:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,328,394
Активни 117
Страници 15,996
За един ден 1,302,066

Държавната администрация пак започна да се рои

Едва 7 от 70 консултативни съвета са провели повече от 3 заседания през миналата година
Държавната администрация пак започна да се рои. След като през 2016 г. щатните бройки на чиновниците у нас бяха орязани с около 5000, през миналата година те са скочили със 7017. Така в края на 2017 г. щатовете в държавните и общинските ведомства са нараснали до 139 665, въпреки обявените правителствени планове за оптимизация, ускоряване на електронното управление и намаляване на бюрокрацията.

Това показва публикуваният през миналата седмица доклад на Министерския съвет за състоянието на държавната администрация през 2017 г. Увеличение на щатовете през миналата година има както за централната администрация, така и в териториалните звена. Незаети обаче са останали 10 760 позиции, от които вакантни повече от 6 месеца са 6316.

Две нови структури са се появили през 2017 г. към общо 580 държавни ведомства - Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС и Изпълнителната агенция "Оперативна програма Наука и образование".

Продължава практиката държавните ведомства да заобикалят задължителното изискване за провеждане на конкурс при назначаване на чиновници. Само една трета от назначените през миналата година 10 654 служители са влезли в системата след конкурс. Най-често служители се преназначават на друга длъжност (25% от всички назначения), наемат се по заместване (7.5%) или на непълно работно време. През изминалата година повишение в работата са получили 1927 служители. Броят на висшистите е 76 744.

Средно с 2.5% са нараснали заплатите на служителите в централната администрация. Увеличението е основно резултат от вдигането на минималната работна заплата до 460 лв., се посочва в доклада. Текучеството в държавната администрация също е довело до по-високи месечни възнаграждения на новоназначените, както и повишението в длъжност. Не става ясно обаче как годишните оценки за работата на чиновниците са се отразили на техните заплати.

Таблиците за възнагражденията показват, че продължава да има сериозна разлика между заплащането за една и съща длъжност и един и същ ранг в различните държавни структури. Така например минималната заплата на главен секретар е 1200 лв., но максималната е скочила на 4000 лв., след като преди година е била 3600 лв. Главните директори получават между 1275 лв. и 3375 лв. Директорите на дирекции взимат между 882 и 4320 лв., а главните експерти - между 529 и 2900 лв.

С ниски заплати - около 550 лв., са сравнително незначителен дял от заетите близо 140 000 в държавната администрация - малко над 7200 души.НА ТЪМНО

Докладът обръща внимание и на многобройните неработещи консултативни съвети. В края на 2017 г. те са 70, като най-новият е съветът по контрол и одит в публичния сектор. Тези структури са постоянно действащи органи на правителството, които трябва да осигуряват координация и сътрудничество между изпълнителната власт и другите държавни органи, общините и неправителствените организации при определянето и провеждането на държавната политика в редица области по важни за обществото въпроси. Само 7 от тях обаче са провели повече от 3 заседания през годината. Най-активен е бил Съветът по европейските въпроси - с 30 заседания. Националният съвет за тристранно сътрудничество е провел 10 заседания, Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС - 7 редовни заседания. Освен това повечето от консултативните съвети не публикуват на специално създадения Портал за консултативните съвети (http://saveti.government.bg) информация за дейността си. Липсата на актуална информация за дейността им поставя и въпроса доколко те, в ролята им на постоянно действащи органи на правителството, изпълняват функциите, за които са създадени, се посочва в доклада. Препоръчва се задълбочен преглед на дейността на консултативните съвети, като се представят препоръки за подобряване на функциите и ефективността им, както и предложения за закриване на тези, които са изчерпали своите функции.

9
3334
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
20 Май 2018 19:13

Оперативна програма "Изхранване и устойчиво развитие на популациите от източнобалканска домашно-партийна калинка"
20 Май 2018 19:42
Идат избори?
-------
Блогът на Генек
20 Май 2018 19:47
Явно да, Генек! Трябва да се погрижат за избирателите си.
20 Май 2018 20:24
Трябва да се погрижат за избирателите си.


А колко по-евтино излизаше с Костинбродската печатница...

...............................
http://www.drago.info/
20 Май 2018 21:04
Нищо ново. Законите на Паркинсон, закон № 4.
20 Май 2018 21:26
генек 20 Май 2018 19:42
Идат избори?
При условие, че ги крепеше само пустото му прецедателстване!
Въпросът е, дали ще развалят летните отпуски или ще бъде "на есен с песен"?
21 Май 2018 00:08
При бай Тошо при 9млн население, държавната администрация беше около 80 000. И това при липса на 'цифровизация' като изключим някой друг Правец осмица за игра на тетрис.
Сега при бай Хой при 6.5 млн население - 140 000 администрация.
Това ме подсети за една случка от преди няколко години. На гости във Варна ми беше дошъл един руски емигрант от Канада. Карам го с колата по бившия бул."Благоев" и подминаваме партийния дом.
Викам: глей едно време партията кава сграда е пълнила. Да се чудиш какво са правили вътре.
А той ми вика: Сега какво има в тази сграда - община. Значи се чудиш какво са правили партийците едно време, но не се чудиш какво правят общинарите сега?
21 Май 2018 06:31
Продължават да живеят в социализма а някой
са вече и в комунизма след като има частен сектор
от балами който е съгласен да го скъсват от работа
за да има пари за верните партийни кадри на власта.
И така е не само в администрацията а и в държавните
предприятия.
Това е финния но много скъп начин за купуване на избори.
21 Май 2018 10:42
Освен това едно време икономиката беше държавна и министерствата планираха производството, или поне се правеха. Сега като цялата икономика е частна, какво например прави министерството на икономиката? Възлага разни доклади и анализи на външни експерти, щото многобройните му чиновници не са наясно с материята?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД