:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,602
Активни 151
Страници 24,236
За един ден 1,302,066

Кабинетът нареди драстични икономии

Министрите трябва да свият разходите и да намерят резерви, за да се изпълнят ангажиментите към МВФ
Министерствата да съкратят абсолютно всички разходи и да не искат допълнителни пари до края на годината. Това реши правителството вчера по искане на финансовия министър Пламен Орешарски.



"Трябва да се свият разходите, включително за ново строителство, освен ако вече не са поети ангажименти с договор. Ако някъде има забавяне на проект, той просто ще се отложи за догодина", обясни вчера Орешарски.

Изключение ще се прави само за вицепремиера по бедствията и авариите Емел Етем - заради разходите по наводненията, и за здравния министър Радослав Гайдарски - заради дълговете на болниците. Кабинетът ще решава, ако някъде са нужни спешно пари.

Драстичните мерки се налагат заради недостига от 1 млрд. лв. за изпълнение на ангажиментите към МВФ. Според тях в края на годината трябва да има 417 млн. лв. излишък в бюджета. В края на юли той бе 1,133 млрд. лв., но парите са недостатъчни, защото предишното правителство не е изпълнило обещанията си пред МВФ. То трябваше да съкрати с 327 млн. лв. разходите - със 120 млн. лв. трябваше да се намали капиталът на компанията "Публични инвестиционни проекти", 90 млн. лв. трябваше да бъдат спестени от лихвени плащания по външния дълг и 117 млн. лв. - от незаетия щат в администрацията и капиталови разходи. Досега бе намален само капиталът на "Публични инвестиционни проекти".

До 19 септември министрите са длъжни да преразгледат бюджетите на ведомствата си до края на годината и да открият какви резерви има там. Орешарски ще докладва на премиера дали тези пари са достатъчни.

"13-ата заплата е вътре в тези липсващи 1 млрд. лв. и естествено е, че е под въпрос", коментира Орешарски. Той даде и да се разбере, че по-високите приходи заради акцизите върху поскъпналите горива няма да са достатъчни, тъй като в хазната ще влязат по-малко пари от ДДС и по-малко данъци заради намалялото потребление.

Депутатите от бюджетната комисия решиха вчера да оставят по-голяма свобода на правителството да харчи пари от бюджетния излишък.

С 9 гласа "за" и 5 "против" те приеха предложението на кабинета за промени в Закона за устройството на държавния бюджет, според което финансовият министър има право да предложи от излишъка да бъдат харчени до 1,5% от прогнозния брутен вътрешен продукт /БВП/. Това означава, че при прогноза за 40 млрд. лв. БВП кабинетът ще може да разходва допълнително до 600 млн. лв., без да е необходима санкцията на парламента. Досега нямаше ограничение каква част от бюджетния излишък може да се използва.

ОДС и ДСБ поискаха по-големи ограничения върху харчовете на правителството. Внесеното от ДСБ предложение бе да може да се разходват до 5% от бюджетния излишък. Този проект бе отхвърлен. "Щях да го подкрепя, ако не бяха противоречащите си текстове в него. В проекта едновременно е записано, че правителството не може да пипа излишъка и че може да харчи 5% от него", заяви председателят на бюджетната комисия и депутат от КБ Петър Димитров. Според него е необходима санкцията на парламента, за да има по-голяма прозрачност при харченето. Зам. финансовият министър Кирил Ананиев се противопостави на идеята с мотива, че дори и при 500 млн. лв. излишък, 25 млн. лв. биха били недостатъчни, за да реагира адекватно кабинетът при извънредна ситуация. "Тези 5% биха вързали ръцете на правителството", каза той.

От ОДС настояха всяко използване на пари от излишъка да се одобрява от парламента. "По този начин оперативната работа на кабинета ще се прехвърли на парламента, а в момента няма такава възможност", контрира Кирил Ананиев.

В последния си доклад МВФ разкритикува практиката да се харчи от излишъка без санкцията на парламента, тъй като тя води до непрозрачно и безконтролно изразходване на бюджетни средства. Тогава Орешарски подкрепи тези изводи.
52
728
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
08 Септември 2005 22:52
Министри и икономии - звучи смешно
08 Септември 2005 23:13
"..трябваше да бъдат спестени... и 117 млн. лв. - от незаетия щат в администрацията..."
А 71 зам.министри или греша?...
09 Септември 2005 00:11
Ехо , това за левите форумци без обида разбира се , дето гърмяхте толкова много цели 3-4 години !
ПП- А можете пак да ми кажете че Царо е виновен ! Верно е виновен 100%, че ви остави пари за да ги харчите ?!?


И кабинетът Станишев не се отказа да харчи сам бюджетен излишък
До 19 септември министрите докладват кои разходи ще орежат заради програмата с МВФ
8 Септември 2005

Въпреки предизборните обещания на Социалистическата партия и критиките на Международния валутен фонд, и новото правителство не се отказа да харчи без санкцията на парламента голяма част от бюджетния излишък.


Натиснете тук
09 Септември 2005 00:19
Комунетата няма да успеят да реализират широката си социална програма, дето щедро я обещаха. Много пенционери от твърдия електорат ще омекнат от глад.
09 Септември 2005 00:27
Да режеш бюджетни разходи навръх 9-ти септември си е чист садизъм.
09 Септември 2005 00:53
Егати, само на глад, маршировки и лозунги ще останем. Една манифестация за победата на 09.09 не може да напраим като ората.....
09 Септември 2005 00:53
ОБИЧАМ РОДИНАТА, МРАЗЯ ДЪРЖАВАТА! Балансът, било то на фирма или на Държава, се състои от Приходи и Разходи. Точно сега разходите на нашата ДЪРЖАВА следва да се увеличат поради стихийните бедствия и страданията на хората (излишък в Бюджета има). И тъй като за нас нашата Държава се явава МАЩЕХА, то тя няма да направи нищо за бедстващите хора, а ще се старае да увеличи БЮДЖЕТНИЯ СИ ИЗЛЛИШЪК. Как се увеличават приходите на Държавата: като се стимулират данакоплатците да плащат - т.е. даначни облекчения за бизнеса и гражданите; Как се намаляват разходите : ч/з съкращаване на бюрокрацията. На бас че: 1) няма да стимулират данакоплатците - т.е. няма да намалят даначната тежест и 2) няма да съкратят разходите (т.е. няма да намалят бюрокрацията), а ще направят точно обратното - ще въведат нови такси и ще увеличат администрацията която да ги обслужва. КОМУНИЗЪМ му е майката - т.е. БОЙ, Е.АНЕ и СРЪБСКА МУЗИКА - в края на краищата нали е 9 Септември и всички на манифестация - да покажат любов към партията хранителка и пазителка!
09 Септември 2005 01:07
Болгар ами точно преди няколко дена имаше статия че БСП са против намаляване на данъците ! та няма какво да се чудим .
Най-хубавото е когато РЕЗУЛТАТИТЕ идват преди РЕШЕНИЯТА !©
тогава се вижда най-добре кой какво е решил !
09 Септември 2005 01:37
A какво стана с щетите от наводнението.Нали щяха да дават пари от бюджета на страната или и тях икономисват..

09 Септември 2005 03:00
Kласация на полското списание “Впрост”, според която сред 100-те най-богати хора в Източна Европа има и трима българи.
“Труд” пише, че това са бизнесмените Васил Божков – собственик на “Нове холдинг” със сътояние от 700 милиона долара, Емил Кюлев – собственик на финансовата група “ДЗИ” с 500 милиона долара и Дарина Павлова – собственик на “Балкантурист” с 350 милиона долара.
09 Септември 2005 03:35
Честит празник на всички ПКТ.Да сте ни живи и здрави и все така яростно да се борите с юдомасони, ционисти и подобна империалистическа сган.Успех!
09 Септември 2005 03:40
НЕ КАБИНЕТЪТ, А МЕжДУНАРОДНИяТ ВАЛУТЕН ФОНД НАРЕДИ господа. КАБИНЕТЪТ САМО ИЗПЪЛНяВА, НЕЗАВИСИМО КАКВИ СА КРАЙНИТЕ РЕЗУЛТАТИ. НИКОЙ НяМА ДА БРОИ УМРЕЛИТЕ ОТ ГЛАД И НЕДОХРАНВАНЕ. Докато се изпълняват повелите на фонда у нас трагедията ще се задълбочава, така както това е станало в още 89 страни в Африка, Латинска Америка и Азия.

09 Септември 2005 05:08
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 09/9/2005 г/ 10:44:21

09 Септември 2005 06:15
А защо бе приятелю ИВАНОВ, трябва да се изпълняват чужди решения, които са в ущърб на държавата ни и народа и? Хубаво, тези от Международният... са юдеи и масони, ама ние що трябва да ги слушаме? Нали комунистите за това взеха изборите, за да провеждат НЕЗАВИСИМА финансова и др. политики? Страхувам се, че в чест на 9.9. се реализира двойното робство: турско + комунистическо, с малко монархически привкус. Жан Виденов се завърна предварително. Да живее 9.9! Може и да се чете 666 заради посочената по-горе тройна комбинация.
09 Септември 2005 08:27
bat zoro,
Да те светна за 13-та заплата, такава не е имала и няма да има защото е много просто да се изчисли че например 450 хил. бюджетнии служители Х еди колко си лева, и сметката е точна. Нещата се правят по друг начин, псевдо 13 заплата е по усмотрение от -до (според заслугите, естествено пред партията), та на пенсионерите и лошите се подхвърля по някой лев, а голямата пара си делкат комунистите. Та бандите от МВФ дават бонус на комунистите та и те да намажат по нещо, иначе ще усмърдят света. А пък работата със прословутата минимална заплата, е единствено как да се всдигнат данъците (всякакви такси, усигоровките на едноличните търговци т.н..., се определят от минималната заплата)
09 Септември 2005 09:47
Мустакатото изродрече, че е важен буджето, не ората.
За ората си има господ да мисли, за буджето само он мисли.
А да се съкращават разходите на министерствата звучи добре.
Бе кво стана с оня план за Програмното бюджетиране, което според миленестия трябваше отдавна да се е усвоило отсекъде?
Натиснете тук
Капитал, 2003г
Изразът„програмно бюджетиране се появява за първи път в България през 2000 г. Година по-късно започва и подготовката за неговото въвеждане.
През 2005 г. програмни бюджети се планира да имат също Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
09 Септември 2005 09:47
Защо смятате намаляването на бюджетните разходи че е в ущърб на държавата?
Че нали този бюджет се пълни с пари от данъците на нас, работещите.
А чиновниците го харчат за какво ли не ... нови сгради, нови автомобили ....

09 Септември 2005 09:53
По случай празника си - управляващите издигнаха лозунга от доброто старо време - "Икономията - майка на мизерията". Защо ли много напомня на една друга крилата фраза "За бога братя не купувайте".
09 Септември 2005 09:58
Не е вярно!
"Икономиката, икономично дело на всеки"...
Икономисване му е майката!
За чешмички с кранчета...
09 Септември 2005 09:58
Deteto
Ако ми позволиш ще ти поясня, че икономиите ще са не от изброените от теб харчове, а от други пера - за ремонти на училища, изграждане на инфраструктура и т. н. все разходи за обществото.
Нали знаеш, че бюджета на едно министерство не е само разходите по идръжката му.
09 Септември 2005 10:00
OLDMAD
Това ми звучи, като "Икономисвай икономично". Съвсем друго значение. Нали?
09 Септември 2005 10:12
Зависи кой е на кранчето
.
P.S. Някои министерства може и да "икономисат", за да могат да раздадат 13-та, че и 14-та заплата, например МинФин...
Останалите, едва ли!

Редактирано от - OLDMAD на 09/9/2005 г/ 10:15:07

09 Септември 2005 10:18
даже чувам, че щели да слагат ибрици в тоалетните, та да се пести тоалетна хартия....
А и да се заздрави българско-турското единство
09 Септември 2005 10:21
Все МВФ ни е виновен. Защо не се замислите каква всъщност позицията на Фонда? Те казват "Ако искате от нас заеми или просто подкрепа, държавният бюджет трябва да спазва определени правила". Да, МВФ може би е прекалено консервативен и строг, но това им е работата. Нищо не ни пречи да се откажем от подкрепата на Фонда - при Виденов вече го направихме и тогава пари имаше за всички - милиони даже.
09 Септември 2005 10:21
Държавен бюджет=приход - разход! Остатък=0! Това е!
А!
Откъде тоя "излишък" бе?!?
09 Септември 2005 10:22
OLDMAD
Министъро нал точно туи каза "Икономията е необходима за да се изпълнят задълженията, към МВФ и за да се осигури 13, 14 и т.н. заплата за служителите в министерството."
Не, че стана ясно какви са задълженията на министерствата, към Фонда....сигурно за некво плащане става дума.
09 Септември 2005 10:27
Икономиите дали се изразяват в това да се назначават по 4 зам.министри и зам.обл.управители, където може да се мине и с 3? Незнам дали някой вижда как след изборите адм.апарат се надува постепенно със създаването на нови министерства и агенции? Вярно е, че по-този начин ще се получи спад на безработицата, но тогава не министрите, а ние трябва да затягаме коланите.
09 Септември 2005 10:34
OLDMAN,
приходите от ДДС и акциза върху горивата са изчислени в бюджета по цени 20-30 % по-ниски от настоящите. Поради увеличените цени и увеличеното потребление с няколко процента държавата събира повече пари от предвиденото в закона за бюджета. По-този начин приходите стават повече от предвиденото, докато по закона за бюджета се харчат точно определени суми, които не могат да се надвишават. И от тук става излишъка, който на предния министър БСП искаше да отнеме правото да се разпорежда. Но на настоящия му разрешава да харчи 1, 5 % от БВП. Ето такива странни метаморфози се случват с всички политици около държавните пари.
09 Септември 2005 10:39
По-скоро добра новина. Така няма да се харчат пари за популистки обещания. Да му мисли тоя, който ги е давал. А за нечуваните успехи на юпитата на царя направо няма смисъл да се говори.
09 Септември 2005 10:41
OLDMAD
Ами, като държавния бюджет е с планиран дефицид.
Пример:
ПЛАН - приходи - 2000 , разходи - 2500 - дефицит 500

А сега изпълнението:

Приходи 2 400, разходи - 2 700 - дефицит 300

Планиран дефицит 500 - реален - 300 или 200 излишък.


Редактирано от - SIT на 09/9/2005 г/ 10:47:03

09 Септември 2005 10:41
Когато се прави бюджет за годината и то държавен, винаги се прогнозира!
И прихода!
И разхода!
За "излишъка" има фиск.резерв! За непредвидени случаи -НАВОДНЕНИЯ например! Или сътресения по борси, пазари, политически кризи и пр.
"Макроикономика" му казват...

Редактирано от - OLDMAD на 09/9/2005 г/ 10:42:46

09 Септември 2005 10:44
Това "мероприятие" в чест на Девети септември ли е... Честит праздник на всички свободомислещи, комунисти, комуняги, кагебейци, и вся остальная "сволоч"...
09 Септември 2005 10:46
Освен това според някои се забелязват признаци на шизофрения в новия министър на финансите, съдейки по изказванията му пред медиите.
А аз лично забелязвам измислянето на нова математика.
Значи имаме приходи - разходи = излишък. Според министъра на финансите не са направени икономии от определени разходи. Или ако същия министър вземе, че ги осъществи тези икономии то разходите ще намалеят още. Или в краен случай ще са равни на тези, при който има излишък в размер на над 1 млрд.
Или според новата математика на финансовия министър
увеличени приходи - намалени разходи = дефицит
Увеличени приходи - защото в оставащите месеци само от увеличените цени на горивата държавата ще събере повече
Намалени разходи - защото може да направи както обещаните икономии, така и нови, към които призовава.
Дефицит - защото на новия министър не му излизали около 1 млрд.
Чудя му се на този уж "десен и консервативен" финансов министър защо не нарече нещата с истинските му имена, а се усуква като танцьорка на кол. Да си каже - притискат ме от БСП да харчим и поради определени обстоятелства не мога да им откажа. И това харчене е много повече от разумното и ще доведе до дефицит.
Много просто и достойно.
Освен това същия този министър само преди седмица каза, че разходите за лихви не го притесняват. По-определени финансови и математически причини няма как да го притесняват, но сега се оказват, че тези разходи много му пречат. Но все пак за момента това само доказва шизофренията му.
09 Септември 2005 10:55
кис-кис .... откога казвам, че на изборите нАпролет "Атака" ще има 47 % ...
09 Септември 2005 10:59
Ха! Какво стана с препълнената хазна на Миленчо и жълтурите, дето я оставихте на червените? Уж имаше над милиард и двеста милиона лева излишъци, а сега какво...? Изпихте, изядохте, излъгахте..? А пари за Ирак има! За увеличените бройки министри, замове и антуражи също. Сега и за медикаменти за Либия ( нищо против либийските дечица, а против мръсните български политици ), а за нашите болни защо няма? А бе само сопата ще ви оправи и нов 9-ти септември ( нищо, че не уважавам този от 1944 ).
09 Септември 2005 11:09
МВФ нарежда, правителството изпълнява.
Това е, само дето се оказа, че предишните не са слушкали достатъчно и не са изпълнили каквото им е наредил фонда. Сега за 4 месеца ще трябва да се наваксва цялата година. А защо икономиите да не ги правят министерствата, където министри са от предишните управляващи - от ДПС и от национално движение симеон втори?
09 Септември 2005 11:27
XYZ,
чети внимателно. Не представяй желаното за действително.
МВФ нарежда да няма 13 заплата, ама правителството не изпълнява.
Между другото - честит празник! И на milcho тоже!
09 Септември 2005 12:10
Първи училищен ден в едно средно училище в САЩ. Учителката представя нов ученик - Такиро Сузуки от Япония.
Часът почва и тя казва: - Сега ще видим дали познавате историята.
Кой е казал "свобода или смърт"?
Никой не знае, но Сузуки вдига ръка:
- Патрик Хенри, Филаделфия, 1775 г.
- Много добре, Сузуки.
А кой е казал "Държавата е народът и като такъв никога не може да умре"? Сузуки става: - Ейбръхам Линкълн, Вашингтон, 1863 г.

Учителката поглежда другите деца и им казва:
- Засрамете се, деца! Сузуки е японец, а знае по-добре от вас американската история.
Тих глас от последните чинове:
- Да им го натаковаме на японците!
- Кой каза това? - изкрещява учителката.
Сузуки вдига ръка: - Генерал Макартър, Пърл Харбър, 1941 г. и Ли Якока на събранието на акционерите в Крайслер, Детройт, 1982 г.
Учениците стоят в пълна тишина, когато пак някой се обажда:
- Да до духаш!
Учителката, извън кожата си:
- Стига вече! Кой беше това?
Сузуки: - Бил Клинтон на Моника Люински, Белия дом, 1997 г.
Някой друг извиква:
- Сузуки е лайно!
Сузуки веднага отвръща:
- Валентино Роси, мото-състезанието Гран-При в Рио де Жанейро, Бразилия, 2002 г.
Всички изпадата в истерия, учителката припада, а на вратата се появява разсилният:
- Да го еба! Никога не съм виждал такъв хаос.
Сузуки е готов: - Българският премиер към министъра на финансите, за разпределението на бюджетния излишък, София, 2005 г.

Еи така стоят нещата
[/b]
09 Септември 2005 12:24
Нещо не ми се връзват нещата:
Драстичните мерки се налагат заради недостига от 1 млрд. лв. за изпълнение на ангажиментите към МВФ. Според тях в края на годината трябва да има 417 млн. лв. излишък в бюджета. В края на юли той бе 1, 133 млрд. лв.

Значи ангажиментите към МВФ са изпълнени. Даже преизпълнени. Защото МВФ искат 417 млн. лв., пък вече има 1, 133 млрд. лв.
Тогава каква е логиката да се вдига такъв шум? Също да се лъже, че ще има дупка от 1 млрд. лв.? Или се търсят политически дивиденти, или се търсят пари за харчене по други направления. Пък може и двете. Ще видим.
Между другото финансовия министър Пламен Орешарски направи няколко противоречиви изказвания, от което трябва да си направим някои изводи.

Редактирано от - 9101 на 09/9/2005 г/ 12:28:09

09 Септември 2005 12:31
"Настоятелно помолих министрите да спестят 1 милиард лева" - Това обяви финансовият министър Пламен Орешарски.
___
Човекът е с чувство за хумор.
09 Септември 2005 14:04
О, чукча писател, чукча не читател пак се е появил.
И пак само писателства и не читателства.
09 Септември 2005 14:13
Ако не беше тъжно, сигурно щеше да е много смешно...
09 Септември 2005 14:44
То се разбра кой е чукчата преди няколко дена. Тогава мълча и се покри. Сега гледам пак събираш смелост. Сигурно заради "празника".
Ако искаш пак да ставаш смешен като с бенДзините, можеш да развиеш темата - "какво е наредил фонда и колко не са слушкали предишните".
09 Септември 2005 16:40
И от големи икономии назначиха по 4-ма зам.-областни в Русе и другаде, където се справяха добре и двама...Кирчо Ананиев пък се оказа най-виталния зам.-финансов министър. Добре, че малко хора го познават какъв ни е експерт по бюджета!
09 Септември 2005 16:46
Защо не ги нареди преди изборите ами похарчиха милиони грешна пара за чешмички, томболи и агитация...
09 Септември 2005 16:48
нищо, и от чешметата може да икономиша нещо... че спра водата и че отврта крановете
09 Септември 2005 18:21
За съжаление, все още се намират хора, които само и само за да уйдисат на Негово Величество, който за 800-те обещани дни се измайтапи с тях като обаче, не пропусна собствените си интереси, виждат вина в всичко останало което не е царско. Много ще бъде интересно, ако някой от тези царедворци (по турски ибрикчии), се опитат да обяснят в форума, какво щеше да направи Височайшата Особа ако беше останала на трона за втори мандат при настоящите тежки за страната условия. Поне малко да ни разсмеят ...
09 Септември 2005 18:53
Казх ли ви, че след като ченгетата в медиите излъгаха много Българи пак да гласуват за крадливите мошеници, че пак ще изчезне спестеният 5 милиарден резерв.Сега трябва да се плати на всички ченгета в ляво и дясно, които клеветиха по поръчка и блокираха да не се извърши сравняване на постигнатото от правителстворо на НДСВ с постигнатото от предишните правителства.След 55г.комунизъм, явно има Господ, който след като такива като Слави Трифонов, се допусна, да се гаврят с Църквата и Царя, този път природните бедствия не подминаха България.Сега спестените пари за развитие и нови работни места, ще изтекат в каналите и пак в джобовете на старите мошеници.Погледнете в Парламента те пак са същите и пак са там.
09 Септември 2005 19:16
Защо до сега, никой журналист не поиска от НОИ сведение, за да видим ДНЕС, колко броя пенсионери вземат пенсия над 360лв?Да изнесат данни и през 1999г., колко пенсионери са вземали пенсия над 170лв? Когато се премълчават фактите, на комунистите се дава възможност пак да лъжат и клеветят.Да поискат информация, каде отидоха парите на пенсионерите, които бяха откраднати до тавана на пенсиите им.Защо не се изплащат целите инвалидни пенсии, когато и за тях се удържаше процент от заплатите им?
09 Септември 2005 19:37
нашите дупедавци и тия от мвф съвсем ще ни довършат.чака ни тежка зима .няма добавка--няма и да си платя гражданската отговорност и другите тем подобни.нанай нана /вместо- да им го .../.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД