:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 586
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Инженерите са най-дефицитни, а чиновниците - с най-голям излишък

Бизнесът пак настоя държавната поръчка да се обвърже с оставане в България
Най-голям недостиг у нас има на инженери (29%), а най-голям излишък - на служители в администрацията (23%). В повече са ни и финансистите (20%), и изненадващо - операторите в колцентрове (9%). При дефицитните кадри пък са още ИТ-специалистите (11%) но и търговците и експертите "обслужване на клиенти" - съответно 14 и 15%. Тези данни обявиха вчера от Асоциацията на индустриалния капитал в България на форум за висшето образование и връзката му с бизнеса.

АИКБ е направила и отчайващата сметка, че преките загуби на България от изтичането на мозъци и работна сила са 24.6 млрд. лв. 300 000 души от близо 1 млн. мигранти са висшисти, а 500 000 - среднисти. Ако за обучението на един висшист държавата плаща средно 38 082 лв., то сумата, отделена от парите на данъкоплатците за 300 000 студенти, е 11 424 600 000 лв. Средното образование пък "струва" 26 742 лв. на човек, което означава 13 063 690 000 лв., платени за 500-те хиляди българи, реализирали уменията си в чужбина.

Изводът на работодателите, е, че за финансиране на образованието на българи, които живеят и плащат данъци в други държави, се изразходват средства, колкото е дългът на страната ни. Затова от АИКБ предлагат при записване на студента във висшето училище да се сключва договор между него и Министерството на образованието, с който МОН се задължава да финансира (кредитира) обучението му, а в замяна на това студентът се задължава след завършването си да работи при работодател у нас. Тази идея периодично се е споделяла и от управляващите, но само на теория.

Според бизнеса студентите от дефицитни специалности могат да получават допълнителен кредит като стипендии за издръжка. Кредитът няма да се връща, ако завършилият висшето си образование специалист се реализира в страната за определен период от време след завършването си. Задължението за работа в България обаче според тях трябва да е обвързано с условието да са налични свободни работни места по тази професия. Ако за определен от законодателя срок липсва свободно работно място за новия специалист, отговарящо на квалификацията му, то студентът следва да бъде освобождаван от задължението за връщане на кредита. "В хода на следването и със съгласието на студента е възможно конкретен работодател да встъпи в правата и задълженията на държавата, като възстанови на държавата изразходваните до момента разходи за обучение и поеме за своя сметка разходите за обучението на студента до придобиването на избраната образователна степен, като в този случай отношенията между студента и работодателя се уреждат с договор", предлагат още от организацията. Ако обаче младият висшист прекъсне обучението си или откаже да изпълни договора за работа след завършването си без основателна причина, то той ще дължи обезщетение, в размер на разходите за обучението му.

ГЛЕДНА ТОЧКА

Според просветното министерство идеята на бизнеса може да се реализира, но между отделни студенти и фирми, не и на национално ниво чрез промени в законодателството. В условията на свободно движение в ЕС държавата не може да се меси и да закрепостява студентите, смятат от министерството. Министър Красимир Вълчев вчера заяви, че когато се говори за образование, "не може да се мери само с приход-разход, както е в бизнеса, защото образованите хора влияят върху цялото общество".
51
5608
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
08 Май 2018 20:08
Някой да вземе да ни обясни разликата между оператори в кол центрове и експерти обслужване на клиенти (операторите в кол центровете всъщност правят точно това - обслужват клиенти) и как при едните има недостиг, а при другите излишък.

Относно смятането колко ни е струвало образованието на емигриралите студенти държавна поръчка - бизнесът и държавата да помислят как да направят България по-привлекателна, вместо да умуват как чрез забрани и санкции изкуствено да задържат хората тук. Щото в доста европейски страни образованието в университетите е безплатно (или струва символичните няколкостотин евро на година), и то за всички - местни и чужденци, но никой не е тръгнал да си иска парите от напусналите страната дипломирали се младежи. Аман от ченгеджийски прийоми.

08 Май 2018 20:13
Плащайте още на инженера колкото на сервитьорка и продължавайте да се чудите!
08 Май 2018 20:51
студентът се задължава след завършването си да работи при работодател у нас.
Искам да го видя на живо това.
08 Май 2018 21:17
чиновниците - с най-голям излишък

Не помня от 25-30 години да е имало съкращения в администрацията,макар,че всяка нова власт си идваше и с нови чиновници,но не съкращаваха старите,щото няма кой да работи и щата вече е раздут до излишък
08 Май 2018 21:48
Инженерите са най-дефицитни


Малко късничко се сетихте да се... усетите.

----------------

Няма ги! Плюха на "Времето е ваше"; на слободията и гласнотията; на такситата, в които демокрацията ги натика да се развиват професионално и на баничките и кафетата, които същата тази демокрация ги застави да продават, за да могат да си плащат храната и тока на семействата.

Събраха си дърмите, занаята и челядта и отидоха да инженерстват... другаде.

Сега правят луди пари с инженерстване (ЛУДИ), децата им завършват университети и правят докторати, житейският им и финансов комфорт е БЕТОН.

Бюфетчиите, келнерите и магазинерите, дето някога се гаврехте: "Дай е'на ракия на инженерчето, че нещо се е оклюмало без парици, завалийчето" - видехте ли к'ва стана? Как се обърна палачинката? Тира'жиите и свинарете?

Демокрация, а? Извадихте крадените жълтици и доларе на светло и - дотам бехте. Щото, за "другото" си требе "друго". В "горния портфейл", дето ни ръжда го яде, ни инфлация гризе.

Сега развъждайте обслужващ персонал, хотелиери и зарзаватчии, таксижии и фризьорки. И спецове по "маркетинг", "мени'жмънт" и "пъблик рилейшънс". Нищоправци и дребни тарикатчета.

За инженери и техници... слаб ви е демократическият барутец.
08 Май 2018 22:01
Не само " да се задължи да работи при работодател у нас" ами и да му се ЗАБРАНИ да иска каквото и да е увеличение на заплатата си за период от...двайсет години, да речем
Феноменална алчност и тъпотия !
08 Май 2018 22:08
В повече са ни и финансистите (20%)


Нищо де, дето викаше един, на когото скоро му честваха годишнината - един ден количествените натрупвания ще доведат до качествени изменения....
08 Май 2018 22:47
Нищо де, дето викаше един, на когото скоро му честваха годишнината - един ден количествените натрупвания ще доведат до качествени изменения....

Този с натрупванията няма кръгла годишнина, един от популяризаторите имаше.
По темата обаче има да се извърви доста дълъг път. Сигурно първо трябва да се усвоят тайнствата на смятането с проценти и други подобни мистерии. И по "методиката" на "проучването" има какво да се желае. Примерно 41% от анкетираните са казали, че има излишък на финансисти, 21% са казали, че има недостиг. Крайният резултат - излишък 20%.
Истинско чудо е как не са се появили отнякъде едни сакрални 80%...
08 Май 2018 23:26
Бизнесът пак настоя държавната поръчка да се обвърже с оставане в България
От кога казвам да се преименуваме на ФРБ - Феодална Република България.

ФеодализЪма е най-съкровената мечта на българския собственик на заграбени активи.

С всички екстри - замъци с островърхи кули и пищни колонади, закрепостени селяни, които бачкат 24/7 за минималка, за да осигурят безспирните софри, харем с тунинговани наложници, битурбо каляска с V12 впряг, от която се лее Шушана и Дон Периньон с кашони.

08 Май 2018 23:52
Бе що да учат децата. Кредисимо е на една ръка разстояние. Ако им требат повече кинти - купуват си по некое билетче от Лотарията. А който иска още повече и има връзки ще го уредят некъде
09 Май 2018 00:04
Тва е добре.
09 Май 2018 00:59
Ако за обучението на един висшист държавата плаща средно 38 082 лв.,


Ало!!! .... Бизнеса!!! ... Туй са приблизително 19 000 Евро ... това се изплаща с половин годишна заплата на инженер в "Европата" без да търпиш лишения ...
Искам да кажа - държавата може и да си върне парите, но робовладелците роб-инженери пак няма да получат никога.
09 Май 2018 01:16
Една от първите ми работи беше към 'инженеринговата фирма' на един от най-богатите хора в България (разбира се бивш партиен секретар). Директор на отдела беше бившата му любвница - дърта гювендия на 50+ (поне чест му прави на шефа че не си изхвърля старите носни кърпички на боклука). Тя беше със 'средно специално' образование и за нея бяхме 'инженерчета'.
Във фирмата един шофьор взимаше с 50% повече от инженер и шефа даже се хвалеше с това - демек аз давам пари на тия 'дето вършат истинска работа'.
Когато след 9 месеца друга фирма ми даде 80% по голяма заплата и си подадох оставката, шефът ме викна в кабинета си.
Вика: що напускаш?
Викам: за пари.
Той вика: вие младите само за пари мислите.
Същият този беше на отоговорни постове в там разните му индустриални камари.
Правете си изводите.
09 Май 2018 02:02
Мине се не мине и хоп статия за дефицита на инженери и техничари. Нещо като традиционна заглавичка с аудиторията.
Пък аз се позамислих за богаташите които познавам и тия живеещи около мен - ми ни един инженер няма. Повечето все с
такива от горните изброени тарикатски професии - мениджърчета икономисти финансисти адвокати и разбира се бизнесмени с
недефинирано образование и още по-малко дефиниран предмет на бизнеса. И си казвам - има нещо сбъркано в тая работа.
Или ще инженерстваш и мизерстваш или ще се набуташ в системата и ще си гледаш кефа и ринеш пачки.
И си прибрах инженерните тапии в архива и чао-чао на всички бг-шефчета гледащи на инжовете като на машини и плащащи им
по-малко отколкото на секретарките .
09 Май 2018 02:08
Бизнесът пак настоя държавната поръчка да се обвърже с оставане в България

Личи си комуническия произход на българския "бизнес". Вместо да увеличат заплатите, да отпускат стипендии, да подпомагат служителите си, те искат някой да им работи безплатно.
09 Май 2018 02:43
Ogopogo
09 Май 2018 02:02


09 Май 2018 02:51
Delius
08 Май 2018 21:48

Инженерите са най-дефицитни


Малко късничко се сетихте да се... усетите.

----------------

Няма ги! Плюха на "Времето е ваше"; на слободията и гласнотията; на такситата, в които демокрацията ги натика да се развиват професионално и на баничките и кафетата, които същата тази демокрация ги застави да продават, за да могат да си плащат храната и тока на семействата.

Събраха си дърмите, занаята и челядта и отидоха да инженерстват... другаде.
09 Май 2018 03:23
Откровение Варухово
09 Май 2018 01:16

Една от първите ми работи беше към 'инженеринговата фирма' на един от най-богатите хора в България (разбира се бивш партиен секретар).

Брате, връщаш ме 30 години назад. По времето когато ДЗУ -Стара Загора беше вече "downhill" след 90-та, един приятел вика: Дай да отидем при "Кълвача", имал някаква работа. "Кълвача" не е бил партиен секретар, винаги на ръба на закона по соца.
Както и да е, отиваме, чакаме ме го, идва с един VW Passat, даде ни една бензоколонка (управлението) и казва: Момчета подкарайте го и ще изкарате някой лев. Бяхме минали вече 40 години. Момчета...
Каква бензоколонка? Кутията с дебелите кабели рязани с флекса. Награбил ги е от Източна Германия, след като са ги изхвърлили и ги носи в БГ.
Отварям кутията после у дома, решен да правя "reverse engineering" Какво да видя, електроника с източногерманско копиe на Zilog и периферия, без никаква идея за асемблера или алгоритъма на действие. Нямаше как да знам кой вход на периферията от кой сенсор идва (рязането с флекса ), нито кой изход, какъв двигател управлява. Макар,че само с микропроцесори се бях занимавал, вдигах ръце и отидох там където нещата се правят както трябва.
Честноста изисква да спомена, че после човека си купи нови колонки, направи си офис и подръжка и държеше половината бензиностанции в Южна БГ. Сега какво държи не знам.
Кълвача беше известен бизнесмен в Стара Загора. Въртеше бизнеси преди 10-ти ноември. Имал е сонда с която е търсил и намирал вода на стопаните на село и виладжиите. Това вече го научих тук, след много години. А след 10-ти направи първото частно заведение и влезе в бизнес с бензиностанции.
09 Май 2018 04:24
Късно е, либе, за китка!
Инженери не се създават за една година.
Затриха цяло едно поколение инженери, тези които сега са 40-60 годишни.
От отдела, в който работех (в уникално за България предприятие преди 1990) останаха в страната по-малко от 10%.
Всички останали се реализирахме, повечето в английско говорещи страни - САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Великобритания.
От останалите в България НИКОЙ вече не работи по специалността.
Не им трябвахме.
Добре, че така стана, та да разберем как се плаща за нашите знания.
09 Май 2018 04:34
Аз съм елетрически инжинер в изгнание. Излязох преди 22 години и от тогава не съм се прибирал..
Тогава инжинерна работа в з България никак нямаше. Всички виждаха розовото бъдеще в ресторантьорство, селски туризъм , гангстерство, сучеме на външни ари и нам кво си още.
От тогава робувам на други по света, плащам данъци на други.
А “безплатното” ми образование - то беше на гърба нашите родители, на предците ни, които които са давали, за да има за образование в България.

Тъжно.....
09 Май 2018 05:13
В началото на 1990 Жорж Ганчев създаваше структурите на новата си партия Български Бизнес Блок.
Група приятели и колеги отидохме на една от сбирките му, разяснява какво мисли да прави.
Накрая има въпроси, аз вдигам ръка и го питам:
- Господин Ганчев, аз след 2 седмици заминавам за Америка, и мисля никога повече да не се върна. Какво Вашата партия ще направи да задържи такива като мене тука, да работим за Родината си?
Той се замисли малко, и вика:
- Ами нищо не можем да направим. Само се надяваме като понатрупате опит там, да ви домъчнее и да се върнете.
--------------------------
Засега успешно лекувам носталгията. Всеки път като слеза от самолета в София (за 28 години - 4 пъти) виждам колко съм бил прав да замина.
Ако днес отново решавам, няма да се колебая и секунда.
09 Май 2018 05:30
Политика се прави от лидери с акъл ,а ние избираме такива с анцузи.Трябва да си се доказал с дела,а не с вярност към някого или нещо.Просто е.
09 Май 2018 07:03
Някой пречи ли на "бизнеса" да си сключи договори със студенти, да им плаща стипендии през цялото следване срещу задължение да работят 3-5 години в съответната фирма след завършване?
Или "бизнесът" не е достатъчно умен да се сети?
Или на "бизнеса" , понеже го назначиха да е такъв, му се свидят париците да си отгледа необходимите кадри, щото е свикнал да чака за всичко на държавата, включително и да му прави "бизнеса".
П.П. Единствената разлика между наемните оплаквачки и "българския бизнес" е, че онези реват само на погребения, а "българският бизнес" реве всеки ден на държавата и медиите.
09 Май 2018 07:04
Дефицитни специалисти се задържат със заплати стратиращи от 2000 лв. Когато на инженер завършващ университет му се предлага заплата 500 лв, няма как да го задържиш, независимо дали е държавна поръчка или не.
09 Май 2018 07:14
Напоследък гледам върви пропаганда по мутромедиите за връщане на тези от чужбина, а също и агитация против емиграцията. Ченгетата не могат да измислят нищо друго освен ограничения на права и свободи. Затова и концепцията за демокрация е сбъркана у нас.
09 Май 2018 07:27
Ogopogo09 Май 2018 02:02



09 Май 2018 07:33
Всеки завършил специалност в "туризъма" , пет години да работи джабе при Ветко или подобен. Всеки завършил "минно дело" , пет год.джабе в рудник..И така до края на света!!!
09 Май 2018 07:59
80-те години, в края на соца, като учещ в техникум по химия попаднах на интересна оферта от завод за лакове - стипендия (около 100 лв месечно) срещу задължение да се работи 3-5 години след завършване, без тъпотии като намалена заплата и т.н. Сега в началото на 21 век в ИТ сферата е практика да плащаш курсове и образование (забележете, не стипендия) срещу задължението да работиш на малка заплата 3 години.
09 Май 2018 08:16
Колкото съм съгласен със констатациите на Делиус Буч и Боев толкова и не съм съгласен относно причините довели до това положение.А причините според мен не бяха толкова във некадърноста на новоназначените "бизнесмени" и прочие чорбаджии.Причините според мен бяха политически и решенията това да стане по този начин бяха взети извън България.Нашите измекяри тук просто съдействаха това да се случи със всички сили и съответно се възползваха финансово от това.Повече никой нищо не иска от тях а и на тях повече не им трябва.За това нещата са в застой. Стар съм и помня времето когато започнахме да се "отваряме" към запада и по тази линия за пръв път от близо половин век техни специалисти бяха поканени да посетят промишлени предприятия в това число и на ВПК в България.Тогава те бяха удивени и ужасени от технологичното ниво достигнато у нас и то в положението на дългогодишно ембарго от тяхна страна.И си зададоха въпроса какво ли пък би било ако и това ембарго го нямаше.И още тогава и то пред очите ни у тях се заформи идеята че научно техническият потенциал на България трябва да бъде ликвидиран.Това аз го помня.А как после на практика стана всичко надявам се всички тук помните.
09 Май 2018 08:22
По същите или сходни причини в момента мачкат Иран.Но си мисля че със персите ...бая зор ще видят!
09 Май 2018 08:33
.И още тогава и то пред очите ни у тях се заформи идеята че научно техническият потенциал на България трябва да бъде ликвидиран.Това аз го помня.А как после на практика стана всичко надявам се всички тук помните.


И затова средното поколение (40+), от учени и инженери го няма. Това води да силно намален потенциал за възпроизводство на инженери тъй като няма и читави преподаватели + силно намалена научна основа. От моето поколение с много малки изключения тези, които останаха в Бг и се правят на учени и преподаватели като им знам нивото и трябва да си мажа косите с лимонада.

Жалкото че скоро и техници няма да има кой да обучи. В мутромилиционерландия е така.
09 Май 2018 09:17
Хъ! Голям излишък на чиновници,а пък количествените натрупвания не водят до качествени изменения, поне не в посоката, в която се очаква, по- скоро в обратната.Това резултат от твърде специфичните критерии за подбор.
А пък за ревящия бизнес- нямам думи! Не само че не са готови да плащат за подготовка на кадрите, които им трябват, ами и никой от тях не се наема да заяви какви точно кадри ще му трябват не след 4 години, ами дори след 1. Държавата не само да ги подготви, ами и да ги планира? Както когато всички предприятия бяха държавни?
09 Май 2018 10:20
Бизнесът пак настоя държавната поръчка да се обвърже с оставане в България

"Бизнесът" си е такъв и "бизнес". Що не са давали стипендии на тия, които след обучението ще останат на работа в тая фирма? Да им платят общежитието или наема, ако се налага. Да им предложат после условия за работа и съответната годишна заплата. Да ама никой не се сеща.

Когато частната ръчичка се окаже неспособна, а Пазарът не може да регулира отношенията - "бизнесът" пак се сеща за държавата. Тя да му реши проблемите, но не и да получава печалбата в крайна сметка.
09 Май 2018 10:25
И затова средното поколение (40+), от учени и инженери го няма. Това води да силно намален потенциал за възпроизводство на инженери тъй като няма и читави преподаватели + силно намалена научна основа.
След като изчезнаха и производителите след 1990 г, явно не са възникнали нови такива, които да развиват продукти и да ги продават. Да произвеждат. Причините за това развитие не са една и две, но явно това е единия от резултатите - на това развитие. Тия които застанаха да управляват държавата след преврата на Живков, явно не са се интересували от тия неща. А частниците или тия които приватизираха останалото държавно - се оказаха май неспособни.
09 Май 2018 11:05
бяха удивени и ужасени от технологичното ниво достигнато у нас и то в положението на дългогодишно ембарго от тяхна страна

Тогава бяхме на крачка от окабеляване и тапициране на Юпитер заедно с обратната страна на мъглявината Андромеда, която вече бяхме електрифицирали (още свети).

За ембаргото е спорно обаче. В английския двор перяха с полуватоматична безаналогова "Перла", а в Пентагона щракаха на предпоследен модел "Правец", доставен франко бюрата с наш отечествен биоелектрокар (червен). Лично съм виждал в студиото на БиБиСи да ползват грамофон "Ахат" с фалшива лепенка на " Sony", a мониторите им бяха "Опера".
Половин Япония смяташе на "Елка" а другата половина на пръсти.

Всичко се провали поради пъкления план на западните демокрясали колонизатори, бял ден да не видят дано.
09 Май 2018 11:24
Плащайте още на инженера колкото на сервитьорка и продължавайте да се чудите!


Това твърдение разбира се е леко преувеличено - не вярвам да има инженер работещ за 500 лв. на месец. Истината обаче е че инженерите не са платени според нивото на експертизата си, и основната причина далеч не е алчността на работодателите им.
Проблемът с „плащайте“ е свързан пряко с цената на стоките/услугите която сме готови да плащаме. Защото ако аз предлагам качествена инженерна услуга на съответстваща на качеството цена клиентът възлага поръчката на този който му предложи най-евтино да скалъпи някакви чертежи. Пък какво ще се построи после е друг въпрос, „той бояджията ще оправи всичко“.
Има и обратния тип възложители (за щастие имам и такива), но като цяло именно пазарът на принципа „най-ниска цена“ определя ниските заплати, и то не само на инженерите. Разбира се съществува универсалният виновник - нашенският капиталист с бентлито който безжалостно експлоатира служителите си за да купи поредния джип на любовницата си, но повярвайте ми, в областта на инженерните услуги не познавам такива. Практически всички са инженери с малко повече от останалите бизнес нюх, за съжаление не достатъчно повече за да станат истински богати и фирмите им да са световно известни.
Като добавим и отчайващо спадналото ниво на техническото образование през последните 10-15 години нещата никак не изглеждат добре.
09 Май 2018 11:33
"Бизнесът" си е такъв и "бизнес". Що не са давали стипендии на тия, които след обучението ще останат на работа в тая фирма? Да им платят общежитието или наема, ако се налага. Да им предложат после условия за работа и съответната годишна заплата. Да ама никой не се сеща.


Съгласен съм, освен това „ама никой не се сеща“. Само че когато младежът със стипендията поработи една година, реши че вече е станал най-великият специалист и си бие камшика как ще си върна инвестицията в него ?
Ако предлагате да заведа дело за неизпълнен договор вероятно отдавна не живеете в България и не четете български новини.
09 Май 2018 11:50
Както искат продавачки с висше и два западни езика, така искат и инженери вместо техници! Толкова години без пари за иновации, за създаване на интелектуална собственост или за ново производство, къде ще работят сега инженерите. И по-рано инженерите работеха, защото нямаше стендове и роботи. Бяхме сто години назад и 50 години в страни.
09 Май 2018 11:55
Давайте конкурентни заплати и всичко ще е Ок.

Какво значи конкурентни заплати? Преди когато все още четях списания за електроника и т.н.

Ами в Тайван за да си задържат инженерите даваха 30%+ на средната заплата в "Solicon Valley".

Другото е инвестирайте в ограда, армия и граничари.
09 Май 2018 12:40
Това са глупости. Свети иван костов каза, че благодарение на ниските заплати ще просперираме. И Той го казва. Значи е вярно
09 Май 2018 14:00
Ahhahhahha
09 Май 2018 00:59

Ако за обучението на един висшист държавата плаща средно 38 082 лв.,


Ало!!! .... Бизнеса!!! ... Туй са приблизително 19 000 Евро ... това се изплаща с половин годишна заплата на инженер в "Европата" без да търпиш лишения ...

Много е половин година!

Точно 43 работни дни... .

09 Май 2018 14:10
Разбира се съществува универсалният виновник - нашенският капиталист с бентлито който безжалостно експлоатира служителите си за да купи поредния джип на любовницата си, но повярвайте ми, в областта на инженерните услуги не познавам такива.

А аз пък познавам и то май всичките ми шефчета-собственици бяха точно от тази нагла порода помияри. Пример- след като се бяха забавили заплатите от месеци
някой от колегите ми в една такава фирма се беше оплакал на любовницата на шефа(назначена на формална длъжност във фирмата) и тя му отговорила -
какво се оплаквате за заплати че то аз нямам пари да си сипя бензин в колата(доста скъп модел тогава) и идвам пеша на работа. Което разбира се беше опашата лъжа...
09 Май 2018 15:07
Бавно мислят. Трябваха им близо 30 години за да проумеят, че "кадрите решават всичко". Най-голямото престъпление на прехода не е ограбването на материалните ценности и спестяванията на хората, а унищожаването на кадровия потенциал на нацията. Така беше унищожено бъдещето на държавата.
09 Май 2018 15:35
Сарказъмът на Юнкер освен че е бездарен е и неуместен за един такъв сериозен разговор по един също така сериозен проблем .
09 Май 2018 15:40
чак дефицитни - едва ли, комуто стиска - свят широк, кльон нема, все ще остане нещо да пълни дупките, вузовете бълват яко
09 Май 2018 15:45
8000 лв основна заплата и се връщам към инженерството. Желаещи?!
09 Май 2018 15:56
Ако някой ми плати 70 К евро годишна заплата, се връщам...

козуначената_кифла, малко е, подбиваш пазара...
09 Май 2018 16:17
Основна, бонуса после като ги направя милионери . Да не кажат, че сме сребролюбци, мислим и за капиталЪт.
09 Май 2018 16:56
От доста време повтарям, че трябва да се обяви нулев прием поне за 5 години.
Държавата няма нужда от завършващите право, администрация, икономика, пиар, психология, социология, а защо не и медицина.
09 Май 2018 17:07
Не виждам т.н. меринджеи в статистиката:-)
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД