:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,209,148
Активни 77
Страници 5,246
За един ден 1,302,066
За дисциплиниращ ефект

Зоологически ентусиазъм за леко минаване на границите

Хибриден прокурор. Петльова регалия и снага на хипопотук.
Аделина Радева: ...Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи. И като такъв, да ви питаме - понеже обсъждаме от няколко дни тази акция, тя беше много гледаема, много видима тази акция! И поради тази причина много хора имат оценка - дали тя е била успешна или не. Прокуратурата я намира за много успешна. Вие смятате ли, че е такава?

Румен Петков, АБВ: ...Първо трябва да кажа, че ние от АБВ винаги сме били за крути мерки срещу корупцията, защото това е явление, което тормози, тероризира страната и обществото ни десетилетия. Но! В случая - първо, стоварването на толкова жива сила, нормално е, човек очаква да види там тия двете момчета, дето излезнаха от Софийския затвор. Щото те излязоха, те не са бягали. Верно, малко по-така, припряно, но... Второ - четири часа да държат който и да е по този начин - вие видяхте, социалните мрежи, всъщност тя беше героизирана дамата. И трето - фактът, че десетина дни вече това е основен въпрос в медиите - не дали има корупция, защото ние вече не говорим дали има корупция или не; говорим за технологията. Тя показва, че нещо не е наред.

Виктор Николаев, НТВ: Имаше остра реакция на прокуратурата срещу реплика на външния министър (че с ареста на Иванчева "границите леко са преминати")... Кой държи същинската власт в страната?

РП: Ами, ако ние се опитаме да се върнем към конституцията, все пак трябва да сме наясно, че сме парламентарна република.

ВН: Трябва да пробваме.

РП: Да пробваме - най-малкото! И аз не разбирам защо парламентът още не е проявил интерес каква е технологията и защо се случи така. Подчертавам още веднъж - фактът, че десетина дни това е основен въпрос за всички средства за масова информация, само не и за парламента - меко казано, е смущаващ.

АР: От спецпрокуратурата ни увериха, че такъв е законът. И дори ако са 5 млн. белязаните пари и трябва два дни да се броят на улицата - два дни ще се броят на улицата. И човекът до тях ще наблюдава и ще е с белезници.

РП: Аз съм човек, спорил с прокуратурата - и нищо добро не съм видял от тая работа. Но не мисля, че е така. Аз мисля, че има много по-елегантни и такива е имало и във времето назад - когато без такава демонстрация, без такъв зоологически ентусиазъм се е стигало до резултат, който в съда е давал осъдителна присъда.

АР: Добре, има ли дисциплиниращ ефект обаче една такава показна акция? Помня, че и вие ги кръщавахте така с едни имена, които да респектират, да създават впечатление. Така че - да кажем, това да дава знак към други евентуални корумпирани.

РП: Нямам самочувствието на кръстник. Аз никога не съм давал имена на операции.* НИКОГА! Подчертавам дебело.

АР: Явно имам грешен спомен.

РП: Не, може би е останало такова впечатление.

АР и ВН (неубедително): Хм, да.

РП: Да се кръщават акции е друг приоритет. Но едно е да кръщаваш акцията, друго е да я доведеш до успешен край.

АР: "Респект" не беше ли ваша акция?

РП: Аааааа. Така някой я кръсти. Но тоя някой не съм аз... Сега. За да довършим темата - лично аз мисля, че не се прави така. Не може десет дни това да е основен въпрос в средствата за масова информация, повтарям още веднъж - не, има ли корупционна стъпка и корупционно действие, а - как е проведена операцията.

_______

* Този факт е леко алтернативен. Когато Румен Петков бе вътрешен министър в правителството на тройната коалиция, МВР в някакъв момент обяви, че започва операция "Респект" - това наистина не беше име на конкретна акция, а нещо като обявяване на доктрина и принципи на действие. В "После" сме писали надълго и нашироко за операция "Респект" и латинския произход на думата. Respectus е форма на respicere, която е съставена от "re-" (обратно) + specere (разглеждам, осмислям); сиреч респектът е нещо като преосмисляне на отношението.
1228
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД