:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,409,733
Активни 126
Страници 6,718
За един ден 1,302,066

САЩ за България: Повсеместна корупция и зависими магистрати

Доверието в съдебната система и в медиите се срива, констатира новият доклад на американския Държавен департамент
Снимка: БТВ
И надзирателите не са доволни от условията в затворите и излязоха на протести с искане за по-висок бюджет.
Зависима съдебна система, медии под натиск, корупция на всички равнища на управлението, тежки условия в затворите и арестите, трафик на хора и насилие срещу малцинствата - такава мрачна картина описва за България годишният доклад за 2017 г. на Бюрото за демокрацията, човешките права и труда към Държавния департамент на САЩ. Мерките, предприети от българските власти, са недостатъчни, а безнаказаността при нарушенията на човешките права остава реален проблем, констатира докладът.

Правителството разполага със законови възможности да преследва проявите на корупция, но не ги прилага ефективно, което създава усещането, че държавни служители на всички равнища участват в корупционни практики безнаказано, пише в документа. Става дума за подкупи, конфликт на интереси, злоупотреби, нагласени обществени поръчки, търговия с влияние. Докладът цитира български неправителствени организации, според които лошите резултати в борбата с корупцията се дължат на институционални слабости и неадекватната работа на прокуратурата. Като пример за политическа корупция се посочва случаят с бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, нашумял покрай "Суджукгейт".

Доверието в правосъдната система остава "изключително ниско" заради усещането, че магистратите са податливи на политически натиск, изтъкват авторите на доклада. Те цитират критиките, че прехвърлянето на корупционните дела в Специализирания наказателен съд го превръща в извънреден трибунал, което противоречи на конституцията. Припомнят се твърденията на шефа на бюрото за контрол над СРС Бойко Рашков за незаконно подслушване на политици, магистрати и журналисти, целящи тяхното сплашване и изнудване.

Медийният плурализъм е определен като "сериозно увреден" заради корпоративен и политически натиск, съчетан с нарастващата и все по-непрозрачна концентрация на собствеността върху медиите и разпространителските мрежи. Като негативен фактор се сочи и разпределението на държавни средства от страна на правителството в подкрепа на определени медии. Напомня се и оценката на международния Индекс за медийна устойчивост, според който опитите на политици и олигарси да използват медиите, за да упражняват влияние, да манипулират общественото мнение и да рушат репутацията на своите опоненти, са основна заплаха за доверието в журналистиката. Докладът посочва конкретни примери - пресата срещу "Икономедия", "ЦУМ гейт", разкрит от издателя на "Сега" Сашо Дончев, натискът върху сатиричния вестник "Прас прес".

Условията в затворите остават сурови - насилие срещу съкилийници, пренаселване, корупция сред служителите, неадекватни жилищни, санитарни и медицински помещения. Подобрение в сравнение с предните години не се наблюдава.НАСИЛИЕ

Споменават се и заключенията на Комитета срещу мъченията към ООН, според които 1/3 от задържаните в полицейските участъци са били подлагани на физическо насилие, чиято бруталност може да се окачестви като мъчение. Подобни случаи сред задържаните роми надхвърляли двойно инцидентите с етнически българи. Виновните полицаи най-често оставали ненаказани.
30
10405
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
22 Април 2018 19:23
Не е изненадващо. Съдии, цацаратори - живеещи според битпазарната икономика.
Остава въпросът- тия кога станаха идеалните, че виждат бали слама в чужди очи?
-------
Блогът на Генек
22 Април 2018 19:55
Раздвоен съм.
На държавния департамент на САЩ ли да вярвам или на бат'Бойко, Цветанов, Цацаров & Ко, които твърдят точно обратното.
22 Април 2018 20:08
Тъй, който не гони дипломати
22 Април 2018 20:12
корупция на всички равнища на управлението,

Без емоции по констатацията на световните мироносци:
1,Премиерът борисов е едно от равнищата на управление.
2,Борисов е корумпиран.
3,с корумпираните те се отнасят по един начин-Нориега,Садам.-
4,....
22 Април 2018 20:21
Едва ли поданиците на тази държава имат право на морални оценки.Все пак у нас все още няма такива изроди , които избиват децата си по училища и детски градини.
22 Април 2018 20:26
Че у нас има корупция - има. Но да се приписва на отделни лица или партия, при положение, че я има от памтивека, това не го разбирам.
Корупцията не е ново явление по нашите земи. Както се вижда от този материал по-долу още по време на социализма корупцията е била накъдето и да се обърнеш.
Особено актуален е примера с чиновниците, даден от Т. Живков, които умишлено бавят и разтакават (защо ли ми се струва, че само преди дни имаше такъв случай ):


http://kiselec1.blogspot.com/2018/04/4-1985.html
22 Април 2018 20:48
Със две думи -кочина!
22 Април 2018 21:11
още по време на социализма корупцията е била накъдето и да се обърнеш.

А-ха, а ако се върнем по-назад и до турското робство, пък и преди това.


22 Април 2018 21:43
Ами фактите са следните (като се вземе предвид линка по-горе, даден от мен ):
По времето на Т.Ж. корупция - има
По времето на А.Л. корупция - има
........
По времето на Ж.В. корупция - има
По времето на И.К. корупция - има
По времето на Н.В.С.2. корупция - има
По времето на С.С. корупция - има
По времето на Б.Б. корупция - има

Както се вижда корупция има през цялото време.
Дотука добре, но не разбирам коментарите от сорта на : „Корупцията се появи едва по времето на Б.Б. - извод: Б.Б. и неговата партия Г. са единствените виновни за всичките ни беди и за цялата корупция.“ Имам предвид коментарите под тази статия и днес в „Горещи новини“, където имаше статия с подобно съдържание.
22 Април 2018 22:21
Планирани ли са вече новите англо-американските бомбардировки над София?
22 Април 2018 23:31
В качеството си на какви краварите си позволяват да си пъхат носа където не им е работа
23 Април 2018 00:11
Брауне,
Корупция винаги е имало тук.
Но с изброяването на управляващите от Тодор Живков до Светиня Му, показано само с "има", това означава само наличието ѝ.
Друго нещо е размерът ѝ, обаче!
Онази, при бай Тошо изобщо не може да се сравнява с тази, която се развихри в диапазона от Иван Костов до днес!
Не в пъти, а в ... да не давам някакъв порядък, ама е в много пъти!
23 Април 2018 00:22
Людмил Илиев като преводач ли се явява тук или как?

А по повод деянията на държавния департамент мога да предоставя на преводача книгата "The WikiLeaks Files", в която се показва с факти от дипломатическите преписки на сащ корупцията и вменяването на зависимост, които те налагат по света. България единствено е спомената по повод налагането на закупуването на стари ф-16 от сащ, за сметка на Грипен и Юрофайтър.
23 Април 2018 07:37
Каквито учителите, такива и учениците. САЩ е една от малкото държави, където корупцията е институализирана със закони за лобизма. И там видни /доказани/ корупционери като Хилари Клинтън, Дик Чейни и ред други се разхождат на свобода. Корупцията в тази държава е на порядък по-голяма от България, но пък е на порядък по-рафинирана. И там едната ръка не знае какво прави другата. Двойните им стандарти са направо за завиждане.
23 Април 2018 08:46
Корупция ли? Не! Просто бизнес! И всичко е лично!

Най-важният, жизненоопределящият въпрос в държавата,е въпроса за просмуканите от корупция служби! След като от всякъде изскачат подкупни служители обслужващи наркотрафика! Нищо по лесно през същите, платени, пробити служители да се просмуква всякаква заплаха за националната сигурност! Няма как службите да са разпробити и начело на държавата да не е мафия! И обратно, няма как начело на държавата да стои мафия, а специалните служби да са читави! Звучи площадно, но и живота ни стана площаден!
Доброто лекарство, колкото и фантастично да звучи, е да реорганизираме през разформиране полиция и прокуратура!Било е и работи! Няма как иначе да се прочисти системата от развитите чрез подкупи кадри! Те са ОПГ изградена на държавна сметка в частна полза и който се прави, че не го вижда е част от хранителната верига! България е станала парично-наркотична клоака! Парите работят навсякъде и срещу пари, никой не се сеща за националната сигурност! Това е проказата на пробитата от всякъде система за сигурност! Тя осигурява сигурност на престъпниците, за сметка на сигурността на гражданите, тази дойна крава и за полицай и прокурори и престъпници!
И все още повод не виждат, цялата ОПГ Полиция да разформират и реорганизират!
Където пипнеш,
където поровиш, все срещаш,
началник на полиция, та на трето, на ва четвърто, та на пето, та на цялата им криминална, наркотрафика е кадрувал, с лично предани кадри за години наред! По цялата административна стълбица!
И все още повод не виждат, цялата ОПГ Полиция да разформират и реорганизират! Все още не виждат защото и те от тях и него, наркотрафика зависими са! Те от него, служебните места са получавали, от него са закриляни,развивани, избори за него организирали!
Максим Велков
23 Април 2018 08:53
Натисни тук
23 Април 2018 08:54
https://www.state.gov/j/drl/rls/hrrpt/humanrightsreport/index.htm#wrapper

23 Април 2018 09:03
Ама че куц линк! Ето го в pdf:

https://www.state.gov/documents/organization/277393.pdf

23 Април 2018 09:32
Тц,тц,тц...едно "Конгречолейшън" няма разбираш ли в тоз доклад...
Ама знае се как ще изчезне корупцията в БългЕрия - купуваме музейните ф16,даваме още някой и друг природен ресурс на концесия срещу 1-2%(зер,само със златото няма да минем),изгонваме де що видим руски дипломат,сключваме договор за доставка на нефт и газ от САЩ(може и с тирове и то на български превозвачи),даваме всички артисали танкове и друг железор за претопяване за "Абрамс"'и,пращаме остатъците от българската войска заедно с баките и артелчиците да лъскат военните бази на САЩ по целокупното земно кълбо...И тогава,тогава ще настане такъв живот(в БългЕрия),че само си викам:"Дано,дано,данооо.." ...ама,надали
23 Април 2018 10:11
Както неведнъж съм прогнозирал, на Баце му остават още десетина дена.
Показателно е, че дори САЩ вече не разчитат на него за да оправи положението. Да видим какъв заместник са му подготвили.
А народа по инерция пак ще си гласува.
23 Април 2018 10:39
Корупцията в България е чудовищна, но е като детска игра в сравнение с тази в САЩ.
Любимият метод е подкупът да бъде даван под формата на лекции, книги, презентации, постове в разни фондации и тръстове и др. подобни - за саксофониста Бил например излязоха данни за десетки милиони само от лекторски.
23 Април 2018 12:18
А , стига ....тези нещо ги е ядосало , че да откриват Америка чак сега....
23 Април 2018 12:23
Корупцията се появи едва по времето на Б.Б.
Корупция означава повреда. Повреда в правилното функциониране на обществото и организациите му. Заболяване.

Това е следствие от погрешни ценности - възпитавани, възпроизвеждани и предавани от поколение на поколение. Не само в управлението, а в самия народ. Защото управниците не идват от Марс, те идват от същия този народ.

Докато не се идентифицират тези погрешни ценности, и не започнем да следваме правилните, можем да сменяме управниците столетия - нищо няма да се промени.

23 Април 2018 14:15
Брауне, в края на 70-те години в институт "Пиригов" хванаха зам. началника на Първа хирургия (IV - я етаж) д-р Иванов с кутия бонбони, на дънато на която са сложени пари - реакцията беше незабавна - дисциплинарно уволнение..
23 Април 2018 14:30
Погледнете условията на предстоящите магистратски изпити - ако първата част дава възможност на всеки , който се е подготвил добре да отговори добре на казусите, то втората част е направена, за да отсее "случайно попадналите".
Как ли ? Много просто, това са голям брой въпроси на тест , които можеш едва да прочетеш в даденото време, а за осмисляне и верен отговор и дума не може да става. Което никак не пречи на тия които имат правилните отговори.
Впрочем така става вече десетилетия наред. А сетне се чудим , защо магистратите са ни такива...
23 Април 2018 15:29
Пикачу, ,
Лично съм бил свидетел на няколко такива случая.
НО, всичко е по закон...

В един от случаите мой близък бе викнат на 'интервю', което се оказа тест с незнайни въпроси, на който са викнати цяла аудитория хора!
Изгубили времето на над 100 човека, за да е всичко 'законно'.
23 Април 2018 15:34
Колко време им треба да установят кристално чистата Република? Със се апартаменти, банки, медии, хазарти, пенсионни фондове, здравни каси и други диабетни далаверки?
23 Април 2018 15:55
Малииии, и патрона се обърна срещу ГрОБ и десет годишното им бехаберно управление. Чао Боко!
23 Април 2018 16:08
САЩ за България: Повсеместна корупция и зависими магистрати


Да не ви пука, Това са просто опити за шантаж.
23 Април 2018 17:23
Това сигурно е ФАЛШИВА новина. ГЕРБ и Цветанов отдавна изкорениха корупцията, контрабандата и изобщо престъпността по тия земи, така че се чудя на доклада на янките, как са си позволили това.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД