:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мощна коалиция поведе битка срещу ограничаването на рекламата за хазарт

КРИБ, БФС и ПФК "Левски" прогнозираха драматичен удар по работната сила, спорта и "мечтите на хората"
БГНЕС
Лотарийните талони се продават и в кварталните магазини за хранителни стоки. Законопроектът цели ограничаването на рекламата на хазарта и ограничаване на търговските обекти, в които се предлагат.


"За лотарията се разправяха. Като отмина на трийсетина метра, Уинстън се обърна. Продължаваха да спорят с оживени, развълнувани лица. С внушителните си седмични награди лотарията беше единственото обществено събитие, към което пролите се отнасяха сериозно. Нищо чудно тя да бе основният, ако не и единственият смисъл в живота за милиони проли. Това беше тяхното удоволствие, безразсъдство, тяхното успокоително средство и интелектуален подтик. Ставаше ли дума за лотарията, дори полуграмотни хора проявяваха смайващи математически способности и феноменална памет. Цяла една мафия си изкарваше прехраната, като продаваше системи от числа, прогнози или просто амулети. Уинстън нямаше нищо общо с лотарията, която се организираше от Министерството на изобилието, но знаеше (всъщност всички в партията знаеха), че до голяма степен наградите са въображаеми. Изплащаха се само малки суми, а спечелилите големите награди бяха измислени лица."



(Джордж Оруел, "1984")









Мощна коалиция срещу опита да се ограничи рекламата и продажбата на лотарийните билети и хазартните игри обедини Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с председател Кирил Домусчиев, Българският футболен съюз (БФС) и футболни отбори в страната. В поредица от позиции те твърдят, че законодателните промени на вицепремиера Валери Симеонов, които получиха принципна подкрепа от ГЕРБ и БСП, ще доведат от намаляване на работни места и до "убийство на спорта в България". От КРИБ нарекоха промените в Закона за хазарта "популизъм" и "законодателен волунтаризъм". Една от най-големите лотарийни игри започна и национална подписка срещу готвените промени. "Лотарията накара хората отново да мечтаят. Сега ние мечтаем политиците да ни отнемат и това", се казва в кратко видео, което анонсира подписката в интернет.

По думите на вицепремиера Валери Симеонов, чиято партия е вносител на промените, позицията на КРИБ показва, че е "организация на изключително богатите хора, които са изцяло откъснати от нацията, от обществото". "Единственото, за което работят, е за интересите на техните членове. Това мога да кажа", заяви пред в. "Сега" лидерът на НФСБ. Той не се ангажира с прогноза дали след публичния натиск ГЕРБ и БСП няма да оттеглят подкрепата си за пакета от законодателни промени на неговата партия.

Проектът, който предлага промени в Закона за хазарта и Закона за радиото и телевизията, предвижда "меки" мерки като ограничаване на продажбата и рекламата на талони за търкане, а сред тях и спиране на обявяването на печелившите. Спира се и продажбата на билети, фишове, талони и изплащането на печалби от хазартни игри в магазини, лавки и други обекти без лиценз от Държавната комисия по хазарта. Не се предвижда обаче промяна в данъчното облагане на хазарта.

От КРИБ възразяват, че предложените промени се внасят в парламента без публично обсъждане. "За пореден път се предлагат законодателни промени без обществено обсъждане и оценка на това как тяхното приемане ще се отрази на фиска", посочват от работодателската организация, където членуват и най-големите компании в хазартния бизнес. КРИБ заявява "готовността си да защити българската индустрия и представлявания от нас бизнес от 900 хиляди заети като цяло, от които 177 хиляди заети пряко или косвено в игралния сектор, от законодателен волунтаризъм, воден от популизъм, предизборни нагласи и неясни интереси". Според тях "компаниите, които организират лотарийните игри, са едни от най-крупните данъкоплатци в страната и ограничаването на тяхната дейност ще доведе до сериозни загуби за държавния бюджет, а оттам и за обществото, които се измерват в десетки и стотици милиони годишно".

"Много тъжно е да видиш българския бизнес да застава зад пазар, който не създава добавена стойност, а даже унищожава. Защото зависимият човек е 2-3 пъти по-неефективен работник", коментира пред в. "Сега" Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. "Видим е броят на работещите в хазартните оператори и те не бива да се смесват с местата в хотелите и казината. Работните места в пощите, бакалиите, супермаркетите и т.н. не са работните места на лотарията и цифровите игри. И до 2012 г. ги е имало. Все едно в магазините за храна да пуснеш хероин и да кажеш, че това са работни места на хероиновия бизнес. Вероятно хероинът ще добави 2-3% оборот на магазините, но на каква цена?!", добави Безлов.

КРИБ сравнява и колко данъци са платили хазартните оператори през 2012 г. и колко миналата година - 20 срещу 200 млн.лв. За КРИБ това е доказателство как чрез рекламата легалните оператори са надделяли над нелегалните. Действителният размер на данъците за 2017 г. е 177 млн. лв. и е платен върху 3 милиарда лв. приходи. Това е в резултат на данъчните облекчения за хазарта, въведени през 2012 г.

Становището на работодателската организация беше подгрято ден по-рано и от БФС. "Не съсипвайте едни от малкото икономически субекти, които генерират устойчиви и солидни приходи в държавния бюджет и заедно с това реално подпомагат спорта и българския футбол, който така или иначе няма достъп до бюджетни средства и през годините се е справял със собствени ресурси." А от ПФК "Левски" стигнаха още по-далеч, като видяха опит да се убие спорта в България. "Имайки предвид, че само много малка част от приходите на професионалните футболни клубове идва от разпределението на продадени телевизионни права, ние виждаме в ограничаването на рекламирането на дейности, традиционно асоциирани със спорта, сериозна заплаха за дейността и съществуването не само на професионалния футбол, но и на спорта като цяло. Нека не убиваме спорта в България", пише в позицията на синия клуб.

Тихомир Безлов подчерта, че никъде в нормалните държави не е позволена рекламата на зависимости. И даде пример с ограниченията в рекламата на тютюневите изделия и спиртните напитки. Той очерта и друг проблем - това, че в българския случай телевизиите са част от хазартния бизнес. Срещу промените в закона в отворено писмо до премиера се обявиха и от Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори.
32
9763
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
15 Май 2018 20:53
= "СЕФТЕ"!...

ВАМПИРИТЕ СЕ ОБЕДИНЯВАТ (виж: "Мощна коалиция поведе битка срещу ограничаването на рекламата за хазарт "; http://www.segabg.com/post.php?aid=905440&action=t&fid=52) СРЕЩУ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДЕЦА (от под 1 до над 101 годишна възраст) ?!...

Е?!...

И?!...

КЪДЕ Е ТУК НОВИНАТА (съобразно фактите и събитията в Таа демократЛЪЖКА, честно-елитарна - плутократско-партократска, либерално-КАПИТАЛлистическа корпорация - "БЪЛГАРИЯ" ???
15 Май 2018 22:52
Не се предвижда обаче промяна в данъчното облагане на хазарта
Що бе Валерко?!
А, не смееш ли!?
Колкото до определението "мощна коалиция", то май само цели да подчертае опита за ирония към напъна от страна на аФтора ...
15 Май 2018 23:17
А защо не направят едно мащабно проучване колко съсипани съдби има вследствие на хазарта? И простичкия въпрос - дали интереса на обществото съвпада с тоя на шепа олигарси, които практически не се отличават от търговците на дрога.
15 Май 2018 23:27
А "хазартаджиите" - дан'би случайно азЪ да съм ги напра'ила такиви?
15 Май 2018 23:31
AVALON_JN
15 Май 2018 20:53

Труден си за четене, дарлинг, с тоя едър шрифт и тея препинателни знаци.

Поне аз не мога да те чета и те прескачам.
15 Май 2018 23:53
ВАМПИРИТЕ СЕ ОБЕДИНЯВАТ

16 Май 2018 00:16
Що бе Валерко?!
А, не смееш ли!?


Той само това безумие, с ежедневната тв реклама и талончета на всеки 10 метра, да успее да спре, ще е голям успех.
Вдигането на данъците остава за пролетарските партии, като вземат властта след десанта в Поморие.
16 Май 2018 07:10
Цяла една мафия си изкарваше прехраната (цитата от "1984". Ако по-рано сме били роби, роби на труда, после станахме заради силабите о, герои на труда, сега сме едни мафиийки и една голяма мафия. Една мафийка охранява и излъчва м-р пр-ли, друга храни роба чак до гроба със надежди голи и чат-пат плаща данъци, трета усвоява европари и сее монокултури, четвърта криейтва проекти и си живее живота около изкуството, пета мафийка прави реформа в образованието, шеста - в здравеопзването, седма - рИформа на армията, осма - краде по-малко, девета мафийка пожелава жената на ближния й, десета прокарва велоалеи ... и така нататъкА, както казват напоследък. И то защо - за ГТО! (Готов за труд и отбрана, в краен случай - БГТО, Бъди ГТО - по-лесно за покриване по норматив). Голямата мафия брои (мисля си) най-много 10 000 (1 % от членската маса преди 30 г, да почнем да умножаваме Х 240, плюс адитивни и мултипликативни константи) души, следват я охранително-гербовата мафия, Московско-Плевенската мафия, Добревско-Хасковската мафия, мафията на Клара Маринова и брат й, мафията на главните архитекти, на ВЕИ-тата, на вецовете, на АЕЦ-2, на нашите хора, на техните хора, на неговите "мои" хора ... имаше и едни "НИЕ", има мафия на ВОЛЯ, можете да добавяте на воля за устойчиво развитие и свързаност на Хемския п-ов.
16 Май 2018 07:14
Защо данъците за хазарта са толкова ниски?
16 Май 2018 07:50
Коалицията е наистина мощна.Дори повечето тук не са на ясно колко е мощна.Ясно е че сал един Валери няма да може да я пребори. Нито да я ограничи поне малко.Но това което може да направи дори и само един Валери е да я изобличи. Добре ще е ако в това му помогне и президента. Щото за този мафиотски кръг наречен коалиция има толкова изобличаващи факти които се знаят много добре от службите че ако се кажат гласно никой вече няма да взема на сериозно исканията им.
16 Май 2018 08:21
"Много тъжно е да видиш българския бизнес да застава зад пазар, който не създава добавена стойност, а даже унищожава. Защото зависимият човек е 2-3 пъти по-неефективен работник", коментира пред в. "Сега" Тихомир Безлов,
16 Май 2018 09:01
Хазартът е приятно занимание в началото. Но последиците са толкова разрушителни , че даже религиите са го отразили без изключение. Но ако не ти пука за бъдещето на една държава защо трябва да мислиш за последиците?
16 Май 2018 09:24
на тия полухора нема ли кой да им обясни че регулацията на "бизнеса с пари" е задължителна... и да не се оправдават с това че давали пари за спорта в България - с ДДС не ги облагат, провеждат нерегламентирана хазартна дейност достъпна дори за деца, защото се продава под път и над път, рекламират хазарт в масмедийното пространство ...
пълна идиотия е, когато за нещо е наложително да се създаде някакъв правилник, мощно да се водят каквито и да е кампании срещу това...
16 Май 2018 09:24
Най-добре да узаконят и наркотиците и проституцията. Щото също като алкохола, цигарите и хазарта са навсякъде и се рекламират и предлагат открито.
А цитата от Оруел е трепач - пророк е бил този човек, само годината не е уцелил... Като наръчник му ползват книгата...
16 Май 2018 09:36
убийство на спорта в България

Подозирах, че спорта в България съществува единствено заради залаганията, но сега вече съм убеден в това.
16 Май 2018 09:47
КРИБ:
"Лотарията накара хората отново да мечтаят. Сега ние мечтаем политиците да ни отнемат и това", се казва в кратко видео, което анонсира подписката в интернет.

Оруел:
Цяла една мафия си изкарваше прехраната, като продаваше системи от числа, прогнози или просто амулети.
16 Май 2018 10:01
Най ми хареса че лотарията накарала хората отново да мечтаят, а политиците им отнемат мечтата. Няма да коментирам, щото изразите които ми идват наум са до един нецензурни.
16 Май 2018 10:12
И на мен това, с размечталия се народ, най много ми хареса!
16 Май 2018 10:14

Защо данъците за хазарта са толкова ниски?

Защото собствениците на хазартните игри назначават политическите партии.

В последните 20 години вдигнаха такси и данъци на какво ли не,
само данакът за хазарт остана непокътнат.
Милата ни Родина заприлича на едно мърляво казино.
16 Май 2018 10:21
И ся кво - с Ариел ли да перем?!

16 Май 2018 10:29
Защото собствениците на хазартните игри назначават политическите партии.

а немислещите се кълнат, че народът ги избира, и не спират да повтарят, че какъвто народът, такива и избранниците му.
Изглежда каквито парите, такива и политиците.
16 Май 2018 10:30
Цитатът в началото изчерпва темата.
Няма какво да се добави.
16 Май 2018 10:53
КОЙ ли е зинал да смачка Черепа? Или Черепа се е възгордял и не ще да отчислява комуто трябва? Искрено се надявам да не си мислите, че не на някого му дреме за народеца търкащ билетчета
16 Май 2018 10:59
Ето една сериозна тема, за която БПЦ трябва да протестира. Родната църква обаче предпочита да се бори с Бога, като заклеймява повредените хора.
16 Май 2018 11:05
Който има акъл в главата никой не може да го зариби да стане зависим.
Който предпочита да е роб, винаги намира начин да се зароби.
В края на краищата купуването на картончета не е задължително.
16 Май 2018 11:40

Който има акъл в главата никой не може да го зариби да стане зависим.
Който предпочита да е роб, винаги намира начин да се зароби.
В края на краищата купуването на картончета не е задължително.

Както овчарят се грижи за стадото си така и
Дълг на управляващия било той племенен вож, цар, министър председател или президент е да се грижи и води племето си
по най-правилния и човешки начинин напред.
Но това си е чисто теоритична постановка, релани примери като Махатма Ганди, Хо-Ши Мин или Мандела се броят на пръсти.
16 Май 2018 13:07
НИЩО ЛИЧНО:

Колега (Джиджи; 15 Май 2018 ; 23:31; http://www.segabg.com/article.php?id=905440), ако само това – „Труден си за четене, дарлинг, с тоя едър шрифт и тея препинателни знаци” ти е проблама? - Извинявай.

*** Но, това е една безобидна „графична техника” за водене (ГИТдиране; натрътване) на вниманието на четящия, в хармония с авторовите „логически ударения”?!...

……………

PS: В случая, по-достъпна „драсни-пали клечица”, смятам, че не ти е нужна за да вденеш, в „графичните ми вербалии”?!...
16 Май 2018 13:09
Напълно подкрепям усилията на Валерката за намаляване на пумията от хазарт, която ни залива навсякъде от медии и реклмани канали.
Това си е чиста доза промиване на мозъци и пробутване на неща от които хората нямат нужда!

Ако някой наистина иска да изтрие билетче или да участва в лотария, винаги може да го направи. Закона не ограничава продажбата, а само рекламата.
Нека обливаме обществото с идеали за по-добър живот и по-малко насилие, а не с практики които да ги лишат и от малкото което имат.
16 Май 2018 14:09
Защо данъците за хазарта са толкова ниски?

Това беше една от първите свършени работи на хипермегаекспертното правителство на Орешарски. Да направи данъци не върху оборота, а върху (декларираната) печалба.
Жалват се, че в Европа не било така, както искат да го направят. Ама в Европа е обявено - пуснати са в продажба толкова билети, от тях толкова са печеливши, печалбите са еди-какви си. У нас били изплатили милиард печалби, ама колко са продадените билети никой не казва. Могат да си ги печатат до откат.
16 Май 2018 15:06
Най-лесната борба с хазартната мафия - Не играете! Да мрат!
16 Май 2018 15:16

Най-лесната борба с хазартната мафия - Не играете! Да мрат!

Да, ама матр'яла не е достатъчно к(о/у)рав.
16 Май 2018 15:16

Най-лесната борба с хазартната мафия - Не играете! Да мрат!

Да, ама матр'яла не е достатъчно к(о/у)рав.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД