:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 506
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Асен Блатечки сбъдва американската мечта

Романът на Стайнбек се качва на сцена, но запазва класическия си дух
Снимки: Павел Червенков
Да си честен, без да си късметлия, е истинска беда, уверява се главният герой.
Режисьор: Бина Харалампиева

Участват: Асен Блатечки, Илка Зафирова, Христо Мутафчиев и други



Преди броени дни почитателите на Мелпомена гледаха класическата българска версия на темата за пътя към грехопадението, "заключен" между дните в навечерието на Великден. Става дума за постановката на Красимир Спасов "Албена" от Йордан Йовков, най-новото заглавие в афиша на театър "Българска армия". В края на миналата седмица пък в Малък градски театър "Зад канала" се състоя премиерата на "Зимата на нашето недоволство" - американската трактовка на проблема за подбудите на човека да загърби честността и достойнството и да поеме по нанадолнището. И всичко започва не кога да е, а на Велики четвъртък.

Спектакълът е създаден по мотиви от едноименния роман на Джон Стайнбек - писател, отличен с Нобелова награда за литература, а драматургичната версия е дело на Юрий Дачев. Запознатите с четивото зрители си дават сметка какъв колосален труд е да се улови (и привнесе) елемент на театралност в епическото произведение, така че да не стои анахронично на сцена. Резултатът е на същата висота, каквато е постигнал драматургът и при адаптацията на романа "Бел Ами" на Мопасан. Както и тогава, той работи в тандем с режисьорката Бина Харалампиева. И двамата с основание (лично се убеждаваме) са сигурни, че най-подходящ за главната роля е Асен Блатечки. Без да "пресоли гозбата", органично влиза в образа на умния и порядъчен Итън Алън Хоули, гордо понасящ съдбата си на разорен потомък на една от най-заможните местни фамилии. "Има хора, които са добре, колкото и на другите да не им се вярва", сякаш сам на себе си говори той в началото. С психологическа проникновеност актьорът пресъздава настъпилата впоследствие у героя му промяна, след като до гуша му идва от упреците на близките и от подмятанията на клиентите. Онези, които обслужва в качеството си на обикновен продавач в магазина, някога собственост на семейството му. Тъкмо там е съсредоточено действието. Контрапункт на това място, превръщащо се често в бойно поле, е морският бряг, където героите търсят уединение, но и пречистване. Да усетим полъха на морето се е погрижила сценографката Свила Величкова.

Заявки за номинации за поддържаща роля правят Василена Атанасова и Малин Кръстев. Той е непоклатим в образа на "пияния парцал" Дани, почти винаги в състояние на махмурлук. Тя пък, носителка вече на наградата "Аскеер" във въпросната категория, се чувства съвсем в кожата си като "магьосницата" Марджи, гледачка на карти. Страстна и изкусителна, излъчва нега и същевременно е някак огорчена от живота. Което не е без връзка със заглавието на романа, препратка към първите две реплики на Шекспировия Ричард Трети*.

---

* "Сега е зимата на нашето недоволство. /Преобразена във величествено лято от това слънце на Йорк".

 -----
1511
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД