:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Законът за личните данни ще доведе до цензура и репресии

Най-скандални са рестрикциите срещу журналистите, адвокатите, учените и писателите - те са заплашени от космически глоби
Откровена цензура, нарушаване на адвокатската и лекарската тайна, унищожаване на бизнес, блокиране на съдебното изпълнение - до това ще доведат промените в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД). Проектът е съсипан от критики в 13 становища на различни хора и организации, сред които са Програма "Достъп до информация" (ПДИ), Висшият адвокатски съвет, Камарата на частните съдебни изпълнители, Съюзът на юристите, КРИБ, Нотариалната камара, асоциацията за маркетингови изследвания и др. Те са публикувани в портала за обществени обсъждания strategy.bg.С предложените изменения се засягат правата и задълженията на над 7 млн. граждани и около 2 млн. юридически лица. Автор на закона е МВР, а под мотивите е поставено името на премиера Бойко Борисов. Целта е да се приеме европейският Общ регламент за защита на данните (GDPR), който влиза в сила на 25 май. Заради масовите критики за краткия срок за обществено обсъждане на толкова сериозни проблеми Министерският съвет го удължи до 30 май.

Сред най-скандалните разпоредби е новият чл. 25д, който може да доведе до гигантски санкции на журналисти, писатели и учени при използване на нечии лични данни. "Когато при упражняването на правото на свобода на изразяване и информация, включително за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване, се обработват лични данни на физически лица, администраторът на лични данни прави преценка за законосъобразността на обработването във всеки конкретен случай. Решението на администратора не може непропорционално да ограничава свободата на изразяване и информация", гласи текстът, който според юристи е абсурден. Освен това е неясен и разтеглив и някой може да го разтълкува, че журналистите вече не могат да публикуват нито един документ, защото той съдържа лични данни.

Изискванията към медиите са "прекалено тясно менгеме", журналистите могат да се окажат в невъзможност да работят, каза пред в. "Сега" адвокат Александър Кашъмов от ПДИ. Възлагането на прекалено големи задължения върху медиите може да се окаже препятствие пред свободата на словото, гарантирана с конституцията, пише в становището на фондацията. "Свободата на словото трябва да има предимство", каза още Кашъмов. Той съобщи, че германски колеги са препоръчали в българския закон изрично да се запише, че разпоредбите му не се отнасят за журналистическата работа. Така е направено в Германия, защото идеята е, че общественият интерес е над всичко.

Съюзът на юристите посочва, че при публичното обсъждане на законопроекта всички участници са посочили, че няма баланс между правото на свободно изразяване и правото на гражданите да бъдат защитени личните им данни. Асоциацията на лицензираните инвестиционни посредници предупреди, че ограничението на правото на свободно изразяване може да убие образователните курсове, които браншовите организации провеждат.

От ПДИ предупреждават, че достъпът до публичните регистри ще бъде затруднен. Предвиждат и че предложенията могат да засегнат други основни права, защото Комисията за защита на личните данни, която ще контролира за изпълнението на закона, може да получи достъп до данни, защитени например от адвокатска или лекарска тайна.

Висшият адвокатски съвет алармира, че членовете му няма да могат адекватно да опазват тайните на клиентите си. Абсурдно е, че се предвижда комисията за личните данни при проверка в дадена кантора да получи достъп до книжа и други информационни носители, които са защитени от закона, конституцията и международните конвенции.

Адвокатите предупреждават, че може да се стигне до невъзможност да се провеждат съдебни дела. Страна по правен спор не може да иска от насрещната страна достъп до свои данни, ограничаване на работата с тях или изтриването им. Адвокатът разполага с данни не само за клиента си, но и за другата страна, посочва съветът. Немислимо е и друго - адвокатът на една от страните в съдебен спор да уведомява за притежаване на лични данни насрещната страна, срещу която предстои да има някакво действие.

И от Съюза на юристите смятат, че проектът противоречи на Закона за адвокатурата. Асоциацията на застрахователите алармира, че отпада възможността за обработка на данни за здравословното състояние на техните клиенти, което прави работата им невъзможна.

Почти всички становища намират за скандални санкциите, които се предвиждат за нарушения на регламента. Минималните глоби са 5000 и 10 000 (без да се уточнява в каква валута), като за горната граница е уточнено, че е в евро - 10 млн. и 20 млн. Практиката показва, че такива минимуми могат да елиминират малкия бизнес, както и да осъществяват ролята на цензура на по-малките, особено регионалните медии. От адвокатурата напомнят, че регламентът не допуска държавите да определят минимални размери на санкциите и това не е случайно - по икономически причини.

"Очевидно условията в източноевропейските държави са различни от държавите от Западна Европа - Германия, Франция, Люксембург, Холандия и пр.", пишат адвокатите. "Великобритания и Франция не са предвидили минимални размери. Не намираме за разумно и обосновано нито от житейска, нито от правна гледна точка именно България - държавата с най-нисък стандарт в ЕС, да въвежда долна граница на санкциите, при това в нетипично висок за страната размер", смятат адвокатите. На същото мнение е и Съюзът на юристите.

От камарата на частните съдебни изпълнители се оплакват, че е немислимо страните по всяко едно висящо изпълнително дело, които в момента са около 800 хил., да бъдат изрично и индивидуално уведомявани. "Това ще доведе съдебното изпълнение до невъзможност да функционира", пише в становището. Според тях дори и да се променят правилата, това ще доведе до голямо нарастване на административната и финансовата тежест, което ще се отрази на длъжниците.

Всички са на мнение, че е абсурдно глобите, наложени от Комисията за защита на личните данни, да влизат в собствения й бюджет, а не в държавния, и настояват това моментално да се промени.

КРИБ алармира, че създаването на публичен регистър на длъжностните лица по защита на данните е дописване на регламента. Както и че има опасност от субективизъм при глобите.

26
14776
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
20 Май 2018 19:09

Това, което имаме като милюцьонерска държава, се опитва да отиграе с класически "боц" топката, удобно вдигната от брюкселските тикви с неадекватния им жидипиар.

Предстоят безумия.
20 Май 2018 19:19
Както при всеки вой - не става, не може, невъзможно. Как във Франция, Австрия и т.н. може?
И ми е необяснимо журналисти да изтъкват като аргумент "обществен интерес". Същите, които постоянно обявяват, че са намерени марки сирене без мляко, марки колбаси без месо, марки масло с палма, бензини с вода, но категорично не казват кои точно ни тровят и мамят.
20 Май 2018 19:41
Елементарно... Но не е първият опит за налагане на цензура. Това е само проба. Ще има други - по-рафинирани...
------
Блогът на Генек
20 Май 2018 19:41
Такъв е резултатът от пълния отказ от суверенитет в полза на разпадащия се ЕС. Припомням, че съгласно Доктрината Брежнев едно време имахме ограничен, но все пак някакъв суверенитет. Сега нямаме никакъв. Абсолютно никакъв! Изходът е незабавно напускане на потъващия EUtanic, преди да е потънал окончателно и да ни е завлякъл на дъното.
20 Май 2018 19:46
И в момента използването на лични данни е проблемно от законова гледна точка. Малко хора знаят, че има член, който касае разгласяването на лична тайна, според който наказанията са доста тежки.
20 Май 2018 20:50
А Министерство на истината, кога?
Или то отдавна си функционира...

...................................
http://www.drago.info/
20 Май 2018 21:47
Хайде холан! Малко цензура и здравословна доза лечебни репресии никога не са излишни.Много ме кефят ку...таковата...жени с леко поведение кога пискат като озлочестени девици!
20 Май 2018 21:49
25 май 2018 - най-голямата клада в историята на човечеството.
Изтрива се колосално количество информация.
По ирония на съдбата - ден след Деня на славянската писменост.

20 Май 2018 21:51
Огромен срив на инфо за живи личности в Уикипедия.
Какво ще правят журналистите?
Кой със сигурност печели - братя Маргини, братя Галеви и целия крими контингент.
Те печелят 100%

20 Май 2018 21:52
Евро-чиновникът вдигна тъпомера неизмеримо високо
20 Май 2018 22:02
25 май 2018 - най-голямата клада в историята на човечеството.
Изтрива се колосално количество информация.
По ирония на съдбата - ден след Деня на славянската писменост.

25 май 2018 - известен също като Заговорът на библиотекарите
Ще се наложи да си правим справките в книги и учебници от хартия- какво по-хубаво от това! Е, офлайн славата изисква усилия...
20 Май 2018 22:03
Много кофти и гнили неща има в САЩ, ама едно нещо там е на светлинни години пред всички други- първата поправка. Свобода на словото. Такива безумия нямат шанс там да минат. Според мен ЕС много изостава по отношение на свободата на словото.
20 Май 2018 22:08
Другарите здраво пилят нервите на народите.
Вълната ще избухне след първите съдебни искове и глоби.
20 Май 2018 22:13
"Човекът без име" - горд гражданин на ес..тония
20 Май 2018 22:25
Предстоят безумия..

“Война на световете” опс на тайните. Сега, под чадъра “защита на личните данни” по-лесно ще се прикриват корупционни сделки, пране на пари и други измами само и само “статуквото” (измислени евро-зелки и партии, купуващи избори) да устискат властта с по-малко разходи. Финансова ефективност! ... като “енергетичната”.
20 Май 2018 22:28
Полицай спира нарушител.
- Гражданино, дайте си документите.
- Не може. Лични данни. Дайте си заповедта за оператор на лични данни.
20 Май 2018 22:31
И като се има предвид, тия от ГЕРБ/к/, какви умели законотворци са-
от тук насетне ще им трябва поне година да изменят закона.
По отношение на самия регламент: Според мен някой има интерес да се приложи.
Винаги властващата върхушка има интерес да държи в дълбоко подчинение суверена, чрез него и
обществения интерес.
На времето е имало инквизиция, а с напредването на човечеството методите стават все по жестоки.

20 Май 2018 22:36
Нова ера - на псевдо(ано)нимията.
Да се върне пак Работническо дело и това е.

20 Май 2018 22:41
Свобода на словото. Такива безумия нямат шанс там да минат.
А, набират скорост. Ей на, в последните наложени санкции не се споменават санкционираните и доказаните причини за санкциите. Не се споменават източниците на информация , например в доклад 301, обливането с вода населението в сирийската Дума. Отскоро и съдиите почнаха да “укриват” имената на спорещите фирми (преди, на три страници се изясняваше историята на фирмата за да се установи правоспособността й по текущия спор). Дори и Фейсбук-ът е въвел софтуерна процедура по разпознаване “езика на омразата” (546 млн. потребителски профила са заличени).
21 Май 2018 00:23
Едни и същи хора пищят, че отвсякъде ги следят и същевременно са съгласни сульо и пульо да им искат ЕГН за каквото им скимне. Всеки мобилен оператор ви снима личните карти Защо? "Билла" ви иска ЕГН, за да ви издаде карта, а "Метро" даже ви снима за същото. Но за дигиталната идентификация на Москов се ляха тонове сълзи. Хайде разберете се какво искате и какво не. Защото нито ЕГН, нито адрес, нито номер на личната ви карта имат нещо общо със свободата на словото, Галеви, Маргини, СИК, ВИС, ТИМ........
21 Май 2018 01:09
В страна на ченгета свободата на словото е невъзможна. Винаги ще се търси начин за потулване на истини. 111 място си е направо постижение. Как го допуснахте господа ченгета?
21 Май 2018 05:59
На едно място в "Апология на Сократ", в написаната от Платон, а не от Ксенофонт, литературно-философският
персонаж Сократ се обръща към членовете на Народното събрание, защото процесът срещу него е бил углавно дело.

Според обвинителите му той е вредял на целия полис.
Народното събрание в този случай е действало като наказателен съд.

Та, той казва на 500-те присъстващи: "Мъже атиняни, бедността ми е свидетелство за честността ми."

Та, какво ще стане с всички онези журналисти, писатели, учени, които много правилно и точно са изведени
под заглавието на статията като мишените на закона-бухалка в ръцете на мутромилиционерската власт.

Честните и безкомпромисни журналисти, писатели-публицисти и учени,
независими от партийните централи, не само у нас, но и по света рядко са заможни хора.

Голяма част от авторските книги у нас се издават със средства на самите автори или техни близки, познати, роднини.
Дори и да има спомоществователи, със средствата, осигурени от тях, се покриват разходите по отпечатването и разпространението,
а авторите не получават хонорари.


Журналистите също имат не особено големи доходи.

За нас, учените, да не говоря. Последни по доходи в ЕС - и учителите, и преподавателите, и изследователите.

Струва ми се, че в Софийския университет няма нито един преподавател, който да има, примерно, 6 апартамента.

Всички тези групи-мишени от сигурни жертви на закона-бухалка, когато бъдат застигнати от искове за "космически суми", както е написала
авторката на материала, как ще се разплащат?

Какво ще се случи с онези жертви на искове, които нямат нито спестявания, нито автомобили, нито вили, нито собствени жилища?
Които живеят под наем с една заплата?

Ако са на една заплата, какво? Запор на заплатата ли ще бъде налаган?

Но ако заплатата е единствен доход, а искът е за космически суми, тогава до навършване на пенсионна
възраст може би жертвата на мутренския терор няма да може да изплати космическия размер на иска.

Тогава какво?

Може би следващата стъпка е създаването на специални затвори или специални членове в НПК и НК,
за осъждане на доживотен затвор на неплатежоспособните длъжници.

Може би това е следващата цел.

Отнемане на всякаква свобода,
а не само на свободата на словото на критично мислещите и на хората, търсещи истината.

Мутренско-бухалкаджийски закон на мутри-бухалкаджии, обладали една страна с 1337 годишна история.

21 Май 2018 08:34
Личните ни данни се разнасят по чужди банки, чужди телекоми, чужди търговски вериги, чужди болници ... "Добре", че е този закон за да реши въпросът с опазването им.
21 Май 2018 09:33
Да не би сега да имаме свобода на словото!? Аз например съм в непрекъснат почти бан във форума на дневник. Пускат ме по за един ден в месеца и след петия коментар без да съм обиждал или нагрубявал когото ида е ме замразяват за един месец.
21 Май 2018 09:55
Законът за личните данни ще доведе до ...


Нов доходоносен бизнес.
Кое струва най-скъпо ? Честта, особено когато силно е намаляла.
Как най-лесно се разрушава честта ? Чрез личните данни, които всеки знае и дава за себе си.
21 Май 2018 19:27
Ама то по този идиотски регламент дет се вика всеки от нас "администрира" лични данни. Пълна тъпотия. Ще трябва да си измисляме псевдоними. Впрочем това е един от начините, посочен в регламента - псевдонимизация или нещо такова. Тоест ако боравиш с документи, в които има лични данни, когато ги архивираш, трябва да ги "псевдонимизираш", демек, юруш на партизанските имена, по модерному "никове". Този еврогейски съюз е тотално изтрещял и върви към тоталитаризъм.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД