:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 245
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов откри с рев, че чиновниците му тормозят граждани

Телевизионен репортаж за съдбата на деца с увреждания разплака премиера
Снимки: Илияна Кирилова
Заради 85 млн. лева, дадени на тютюнопроизводителите от правителството, Борисов получи като благодарност романа на "Тютюн" на Димитър Димов. А заради дадени 10 млн. лв. за домакинството на световното първенство по волейбол Любомир Ганев даде на премиера да пипне купата. Това бе направено пред фоторепортерите. Премиерът използва присъствието им и да разкаже как се "разревах сутринта, като гледах по телевизията случая с жената с болното дете".


Една година след като обяви война на административната тежест, премиерът Бойко Борисов прогледна през сълзи за тормоза, на който са подложени родители на деца с увреждания. Часове преди те да излязат за шести път на протест под прозорците на институциите, премиерът се трогна от разказа на една майка, която от днес е здравен емигрант.

Красимира Обретенова за пръв път от 15 години пропусна протест на родители на деца с увреждания - защото емигрира в Холандия. Нейната дъщеря се ражда като здраво дете, но получава усложнения след менингит. "Можете ли да си представите, че няма лекарство за епилепсия? Искаме нещо елементарно, ако в метрото направи гърч да й фъсна спрей. Сега се справям с течен диазепам... Ама нали се сещаш как вадиш шише, спринцовки, детето ти се гърчи", обяснява Красимира. Към всичко друго от "скапаната социална количка" детето получава сколиоза. Още абсурди - понеже е в количка, отказват да му дадат ортопедични обувки. На определен период я карат да се явява в лекарската комисия, която да определи уврежданията на дъщеря й. "Тази система за пети път ще ми каже, че детето ми е дефектно... За пети път! Да, тя е пораснала, но нито е прогледнала, нито ще прогледне, нито е проходила, нито ще проходи! И аз пак ще трябва да ходя да заработя заплатата на хората в ТЕЛК", заявява Красимира.

"Кой е този ненормален администратор, който може да кара тези хора непрекъснато да ходят напред-назад. Ако това е истина, този човек не просто да се уволни, а всичко там да изчистим. Гледах го. Ревах, докато ги гледах. Лично министърът да се занимае със случая! Малко човечност няма ли, бе, какви са тези хора, държавни заплати вземат!", възмути се Борисов на заседанието на Министерския съвет в присъствието на фоторепортерите. Социалният министър реагира бързо с обещание да бъде направена проверка и да бъде докладвано на премиера. "Това, което разбрах, е, че всъщност се възразява срещу периода, в който се спира помощта при преосвидетелстване, т.е. когато изтече срокът на съответното експертно решение", опита се да обясни Петков. Това обаче не е просто въпрос на "ненормален администратор", а и на закони и наредби. За тези неща хората с увреждания протестират от години, а ГЕРБ им обещава поне от 2015 г. промени. До този момент обаче реформа в системата няма, макар че трябваше да я направи още вторият кабинет "Борисов".

Въпреки че се изказа така емоционално вчера по повод телевизионните репортажи, Борисов втора седмица отказва да приеме лично родителите на деца с увреждания. Те бяха игнорирани и от депутатите на ГЕРБ при опит да влязат в парламента, а социалната комисия също не пожела да ги допусне на заседанието си, защото носели фланелки с пропаганден надпис. На фланелките пишеше "Системата убива".

Социалният министър Бисер Петков пък се изказа доста предпазливо по другата болна тема на протестиращите - драстичното намаление на помощта за най-тежки увреждания, която до пълнолетието на детето е 930 лв., а след това пада в пъти. Преди ден той опита да тушира напрежението с изявлението, че правителството "сериозно обсъжда решаването на въпроса с неравнопоставеността по отношение на по-значителната финансова подкрепа за семействата на деца с увреждания до 18 г. и значително по-ниския размер на подкрепата след навършване на пълнолетие на тези деца". Вчера обаче призна, че предоставянето на социална помощ на навършилите пълнолетие хора с увреждания значително би натоварило българската социална система. "И представителите на хората с увреждания са съгласни, че ако се даде една такава помощ, без да се реформира системата, това ще са едни неефективно използвани пари. Някой от протестиращите споделил ли е, че е удовлетворен от тази помощ? Госпожа Обретенова спомена ли, че всъщност получава?", разпитваше социалният министър.

ОТ ПРОТЕСТА

"Нашите искания дори не са толкова за пари, искаме индивидуална оценка на всеки, рехабилитация, социална интеграция, лечение, образование, работа за тези, които могат да работят и алтернативи за тези, които не могат да упражняват труд. Искаме всички програми да бъдат централизирани и да получаваме това, което ни е необходимо за нормално съществуване, без да просим, както ме обвиниха при едно мое участие в телевизионно предаване" каза за "Сега" Рени Григорова, майката, която миналата година поиска с официално писмо до президента тя и синът й Стефан, който в момента е на 28 години, да бъдат подложени на евтаназия, ако не се промени политиката към хората с увреждания и не им се осигури нормален живот. Синът й страда от епилепсия, диабет, хипертония и остеопороза, ако нещо се случи с нея, и той много скоро също ще умре. Самата Рени е с четири инсулта, пенсионер по болест. Двамата със сина й живеят с общ бюджет от 500 лева, а само неговите лекарства гълтат на месец по 150 лева.

ОЩЕ ОТКРИТИЯ

След като избърса сълзите си, премиерът "откри", че подчинените му чиновници имали неплатени глоби от КАТ. Двамата с вътрешния министър направили проверка в полицията и се оказало, че "има по трима-четирима души с актове от КАТ, които не са платени".

Борисов заповяда и останалите министри да направят проверка и да докладват на следващото правителствено заседание не само за шофьорите, но и на всички служители в министерствата и агенциите, областните управители - също.

"Човек, който нарушава Закона за движение по пътищата, има по няколко акта, не знам дали така е и много добър служител", каза Борисов многозначително. Всеизвестно е, че КАТ събира нищожен процент от глобите си.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева обясни пред журналисти, че ще провери само шофьорите на служебни автомобили. Тя самата била попаднала в абсурдна ситуация - разбрала, че има 5 акта на свое име за нарушения, направени от шофьори на Министерството на правосъдието.

На финала на театралния си етюд Борисов прати всички министри, които провеждат обществени поръчки, да се обясняват с президента Румен Радев "на лична среща".

В лекция в УНСС Радев заяви: "България прилича на строителна площадка, където нещо строят, но не знаем точно какво, защото е тъмно", визирайки програмата за саниране на жилищни сгради и изграждането на пътища и магистрали.

"Отивате при президента и му казвате, за което смятате, че е на тъмно, вземаме прожектор и го осветяваме", разпореди Борисов. Той защити и злополучната си програма за "безплатно" саниране: "Не може за една бълха да горим целия юрган. В следващите 5-10-15 г. цели жилищни комплекси ще излязат от употреба, ще станат опасни и ДНСК трябва да ги затвори. И тогава ще кажат: държавата защо не ги е санирала?"

Всъщност положението е друго - едва малко над 1% от жилищата в страната бяха ремонтирани с държавни пари на прескъпи цени и некачествено. От самото си начало програмата бе обвита със съмнения за нагласени поръчки и шуробаджанащина при избора на строителните фирми.

Никой политик не обърна внимание на протестиращите родители на деца с увреждания.

 Никой политик не обърна внимание на протестиращите родители на деца с увреждания.


16
297
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
18 Април 2018 20:07
Боко с рев ще открие още много неща...
----------
Блогът на Генек

18 Април 2018 20:44
Що така се сетих за израза... "Крокодилски сълзи".
18 Април 2018 20:49
на снимката ф десно:
Любо Ганев подарява на Боко церемониална острилка за ноо големи моливи.
18 Април 2018 21:02
Този "ненормален администратор" със сигурност следва някаква административна процедура, измъдрена в парламента и министерския съвет.
Кой ли чорбаджийства в тях вече 8 г.?
18 Април 2018 21:05
А в ляво,Б.Б. за първи път вижда романа "Тютюн".Кyлтyрен шок!Следва премиерско възклицание:"Каква голяма кyтия цигари!Мерси,аз пyша само пyри!"
18 Април 2018 23:00
А вожда ни е пълен лицемер / много обича да унижава хората, особенно слабите и без защитните/.
Нямам какво да добавя повече.
/имам ама ще ме оставят на трупчета многоооо дълто време/
Изморен съм от тази ш*бана система.
Бог да пази децата с увреждания и техните близки, които полагат грижи по 24часа.
18 Април 2018 23:27
Новата -стара пиеса за сезона се казва "Добрия цар и лошите боляри" . Много жалостив тоз цар, мноого плаче. Ама както е казал Станиславски на приятелите си Немирович и Данченко : "Не вярвам!"
19 Април 2018 01:15
"Кой е този ненормален администратор, който може да кара тези хора непрекъснато да ходят напред-назад.
Честно казано, не ме и интересува кой е той, но добре знам, че той си има началник, който се опитва да се измъкне с едни "крокодилски сълзи"
19 Април 2018 06:29
баце сега да не земеш да си разплиташ чорапь
19 Април 2018 07:32
"Отивате при президента и му казвате, за което смятате, че е на тъмно, вземаме прожектор и го осветяваме", разпореди Борисов.


Даже не е разбрал, че се иска работата на властта да е прозрачна за обществото, а не само за президента или опозицията. И има същества дето продължават да гласуват за него.
19 Април 2018 07:50
На снимката свети Боко благославя купата щото патриарха е болен.
19 Април 2018 07:58
предвид наложените вече журналистически стандарти заглавието е достойно за Пулицър
19 Април 2018 08:33
ненормален администратор, който може да кара тези хора непрекъснато да ходят напред-назад.

Ми най-вероятно изпълняват законите на парламента Му и наредбите на администрацията Му.
19 Април 2018 08:52
Я! Добрият цар пак паднал от небето! И така- вече 10 години. А за лъжата за санирането, дето укрепвало сградите- направо не ми се пише, дъвчем го вече толкова време.
19 Април 2018 09:17
Всяко мафи е палячо
19 Април 2018 12:10
Международникът ни той... Но ние си го обичаме и си го преизбираме всеки път, когато се опита да си тръгне...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД