:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,316,185
Активни 153
Страници 3,787
За един ден 1,302,066

ЕК: Държавните фирми се управляват лошо

Дълговете в енергетиката са опасно големи, сочи доклад на Брюксел за България
Снимка: Архив СЕГА
.
Резултатите на държавните предприятия представляват източник на несигурност и риск за публичните финанси. Изводът е от доклада за България, изготвен от Европейската комисия в рамките на наблюдението за прекомерни икономически дисбаланси. Задълженията на фирмите, в които държавата притежава 50 и повече процента и упражнява контрол, възлизат на почти 17% от брутния вътрешен продукт към средата на миналата година. Критичната оценка идва на фона на надигащата се напоследък покрай сделката ЧЕЗ -"Инерком" популистка вълна с призиви държавата да се върне като собственик в ЕРП-тата.

Всъщност тъкмо държавната енергетика е с особено притеснителни финансови показатели - фирмите в този сектор са най-задлъжнелите, се посочва в евродоклада. Националната електрическа компания например вече има дългосрочни борчове за над 3 млрд. лева. И в транспорта положението не е розово. Само двете големи държавни жп компании - БДЖ и НКЖИ, имат задължения, равни на 2.6 % от БВП. За да реанимира железниците, правителството смята да им влее стотици милиони левове, когато намери концесионер за "Летище София" и получи първата вноска от сделката.

В доклада на ЕК се посочва, че "корпоративното управление на държавните предприятия продължава да бъде предизвикателство". Преведено от дипломатическия брюкселски на обикновен език, това означава, че фирмите се управляват зле. Евроекспертите отбелязват, че у нас директорите и управителите в държавния сектор се назначават без конкурси. Освен това често липсват финансова насоченост и отчетност, а присъствието и ролята на политическия елемент са прекалено силни, пише в доклада. На практика оценката на Брюксел се доближава до местните критики, че държавните фирми са хранилка за партийни кадри и роднини на управляващите, че харчат средства непрозрачно и прахоснически и че са развъдници на корупция. Освен това липсва ясна обосновка за държавната собственост, а надзорната уредба е силно разпокъсана.ПАРАЛЕЛИ

Резултатите от лошото управление са налице - показателите на държавните предприятия в България са слаби и в сравнение и с частния сектор, и на фона на другите страни от ЕС, подчертава докладът. Рентабилността на държавните предприятия в повечето сектори е значително по-ниска от тази в частния сектор. Те отстъпват и по възвръщаемост на капитала, и по производителност на труда на частните компании и на подобните им предприятия в останалите държави от Евросъюза. Рамката за управление на държавните предприятия не изпълнява повечето от условията, определени в насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) относно корпоративното управление на държавните предприятия.9
3275
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
18 Март 2018 19:34
Държавни предприятия и фирми с държавно участие са доста различни неща.
18 Март 2018 19:51
ЕК: Държавните фирми се управляват лошо


Държавата също.
18 Март 2018 20:11
Във фирмите с >51% държавна собственост всички са доволни.
Работниците не си заработват заплатите ама ги вземат в пълен размер, защото директора си затваря очите.
Директора си краде от обществените поръчки защото работниците си затварят очите от благодарност към него.
На избори всички дружно гласуват Социализма да не се реформира в държавния сектор.
Резултат - вместо да пълни бюджета го консумира и ЕК пише доклади.
Против приватизацията съм но трябват правила които да докарат производителноста на нивото на частните фирми.
Ако трябва да сменят директорите през 2 месеца докато намерят най-подходящия.
Има държавни директори които стоят десетилетия въпреки че не вкарват нищо в бюджета, но осигуряват електорат на избори.
18 Март 2018 20:47
Шеф на немските железници взел 2,3 млн. евро за 30 дни работа

Само двете големи държавни жп компании - БДЖ и НКЖИ, имат задължения, равни на 2.6 % от БВП.

Твърде малки заплати в БДЖ и НКЖИ!Дори при "скапания соц" имаше зависимост м/у резултатите от работата и заплатите:Често от заплатите на началниците се удържаше % ,а понякога не се изплащаха изобщо!Лично потвърждавам!
18 Март 2018 20:56
ЕК: Държавните фирми се управляват лошо

Резултатите на държавните предприятия представляват източник на несигурност и риск за публичните финанси.
1. Заглавието е подвеждащо - не държавните фирми се управляват лошо, а конкретна . Например "Фирмата А, с управителен съвет в състав: лицето Б - председател на УС, и лицата В и Г - изпълнителни директори". С име, презиме и фимилия.

2. Резултатите на частни предприятия също представляват източник на несигурност и риск за публичните финанси. Справка - 5-те млрд лева, които всички ние платихме за изцепките на частната банка КТБ. И не е само тя.

Извод: докладът е манипулативен и внушава напълно неправилно съждение - че факта "държавна собственост" е причината за лошото управление, с цел - приватизация на български активи от правилните европейски компании.

Всъщност причината за лошото управление е съвсем персонална, и подлежи на бърза и решителна корекция при наличие на политическа воля. А ако липсва политическа воля у сегашната коалиция за това, то нека избирателя си направи съответните изводи.

В същия този ЕС много обичат държавните фирми и никой не дава и думи да се издума за отстъпване на контролни пакети на стратегически държавни компании, защото това е един от стълбовете на държавния суверенитет.

18 Март 2018 23:31
Държавните фирми се управляват лошо

Това не значи,че трябва да се приватизират, както намекват либералните талибани, а управлението им да не зависи от правителството и партията на власт. Доброто управление се върши от добри професионалисти. Липсата им и краденето успешно провалят и частните фирми.
19 Март 2018 08:26
Държавните фирми се управляват лошо

Вярно е !
Рибата винаги се вмирисва откъм главата, която се назначава партийно.
19 Март 2018 13:13
„Специалисти“ от Европейският съюз (ЕС) правят преценка за България без да зачитат своята роля за понасяните в България щети.
При допусканата грешка (липса на защита срещу вредното влияние от еврото) българите сме със съдба на жертви. Сега в България колкото повече работим да постигнем обществен икономически растеж, толкова по-големи са щетите.
Възможностите са:
Първа: При пренебрегването на вредното влияние от еврото щетите се увеличават.
Втора: Прилагането на защита срещу вредното влияние от еврото. Тогава ще е прекратен водещият причинител за сегашните актуални щети.
19 Март 2018 16:21
Против приватизацията съм но трябват правила които да докарат производителноста на нивото на частните фирми.

За 45 години не успяха на измислят такива правила.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД