:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,266,654
Активни 119
Страници 17,532
За един ден 1,302,066
Балансиран диалог

Убедителен процес и абсолютен успех за Швейцарията на Балканите

Виктор Николаев, НТВ: Турция - тя е основното на картата на нашия министър-председател като внимание и фокус... Преминахме през една среща (ЕС - Турция), на която ние бяхме мотор и инициатор, във Варна - да продължи диалогът, който беше абсолютно скъсан, между Ердоган и Европа. Но чета последните дни, че европейски държави неофициално вече заявяват, че не искат да плащат. Въобще не са убедени, че тези милиарди откуп, които се плащат, за да не бъдем залети; те не желаят да плащат повече, защото парите не отиват при хората. Ще се провалим ли ние в опита си да покажем, че сме лидери, че провеждаме диалог - и накрая едните да не платят на другите?

Меглена Плугчиева, посланик в Швейцария, д-р хонорис кауза на Лесотехническия университет, бивш зам.-министър на земеделието, ловджийка: Първо, че смятам, че председателството е много убедително като процес, който тече в момента, и с всичко, което се случва. Второ, трябва да кажа, че този балансиран подход, който България прилага, е наистина не само в краткосрочен, но в дългосрочен план е изключително важен, но и много убедителен като подход. И това няма начин да не бъде признато. Само една цифра искам да ви посоча като пример. В Германия разходите за 1 млн. бежанци, които Германия официално признава, са на година 30 млрд. 30 млрд евро. А сумите, които Турция получи обещани, са 3 млрд. за над 3 млн. бежанци. Всеки може да си направи сметка...

ВН: Интересът им финансовият е да платят на Турция, това казвате вие.

МП: Искам да кажа, че съответно този балансиран диалог и съответно ангажименти, които са поети от европейска страна, трябва да бъдат спазени. Това е принципът, който смятам, че България прилага, и то много успешно. И освен това и в председателството фактът, че се стигна до тази среща (ЕС - Турция), трябва да се отбележи като наистина голям резултат. И второ, предстоящата среща, която е на 17 май - темата "Западни Балкани" - изключително важен регион, който в момента е бяло петно на европейската карта, на картата на Европейския съюз - и всички сме заинтересовани да не стане и черна дупка.

ВН: ОК, няма интерес от Западните Балкани в Европа. Съвсем накратко вашият коментар за най-важното световно събитие, то всеки ден натрупва скорост и напрежение. Това, което стана между Русия и Запада - поводът беше Скрипал, може би има много други поводи и причини, но това излезе на повърхността. Пред прага ли сме на конфликт, по-глобално ви питам, или вече сме в него?

МП: Първо, смея да кажа, че тази конкретно тема не е във фокуса на моята пряка експертиза, експертност или компетентност в момента, но като цяло всички сме свидетели на едно растящо напрежение в света. И затова всеки опит и усилие за баланс и за мир на континента и в света трябва да бъде подкрепян и уважаван. Председателството на страната ни смятам, че има принос в тази посока. И аз си позволявам да споделя, че в Швейцария, макар че не е страна, членка на ЕС, и тази страна, която е с още по-високи претенции и не желае да бъде член на ЕС по много съображения и защото е в топлистата на света по конкурентоспособност, по доходи, по ниска безработица, ако щете, даже и по брой на носители на Нобелова награда на глава от населението - Швейцария е номер 1 в света, по всички тези критерии, швейцарците имат право на своето самочувствие - но и в тази страна това, че успяваме да покажем един нов имидж чрез различни политически и културни събития - спомнете си преди няколко дни посещението на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова - ми трябва да ви кажа, че това беше един абсолютен успех и на България в Швейцария се гледа в продължение на натрупаните усилия вече с други очи и имам предвид положително!

(Последното изречение дежурният репортер на "После" си го уви около врата и го преметна през кука в тавана.)
7
1492
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
09 Април 2018 20:05
(Последното изречение дежурният репортер на "После" си го уви около врата и го преметна през кука в тавана.)


Едно стихче на Марко Ганчев завършва:
"И тръгна да се хвърли в Ганг."
Мнооого лоялна посланичка. Така и трябва - "И тръгна да се хвърли в Ганг."
10 Април 2018 09:22
Е, кво, да тегли една майна на Боко и да каже публично по телевизора, какво мисли ли, посланика? Стига с тези свръхочаквания.
10 Април 2018 09:36
Е, кво, да тегли една майна на Боко и да каже публично по телевизора, какво мисли ли, посланика? Стига с тези свръхочаквания.


РенегаДина, сър Дуаниер!
10 Април 2018 09:41
Едно стихче на Марко Ганчев завършва:
"И тръгна да се хвърли в Ганг."


Ах, че сладко стихче! В Ганг не се хвърлих, но пих чай от водата му, по която, освободена от битийни грижи, се носеше мъртва крава. Мъжете с мен категорично отблъснаха чашите. А беще хубав Дарджийлинг, с мляко, може би от същата крава. И ето ме жива-здрава сред вас!
10 Април 2018 09:47
Четох някъде спомени на родения през 1982 депутатин от БСП Стоян Мирчев как дядо му, под името Стоян Михайлов, бил "от малкото, даже единственият критик в ръководството на БКП преди 1989 година, който официално изразява несъгласие с водената от Тодор Живков политика." Дълго се смях.
10 Април 2018 12:05
А беще хубав Дарджийлинг, с мляко, може би от същата крава.
Това си е сюжет за криминале!
10 Април 2018 12:13
Това си е сюжет за криминале!


Чай с Гангичок? Това ръсят само в Ърл Грей. И само във Варанаси, на рождения ден на Шива.

(снимка: натиснете тук)

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД