:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Китайският интерес отприщи нови страсти и прения за АЕЦ "Белене"

Реакциите след анонса на правителството, че ще размрази проекта - от "рестарт на кражбите" до "машина за пари"
БГНЕС
Борисов в "Белене" през март 2010 г. Тогава произведе съждението за АЕЦ като гьол. "Не се взирай дълго в гьола, защото гьолът ще те погълне", би възкликнал някой ницшеанец от Института за дясна политика днес.
Намерението на правителството да даде нов живот на "АЕЦ Белене" разбуни духовете и отприщи противоречиви коментари. Това се случи, след като от кабинета обявиха, че Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) е потвърдила интереса си като инвеститор в проекта. Въз основа на това МС ще поиска Народното събрание да прекрати мораториума, който бе наложен през 2012 г.

Особено остро реагираха на новината десните партии. Във вторник ДСБ, "Да, България" и "Зелените" определиха заявката за рестарт на АЕЦ "Белене" като "завой към Кремъл и рестарт на кражбите". "Възобновяването на АЕЦ "Белене" е измама спрямо десноцентристките избиратели, то е драстично отклонение от европейския път и е опит енергийната зависимост на България от Русия да бъде невъзможна за преодоляване през следващите десетилетия", смятат десните. Трите партии дори заявиха, че ще организират протести, ако проектът наистина бъде възкресен.

Бившият ни посланик в Москва Илиян Василев пък предупреди, че има огромен риск България "да получи нов шамар от Брюксел" за ядрената централа. "С идеята на китайците да съдействаме на CNNC да сертифицират свой реактор в ЕС в Белене ще стане същото като с Южния поток". Обещахме, взехме парите на руснаците и... нищо. Сега парите ги няма, поне една значителна част от тях, и взелите ги трескаво се мъчат да оттъргуват властта си срещу геополитически "услуги" на България в ЕС, за да умилостивят Путин - продължението на Турски поток", коментира Василев в личния си блог. Той посочва, че България не може да гарантира допускане на китайските реактори на пазара в ЕС, защото "процесът на сертификация изобщо не е автоматичен, а е висша геополитика, която отчита макрополитическите, икономически и финансови баланси в отношенията между ЕС и Китай". Геополитиката между ЕС и Китай е извън наш контрол, а допускането на китайската ядрена енергетика в ЕС е точно геополитическо решение. Лоша преценка, лоши съветници. Изглежда нарочно вървим към нова зона на конфликт с Брюксел, защото някой "умен" им е казал, че така ще имаме по-силни преговорни позиции по други теми - Шенген, върховенството на закона, еврозоната и т.н. Напротив, вървим с бързи крачки към края на периферията и е само въпрос на време да ни изтикат и извън нея", смята Илиян Василев.

Според икономиста Красен Станчев "правителството или приятели на правителството се опитват да разглеждат този проект като дойна крава, а потенциалният китайски инвеститор неволно играе ролята на параван за тези интереси".

Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на енергетиката, обясни по Нова тв, че "трябва да бъде направено нещо", след като Русия спечели делото и се наложи България да плати произведеното оборудване и да си го прибере в Белене. Той посочи, че политическият риск, а оттук и цената могат да бъдат свалени, ако централата се управлява като общ проект на няколко балкански държави - както предложи премиера Бойко Борисов през февруари на международен форум.

Сред оптимистите се нареди и енергийният експерт проф. Атанас Тасев, който заяви пред Би Ти Ви, че държавата трябва да минимизира натрупаните досега загуби и вече върви по сценарий, "който нищо не й струва" - ако оборудването бъде продадено на китайския или на друг заинтересован инвеститор. Това ще е "безбюджетно упражнение", поясни професорът. Според него Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) има интерес да вземе лиценз за оборудване китайско производство с последваща експанзия на европейския пазар, а произведените в Русия реактори ще се пласират в Китай. Тасев дори определи АЕЦ "Белене" като бъдеща "мощна машина за пари". По негови сметки централата ще е толкова ефективна, че само с 5 години работа щяла да си избие инвестициите, а след 15 години вече щяла да дава "невероятен паричен поток".

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков обаче смята точно обратното - че АЕЦ "Белене" е "вселена от рискове" - заради сеизмичната активност в района, заради възможния излишък от мощности след време, който ще срине цената на тока. Поне през първите 10-15 години централата ще продължава да гълта много пари, убеден е Трайков.

Енергийният експерт Иван Хиновски пък коментира, че "ако централата се реализира като китайски проект, тя ще бъде 100% частна. Би могло да се водят преговори и за участие на България с част, равна на активите, които вече са вложени в централата, но мисля, че те ще бъдат твърде малко, за да имаме решаващо действие върху проекта". Според него китайците планират експанзия за износ на ток към страните от ЕС. Те се базират на техни реактори, които са доста по-евтини като инвестиция, отколкото са руските. "Доколкото разбрах, те ще изкупят нашето оборудване, но ще построят тук 2 или 4 реактора по тяхна технология", посочи Хиновски.

Тука има - тука няма АЕЦ "Белене"

Близо 10 години след сформирането на първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов и спирането на проекта за АЕЦ "Белене", предстои той да бъде подновен. Това е поредният път, когато Борисов си променя мнението по въпроса:



28.10.2009

Няма да има АЕЦ "Белене", след като най-голямата енергийна компания в Европа (RWE) напусна проекта.



17. 02. 2010

Продължаваме да работим по проекта за АЕЦ "Белене" и ще кажем дали той може накрая да стане икономически изгоден. По този проект вече са налети милиарди, неустойките са също за милиарди и когато трябва да се вземе решение, се калкулира всичко.



02. 03. 2010

Докато не намерим европейски пари, "Белене" няма да има.



16. 03. 2010

Само този гьол струва на данъкоплатците 800 млн. лв.



8.02.2011

Ако трябва да платим 8-9-10 млрд. евро за АЕЦ "Белене" - аз няма да платя. Който иска - следващият да ги плати. При сегашните условия централата не може да стане. Ще си играем на нерви с руската страна.



27. 03. 2011 г.

Ще се договорим с Русия да подпишем меморандум за 3-месечен мораториум върху проекта за строежа на АЕЦ "Белене", за да се изчистят въпросите за цената на новата централа, за сеизмичността в района и др.



16. 03. 2012

Лично пратих Трайков и Дянков в Москва да кажат на руснаците, че няма да строим "Белене", искаме да си плащаме реактора и да го слагаме в "Козлодуй".



26. 03. 2012

Ако не намерим голям европейски или американски инвеститор да диверсифицираме този проект, аз няма да го продължа.



28. 03 .2012

България прекратява проекта за АЕЦ "Белене", но ще строи три нови енергийни мощности.



20. 6. 2016

Рестарт е невъзможен заради влошените отношения между ЕС и Москва и най-доброто решение за България е да намери купувач на техниката, за която "Атомстройекспорт" осъди НЕК.



5. 6. 2017

Eдинственият вариант за изграждането на АЕЦ "Белене" е през публично-частно партньорство с държавно участие и приватизация на проекта.



17. 10 .2017

За съхранението на реакторите: "Правим им къщички, колибки, завиваме ги с фолио и завет ще им правим".



26. 2. 2018

АЕЦ "Белене" да се построи като общ балкански проект, но с европейско финансиране.



13. 05. 2018

До седмици правителството ще внесе в парламента предложение проектът за втората атомна да бъде размразен. Китайската държавна ядрена корпорация заяви интерес да построи централата за своя сметка. Конкретни параметри по предложението няма.

Снимка: БГНЕС
Кирил Комаров (вдясно), първи зам. генерален директор на "Росатом", поздрави България, че се е върнала към реализацията на проекта "АЕЦ „Белене“. „Най-важното е, че българското правителство е решило отново да започне изграждането на централата. Струва ми се, че това е най-важната и най-позитивната новина“, каза Комаров по време на форума "Атомекспо 2018" в Сочи. Той подчерта, че "Росатом" е готов по всякакъв начин да участва в проекта.
23
3867
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
15 Май 2018 20:03
"Да разбира се, ще строим "Белене", как няма да го строим?", заяви премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви. "Имаме две условия - 51% държавно участие и да не даваме ние пари", заяви премиерът. На въпрос съгласен ли е цената на централата да е 6,3 млрд. евро, както настояват от "Росатом", Борисов отговори: "А като не даваш пари, какво те интересува каква е цената? И имаш 51%?".

target=_blank id=url>Натисни тук

И беше прав Бойко, ама после дойде Хилари, скръцна му със зъби и Бойко се на.ка и го спря! После 2 милиарда за реактори, изтекоха всчики лицензи и разрешителни от ЕС и сега, пак на ново давай милиони за документация! Е като ни управляват базгръбначни буклуци.. така ще е!

“Уважаема г-жо държавен секретар. В момента се намирам в Атина като част от пътуване до Брюксел, Рим и Атина. Бих искал да ви известя, че преди малко получих обаждане от външния министър на България Младенов, който ме извести за решението на България да спре ядреният проект “Белене”, изграждан съвместно с Русия. Това бе основна тема на обсъждане по време на вашето посещение в София.

Натисни тук
15 Май 2018 22:39
На снимката: Гьолът гледа Баце
15 Май 2018 23:54
Никой не обърна внимание на т.н. енергиен експерт,че и професор, за простотията,която метна с лекота.Щяла да се изплати бързо "Белене",като токът от централата ще е 70 ЕВРО ЗА МЕГАВАТ.В момента ЕРП-тата купуват микс от НЕК на 70 ЛЕВА ЗА МЕГАВАТ. Ами ако продава на 600 евро за мегават,ще се изплати за 1 година.Професор,а не се е сетил. Козлудуй продава на 23 евро. Американските Марици на 55 и ще ги пъдим,че скъпо.
16 Май 2018 01:38
Според него Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) има интерес да вземе лиценз за оборудване китайско производство с последваща експанзия на европейския пазар, а произведените в Русия реактори ще се пласират в Китай.

Господи, и това е изречено от професор!!!
Какво китайско оборудване, какви пет тугрика?
Първо, китайското оборудване трябва да е лицензирано в Европа, а аз не знам да има вид китайски реактор, който да е преминал през тази процедура.
Второ, щели да пласират руските реактори в Китай. Това надхвърля простотията и невежеството на Бай Х.й, който мислеше да продава тези реактори в Иран.
Аланкоолу, всяка АЕЦ (всяка!!!) се строи по отделен проект за конкретно място. Как ще си мяткаш реакторите насам-натам, това да не е твоята разтеглива почтеност?
Трето, всеки хилядник (дори китайско производство) струва на международния пазар 5 млрд. долара.
А двата руски (все още) струват по 3.2 млрд. долара.
.............
Ужас, тези хора, които уж ни управляват, говорят по-неподготвено и волунтаристично от комшиите в кръчмата.
16 Май 2018 07:51
Петте партии с трите процента, както и бившите комунистически и днешни евроатлантически куки в есинен строй на барикадата да бранят интересите на шефовете! Че иначе няма грантче и ще им се наложи да бачкат. Ама какво, като нищо не умеят. Хахаха!
16 Май 2018 08:40
В момента ЕРП-тата купуват микс от НЕК на 70 ЛЕВА ЗА МЕГАВАТ. Ами ако продава на 600 евро за мегават,ще се изплати за 1 година.Професор,а не се е сетил. Козлудуй продава на 23 евро. Американските Марици на 55 и ще ги пъдим,че скъпо.

В момента НЕК изкупува микса на 70 евро. МИ-1 примерно е на 86 и става на 92. Това сега, а след месец и нещо, микса отива към 84 евро. Това са оптимистичните прогнози, без да се взираме много в някои допълнителни счетоводни особености. Само по себе си това е доста по-интересно от Белене. Евромерките срещу ТЕЦовете - също. Кризата не е вече след години, а тихичко си пристигна. Въпросът е колко приходи от добра икономическа конюнктура ще има и колко време, преди да се усети ефекта отсилно настъпената голяма мотика.
16 Май 2018 08:56
Е ,друго щеше да е положението , ако още преди почти три петилетки беше започнало строителството....но , както е казал човек от народа , у нас последният си заслужава управлението.
16 Май 2018 09:04

В момента НЕК изкупува микса на 70 евро.


ЕРП-тата продават на 75-80 ЛЕВА на потребител СН.След добавките за достъп,пренос и бля бля,за потребителя става 70 евро. За НН съответно 190-200 лева на стопански потребители.Какви ли дивотии няма да измислите,за да притикате заробващия проект "Белене".
16 Май 2018 09:32
Значи Турция може да си купува руски С-400 за 2,5 млрд $, както е член на НАТО, Германия и другите след нея могат да цуцат рески газ по Северен поток, само България трябва да се репчи на Русия и да прави кефа на разни изкукали американски сенатори ?!
Докога ?
Никой никога не е оспорвал съществуването на проекта АЕЦ Белене, освен родните зелени кибици платени от френско-канадстото ядрено лоби. Да, те успяха да тупат топката двадесет и кусур години, през това време се пръкна не безопасната АЕЦ Черна вода, в Турция се задава пък Бяла вода, пардон АЕЦ"Ак кую" с реактори ...руско производство.
Това е пазар, в който стоката трябва да бъде купена преди да се произведе. Именно затова имат място подобни "герои" от рода на Меглена Кунева и бившите СДС-ари.
16 Май 2018 09:49
ЕРП-тата продават на 75-80 ЛЕВА на потребител СН.След добавките за достъп,пренос и бля бля,за потребителя става 70 евро. За НН съответно 190-200 лева на стопански потребители.Какви ли дивотии няма да измислите,за да притикате заробващия проект "Белене".

Излиза, че "ЕРП-тата" продават за 75-80 лева а потребителите купуват за 70 евро?
НЕК е публично дружество и тези цени които съм описал също са публични. На какви цени купува и продава НЕК е интересното, не "ЕРП". НЕК купува по-скъпо отколкото продава и сметката за тази работа дето я представя редовно, но не се осребрява, наближава интересната сума от 2 милиарда. При това тук не броим по половин милиард субсидии годишно. До тук няма никакво Белене в сметката. Само празни приказки, че 70 евро на мегаватчас била висока цена. Това не се опровергава с празни приказки, а с факти. Фактите са, че американските ТЕЦове искат 130 милиона повече годишно (и като обща сума към 1 милиард), ВЕИтата са още по-нагли - допълнителни 300 милиона годишно и обща сума вече чувствително над 1 милиард, заводските герои-производители са направо скромни с още 90 милиона и към половин милиард тотал. Апропо и тук няма Белене. АЕЦа ще се появи в следващото действие, сега гръмна пушката с ВЕИтата и другите далавери дето висеше на стената през предишните действия.
16 Май 2018 11:48
Дежурния
16 Май 2018 08:40

В момента НЕК изкупува микса на 70 евро.

Когато си прав, нищо не може да се каже.
Ето:
Средна покупна цена на обществения доставчик - 136,36

Мачкай тук Майндърбайндър
http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/res_c-19_17.pdf
стр. 31

16 Май 2018 11:56
И една езикова бележка.
Когато се говори за субекти като Красен Станчев, Илиян Василев и Трайчо Трайков, думата "прения" се пише с "щ".
16 Май 2018 12:00
Средна покупна цена на обществения доставчик - 136,36

При това тази цена е вече почти история. Предвиждането за след 1 юли е 164,45 лв, което при сегашния курс BGN-EUR е към 84 евро.
16 Май 2018 12:07
Дежурния
16 Май 2018 09:49
Фактите са, че американските ТЕЦове искат 130 милиона повече годишно (и като обща сума към 1 милиард), ВЕИтата са още по-нагли - допълнителни 300 милиона годишно и обща сума вече чувствително над 1 милиард, заводските герои-производители са направо скромни с още 90 милиона и към половин милиард тотал. Апропо и тук няма Белене. АЕЦа ще се появи в следващото действие, сега гръмна пушката с ВЕИтата и другите далавери дето висеше на стената през предишните действия.

И тука си прав.
Малко може да се поразмишлява кога трябваше да гръмне пушката.

Но фактите са, че вече щяхме да сме построили Белене, ако не плаща(х)ме изброените от тебе контрибуции.
16 Май 2018 12:22
Само да добавя, преди некой "ерудит" да е зафанал да се обяснява, че ЕС ни е задължил за ВЕИ-тата.
ЕС искаше от нас дял на ВЕИ 16% (не 20, както наскоро твърдеше Калоянчо от оня фонд) към 2020, а през 2017 имахме 20,76%. Числото го има в Бюлетина на МЕ, а и всеки може сам да го сметне, като надзърне за минутка в Енергийния баланс.

СЕГА отивам да си чета Джани Родари, щото тази тема е безкрайно тъжна.
16 Май 2018 12:58
Излиза, че "ЕРП-тата" продават за 75-80 лева а потребителите купуват за 70 евро?


Фирмите,потребители на средно напрежение плащат и 55лева/МВтч за пренос,достъп и други .Така цената за тях е 140-150 без ДДС.Вероятно посочената цена на микса е за Сульо или Пульо,но няма как у вас да получиш ел.енергия на 180 лева,ако НЕК продаде на ЕРП-тата на 136лева високо напрежение.Няма как и малки фирми на НН да я получат на 200.
16 Май 2018 13:20
Съвсем прясна битова фактура от днес. 53.67 за 468 кВтч+22.15 други услуги.Средна цена от двете тарифи,без ДДС 162лв/МВтч. Как ми я продава ЕРП-то,ако я купува на 136 при 110кВ. Минава през 110/20 и след това през 20/0.4 и през силово табло и ел.мер влиза в къщи? И това за 2,6 ст.на киловат??? Може да са на Гинка,ама не са на майка Тереза?
16 Май 2018 14:43
Снимката е маслена картина от Третяковската галерия и се нарича "Баце гледа гьол."
16 Май 2018 14:57
огато се говори за субекти като Красен Станчев, Илиян Василев и Трайчо Трайков, "проф. Тасев"
моля да не се пише че са енергийни експерти,те са до толкова експерти, до колкото и Гинчето от Пазарджик.
Дежурния е прав , майнбрадър бъркаш(ролята) функцията на обществения доставчик(НЕК), на крайните снабдители(така наречените ЕРП от теб което не е вярно) и търговец (доставчик) на ел.енергия. На Обществения доставчик и на крайните снабдители (изпълняващи и ролята на доставчик от последна инстанция за регулиран пазар-н.н.) цените се регулират от КЕВР. Въпросите са към КЕВР за осъществените магии с цените с което изкривяват пазара.
16 Май 2018 15:00
За регулирания пазар КЕВР определя квота за производство на ел.енергия и цени от АЕЦ, МИ2 +веи и тополфикации.
16 Май 2018 15:36
този Илиян Василев наричащ се още бивш посланник, няма ли кои да го оправи накрая, че да си седне на ............. ........ник
16 Май 2018 16:00
Майндърбайндър
16 Май 2018 12:58
Излиза, че "ЕРП-тата" продават за 75-80 лева а потребителите купуват за 70 евро?
Фирмите,потребители на средно напрежение плащат и 55лева/МВтч за пренос,достъп и други .Така цената за тях е 140-150 без ДДС.Вероятно посочената цена на микса е за Сульо или Пульо,но няма как у вас да получиш ел.енергия на 180 лева,ако НЕК продаде на ЕРП-тата на 136лева

Разочароваш ме, драги.
Защо не четеш? Бе ти посочено решението и страницата; 2 страници по-нататък има таблица, която отговаря на терзанията ти "няма как, няма как".
Има и още как.
Както ти го каза колегата. Ето разбивката за МВтч, без ДДС
Формиране на цената, по която НЕК ЕАД, в качеството на обществен доставчик, продава електрическа енергия на крайните снабдители
плюс Средна покупна цена за електрическа енергия на обществения доставчик 136,36
плюс Компонента за дейността „обществена доставка на електрическа енергия“ 3,12
минуз Приходи от цена за задължения към обществото - 69,02
итого, междинно Цена на електрическата енергия за регулиран пазар, без включена цена за задължения към обществото 70,46
плюс Цена за задължения към обществото 37,25
итого Цена, по която НЕК ЕАД, в качеството на обществен доставчик, продава електрическа енергия на крайните снабдители 107,71
16 Май 2018 16:20
Този път наистина отивам да си чета Джани Родари.
Само, за пореден път, поради наистина фундаменталния й, невъобразим, бездънен
цинизъм
ще обърна внимание на формулировката "задължения към обществото". Значи всички ние, безкрайно тъпите филанкишии плащаме едни милиарди на обществото - шепа "инвеститори" в напълно излишни перки и соларки
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД