:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,005,903
Активни 427
Страници 3,826
За един ден 1,302,066
Абсолютен Апокалипсис*

Който сее страхове, жъне транквиланти

Без вдигане на ръце и рамене, молим! Ако болят - Бевит форте!
БНР, "Неделя 150": Хайде да се гмурнем във вътрешната политика, доколкото сделката за ЧЕЗ представлява политика. Политика е обаче опитът на държавата да се намеси в тази сделка. Кажете, г-н Дончев, защо се налага това? Защо така изведнъж правителството заяви желание да участва в тази сделка?

Томислав Дончев, вице: Ще съм абсолютно откровен - поради липса на други особени механизми държавата, и в частност правителството, да се опита да овладее ситуацията. Като казвам да овладее ситуацията (имам предвид), създаването на обществено напрежение, вълнение, съмнение. Особено по отношение на услуга, която е електроснабдяването, не е въпрос, който може да се отмине с лека ръка. А и никой от нас не може да се държи като чиновник и да вдигне ръце, и да каже... или рамене; да вдигне рамене и да каже: в крайна сметка ние нямаме каквито и да било възможности; ние няма как по закон да влияем на тази сделка - такъв отговор не би бил удовлетворителен. По тази причина, малко или много извънредно, беше предприета подобна стъпка. Дали тя е безспорна - не, не е безспорна, абсолютно, абсолютно откровен съм. И аз самият мога да ви изтъкна аргументи за това. Решенията в такъв стратегически сектор като енергетиката не се вземат от днес за утре. Особено по отношение на участието на държавата. В едно подобно решение дори да се стигне до вариант, който предполага участието на държавата като съдружник, поставя всички останали български граждани, които са на териториите, обслужвани от другите енергоразпределителни дружества, в някаква степен в неравностойно положение - ако приемем, че държавното участие гарантира по-силен контрол и по-силни механизми за спазване на обществения интерес - защо това да е валидно само за една част от територията на страната?

БНР: Съвсем логичен въпрос ми се струва и на мене.

ТД: Точно така. Аз мога да поставя и други. Но ситуацията малко или много беше извънредна. Нямайки други механизми държавата да се намеси, се боя, че това беше единствената стъпка. Не безспорна, но до голяма степен безалтернативна. Разбира се, редно е да се отбележи, че ситуацията беше нагорещена, до голяма степен истеризирана, не и без участие на политически сили. Което, от една страна, да приемем, че е част от нормалния политически инструментариум - когато има напрежение, опозицията винаги провижда шанс да отбележи точка, съжалявам за спортната терминология. Но има страхове, има публични емоции, с които трябва да се внимава. Защото те не изчезват дори когато се смени политическата конюнктура.

...Знаете ли като принципен политически коментар - не че бягам от темата! - както казах, това е абсолютно легитимна политическа технология - да се трупат точки, да се търси предимство от слабостта на другия. И това се прилага. Аз винаги съм се опитвал, когато съм се явявал на състезание като изборите, когато участвам в подобна борба - дано изразът не е много драматичен - не да се опитвам да убеждавам, че другият е по-лош от мен, а че аз съм по-добър от него. Ще ми се това да бъде водеща технология по принцип... Между впрочем политиката, свързана със системното подклаждане на обществени страхове, е неекологична. Като казвам неекологична, имам предвид, че страховете, които влязат в обществото, те не отмират за година или две. И дори някой след година, две, три, четири или пет да влезе в ролята на управляващ, може да се наложи да успокоява страховете, които сам е посял.

***

ПОСЛЕпис. По-късно г-н Дончев сподели чрез Mediapool, че Комисията за Гинка не бива да се товари с "транквилантни очаквания". Предполагаме, че с този термин вицето има предвид - да не очакваме от парламентарната комисия за сделката с ЧЕЗ да приспи всички страхове в българското общество.



___________

Апокалипсис (от гр.) = Откровение.

1
1448
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
25 Март 2018 20:39
аз в тоз пиян народ не бих рискувала да бутам толко транквиланти, ма щом сте рекли джанъм
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД