:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Логото: мутра

Бойко Ламбовски
Помните Иво Мирчев, който се ожали от мутрите, заели паркоместа за пет коли с две лимузини край Велико Търново. Човекът се възмутил, че такива неща се случват и през 2018-а; трябвало това да е вече минало. Уви - не е. Мирчев не отнесъл боя, защото ония се изплашили от камерите и предпочели да драснат. Има две характерни особености на случая, на които обръщам внимание. Когато човекът помолил един от гавазите да преместят кола, за да освободят място, онзи изпаднал "в шок". И му трябвало време да осмисли наглостта. После, като се окопитил от нечуваната дързост, казал на Мирчев да изчезва, за "да не стане лошо". Мирчев не изчезнал, обаче и мутрящината така - не само не е изчезнала, но се завръща с първична сила. Показва го шокът на гавазина. Той не предполага друго поведение, освен гражданството да окаменява от ужас край "шефа". Камо ли да търси права.

Така очевидно сме научени и ние, нищо че сме в ЕС, правим красиви конференции, дипляни и логота...Но да кажем за логото...Преди няколко години един художник и музикант - Емил Вълев, направи проект за лого на България, одобрен от Съвета за европейска интеграция. Емил е музикант и художник, свири в група "Виолетов генерал", прекарва живота си в артсъзидания, предхождани от периоди на артсъзерцания. Аз поне го знам като такъв. Какво ми беше учудването, когато преди два дни той сподели във "Фейсбук" и другаде, че започнал да пати от свой комшия по вход, служител на МВР. Комшията имал кучета, които силно лаели, дори виели. При това сутрин към 6, вечер след 22.00. Вълев помолил домоуправителката да предупреди човека с кучетата, че не можел да спи, пък тя се оказала жената на полицая. Тормозът продължил. Кучетата виели, Вълев се принудил да пусне оплакване до Столичната община. Тогава полицаят го викнал и заплашил, че "ще му избие зъбите", ако продължава с оплакванията. Художникът отнесъл бая псувни, които не е прилично да цитирам. И признава, че не може да работи вече спокойно, нито му се влиза и излиза от собствения вход. Колкото и да е куражлия. Но си задава въпроси - дали тези, които издържаме, за да ни пазят, и които толкова време искаха по-високо заплащане на сериозния си труд, са правилните хора? Всички ли?

Аз пък се сещам за Мирчев от по-горния случай. Той викнал полиция на паркинга край Велико Търново, но "полицията не дойде", както пише. Дали не прескача нещо общо между мутрафонството, каквото беше и не щем да го виждаме повече, и нас самите, тоест нас - по офисите, МВР-тата, младежките сбирки и европредседателските фанфарни сборища? Нещо, което ни се ще да го няма, а то изобщо не си е тръгвало? И ни туря в стария лаф за Илия - помните го - който уж се пременил. Само че като се огледал, знаем какво. Сигурно се е огледал в логото - не нарисуваното, истинското.

Мутрафонството не е атрибутика само на нискочели примитиви с анцузи и ланци. То е манталитетна особеност. По-надълбоко е, отколкото си даваме сметка. Свързано е с искрен култ към силата и първичните радости, обаче и с нещо по-важно - още по-искрено раболепие както пред силата, така и пред насилника. Гледах случайно една светла на вид физиономия, доброволка, как обяснява за SMS-а, призвал публиката на младежка международна среща "да аплодира ББ". Видимо стресираната девойка признава, че получили такъв SMS, но тя "смело" искала да заяви: това - да аплодира, бил неин личен избор. Сещате се за сбирката, завършила с полуголи каки по масите, и с пиене на корем, което попречило на другия ден международните младежи да са адекватни на конференцията.

Та каките и пиенето са част от жилавата мутризация, но има една още по-жилава част. Тя е свързана със "смелостта" и добрата воля.

Самата девойка се възмущава, че я питат дали такива SMS-и не ни връщат в тоталитарното минало. Не, разбира се, отвръща - личен избор й било, осъзнат, никой не я карал насила. Само че аз помня, че и по тоталитарно време залата по съвсем личен избор аплодираше. Никой не я караше. Искрено и смело аплодираха хората, защото така се прави кариера - с искрена обич. Мутрата става мутра не защото бие едного или рита другиго. А защото десетки, стотици и хиляди или се свиват, или аплодират.С радост и дръзновение.Макар че и да си мутра не е лесно. Нека ви разкажа как веднъж имах възможност да общувам по-близко с едного, когото смятах (и смятам) за достоен представител на този обществен вид. Преди срещата си намислях как да се държа, какво да попитам, ако ми се отдаде възможност. Препускаха ми десетки въпроси - не ме задоволяваше ни един. Въпросите бяха в диапазона на: "Вярно ли е, че братя еди-кои си живеят живота наблизо, а ги търсят по Южна Африка?", "Цвеклото уби ли Еди-кого си, или е лъжа?". И т.н. Когато видях обаче човека с многото сила и многото пари, ми се отщя да питам. Гледах го как седи, как приказва, как пуши миризлива пура, как пие, как му скачат очите по хората като водомерки по заблатен вир, как се пипа често по носа, под кръста и по джоба... Прозрях отведнъж: тоя човек е нещастен. Край него хихикаха и му се радваха, един звънеше по негова поръка не знам кому, друг отиваше по негов жест да закара чичото на жената н'ам къде, пък шефът излъчваше самодоволство, пот, махмурлук и неврастения. Почти ми дожаля. Разбрах, че само един-единствен въпрос искам да му задам. "Братко, как се докара дотук?"

Но сигурно не би ме разбрал. А обкръжението му хич не би. Как се докарахме дотук?
33
11905
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
30 Април 2018 20:28
е да де, ама тоя мирчев не е ли компрометиран като чувството за достойнство у социалистическата литература и нейните автори!!!
30 Април 2018 20:33
СЕГА разбирате ли защо хора като мене, от 25 и повече години живеещи в чужбина, отгледали, възпитали и изучили децата си далеч от тази мутро-държава никога няма да се върнат?!
30 Април 2018 20:42
Миналото лято си взех ваканцията през юли месец. Отидох в Италия за 2 седмици (Неапол, Рим, Флоренция, Милано, Венеция), после прескочих до Австрия (Залцбург, Виена), 3-4 дена в Париж. После през Лондон, и обратно в Ню Йорк.
Прескочих България.
Какво да гледам - бездомни кучета по улицата, мутри по заведенията и пътищата...
Не, мерси!
30 Април 2018 20:54
малко трудно пътя на обикновен работник с заплата 1000лв може да се пресече с "мутра" която има доходи в повече от общинския бюджет на В.Т....явно става дума за раята сиреч шофьора на возилото което с размерите си заема място колкото за 5 запорожеца и съответно платено в 5 пъти повече (няма инфо) и този обслужващ персонал си мисли че има ореол около главата си и всичко му е позволено....утре "мутрата" след като плати заплатите на оркестъра на театъра ще стане дълбоко уважаван "меценат" а шофера както си е бил лайХХ така и ще си остане...
01 Май 2018 00:13
Как се "излъчва неврастения"
Тоя Boev що си въобразява, че на някой тук му пука как бил заобиколил Бг разни се правят на някои си
01 Май 2018 01:15
СЕГА разбирате ли защо хора като мене, от 25 и повече години живеещи в чужбина, отгледали, възпитали и изучили децата си далеч от тази мутро-държава никога няма да се върнат?!

И същевремменно си ден на Оранжевия Клоун, човекът правещ най-много за подкопаване доверието в институциите в Хамерика, корумпиран, клиничен лъжец, незачитащ морални ценности.
01 Май 2018 08:17
СЕГА разбирате ли защо хора като мене, от 25 и повече години живеещи в чужбина, отгледали, възпитали и изучили децата си далеч от тази мутро-държава никога няма да се върнат?!
1. Самонадеяно е да приемаш за даденост, че някой се опитва да разбере. Може някой и да се опитва (вкл. ти самият), но не е учтиво да го приемаш априори ("сега разбрахте ли".
2) Не е ли всяко посещение в този форум едно малко завръщане? La petite morte?
01 Май 2018 09:29
Boev30 Април 2018 20:33
СЕГА разбирате ли защо хора като мене, от 25 и повече години живеещи в чужбина, отгледали, възпитали и изучили децата си далеч от тази мутро-държава никога няма да се върнат?!


Е, да де, ама не минава и ден без твоите писания в този български форум.
Така че, хайде друм и не се прави на интересен.
01 Май 2018 09:34
Да пляеш България от чужбина е най-българското. Иначе ще те помислят за помак.
01 Май 2018 10:22
Коментарите по Боев са като част от статията. И от съвременен мутристан. Полицай или негодник. Май само останаха.....
И мутротролове.
01 Май 2018 11:43
Боев, такива като теб се търсят навсякъде на Запад. Такива които не виждат проблемите извън родината си. Това си е дарба .
01 Май 2018 12:53
добре де.. тия мутри анонимни ли са? защо не кажете името на собственика на коли и мутри?

01 Май 2018 13:07
та.. мутрите правят това което им наредят, тия които охраняват. та кой е тоя шеф.. дето раздава акива заповеди? мисълта ми е че мутрите са просто изпълнители.
01 Май 2018 15:22
Хубаво.
Исках да ви напомня, че бавно и полека за 30 години си съсипахте страната.
Това, което и Ламбовски се опитва да ви обясни.
01 Май 2018 15:33
Как се докарахме дотук?


просто сме си такива
от същия сой, какво има да се чудим?

Простотията и простащината и лошотията не ни е натресена отвън, тя си ни е вътрешно присъща. И като намери чалъм, избива. А в демокрацията чалъми дал Бог, вижда се същността.
01 Май 2018 16:50
Не трябва ли вече и на държавата да се постави: Мутра. Може би по правилно държава управлявана от мутри.
01 Май 2018 18:45
Меко е пипал разказвал автора, но въпреки това си заслужава
01 Май 2018 19:15
Как се докарахме дотук?

Просто е:Козякът си тури една мутра за управник на територията,тя си създаде пирамида на личната власт,която ликвидира държавата и превърна държавните органи в лични бухалки.Даже и нс.И те ни мутрокрация от горе до долу.
01 Май 2018 19:31
Сега разбирате ли, че именно зарад такива като Боев искам (стига да успеем ние, гражданите на България-РЕЗИДЕНТИ в пределите й, да си върнем обратно, от ръцете на партийните върхушки, в наши ръце правото да избираме 240-те) боевците да ги ЛИШИМ от правото да избират 240-те! Искам го защото те сами си го изпросиха с боевски приказки като горните! Веднъж даже един от Лондон, от Америката, има наглостта да каже по телевизора: "като оправите работата в България, чак тогава може да се върнем!"! ИСКАМ го най-вече защото НЕ са резиденти, и НЕ ПЪЛНЯТ българската хазна с данъци, а ЧУЖДА! Стой си там Боев и не се мешай в нашите РЕЗИДЕНТСКИ занимания!
01 Май 2018 19:37
Исках да ви напомня, че бавно и полека за 30 години си съсипахте страната.
Boev и ние сме в чужбина от 25 и повече години но никога не използваме изрази от сорта "си съсипахте страната" .
България явно вече не е твоя страна и в този ред на мисли се чудя чий го дириш тук??
Що не ходиш в някои хамерички форум да ги уведомиш как си бил Флоренция,Виена и.т.н. и да не забравиш да им кажеш че си заобиколил България.
Да идваш тук да осведомиш форумците че заобикаляш България-мисля че никой не го интересува това.
Българин не си а и американец няма да станеш-такива като теб сме ги виждали много тук.
01 Май 2018 19:40
Че се докарахме дотук, докарахме се! И никой не ни е виновен! САМИ си сторихме! Време е да се откараме оттук! И това от което трябва да започнем е от майката на всички приоритети - преуреждане на взаимоотношенията между нас, избирателите, и тях, 240-те, и институцията им, която назначава изпълнителната власт, и съдебната такава, а те от своя страна назначават по-нисшите чинове в СИСТЕМАТА, която ни УБИВА! Сега по кой начин ще ги селектираме, дали по този, Sine_metu предлага, дали по-реалистичния, който на 6.11.2016 бе предложен, не е толкова важно! Важно начинът на селектирането им да бъде пакетиран с начин на регулярно истинско, а не менте, отчитане на всеки 3 месеца пред избирателите по избирателни райони (а такова отчитане най-лесно става в ЕИР-среда!), и ПРЕДсрочно освобождаване на избраника ако се окаже неудачен избор наш! Замислете се и ще видите, че именно от взаимоотношението ИЗБИРАТЕЛИ - ИЗБРАНИК тръгва ВСИЧКО ОСТАНАЛО!
01 Май 2018 19:41
Ами аз съм се лишил, без ти да ми казваш.
За последен път в България гласувах през 1990 година за Велико Народно Събрание.
Като видях кои се накачулиха във власта, и си бих камшика.
А за данъците не си прав, ама хич.
Пращам редовно пари на малкото останали ми близки хора.
Всеки месец.
Горе-долу им удвоявам пенсиите - колкото получават от пенсии, толкова и аз добавям.
И тези пари веднага отиват в обръщение - за храна, отопление, илачи...
И държавата не пропуска да им удържи ДДС.
Освен това никога няма да получа пенсия за трудовия си стаж в България.
Оставям ги тези жълти стотинки на мутрите.
01 Май 2018 21:09
вила
Как се докарахме дотук?
Просто е: Козякът си тури една мутра за управник на територията,тя си създаде пирамида на личната власт,която ликвидира държавата и превърна държавните органи в лични бухалки.Даже и нс. И те ни мутрокрация от горе до долу.
просто е, за които имат хладен мозък и нямат "слепи петна" в него.
01 Май 2018 22:01
Колко пращаш бе, Боев! Аз всеки месец давам 3 минимални пенсии - на кого точно ги плаща НОИят не знам! На три минимални пенсии възлиза горницата над това, което ми дават от определената за стаж и възраст пенсия! отбележи, че се пенсионирах чак когато навърших 63 години и 4 месеца! Заради тази доброзорна благотворителност ( аз съм бенефактор, бенефицентен към трима незнайни за мен бенефициЕРИ) съм си лепнал етикета АБПФХ, активно бпаготворителствуващ пенсионер, финансиращ хазната, веднъж месечно с 3 трите минимални пенсии, и ежедневно - с ДДС, което плащам за всичко, купено от супера! Колко ДДС плащаш ти ежедневно на българската хазна, та ще искаш да вкарваш 240-те, които решават за какво да потрошат данъкоплатските пари!
01 Май 2018 22:21
Не, не искам да вкарвам никакви депутати.
Казах по-горе, че за последно в България съм гласувал преди 28 години.
И да, и аз вкарвам 3 месечни пенсии - една за тъщата, и 2 за моите родители.
Не са баш минимални, горе долу средно по 250 лева на калпак.
Закръглям го на 500 долара, което е към 800 лева днеска.
Като ги похарчат тези пари, плащат ДДС. То го знаеш колко е.
Обаче ти лека полека измести разговора към дребнавости.
Опитвах се да кажа, че си сговнясахте държавата.
Всеки ви го казва - и от ЕС, и който дойде в България. Ето и Бойко Ламбовски ви го казва тука - и на него не вярвате.
Ама щом ви харесва така да си пляскате в средата на блатото, никой не може да ви попречи.
И хората са прави да не искат да се прибират в тази страна. По света има уредени места, не си заслужава да си хвърляш на боклука единствения и неповторим живот.

01 Май 2018 22:52
Boev
01 Май 2018 22:21

Опитвах се да кажа, че си сговнясахте държавата.


Ако бе казал сговнясахМЕ вместо сговнясаТЕ щях да ти вдигна палец! Но явно не разбираш, че партийните върхушки, мутрите, задкулисието, откраднаха от нас, гражданите на Република България, RES PUBLICA-та, защото успяха да ни РАЗЕДИНЯТ - ВИЕ дезертирахте от бойното поле, а само НИЕ, пенциите, САМИ не можем да направим сгодна за живеене пустата България! Що не седяхте тука, и ЗАЕДНО, всички с гласа си, да ИЗБЕРЕМ, ние, а не партийните върхушки, управници, които за 28 години да я бяха докарали Мамковината поне до средното ниво на вишеградци, не на стара Европа!
01 Май 2018 23:17
СЕГА се опитваш да свириш на тази "тънка струна", но вече съм претръпнал.
Да го кажа така: може би съм бил предвидлив, и съм знаел резултата от това, което става в България в последните 30 години.
02 Май 2018 12:57
Какво да гледам - бездомни кучета по улицата, мутри по заведенията и пътищата...


Бездомните кучета са най-малкия проблем.
Проблемът са мутрите. Кукловодите направиха партия на една откровена, ама най-откровена мутра, чиято мутренска дейност е добре описана и в литературата.
И тая мутра доведе след себе си още мутри... и ето, колко вече години мутризация народът е свит в кьошето, не смее да мръдне, загубил всякаква надежда, живурка ден да мине, друг да дойде!
А мутрата и подчинените му медии, "журналисти" и "социолози" непрекъснато го убеждават колко по-добре живее сега, отколкото по времето, когато мутрата е действала с пожарникарския маркуч.

02 Май 2018 13:56
Мутрата е еманация и обобщен образ на предложените и приети по-рано кандидат партиен член-политикономист, пребоядисал се в синьо, мадридски комарджия мераклия за "царски" имоти, номенклатурно отроче с дисертация за копчетата на Червената армия.
Какво е характерно за всички тях - нито ден нормален трудов стаж.
Като последното важи най-малко именно за "мутрата" - поне е управлявал хора и е бил "на пазара". С бухалка вярно, но кралимарковска народопсихология - за къде юнак без боздуган.
02 Май 2018 14:41
Лично пред мен е минал барем един трамвай хора, избягали от България, на някои даже съм помагал да го направят с каквото мога последните 30 години.
От това, че един не е дошъл да ми каже 'Евалла' и да целуне ръка, съдя що за хора са.
Мисля, че повечето емигранти са по този калъп правени.
07 Май 2018 10:14
До по горния. Промит ти е мозъка от мутромедиите или самият ти си мутра. Много ги е яд БГ мутрите че не могат да контролират диаспората. Напоследък гледам взели да агитират за връщане и да промиват мозъците на истрадалите хорица в страната че тия дето са навън са виновни, или че няма по голяма демокрация от тази в тук. Ама тъй ще е. Те навън са най добрия коректив, информирани, мислещи, финансово незвисими и неподлежащи на лесно сплашване. Жалко е само че заради предходното нашего брата яко го тресе завист. а е известно че за българина завистта е го голяма движеща сила отколкото идеята за собсвеното му благоденствие.
07 Май 2018 10:22
От това, че един не е дошъл да ми каже 'Евалла' и да целуне ръка, съдя що за хора са.
Мисля, че повечето емигранти са по този калъп правени.

Като правиш добро, нали не очакваш непременно да кешираш?
07 Май 2018 10:43
(снимка: натиснете тук)

http://diletant.media/upload/resize_cache_imm/iblock/7d8/exact_260x460_Quality99_7d8a2bfcbdeb729f6c4792ded7113e44.jpgДай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД