:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Светът върви към разпад

Дипломатическите решения в името на общото благо стават рядкост в голямата политика
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Евролидерите по време на заседание в Брюксел. Брекзит може да промени ситуацията във всяка страна: единна Европа може да рухне окончателно и тогава всяка от бившите държави членки ще тръгне по свой път. Но пък отстраняването на британската пречка може да даде нов тласък на интеграционните процеси.
Светът е разпокъсан. Основните ценности се разпадат; фундаменталните принципи са поставени на карта; международните институции - рухват. Не намаляват конфликтите, а само се увеличават: нараства напрежението заради надпреварата в сферата на въоръжаването, която водят суперсилите - въпреки че този изход е нежелан от всички. Геополитиката се превръща в игра с нулев резултат, тъй като успехът на едни е равен на загуба за други. Дипломатическите решения в името на общото благо стават рядкост. Кои са характерните черти на съвременната политика?



Глобалният договор на ООН



постави на колене три принципа на междудържавните отношения: държавният суверенитет, териториалната цялост и ненамесата в делата на други страни. Нито един от тези принципи вече не може да се смята за основен в световната политика. След кървавите кланета, извършени през 90-те години на ХХ век в Руанда и на Балканите, беше взето решение за ненападение над собственото население - една от гаранциите на държавния суверенитет. На срещата на ООН през 2005 г. беше разрешена военна намеса с цел предотвратяването на геноцид, военни престъпления, етническо прочистване и престъпления срещу човечеството, но ако обстоятелствата налагат. Този нов принцип за "отговорност за защита" беше приложен през 2011 г. в Либия - и веднага с него беше злоупотребено. Но заради добрите намерения той продължава да действа и днес - независимо че за много хора това е прикрит начин за смяна на неудобни управленски режими.





Международното право свободно се тълкува



в полза на една или друга държава. Когато руснаците анексираха Крим, очевидно нарушаваха международното право. Всички държави остро разкритикуваха това, но не им попречи и те да го нарушат с военни действия, които водят. Извършената наскоро химическа атака в Сирия беше сериозно нарушение на договора за химическите оръжия, но и последвалите бомбардировки бяха в разрез със споразуменията. Руснаците подчертават второто, а държавите, които атакуваха Сирия - първото. Всеки си прави тълкувания според това, което му е удобно.

Преди 20 години светът беше еднополюсен, но днес вече е многополюсен. В книгата си "Стратегическа визия" (2012 г.) Збигнев Бжежински пише, че пред най-голяма заплаха са изправени малките държави, които се въртят в орбитата на големите (за сравнение ситуацията в Крим). Китайските анализатори прибавят нови нюанси в тази картина, като отбелязват, че Китай се развива с толкова бързи темпове, че светът скоро отново ще стане двуполюсен. Но този път супердържавите ще бъдат САЩ и Китай. В краен случай



светът ще остане многополюсен,



но доминираща роля ще имат тези двама играчи.

Американската империя върви по пътя на Британската. Китай - държавата, която е номер две в международната йерархия, вероятно скоро ще детронира САЩ от пиедестала и затова все по-често се разглежда като проблем - съперник или дори враг. Американският политолог Греъм Алисън е преброил 16 подобни случая в последните 500 години, а 12 от тях са приключили с война. Противоречията между САЩ и Китай стават все по-очевидни, върховете в йерархията на властта могат да бъдат разклатени във всеки един момент и изобщо не е ясно как страните ще излязат от тази ситуация.

САЩ, които някога бяха в основата на многополюсния свят, сега сами подкопават устоите му. Президентът Доналд Тръмп



предпочита двустранните споразумения,



тъй като чрез тях огромната мощ на САЩ изглежда още по-внушителна. Затова малките държави винаги са се опитвали да насочат усилията си към международни форуми, базирани на единни правила и стандарти. Сега обаче и международните институции губят влиянието си. Надвисна опасност и от търговска война.

Водени от идеята, че взаимната зависимост може да предотврати нови войни, доста европейски държави решават през 1950 г. да се обединят в Европейското обединение за въглища и стомана. По-късно в резултат на това се появява по-голям проект за интеграция, довел до координация на решенията и до частичен отказ от държавен суверенитет. ЕС стана най-големият проект, реализиран в името на мира. В последните години обаче европейското единство започна да се пропуква, процесите на интеграция - да спират и отново се появи вечният въпрос: има ли смисъл в интеграцията, ако във всеки момент тя може да си вземе "почивка"? И може ли в този случай да приемем, че стагнацията е проява на регрес? Брекзит може да промени ситуацията във всяка страна: единна Европа може да рухне окончателно и тогава всяка от бившите държави членки ще тръгне по свой път. Но пък отстраняването на британската пречка може да даде нов тласък на интеграционните процеси - точно в това френският президент Еманюел Макрон се опитва да убеди германския канцлер Ангела Меркел.





Проектът за европейска интеграция остава уникален



по рода си. Всички останали международни организации, независимо дали регионални или глобални, насърчават само сътрудничеството между суверенни страни. Глобализацията засилва взаимната зависимост между различните държави, но това съвсем не означава, че военните действия намаляват. В началото на миналия век въпреки близките търговски връзки в Европа се разрази Първата световна война. Днес търговията между Индия и Китай бие всякакви рекорди, независимо че външнополитическата обстановка остава толкова напрегната както и преди. Това се отнася и за китайско-японските отношения.

Нарушават се международните споразумения за контрол над ядрените оръжия и разоръжаването. Ако наскоро руско-американският Договор за съкращаване на стратегическите оръжия (СТАРТ II), действащ от 2011 г., не бъде продължен, то за първи път от 1972 г. светът няма да има споразумение за намаляване на стратегическите ядрени арсенали между две суперсили. Договорът за неразпространение на ядрените оръжия все още действа, но е подложен на засилващ се международен натиск. Решението на Тръмп да излезе от ядрената сделка с Иран е удар. Но пък обстановката на Корейския полуостров привидно се успокоява, въпреки че не е ясно какво ще стане в бъдеще.

САЩ вече не са лидер в либералния световен ред, но затвърдиха позицията си на суперсила с възможност да влияят на международните събития, както Русия и Китай. Импулсивен и спонтанен по природа, Тръмп превърна непредсказуемостта в част от своята стратегия. Светът не подозира каква е истинската позиция на САЩ и това разклаща доверието. Работата в полза на стабилен и предсказуем свят е заменена от непостоянство с резки завои.

Статичната и стерилна политика от времето на Студената война се превърна в сложен пъзел, в който властта се променя бързо, както никога досега. В сила влязоха едностранни мерки за постигането на краткосрочни ползи. А съвместни усилия в името на общото благо се прилагат все по-рядко. Намаля стойността на т.нар. мека сила - умението другите да бъдат убеждавани да действат в свой интерес без заплаха от използването на сила.

В книгата си "Геополитика на емоцията" френският политолог Доминик Моаси прави важна констатация. Никога няма да разберем света, в който живеем, ако не започнем да обръщаме внимание на емоционалните основи, върху които се гради геополитиката. Ксенофобията в САЩ, униженията в Близкия изток, надеждите в Азия. В Индия и САЩ - духовност и набожност, в Европа и Азия - светски общества. Руската култура няма равна, но от политическата система има много какво още да се желае. Япония никога не е имала смелост да се извини убедително. Всяка политика, независимо дали добра или лоша, е резултат на емоции и култура.

Накратко казано, светът се разпада. Перспективата, която се разкрива, е плашеща, освен ако не решим да погледнем проблемите в лицето, но тогава ще си направим лоша услуга.

----

* Свер Лодгор е старши научен сътрудник в Норвежкия институт по международни отношения.



Снимка: ЕПА/БГНЕС
Президентът Доналд Тръмп предпочита двустранните споразумения, тъй като чрез тях огромната мощ на САЩ изглежда още по-внушителна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Китай - държавата, която е номер две в международната йерархия, вероятно скоро ще детронира САЩ от световния пиедестал.
23
2252
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
23 Май 2018 20:47
Норвежкия институт по международни отношения.
Това обяснява повечето неща.
В Индия и САЩ - духовност и набожност,
Индия- Богинята Кали, изгаряне на вдовици с мъртвите им мъже ( практика наскоро забранена, но не съвсем)
САЩ сатанизъм,либерастия.- изконни ценности на вярващите.
23 Май 2018 20:54
Когато руснаците анексираха Крим, очевидно нарушаваха международното право. А когато #НяКой анексира част от Югославия и "сътворява" туморът Косово е ценност, укрепваща международното право.
23 Май 2018 20:58
Когато руснаците анексираха Крим, очевидно нарушаваха международното право.


Руснаците се аргументираха. Тук аргументи не виждам, само голо твърдение.

Hofmann 2013, p. i: "Annexation means the forcible acquisition of territory by one State at the expense of another State
23 Май 2018 21:12
Когато руснаците анексираха Крим, очевидно нарушаваха международното право.
Не е въобще очевидно ..

Проф. М.Константинов .. :

"Правото на самоопределение означава народите да определят сами формата на своето държавно устройство: било в състава на друга държава, било във вид на отделна държава.
Тази норма възниква през революционната 1792 г., когато папските анклави Совиньон и Венсан се присъединяват към Франция в резултат на плебисцит, или референдум. През 1945 г. този принцип заляга в чл. 1 на Устава на ООН. Впоследствие той е утвърден в редица международни декларации и пактове. Така например според Декларацията за принципите на международното право от 1970 г., всички народи имат право свободно и без външно вмешателство да определят своя политически статус и да осъществяват своето икономическо, социално и културно развитие ..."


Разбира се- Бонго дава аргумент, защо според него е имало нарушение на правилата .

Дискутирахме по повод референдума в Пуерто Рико .. :
.. " ..
nikolay_rs 12 Юни 2017 12:40
Желанието на карибската държава да стане пълноправен 51-ви американски щат е свързано с

Не е ли с присъствието на чужди войски ?
Ей Бонго:
бонго-бонго 18 Мар 2014 15:24 Аз считам, че референдум , организиран в присъствието на чужди войски , е незаконен.
бонго-бонго 18 Мар 2014 13:25 позволено ли е на чужди държави да анексират области от една държава заради политическите процеси в тази страна.
Изводът за референдума в Пуерто Рико е ясен от само себе си:
sim4o 12 Юни 2017 19:48 Какво въобще да говорим ??! .. чуждите войски!

Много ясно, защо Пуерто Рико не е поискало да е към Украйна !


Мислите ли и вие така, приятели .. ей я и статията айде да коментираме там : "Пуерто Рико поиска да стане 51-вият щат на САЩ"

Да де .. щото там има чужди войски! И са гласували под дулата на автоматите .. това си е АНЕКСИЯ , като стой та гледай ..

Иначе пуерториканците , то се знае , щяха несъмнено да искат да са към Украйна, не ли?




23 Май 2018 21:23
Светът върви към разпад, още от времената когато подобни прогнози са били записвани с клинопис върху глинени плочки. Засега му се разминава.
23 Май 2018 21:25
"Геополитиката се превръща в игра с нулев резултат, тъй като успехът на едни е равен на загуба за други." Поздрави на преводачи и редактори, но това е игра с нулева СУМА, а не с нулев резултат. Фон Нойман е превеждан и по социалистическо време, имаше си наложена терминология. И тук-там по някой жив, дето още помни...
23 Май 2018 22:52
: „Светът върви към разпад„

На някои светът се разпадна по-рано, на някои други - сега се разпада.
И Вавилонската им кула може би пак няма да бъде достроена.

„...Руската култура няма равна, но от политическата система има много какво още да се желае. Япония никога не е имала смелост да се извини убедително. Всяка политика, независимо дали добра или лоша, е резултат на емоции и култура. „

Ндаа!
А нас все ни казват, че в политиката няма емоции.
И успяват безкултурните.
За руската култура, направо е уцелил, а ние ги мислехме скандинавците, че съвсем не отбират от култура. Само от рудолф- еленчета.
Извинението на Япония няма да го коментирам, но все ми се струва, че точно за да избегне убедителните извинения, Япония ще се присъедини към РФ.
23 Май 2018 23:28
. Извършената наскоро химическа атака в Сирия беше сериозно нарушение на договора за химическите оръжия

Продължават с тая дивотия.
Няма как светът да не върви към разпад. Има един слон в стъкларски магазин. Какво ще остане след него?
Заграбили са 57% от територията на Мексико, анексирали са Кралство Хаваи. (наскоро се извиниха), отцепили са република Панама от територията на Колумбия за да притежават зоната на канала. В Пуерто Рико три пъти провеждаха референдуми и трите пъти САЩ губиха. Накрая правителството формулира: "независима държава, доброволно присъединила се към САЩ"
Няма диктатор когото да не са поддържали: Дювалие, Стреснер, Батиста, Пиночет...
Никъде след намесата им не се е установила демокрация.
24 Май 2018 00:03
sim4o
23 Май 2018 21:12
Какво общо имаТ референдумИТЕ в Пуерто Рико с Крим? Какви "чужди войски" в Пуерто Рико бълнуваш, при условие, че това е американска територия още от края на 19 в. и пуерториканците са американски граждани?
24 Май 2018 00:26
Няма диктатор когото да не са поддържали: Дювалие, Стреснер, Батиста, Пиночет...
Бокаса
24 Май 2018 01:24
. Извършената наскоро химическа атака в Сирия беше сериозно нарушение на договора за химическите оръжия


Ахъм, и затуй, зарад тази именно "химическа атака в Сирия", шкартираха "белùте каски", които я "извършиха", дааа!

Чудя се само за чий ни е точно на нас тоз препечат оттук http://geo-politica.info/desyat-dokazatelstv-chto-mir-rushitsya.html, както и повечето препечати впрочем? Подценява се нашата интелигентност и осведоменост. Обидно! Същите тез разпаднаха нашия свят, сега седнали да леят сълзи и сополи, че се разпадал техният. Ами който нож вади...

До норвежките аналитици ли опряхме да се кахърят за света?
24 Май 2018 01:27
за сравнение ситуацията в Крим


И кво й е на ситуацият в Крим - построиха им мост, осигуриха им електричество и вода, узакониха трите езика, които се говорят там. За кво се хабят пари и време за пробутване на таквиз пасквили у нас?
24 Май 2018 01:33
Ей малко инфо за автора на горното:
Sverre Lodgaard (born 6 April 1945) is a Norwegian political scientist who has held several senior positions within government and non-governmental organizations, including the Norwegian Institute of International Affairs (NUPI). Lodgaard specializes in peace, foreign and security policy, but has also worked on developing country issues. He has since the 2000s written and discussed the Arab–Israeli conflict and nuclear policy, especially related to Iran, Israel, the United States, and North Korea.

24 Май 2018 03:57
Днешният свят върви към разпад. Откога го пиша и говоря?
24 Май 2018 06:57
Референдумът в Крим , Памфуций , е извършен под дулата на чужди войски.
Както и изборите в Германия..
Памфуций 24 Май 2018 00:03 .. Какви "чужди войски" в Пуерто Рико бълнуваш, при условие, че това е американска територия още от края на 19 в .. ..
Aми то комай така по твоему излиза да е и в Крим .. даже от 18 век - е бил руски ..
Хора-бдете!. Къде ни го евроатлантизмът?


Хубаво ни зовеше Бонго - да имаме единен критерий - ако са се въртели наоколо чужди военни ... да не признаваме резултата!
Същото го мисля и за Панама и зоната на канала.
И за референдума в Палау! Дали там не е анексия?


Бонго ни остави един завет - ако има гласуване нейде по света - да следим внимателно и къде , какви военни части има наоколо.
О, форумно минало незабравимо ! О пресвещени старини!
бонго-бонго 18 Мар 2014 15:24 Аз считам, че референдум , организиран в присъствието на чужди войски , е незаконен.
И за законността на изборите в Германия да помислим..
Бонго
Однако, не подвело нас с Бонго евроатлантическое пролетарское чутьё!


24 Май 2018 07:10
Мда, Симчо е прав - трябва да се борим с всички средства срещу онова, което не харесваме!
Имаме примера на нашия по-голям брат, преборил злия Садам и въвел демокрацията в онази далечна и западнала страна, за да я превърне в цветна, райска градина! За съжаление ние не можем със същите средства да постигнем същия успех във Венецуела, например, но можем гордо да осъдим избора на Мадуро, да го порицаем за липсата на изборни манипулации и накрая да не признаем избора!
Така трябва да се прави! Нали и ние сме демократи и стожери на демокрацията!
24 Май 2018 07:12
ablepsia 24 Май 2018 01:27
за сравнение ситуацията в Крим
И кво й е на ситуацият в Крим - построиха им мост, осигуриха им електричество и вода
Писали сме:
babavijaga 11 Мар 2018 21:56 .. храната намаля и затова започнаха да хранят хората в Крим с приказки за руското величие и политическа пропаганда ..

Глад!
В Крим го няма вече МакДоналдс!
На местата, на които доскоро имаше ресторанти на Макдоналдс, днес в Севастопол се е разположил Русбургер. Макдоналдс затвори ... още през април, тъй като имали проблем с доставките на продукти. Имаше и слух, че Бъргър Кинг ще заместят Макдоналдс в района. Бързо обаче слухът беше опроверган от американската компания. ... верига Русбургер твърди, че за приготвяне на ястията си използва ... ... продукти, като телешко месо, сирене, зеленчуци.
Да, ама на РусБургер порциите в средното меню - са по-малки , без кола и няма картофки! Ей им го сайта:
http://rusburgers.ru/
Хора - бдете!
Храната намалява!
Севастопол скоро ще е на бунт!

Путин пада!
24 Май 2018 09:44
Засега му се разминава.

Не му се е разминало на света - кажи-речи на всеки 600 години се разпада ... при рухването на поредната империя, разпаднала предходната. Освен това, чувството е доста субективно. Едно е в Европа, където няма изригващи вулкани, мощни земетресения и убийствени урагани. Друго е в Индонезия, Филипините и Япония (трите държави имат население, което е повече от европейското). Съвсем трето е в полупланинската средна Азия. Там “майки-бомби” и “либераст-демоКрадци” не пеят, независимо от взривната им мощност.
Засега “основната валута” се печата на едно място. Когато се появат и други печетари, религията, че “парите движат света”, ще бъде погребана ... както е ставало и преди - с разпъвания на кръст, изгаряне на клада и накрая со сълзи и сополи, че друг (Путин например или друг “варварин” е виновен на разпадащите се.
24 Май 2018 09:59
Добре е, че се разпада стария ред и се върви към реда от 19 век.

На първо място е военната сила. Всъщност се оказва, че това е единственото важно нещо.

Света става, като джунгла. По-силния изяжда по-слабия. Взима му територии и ресурси...

Бъдещето е на големите регионални обединения, групирани около един център.

Ще има 6-7 центъра. Малките държави практически ще съществуват само номинално и като "юридически географски понятия"....


24 Май 2018 10:09
Системата се разпада. Слава Богу. Пак много време се задържа.
Пред нас и потоп. И огън. И жупел.
Апокалипсис Е.
24 Май 2018 13:09
Референдумът в Крим , Памфуций , е извършен под дулата на чужди войски.
Както и изборите в Германия..
Памфуций 24 Май 2018 00:03 .. Какви "чужди войски" в Пуерто Рико бълнуваш, при условие, че това е американска територия още от края на 19 в .. ..
Aми то комай така по твоему излиза да е и в Крим .. даже от 18 век - е бил руски ..
Хора-бдете!. Къде ни го евроатлантизмът?


Хубаво ни зовеше Бонго - да имаме единен критерий - ако са се въртели наоколо чужди военни ... да не признаваме резултата!
Същото го мисля и за Панама и зоната на канала.
И за референдума в Палау! Дали там не е анексия?


Бонго ни остави един завет - ако има гласуване нейде по света - да следим внимателно и къде , какви военни части има наоколо.
О, форумно минало незабравимо ! О пресвещени старини!
бонго-бонго 18 Мар 2014 15:24 Аз считам, че референдум , организиран в присъствието на чужди войски , е незаконен.
И за законността на изборите в Германия да помислим..

След провала с Пуерториканския пример, следва нов самосвал с глупости.
24 Май 2018 13:27
Същите тез разпаднаха нашия свят, сега седнали да леят сълзи и сополи, че се разпадал техният. Ами който нож вади...
24 Май 2018 13:58
Че то светът все върви към разпад и все не се е разпаднал. Томас Елиът е имал същите усещания, че светът се разпада заради първата световна и пише великото стихотворение Кухите хора. Ясно е, че светът все още не се е разпаднал и вероятността това да стане също не е голяма.

Хайде да се завъртим около бодливата круша

бодливата круша бодливата круша,

хайде да се завъртим около бодливата круша

в пет часа сутринта.



Между идеята

и реалността

между движението

и действието

пада Сянката

Защото Твое е царството[3]

Между понятието

и творението

между чувството

и отговора

пада Сянката

Животът е много дълъг

Между желанието

и гърченето

между мощността

и съществованието

между същността

и падението

пада Сянката

Защото Твое е царството

Защото Твое е

Животът е

защото Твое е Цар…



По тоя път светът завършва

по тоя път светът завършва

по тоя път светът завършва

не със взрив а с хленч.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД