:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,315,752
Активни 114
Страници 3,354
За един ден 1,302,066

Банките масово вдигат таксите

Нетният доход от тези приходи през миналата година е стигнал рекордните почти 1 млрд. лв.
На фона на падащите лихви през миналата година банките масово са вдигнали таксите. Това стана ясно, след като БНБ публикува списък на средния размер на таксите по разплащателните сметки. Поевтиняване има само при две-три платежни операции.

Така например през 2017 г. банките са намалили таксата за откриване на разплащателна сметка, но пък са вдигнали тази за обслужването й. Откриването на сметка е струвало на клиентите средно 1.79 лв. при 2.16 лв. през 2016 г. А когато към сметката има и дебитна карта, цената е била 1.32 лв. при 1.92 лв. година преди това. В същото време обаче обслужването на разплащателна сметка е поскъпнало средно от 2.01 на 2.27 лв. и от 1.51 на 2.02 лв., когато е заедно с дебитна карта.

Централната банка започна да води сравнителна статистика на банковите такси от есента на 2016 г. Това става според Закона за платежните системи, който задължи банките да създадат условия и по-бедните хора да се възползват от услугите им. Целта, заложена в евродиректива, е всеки европеец да има поне една банкова сметка и тя да е евтина за поддържане и обслужване, т.е. с възможно най-ниски такси. Все още много българи предпочитат да си нямат даване-вземане с банки именно защото не искат и не могат да плащат такси и комисиони.

По закон трезорите трябва да следят публикуваните веднъж годишно от БНБ средни нива на таксите по разплащателни услуги и да не предлагат по-високи такси на клиентите си с платежна сметка за основни операции. Тази година БНБ закъсня с оповестяването на данните, което по закон трябваше да стане още до края на февруари.

Оказва се, че сега банките спокойно могат да коригират нагоре таксите за по-бедните си клиенти, следвайки средните нива. По-скъпо може да стане тегленето на пари в брой от сметката в офиса на банката, тъй като средната такса за суми до 1000 лв. е нараснала от 0.89 лв. на 1.02 лв. По-скъпо вече струва и тегленето на пари с дебитна карта от банкомат на друга банка - средно 0.92 лв. при 0.89 лв. година преди това.

С над 10 стотинки за една година са се покачили и таксите при плащане на директен дебит - когато банката периодично извършва плащания на клиента, като например погасяване на задължения по кредити, битови сметки, годишни абонаменти и др. По-високи средни такси има за кредитните преводи и периодичните преводи в лева. БНБ тази година не е публикувала данни за средната цена на преводите в евро, при които наскоро стана ясно, че България е първенец в ЕС. Европейската комисия публикува данни, които показват, че докато в други държави потребителите плащат около 1 евро при трансгранични трансфери, у нас за суми от 10 000 до 1000 евро банките прибират над 20 евро.

Добрата новина от списъка на БНБ е, че вече нито една банка не начислява такси при плащане с дебитни карти от ПОС-устройства, включително чрез интернет. До миналата година все още имаше банки, които таксуваха клиентите си, когато се разплащат в търговските обекти или интернет с дебитни карти.

Проблемът с платежните сметки за основни операции, които би трябвало да излизат по-евтино на потребителите, е, че те са много слабо известни, тъй като банките почти не ги рекламират. Освен това пред откриването на такива сметки има сериозно ограничение - клиентът да няма сметка в друга банка. Платежната сметка покрива около 10 основни операции, като за услуги извън тях банките прилагат стандартната тарифа. Все пак законът забранява достъпът до използването на платежната сметка да се обвързва с покупката на допълнителни услуги от съответната банка.

През последните четири години банките постепенно завишават таксите и комисионите в опит да компенсират свиващите се приходи от лихви. За миналата година нетният доход от такси и комисиони в банковата система достигна рекордните почти 1 млрд. лв., като година преди това е бил 921 млн. лева.

14
8864
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
08 Май 2018 21:58
картел. държавно гаранриран. защо?
08 Май 2018 22:02
Това беше и целта ! Вече ни гепиха за едно деликатно място и стискат когато им кефне.
Банкстери, Сър !
08 Май 2018 22:14
Вече ни гепиха за едно деликатно място и стискат когато им кефне.


Debt bondage or bonded labour – the world’s most widespread form of slavery, when people borrow money they cannot repay and are required to work to pay off the debt, then losing control over the conditions of both their employment and the debt.
08 Май 2018 22:20
Сега на пазара има малко под 30 банки. Усилено доста хора, в т.ч. шефовете на БНБ и АББ, говорят за консолидация на банковия пазар. Въпрос с повишена трудност - при спадаща конкуренция как ще се променят цените?* И ще продължи ли БНБ да е само регистратор?
Като сметнете, че банки с български собственици никой не ще да купува, а и те нямат пари да купуват, то сливанията ще са на банки с чуждестранни собственици.

* визирам цените на услугите. Лихвените нива по кредити и депозити се влияят от други неща (привлечен ресурс, неговата цена, апетит за кредитиране, поставени цели за печалба от собственика и др.).
09 Май 2018 00:59
– Обвиняеми, обяснете защо обрахте банката?
– Г-н съдия, ами... тя първа започна...
09 Май 2018 07:27
Lord Acton, Lord Chief Justice of England, 1875 - "...отлаганият от векове сблъсък, който рано или късно ще трябва да се състои, е битката на ХОРАТА СРЕЩУ БАНКИТЕ."
09 Май 2018 09:35
Забравете за БГ банките.
Ползвайте Пейсера ако получавате пари от чужбина, ако извършвате SEPA преводи и преводи във всякакви валути по широкия свят.
Пейсера няма месечна такса за обслужване независимо от броя на сметките и валутите, с които оперирате.
30 безплатни СЕПА преводи месечно. Получавате и изпращате парите със скорост няколко часа.
10$ долара такса за превод в долари до азиатска банка. Как ви звучи? Скорост - един ден.
Обмяна на валута по курс равен или по-добър от най-добрия на банковия пазар.

Знам, че звучи като рекламно съобщение, но ползвам Пейсера от повече от 2 години и още се ядосвам защо се регистрирах чак през март 2016год

По желание може да ползвате линка за реферали https://www.paysera.bg/ref/1242152

линк
09 Май 2018 11:32
Ясно е, че всички мразят банките и банкерите, защото смятат, че им дерат кожите с високи цени на услугите. Но какво казват фактите:
1. Митът за високите заплати, които вземат банкерите. Средната годишна заплата в сектор финанси и застрахователна дейност е 20 126 лева. По високи са заплатите в ИТ сектора и в сектора електричество и ВИК удлуги. При това забележете! Заетите в обществения сектор на дейност Финанси са 2012(персоналът на БНБ) и там средната заплата е 24081, а в частния 19976 лева. Така че следва да питаме БНБ, защо вземат толкова високи заплати, след като вече 3-4 години работят на загуба, а по-рано завършваха с по 200-300 милиона печалба годишно.
2. Митът за неефективната раздробена система.COST/ Income ratio на банковата система за 2017 та е 46%. За сравнение в Дойчебанк само разходите за персонал към приходите (HR COST/Income) са над 50%.
3. Митът за големите печалби на собствениците на капитала. Възвращаемостта на капитала е 9.2% за 2017 та. Нормалната възвращаемост, която преследват собстениците на банки в нормалния свят е 12%. Не случайно от пазара ни се изтеглиха Байрише линдесбанк - баба на Юнионбанк и Кредиагрикол - майка на Виктория. Не случсйно постепено подготвят изнасянето си и гръцките банки.

Така че общо взето коментарите са по-скоро израз на бг максимата "Най-обичам да мразим!"
09 Май 2018 13:46
Истина или лъжа?
По-скъпо вече струва и тегленето на пари с дебитна карта от банкомат на друга банка - средно 0.92 лв. при 0.89 лв. година преди това.


За мен си е лъжа понеже за теглене на 200 (двеста) лв от банкомат на Райффайзен ме оскубаха 5 (пет) кинта. Не знам как си ге делкат с ДСК, ама си е дране, щавене или както искате го наречете. Банкстерска им работа. Аз съм се подготвил за войната с банките - имам си оборудване за разчистване на банкстерите от поне 500 м. Да не ме карат да чистя гойта от .50 Steyr ми https://steyrarms.com/firearms/hs50m1.html
09 Май 2018 14:58
Банките са монополизирали разплащанията и в същото време са ограничили кешовите разплащания. На практика за всяка по-голяма покупка или превод си длъжен да минеш през банка и да си платиш за това. В същото време банките са частни, което ги прави ненадеждни. Всяка банка може утре да реши да пусне внезапно кепенци и да се окажеш с блокирани средства. За мен трябва БНБ да упражнява и обичайна търговска дейност. Тя може да бъде балансьор и гарант. Също много дразни как няколко банки са узурпирали всички обществени услуги и като отидеш да плащаш данъци, глоби или някакви такси ти дерват една кожа и от банката за превод към бюджета.
09 Май 2018 15:55
буркан-банк няма такси
09 Май 2018 16:32
Митът за големите печалби на собствениците на капитала. Възвращаемостта на капитала е 9.2% за 2017 та. Нормалната възвращаемост, която преследват собстениците на банки в нормалния свят е 12%.

Трите бири май са минали на каменарка. Нема такъв нормален свят, за какъвто мечтае. А и не знам какво точно има предвид като употребява термина "възвръщаемост на капитала". Нека си го наречем печалба и ще видим за какви печалби работят банкстерите - бруто печалба между 60 и 70 %, нето (след стотинките за възнаграждения и преди данъци) къде 40% и след данъци около и над 30%. https://csimarket.com/Industry/industry_Profitability_Ratios.php?ind=712
Айде стига с нАучни лакардии! Числата говорят за всичко
09 Май 2018 16:41
За буркан-банк има крадци.
09 Май 2018 17:35
aver4e08 Май 2018 22:02
Това беше и целта ! Вече ни гепиха за едно деликатно място и стискат когато им кефне.
Банкстери, Сър !

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД