:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов пак си клати премиерския стол

Рестарт на АЕЦ “Белене”, ограничаване на хазарта, ново райониране…- управляващите се опитват да преглътнат твърде голям залък
Борисов толкова много хареса играта "Подавам оставка", че като нищо може да я използва отново
Българската власт навлезе в интересен период. Рестарт на АЕЦ "Белене", ограничаване на хазарта, ново планово райониране... Край на скуката! Едно от тези събития може да събори правителството, друго е с потенциал да го събори или задържи дълго, трите заедно вещаят обществено безпокойство. Е, може и парата да се окаже в свирката. "Ревизия на целия преход" - помните го, нали?

Към момента трите мащабни начинания на правителството изглеждат сериозни. Те идват на фона на други мастити цели и задачи, на които се е посветило по-отдавна - "връщане на казармата", модернизация на армията, влизане в чакалнята на еврозоната. Съпътствани са от планирани, но осуетени след протести промени в ТЕЛК и НАП, плюс една, която успешно засега тече в образованието (преформулиране на делегираните бюджети). Имаме и скандал с дългосрочен хоризонт, за който властта не иска да носи отговорност (сделката за ЧЕЗ). Налице е и историческо сближаване с Македония във външната политика. В общи линии всички тези случки и етюди са продуктът, който произведе коалицията "Борисов 3" до момента. На този фон трите актуални мероприятия - АЕЦ, хазарт и райониране - изглеждат наистина обемни като съдържание и форма.



С твърде огромен залог!



Районирането не може да бъде атомна бомба, но предизвиква досадни неприятности с местните власти. АЕЦ-ът обаче е с ядрен потенциал не само заради семантиката си. Такъв е и хазартът предвид интересите, които засяга. "ГЕРБ 3" или си подритва книжката, или обратното - чете прилежно от някакъв важен тефтер.

Актуалните действия на управляващата коалиция са съпътствани от четири любопитни момента. Първият е усещането за внезапно сервирана порция, която келнерът от "Дондуков" 1 и сградата пред паметника с коня хвърлят на обществото. Неформални усилия за рестарт на "Белене" се полагат поне от началото на годината, формалните се претворяват в дела с озадачаващо бясна скорост - на 12 май премиерът Борисов спомена за вдигане на мораториума върху строителството, 6 дни по-късно енергийният министър Теменужка Петкова внесе в парламента доклад за бъдещето на проекта. Обществена дискусия около всичко това няма, бе използван моментът на лидерската среща на ЕС в София, която акумулира вниманието. Едва ли някой вярва, че единствено интересът на китайски инвеститори, за който се спомена по-рано, е причина за тази припряност (сюжетът после се обогати и с френски инвеститори). Заради нещо друго се бърза, а щом причината не е публична, няма как да е добра. Внезапността е елемент и в борбата срещу хазарта (може да я обясним със специфичния нрав на инициатора Симеонов). Новото райониране, макар предвидено отдавна, също бе "обнародвано" чрез елемент на изненада. За действията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се разбра в началото на календарната година не по негова инициатива, а след депутатски въпрос в парламента към Николай Нанков и протест преди това на русенската общественост.

Вторият любопитен момент е свързан с някои междукоалиционни специфики. Икономическият вицепремиер (!) Валери Симеонов мълчи за "Белене", като адвокат на проекта се изявява друг вице - Томислав Дончев, който отговаря за... еврофондовете. Работата с АЕЦ-а изглежда като занятие на ГЕРБ, пък онова с хазарта - на Симеонов. Така комулативните управленски действия изглеждат като



сбор от .... разделно събиране



Третият любопитен момент е много важен. АЕЦ "Белене" среща съпротива само от маргиналната извънпарламентарна дясна опозиция, БСП е "за". И за хазарта БСП е "за". Трудно президентът Радев, позиционирал се като контрапункт на управляващите, ще е "против". Само за районирането БСП създава проблеми, но го създават и кметове на ГЕРБ (тази тема, както споменахме, е с далеч по-малък заряд). Равносметка е, че чисто политически управляващата коалиция играе игра без видими врагове. Но това не значи, че непременно ще я спечели, защото камъните ще бъдат скрити дълбоко под водата, а това са най-опасните камъни.

Четвъртият любопитен момент е свързан с времето на всичко това. Европейското председателство свършва, инициативите изглеждат като програма за времето след него. Два са рисковете тук. Първият е, че председателството бе целта, в името на която се състави това не много нравещо се на самото себе си правителство. Няма ли председателство, то може и да падне. Вторият е, че за мащабни действия, още повече такива, които пресичат доста интереси, са нужни целенасочени, последователни, упорити действия от самото начало на мандата. И публични. Щом не са такива, резултатът е под въпрос. Най-вече - полезният резултат.
6
4382
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
23 Май 2018 19:36
чете прилежно от някакъв важен тефтер

Спор няма.Целия кабинет, изобщо цялата управляваща коалиция масово са зачели тритомния тефтер на Карл Май.И най-важното е, че им личи.
23 Май 2018 19:48
Що бе, Кривчо? М'чи Елена Йончева и Елена Поптодорова ли да четат?
23 Май 2018 20:59
Що бе, Кривчо? М'чи Елена Йончева и Елена Поптодорова ли да четат?
Не, но поне от първата има какво, да научат, друг е въпросът, че не могат да четат, още по-малко да разбират. Но виж Тефтерче-то на Златанов обезателно, този наръчник на Управление е задължително помагало. Язък, че така случайно погина.
23 Май 2018 21:01
Едно от тези събития може да събори правителството, друго е с потенциал да го събори или задържи дълго, трите заедно вещаят обществено безпокойство.


ББ се сгромолясва!
Христо Иванов събира 99.99% от гласовете!
24 Май 2018 09:12
Ами ако подхванат и истинка съдебна реформа?
24 Май 2018 13:16
Сред сини "реформатори" като Корнелийка, РаданкЪ и Хр. Иванов, Баце е безалтернативен и бетониран
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД