:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,422,406
Активни 85
Страници 13,249
За един ден 1,302,066

Антикорупционни проверки в МО установили нарушения за близо 137 хил. лв.

Макар военните да имат право да получават подаръци, това се счита за нарушение, се казва в доклад на Инспектората
Антикорупционни проверки в Министерство на отбраната (МО) са установили нарушения за близо 137 хил. лв. през 2017 г. Възстановени са едва около 36 хил. лв. от нанесените вреди. Това пише в отчета за изминалата година на актуализирания план за превенция на корупцията и структурите, подчинени на военния министър. Проверката е била извършена от звено "Финансов контрол и материални проверки" след постъпили четири сигнала от инспектори на министерството. Освен това Инспекторатът към МО е направил и оценка на корупционния риск в различните структури на ведомството.

Според отчета през 2017 г. са извършени 54 одита. При тях са "идентифицирани като високорискови дейностите по провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки, управлението и разпореждането с имоти държавна собственост, управлението на търговските дружества с принципал министъра на отбраната, изпълнението на отбранителните програми", пише в доклада, без да се дават подробности. В резултат са дадени общо 119 препоръки.

Инспекторатът на МО е дал и оценка на корупционния риск в големите административни звена - териториалните отдели на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военнопочивно дело" в София и Варна, в Националната гвардейска част, в командването на Сухопътните войски. Там рискът от корупция е оценен като нисък. А в териториалните звена от състава на Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" в София, Варна, Плевен и Пловдив и във Военната академия "Г. С. Раковски" рискът е оценен като среден. Сред индикаторите за възможни злоупотреби са посочени възлагането на обществени поръчки чрез пряко договаряне само с един доставчик. В препоръките си инспекторите казват, че трябва да се ограничи именно броят на този вид поръчки и да се въведе повече прозрачност чрез публикуване на обяви за продажби на имущество и възлагане на конкурси на интернет страницата на МО.

ПОДАРЪЦИ

В отчета за борба с корупцията в МО се отбелязват и въведените мерки за органичаване на подаръците, които получават служителите в системата на въоръжените сили. Припомнени са поправките в Закона за отбраната от 2016 г., които задължиха военнослужещи и цивилни да декларират конфликт на интереси. "Отпадна правото на цивилните служители еднократно през годината да получават във връзка със службата си подаръци на стойност до 50 лв. Целта на тази промяна беше синхронизиране на разпоредбата в нейната цялост, като се създаде забрана въобще за приемането на подаръци и други дарове във връзка със службата. В тази връзка е необходимо да се отбележи, че законът изрично предвижда, че приемането на такива вещи се счита за корупционна практика", се казва още в доклада.
1706
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД