:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОН ще плаща, за да се изучава български в чужди вузове

Нашият език се конкурира с руския и другите "малки" южнославянски езици за студенти
България ще плаща заплатата на преподаватели по български език и литература в чуждестранни висши училища, предвижда проект на постановление на Министерския съвет. Целта му е да постави българските преподаватели в равностойна позиция спрямо останалите гост-преподаватели от другите южнославянски държави, пише в мотивите към него.

В момента университетските преподаватели по български зад граница се подбират от комисия в МОН, като след това се одобряват и от чуждестранното висше училище. За времето на командироването си те ползват неплатен отпуск от основния си работодател (българско висше училище или звено на БАН). В повечето случаи те не се назначават на трудов договор в съответното чуждестранно висше училище, а пребивават като гост-лектори. "Тази тенденция се наблюдава все по-често, като получаваните искания за откриване на нови лекторати са без поемане на ангажимент за изплащане на заплата на преподавателя от България", обясняват от министерството. Аргументите на чуждите вузове били от финансов характер и "обусловени от тенденциите за все по-малък брой студенти, желаещи да изучават български език, който се конкурира с руския език и другите "малки" южнославянски езици (словашки, сърбохърватски, словенски)." Затова изплащането на възнаграждение на учителите се делегира изцяло на изпращащата страна. Командироването става от МОН, за което на учителите се изплащат командировъчни, като за времето на 5-годишния им мандат в чужбина те имат прекъсване на трудовия стаж и осигурителните права.

МОН ще плаща възнаграждение, ако висшето училище не го прави, ако липсват спогодби за обществено осигуряване, ако е установена тенденция на спад в интереса към българския в съответната държава за последните 5 г. и пр. Заплатата на преподавателя ще е най-много две минимални заплати за съответната страна. Документът урежда условията, при които държавните университети с филологически факултети и структурите на БАН ще могат също да командироват преподаватели по български език и литература в чуждестранни висши училища - това ще става само когато чуждият университет изплаща трудово възнаграждение на преподавателя и при наличие на процедури за признаване на обществено осигуряване.

От ведомството не отговориха на въпросите на "Сега" колко още учители по български език смятат да назначат, както и с каква сума ще бъде обезпечена работата им.



ПО СВЕТА

За академичната 2017-2018 г. МОН е командировало общо 34 преподаватели във висши училища на два континента - Европа (14 държави от ЕС, 4 - извън ЕС) и Азия (2 държави). Най-силна е концентрацията на преподаватели в Полша, Италия, Украйна и Гърция, където имаме изпратени представители в три висши училища, в Сърбия, Унгария, Румъния, Германия, Словакия - в две висши училища, Словения, Франция, Ирландия, Великобритания, Индия, Китай - в по едно висше училище. Студентите, изучаващи български език, пък са над 780 души.
1
1268
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
20 Май 2018 21:19
Щом се плаща, ще го учат. Но после пак трябва да се плаща, за да не го забравят.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД