:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,463,521
Активни 113
Страници 3,763
За един ден 1,302,066

Еврофондовете ще изтънеят за корумпирани държави

Комисията на ЕС въвежда нов критерий за пари от следващия бюджет през 2021-2027 г.
Гюнтер Йотингер
За първи път държавите - членки на ЕС, ще трябва да доказват, че се придържат към върховенството на закона, преди да получат достъп до европейско финансиране. Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер и еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер представиха вчера пред Европарламента от името на Комисията предложение за многогодишна финансова рамка през периода 2021-2027 г., което съдържа такова условие.

В разпространения за медиите текст се казва: "Важна новост в предложения бюджет е засилената връзка между финансирането от ЕС и спазването на принципите на правовата държава. Зачитането на принципите на правовата държава е съществена предпоставка за добро финансово управление и за ефективно финансиране от ЕС. Поради това Комисията предлага нов механизъм за защита на бюджета на ЕС от финансови рискове, свързани с всеобщи слабости в прилагането на принципите на правовата държава в държавите членки. Предложените нови инструменти ще позволят на Съюза да спре, намали или ограничи достъпа до финансиране от ЕС по начин, който е пропорционален на естеството, тежестта и обхвата на слабостите в прилагането на принципите на правовата държава. Такова решение ще се предлага от Комисията и ще се приема от Съвета чрез гласуване с квалифицирано мнозинство."

България и Румъния са единствените държави в ЕС, заради които бе въведен специален механизъм още с приемането им през 2007 г. заради корупция на високо равнище и неефективна съдебна система. От края на 2017 г. започна нова процедура за върховенство на закона срещу Полша съгласно чл. 7 от Договора за ЕС, който допуска отнемане правото на глас. Унгария също е обект на засилена критика от Брюксел заради авторитарното управление на Виктор Орбан. (Коментар - на стр.9)

------------------

Минус-плюс

Новият дългосрочен бюджет ще намали с 5% дела на средствата за кохезионния фонд и общата селскостопанска политика, които са най-големите източници на еврофондове за България. Йонтигнер обеща обаче пред евродепутатите, че нетно разходите за тези две пера ще се запазят - просто няма да се увеличават заедно с другите. За да се компенсира излизането на Великобритания и отпадането на нейната вноска, се предлагат нови източници в бюджета - например национална вноска, която ще се начислява върху количеството нерециклирани отпадъци от пластмасови опаковки във всяка държава членка (0.80 евро на килограм).Коментар в Наблюдател

Графика: Пресслужба на ЕК
Новата многогодишна финансова рамка 2021-2027
12
3624
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
02 Май 2018 20:11
Светослав Терзиев
02 Май 2018 20:18
Точно навреме Той да напусне потъващия кораб и да се премести отсреща.
И ехидно да коментира как без Него няма пари и потъваме.
02 Май 2018 20:22
Някой да обясни как Брюксел ще докаже,че българската държава е корумпирана,когато мафията е завладяла не само държавата,но и цялата икономика,"независимото" правосъдие и въобще цяла България?!
02 Май 2018 20:35
Току що гледах по К3 Румен Гечев. Според него това изискване е насочено по-скоро срещу Полша, Чехия и Унгария.
02 Май 2018 20:59
Как ще докажат, че сме по-корумпирани от Румъния или Полша като имаме най-малко осъдени за корупция? Аве Баци си е опекъл цацата… така де , работата.
02 Май 2018 21:21
че се придържат към върховенството на закона
прилагането на принципите на правовата държава
тия евфемизми да не прикриват добруването на фондациите на чичко шорош и задължителното спазване на конвенции а ла джендърната?
02 Май 2018 22:32
Виктория Нуланд,
къде си ма, сладурано ?

Ела при нас, могъща лява ненка заголи,
и срещу тирана Брюксел ти ни поведи!

С възгласа твой боен: Fuck EU!
02 Май 2018 22:37
ПлесNick 02 Май 2018 22:32
тая висока поезия не ще да е излязла от някоя бутилка с пърцуца. огън трябва за това.
02 Май 2018 22:39
"Важна новост в предложения бюджет е засилената връзка между финансирането от ЕС и спазването на принципите на правовата държава. Зачитането на принципите на правовата държава е съществена предпоставка за добро финансово управление и за ефективно финансиране от ЕС. Поради това Комисията предлага нов механизъм за защита на бюджета на ЕС от финансови рискове, свързани с всеобщи слабости в прилагането на принципите на правовата държава в държавите членки. Предложените нови инструменти ще позволят на Съюза да спре, намали или ограничи достъпа до финансиране от ЕС по начин, който е пропорционален на естеството, тежестта и обхвата на слабостите в прилагането на принципите на правовата държава. Такова решение ще се предлага от Комисията и ще се приема от Съвета чрез гласуване с квалифицирано мнозинство."


Любезният лос

Върви заекът през гората и гледа лисицата, която се държи отзад и едва ходи:
– Как си, лисо? – попитал я заекът.
– Остави се, зайо, любезния лос се е развилнял, хвана ме и ми скъса задника….
Позамислил се зайо и продължил към хралупата си. Не щеш ли, след малко видял вълка, и той се държи отзад и охка.
– Какво става с тебе, Вълчо? – рекъл заекът.
– Ох, зайо, любезния лос е побеснял, хвана ме и ми скъса задника…
Позамислил се пак зайо и ускорил крачката към вкъщи. Вървял, вървял и изведнъж гледа мечката, седи на един пън, държи се отзад и горко плаче:
– О-о-о, зайо, любезния лос ме хвана и ми скъса задника, погледни, о-о-о, бягай, зайо, бягай! – рекла мечката.
Уплашил се заекът и хукнал да бяга. Стигнал до хралупата, влиза, заключва вратата, залоства прозорците, ляга в леглото и се завива преглава
и чува в ухото си любезен глас:
– Добър вечер, Зайо


03 Май 2018 04:51
Изискването за "върховенство на закона" не е направено за най-корумпираните държави в ЕС- България и Гърция, а за най-непослушните - Унгария и Полша. На Баце тихичко ще му подшушнат в Броксел за какво иде реч и той с охота ще подкрепи предложението.
03 Май 2018 08:06
Е, вие пък, не бъдете наивни, на брюкселския новоговор, корумпирана държава означава, страна, която си отстоява независимостта и интересите си.

Например, не искаш "сирииски бежанци" - ти си корумпиран и ти се спират парите. Против си да плащаш лошите кредити на Франция - ти си корумпиран и ти се спират парите.
03 Май 2018 08:19
За корумпираните държави - може. Но за корумпираните политикани и чиновници - надали...
-----------
Блогът на Генек

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД