:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 325
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В КЕВР ще получават щедри награди, бонуси и високи заплати

Идеята регулаторът да разваля сделки като тази за ЧЕЗ "събра" ДПС с ГЕРБ и БСП с патриотите
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Рамадан Аталай от ДПС (в средата) разговаря с Жельо Бойчев от левицата (вляво) по време на дебатите по Закона за енергетиката. Вдясно е съпартиецът на Бойчев - Стоян Мирчев.
Служителите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще получават щедри възнаграждения, награди, бонуси и редовно материално стимулиране за добре свършената работа. За целта всички около 150 работещи там, които в момента са държавни служители, ще преминат на трудово правоотношение. Причината е, че в Закона за държавните служители има таван на възнагражденията и това пречи на планираното увеличение. Това прие Народното събрание, което вчера одобри на второ четене част от промените в Закона за енергетиката. Депутатите обаче не решиха дали ще приемат предложението на "Обединените патриоти" (ОП) КЕВР да може да контролира и спира сделки като тази за ЧЕЗ. Дебатите продължават днес.

Освен награди и бонуси служителите на КЕВР ще могат да бъдат награждавани с отличия, с предметни или парични награди, които ще са до размера на основната месечна заплата. Пари ще има и за представително облекло - костюми, тоалети, но на стойност до три минимални работни заплати. Всеки служител ще получава месечна оценка за работата си, като, ако получи "слаб 2", ще се наложи да напусне. Как ще става раздаването на допълнителните пари ще бъде разписано във вътрешните правила на самата комисия, стана ясно от обясненията на един от вносителите на поправката - депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

БСП подкрепи увеличението на заплатите, а депутатът Жельо Бойчев предупреди, че въпреки това левицата ще следи изкъсо как и за какво се раздават стимулите. Според ДПС обаче промяната ще доведе до административна чистка. Служителите на КЕВР трябва да останат държавни служители,заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай. "Съмнявам се, че опитвайки се да увеличите заплатите на работещите в КЕВР, давате възможност на партийните функционери да се разправят с онези служители в комисията, които не се подчиняват на правилата", каза той. Аталай коментира изказване на председателя на комисията Иван Иванов, който бил уверил, че няма да има кадрови промени. "Не съм убеден, че следващите няма да окажат натиск. Натиск и върху него - не знам как ще устои така, че да не бъдат сменени определени служители", каза още депутатът.

Делян Добрев защити поправката си. Заради това, че са държавни служители, в момента работещите в КЕВР получавали под средното за сектора заплащане и се ограничавали в рамките на около 2000 лв. Той обясни, че единственият "бонус" в момента е заплатата им да се повишава на определен период с 15%, което било около 300 лв. и било недостатъчно. Последните данни на статистиката обаче показват, че средната брутна заплата в сектора е 1808 лв., въпреки че според различни оценки тя е много по-висока. "Единствената промяна е в посока да дадем възможност на КЕВР да подбере качествени специалисти, а не да бъде последната алтернатива на всеки търсещ развитие в енергетиката", обобщи депутатът.

Под въпрос остава предложението на "Обединените патриоти" КЕВР да може да контролира и съответно да спира сделки като тази за ЧЕЗ. То ще бъде гласувано днес заедно с останалите поправки в Закона за енергетиката. Първоначално поправката бе подкрепена от ГЕРБ, но вчера те размислиха и оспориха идеята. ДПС подкрепи ГЕРБ и обяви предложението за противоконституционно. БСП пък застана на страната на патриотите. "Когато има взаимоотношения между два частни субекта, не може два други субекта да се намесят, при това със задна дата", обясни нагледно Рамадан Аталай. Крум Зарков от левицата пък припомни, че на първо четене предложението е гласувано с голямо мнозинство. "Всички други, освен ДПС, решихме да дадем възможност на КЕВР да провери сделката с ЧЕЗ. Изведнъж сега това отпада", коментира Зарков. И се възмути: "Ако трябва да продадете трафопост или парче кабел, трябва разрешение от КЕВР, а за целия ЧЕЗ - не".

"На мен ми е интересно кой е партньорът на ГЕРБ - ДПС или патриотите? Ако искате ДПС, ето ви ги - халал да са ви! Не може така да се бойкотира наше предложение. "Воля" се изниза (от пленарната зала - б.а.), а първоначално гласуваха "за". Как от БСП ни подкрепяте, като имате 15 депутати в залата? Стига с тези игрички, ако ще си играем задкулисно - и ние го можем добре", коментира развоя на дебатите Юлиан Ангелов от ОП.



4
1409
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
26 Април 2018 09:43
В капана за мишки се слага за примамка сиренце.
А в капана за политици има за примамка пари, много пари.
Предвидими са до един. Трупат, трупат милиони, а живота минава покрай тях.
26 Април 2018 10:27
Ненаяли се! И всичко това с аргумента че като получават по- големи заплати, хората ще са наистина компетентни и ще работят качествено? Даже който го говори не го вярва.
26 Април 2018 10:35
Синекурейци.
27 Април 2018 06:56
стана ясно от обясненията на един от вносителите на поправката - депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Имам спомен, че беше подал оставка или греша?...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД