:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 718
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Аналогова България изостава драстично от дигитална Европа

Страната ни изпреварва само Гърция и Румъния в използването на цифровите технологии
Макар българка да е еврокомисар по дигитализацията, България е на опашката на ЕС по отношение на навлизането на новите цифрови технологии. Страната ни се нарежда на 26-о място сред страните членки, като след нас са само Гърция и Румъния. Скорошно настигане на лидерите не се очертава, тъй като страната ни се движи напред с доста по-бавни темпове. Това сочи докладът на Европейската комисия за дигитализацията на икономиката и обществото (DESI) за 2018 г. Позицията на страната ни остава неизменно на дъното през последните няколко години.

Това се случва въпреки широко рекламираните усилия на управляващите за навлизане на новите технологии и за въвеждане на електронно управление. Нещо повече - България обяви като един от приоритетите на европредседателството си дигиталната свързаност на Западните Балкани. В края на миналата седмица на Виенския икономически форум, проведен след срещата на високо равнище на лидерите на ЕС, българският еврокомисар Мария Габриел каза, че цифровата програма на Западните Балкани е заявка за ускоряване на европейската интеграция на региона, като ще помогне на бизнеса, институциите и гражданското общество.

Проучването идва и на фона на информациите за сериозно изоставане на електронизацията на държавната администрация, която правителството на Бойко Борисов също нареди сред основните си приоритети. Тя няма да се реализира в обозримо бъдеще, макар въвеждането на е-управлението досега да е погълнало огромни суми. Преди няколко дни стана ясно, че за да имаме електронно управление, ще трябва да се променят 20% от действащите нормативни актове - задача, която със сигурност ще отнеме години на парламента и на ведомствата на изпълнителната власт.

В доклада на ЕК се отчитат пocтижeниятa нa дъpжaвитe члeнки в oблacттa нa цифpoвaтa cвъpзaнocт, изпoлзвaнeтo нa цифpoвитe yмeния oнлaйн, цифpoвизaциятa нa пpeдпpиятиятa и цифpoвитe oбщecтвeни ycлyги, тоест електронното управление.

За 2018 г. по показателя свързаност страната ни попада на 25-о място, докато през 2017 г. е била с две места нагоре - на 23-то. Покритието с 4G мрежи на територията на страната е значително под средното за ЕС - в България то е едва 72% при 91% за Съюза. Тъй като има трудности при освобождаването на честотен спектър, се бави разпространението на висококачествени безжични услуги в България. Мрежите, които могат да осигурят достъп до интернет със скорост поне 30 Mbps, са на разположение за 75% от българските домакинства, което е малко по-ниско от средното ниво за ЕС (80%), пише още в доклада.

Според анализа основното предизвикателство пред България е свързано с много ниското ниво на използване на цифровите технологии в стопанската дейност и сред населението, включително и сред младежите. Този факт, както и недостигът на ИТ специалисти и недостатъчните инвестиции в цифровата инфраструктура са сред причините за забавянето на цифровизацията в България и в частния, и в обществения сектор. Освен това България все още няма стратегия за 5G мрежи, каквито се разработват в повечето напреднали страни.

Общото равнище на уменията в областта на цифровите технологии е сред най-ниските в ЕС. Под 1/3 от българите имат такива умения, като броят им расте незначително - от 26% през 2017 г. до 29% през 2018 г. Освен това хората, които използват интернет, са едва 62% от всички на възраст 16-74 години.

В България се залага предимно на телефонни и видеоразговори: 85% от българите през последните няколко месеца са ползвали интернет за тези цели. Българите използват най-много социалните мрежи, но избягват електронната търговия. През 2017 г. делът на интернет потребителите, които са поръчали стоки и услуги по интернет, е бил 27% при среден дял за съюза 68%. Онлайн банкирането също е услуга, която се ползва от много малка част от населението - 9% от всички потребители в интернет (което съответства на 5% от всички лица), се казва в доклада. Потребителите на облачни услуги са 5.5%.

Бавно се осъществява и възприемането на цифровите технологии от бизнеса. По показателя за внедряването на цифровите технологии в индустрията страната ни е на 26-о място, като не е отбелязала голям напредък от миналата година. Инвестициите в цифровизацията на икономиката все още са ограничени. През 2017 г. броят на цифровизираните предприятия е бил сред най-ниските в ЕС - 12%.

При разпространението на мобилния широколентов достъп до интернет се отчита леко подобрение до 87%, което се доближава до средното ниво за ЕС от 90%. Положителна нотка е, че разпространението на бърз широколентов достъп до интернет нараства до 39%, което е над средното за ЕС от 33%, а покритието със свръхбърз широколентов интернет достига близо 75%, което също е над средното за Европа - 58%. Въпреки това разпространението на свръхбърз широколентов интернет сред потребителите е едва 6.54% в страната, докато средното за ЕС е 15.4%.

19
3370
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
21 Май 2018 20:23
Е, има време до края на Баце-3, пък ако е близко, значи до Баце-4, та Гърция и Румъния да ни изпреварят. Няма сега да бягаме от завоюваната си позиция на носач на червения фенер в ЕС, я?
btw, няма ли, все пак, да научим колко милиона досега се пръснаха за ел.правителство, че да сме на това дередже?
Покритието с 4G мрежи на територията на страната е значително под средното за ЕС - в България то е едва 72% при 91% за Съюза.
Опитът ми в България сочи, че в много голяма част от това 72% покритие, на дисплея ми действително изписва 4G, но до момента, в който опитам да отворя някой сайт, например да прочета "Сега". И се почва - сменя се на Н, после на G и накрая - няма връзка.
21 Май 2018 21:11
Не се казва "дигитална", а цифрова.
Защото "digitus" е пръст на латински.
И кое ѝ е аналоговото на България?
21 Май 2018 21:42
Да повторя още веднъж моите патила с дигиталната/цифрова БГ.
Отивам да минавам ГТП с колата, наесен беше.
Искат ми бележка за платен данък, давам вноска бележка от банков превод, подпис/печат/основание за плащане, с такава минавам от години.
НО били приели някакъв закон, че то вече не важало без стикерче/бандеролче, което лепят на бележките в общината.
АКО без него подадели документите към НАП(онлайн през скенер), щял съм да вляза в някакъв черен списък и да ходя по мъките!!!
Изкараха ми киселото.

Тази година данъците ми плати близък съсед, който и капка вяра няма в банкови преводи и цифровизации.
Та той ми услужи и донесе документа за колата със заветното бандеролче.
Ето и снимката, играх си да го щракна:
https://ibb.co/bHNdi8
21 Май 2018 21:54
всичко върви по спирала...пак се върна ламповия прозрачен звук и грамофонните плочи...така че последните изведнъж могат да станат първи...
21 Май 2018 22:01
България не е аналогова, тя е безаналогова
21 Май 2018 22:11
Голям си будала dobadoba. Следващият път питай да ти покажат хората къде можеш да минеш не само без бележка за платен данък, но и без работещи спирачки. Как мислиш всички тези курници по улиците имат валидни технически прегледи.
21 Май 2018 22:28
dobadoba, точно пък за този случай нещата се решиха преди 2 години.
Поне във Варна - от 2 г. плащам данъците през интернет, а на прегледа проверяват, също онлайн, в сайта на общината дали е платено.
От мен искат само принтирано авизо, което свалям от сайта на банката, без никакви стикери и мокри печати.
21 Май 2018 22:34

dobadoba
21 Май 2018 21:42

Това нищо не е. Аз пък си плащам данъците онлайн. От пункта за ГТП (голям сервиз на голяма фирма за големи автомобили) ме пращат в общината да си взема беляшката със холограмното стикерче. Там ми казват, че само до средата на годината ги издавали и ме връщат в сервиза, където викат, че и така можело.
Там нивото на цифровизация е високо - всяка година от поне 7-8 години насам ми копират големия талон, малкия талон, гражданската отговорност, шофьорската книжка и личната карта. Всичко си е постарому с изключение на гражданската. Не знам къде ги съхраняват, ама можеха да си спестят малко хартия - поне 3-4 листа А4
Зорлем ме вкараха в черния списък, макар че не знам за какво е и какво да очаквам.
22 Май 2018 07:36
Винаги съм знаел, че бюрократите и политиците живеят в паралелна реалност в сравнение с нормалните граждани.
Този доклад, ако авторката го е чела, е пълен с противоречащи си числа и изводи базирани на тях.
Свинско със зеле, господа еврочиновници.
Кой да каже пръв, че цар западноевропеец е гол ?


22 Май 2018 07:53
Каква ЦИФРОВИЗАЦИЯ, бе?! Нашата цел е БАЦЕвизация и няма кой да ни стигне!
22 Май 2018 08:40
И защо електронната търговия да е признак за прогрес? Който иска- ползва, който не- не
22 Май 2018 09:07
Автора
Благодарности за повдигнатата тема. Наистина е иронично, че имаме голяма бяла птица - поставена за лице на европейската цифровизация, а у нас липсата на единен регистър за валидност на шофьорски книжки и дипломи, да позволява търговия с фалшификати и изпуснати "Калинки" на ръководни длъжности.
22 Май 2018 09:25
В някои страни се обсъжда премахването на аналоговото радио. На мен ми се струва кръгла идиотщина да разчитаме само на интернет.

Norway becomes first country to end national radio broadcasts on FM
https://www.theguardian.com/world/2017/dec/13/norway-becomes-first-country-to-end-national-radio-broadcasts-on-fm
22 Май 2018 11:09
Народ, чиято администрация е на хартия не може да бъде хакнат
22 Май 2018 18:21
Макар българка да е еврокомисар по дигитализацията, България е на опашката на ЕС по отношение на навлизането на новите цифрови технологии.

Точно щото българка (и то каква ..... от Гоце Делчевско!?) е еврокомисар по дигитализацията, затова сме на опашката на ЕС при навлизането на новите цифрови технологии.
Натисни тук
22 Май 2018 18:40
*
22 Май 2018 19:06
Процесите, протичащи в Природата се базират на аналогови "технологии", които са многократно по-бързи от цифровите, и най-важното, най-същественото - с много по-високо качество, което не може да бъде постигнато дори от най-съвременните гиганти-суперкомпютри.
Ако няма кокошки - няма да има яйца. A ако няма крави - няма да има и мляко към кафето. Както и пчелите с меда - към кафето с мляко. Да ама туй не са цифрови процеси . При тях няма нито гугъл, нито фейсбук
22 Май 2018 19:21
Еврокретените могат да пишат каквото си искат. България е най-добре снабдената с Интернет страна в Европа.
И това не се дължи на местните политизи и дигаталните кретени от Брюксел.
Наша Габриелова не знае какво е Интернет.
22 Май 2018 22:10
Народ, чиято администрация е на хартия не може да бъде хакнат

Абсолютно вярно !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД