:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В София може да научим новото име на Македония

Македонският премиер Зоран Заев и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се готвят за ключова среща на 17 май
Снимка: Максфакс
Зоран Заев (вляво) и Алексис Ципрас вече имат опит от двустранни срещи в рамките на по-голям форум, какъвто бе форумът в Давос през януари 2018 г.
Ако не се случи нищо непланирано, на 17 май в София ще има решаваща среща за името на Македония между македонския премиер Зоран Заев и гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, предаде БГНЕС. Тя ще бъде в рамките на форума ЕС - Западни Балкани, съобщава гръцкият сайт "Нюз 247".

Двамата премиери ще се опитат да постигнат окончателно споразумение за разрешаване на "македонския проблем". "Въпреки трудностите има постигнат напредък и договореност за по-голямата част от темите от преговорите. Има големи различия относно използването на името, но Заев и Ципрас "имат открита телефонна линия", макар и това да не е публично известно", съобщават дипломатически източници пред сайта.

Изданието "Нюз 247" смята, че "11 и 12 май са особено важни за развитието на събитията". Тогава ще има нова среща между външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Кодзияс в Сунио, край Атина. На нея ще присъства и международният посредник Матю Нимиц. "Нимиц е категорично решен да натисне максимално за разрешаването на проблема", пише още "Нюз 247".

В интервю за гръцкото радио "Алфа 984" говорителят на гръцкото правителство Димитрис Санакопулос каза, че ще смята "македонския проблем" за решен, когато види промяна на конституцията в Бившата югославска република Македония. "Необходимо е споразумение, което ясно ще опише стъпките на решението. Промяна на името в международните отношения, следвана от признаване например от гръцка страна след промяна на конституцията на Бившата югославска република Македония, за да се включи в конституцията новото име, а след това подкрепата от страна на Гърция за интеграция на съседа във всички международни организации. Това е позицията, която представихме в преговорите", каза Санакопулос.

45%

45% от гърците приемат в новото наименование на БЮРМ да се използва и думата "Македония", сочи социологическо проучване, огласено от в. "Етнос". 23% казват, че ще са "бесни", ако името съдържа "Македония". 14% се срамуват, че са гърци, а 13% са безразлични към този въпрос.
1076
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД