватчии?
Ами то, комай, щом министър-председател е пожарникар, значи може.
Та затова сме на тоя си хал!
19 Март 2018 06:54
Това означава, че за кражба на кисело мляко отиваш до осем години в затвора, посочи проф. Панайотов.

Водещите юристи не забелязват ли това "до", което е преди осемте години? И не е ли по-добре да знаеш, че може да влезеш в затвора за каквато и да е кражба, а не да си крадеш на воля без наказание, защото кражбата била за под 500 лева?
А и не знам дали не беше по време на Крадлив дедо това с натрупването на наказания и хора, откраднали по една баничка ле аха в затвора, а крадците на милиарди станаха цвета на нацията. И финансисти от световна величина.
19 Март 2018 08:53
Те, юристите, първо да вкарат престъпниците и всеки вид и подвид в пандиза, както и да върнат откраднатите пари, пък после да отправят критики наляво и надясно.
19 Март 2018 10:13
Потресаващо е, че хора със средно образование са седнали да критикуват работата на висшисти. Завършили "миханоту" в Троян, ама имат самочувствие да плюят юристите и да изразяват своето недомислено виждане за правния ред. Драги плебеи, ако стане на вашето, държавата ще потъне за точно 15 минути. Мисловният ви процес е под нулата. Вие не можете да пресичате улицата без придружител, камо ли да давате правни становища. Гледайте си турските "сиряли" и не се обаждайте, без да са ви искали мнението.
19 Март 2018 10:46
Средно,вишу...няма значение.
Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.;
19 Март 2018 10:50
Герджиков, ти като стана министър-председател на служебното правителство, от какъв зор смени повече от половината областни управители? Новите пък си смениха заместниците. Нали трябваше само да организирате изборите? Имаше и други фалове на изхвърляне (като че си избран за цял мандат), но не ми се рови да ги търся. Това не беше ли също безотговорно, аматьорско и популистко. А промяната на изборния закон, решение за концесиите на летище София..., чак Нинова се възмути.
19 Март 2018 11:18
Без да съм юрист бих дал няколко предложения за намаляване на престъпността. 1. Премахване на долния праг от 1 МРЗ при който кражбата се счита за маловажна. Една баба с 2 кокошки, 1 коза и току що получена пенсия от 200лв. е по-малко от 510лв. , но за нея е всичко. Убиват и се гаврят и за 5лв. 2. Въвеждането на малки, но ефективни присъди( 1 седм.; 2месеца напр.) за дребни кражби, хулиганство, сбиване, за сметка на дългите, но условни. 3. Рязко увеличаване размера на наказанието при рецидив, трети и повече пъти(по американски образец). 4. Кумулативност на наказанията, а не както е сега - излежаване на най-дългото. 5. Затворът не е за почивка, а за тежка и смислена работа(тухларни, каменни кариери, пътища, изкопи). 6. От съда директно в затвора.
19 Март 2018 11:32
Средно,вишу...няма значение.
Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.;


Евала, затапи ме, доказвайки изцяло тезата ми
19 Март 2018 12:35
То щото със закони правени от юристи сме цъфнали и вързали.
Не сме,ама Герджика е класа над шебеците!!


Класа, и то каква!!!

Само ено сравнение с баш юриста на шебеците – Дани Ниското чЕло!
19 Март 2018 12:42
Корумпирано нищожество, вместо да е в затвора му давате трибуна да си плямпа глупостите. Защо?
19 Март 2018 12:42
Като види човек правното острие на парламента - Данаил Кирилов, да му стане лошо, да си хвърли дипломата и да емигрира.
Констатирам всеобщо падение на нивото сред юристите във всички сфери ...
19 Март 2018 12:46
Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин
Средно, вишу...няма значение.

Има, и то още какво!

Защото има право да коментира само човек, който отбира поне малко от това, за което става въпрос.

А сичко останало е дИмУкрация!
19 Март 2018 12:53
Ще се препостна от вчера по същата тема, заедно с коментара:
Това коментира председателят на „Консултативния съвет по законодателство” към председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.
„От Нова година никой не ни е търсил. Още преди Нова година съм поискал среща с председателя на НС Цвета Караянчева, но до момента нямам реакция от ней страна.“

Ми тя, Караянчевата, като председател на НС, е голем юриС и не може да си губи времето с разни ми ти там професори по право.

А и като се видят, за какво ли могат да си говорят?

19 Март 2018 12:54
Задача на временното правителство беше да подготви и осигури изборите. Герджиков сам обясни защо го правят: "Знаете, че в самото начало стигнахме до извода, че за да осигурим едни честни, демократични и свободни избори, ще се наложи да сменим областни управители, за които има сведения, че биха препятствали възможността за такива избори. Разбира се, много внимателно бяха взети предвид различни съображения, тъй като всеки опит да се подменят всички областни управители ще показва едно пристрастие, което ние не бива да проявяваме. От друга страна, не можем да сме безучастни към сигнали, които са получавани за не съвсем коректно поведение на някои областни управители. С оглед на това, с взимане предвид на различни съображения и сигнали, се стигна до това, че половината от областните управители трябва да бъдат сменени."
Естествено, че като им нямат доверие, не могат да очакват да изпълняват честно и съвестно задачите по изборите. Не че има гаранция, че новоназначените са щели да го направят (и не знам дали са се справили), но със стари к.рви нов бардак не става. Поне се опитаха. Истината е, че който и да е било каквото и да направи или не направи, ще подлежи на критика. Дори дискусиите в този форум го доказват ежедневно.

19 Март 2018 13:01
Джиджи
19 Мар 2018 12:53

.
Поразяващата уста Татяна Дончева предупреди, че
в сравнение с Цвета Караянчева, Цецка Цачева ще
ни се струва като Айнщайн на правната мисъл.
.
19 Март 2018 13:07


Ми тя, Караянчевата, въопще не е юриС.

Вторият човек в държавата - след президента и ПРЕДИ Боку!!!

П.П. А и кво й е на Цецка - поне има вишУ по право.

Е, малко неугледна, ама не може сичките да сме угледни ...
19 Март 2018 14:31
Татяна Дончева: Караянчева е абсолютно боса. Цачева ще ни се види Айнщайн

.
... и дама с "възпитание на Гьоте".
.
19 Март 2018 15:59
Трябва да се обяви национален нулев прием за специалностите право, администкрация, обща медицина, икономика и европейски проекти.
За колко години да е забраната, може да се дискутира. Държавата няма нужда повече от тези висококвалифицирани специалисти.
19 Март 2018 16:42
Татяна Дончева: Караянчева е абсолютно боса. Цачева ще ни се види Айнщайн
... и дама с "възпитание на Гьоте".

Гьоте, не-Гьоте, Дончева казва истината.

Караянчева НЕ Е юрист.


И точно по тази причина не е пригодна да заема тази длъжност в парламента. Има си длъжностни характеристики – даже и за длъжността „Председател на Народното събрание”.
23 Март 2018 16:01
За милиони няма прошка - вярно е, от вече десетилетия. няма спор. Но когато един или група крадци системно крадат велосипеди по 50-100 лева, разбиват и ограбват мази с плячка от храни питиета или метали, бият и вземат дребни суми и вещи (поне половината България го е преживяла) не стават ли милиони? Крадците се отървават, а клетниците си понасят последствията. Така яе долната граница трябва да се свали, а "органите" няма да заработят докато между протестите се повъртат. Но май на властващите (и не само от ГЕРБ) им се иска масата да е заета с постоянните си "дребни" загуби и щети, а избраните, уж избраници народни и свои си хора, да си имата имането. Ако се краде на едро, нали се краде така, че го отнасят "малките хора", чиито бюджети трудно издържат и малки удари, а човекът с по-добри доходи има "буфер". От ВЕИ. бъдещата либерализация, Гинка и прочее хватки с енергията резултатът е винаги абсолютно поскъпване, една частот хората печелят, по-голяма губят. И после пазарните участници си играят на конкуренция, експертите и журналистите и доста още всъщност странични на енергетиката хора си изкарват вкусния хляб с още нещо. Така е в държава, където не се произвежда истински материален продукт, а само се принажда стойност. Ако яздиш кон и печелиш с това пари, нали някой трябва да отгледа тоя кон. Ако правиш добър софтуер и си добре платен, нали някой прави хардуера. И т.н. Нищо ново няма в това, само да имаше машина на времето или поне писма от бъдещето.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД