:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И ЕК, и ЕЦБ не искат България в еврозоната

Страната ни изпълнява формалните критерии, но корупцията и бедността са спирачки, сочат два паралелни доклада
Снимка: ЕК
"Комисията е готова да работи заедно с държавите членки, които са решени да се подготвят за успешно членство в еврозоната. Така например от нашия доклад за конвергенцията е видно, че България вече изпълнява номиналните критерии от Маастрихт във връзка с ценовата стабилност, публичните финанси и конвергенцията на дългосрочните лихвени проценти. Приветстваме настоящата работа на българските органи за включване във валутния механизъм (ERM II), така че да бъде изпълнен и критерият за стабилност на валутния курс“, заяви Валдис Домбровскис, зам.-председател на ЕК, в чиито ресори влизат еврото и финансовата стабилност.
Европейската комисия и Европейската централна банка попариха намеренията на българското правителство за бързо присъединяване към еврозоната. Вчера двете институции едновременно публикуваха своите доклади за седемте страни, които са потенциални кандидатки за еврото. Есенцията в тях е, че нито една държава не е готова за членството. На практика България формално покрива числовите критерии за приемане на общата валута, но европейските партньори виждат рискове в управлението и бизнес средата.

Документите на ЕЦБ и ЕК са т.нар. доклади за конвергенцията, които показват има ли сближаване между страните във и извън еврозоната. Тези оценки се публикуват на всеки две години. Оказва се, че основните забележки към България от 2016 г. остават и сега. И въпреки че тонът и на двата доклада е много дипломатичен, не са ни спестени до болка познатите критики. "Качеството на работа на институциите и на управлението е сравнително ниско във всички разглеждани държави с изключение на Швеция, като България, Хърватия, Румъния и Унгария се представят особено зле, а това може да породи рискове за икономическата стабилност и устойчивостта на конвергенцията", посочват европейските партньори. ЕК подчертава, че според международните класации и проучвания по бизнес среда България стои зле на фона на страните от еврозоната. Корупцията и бюрокрацията остават тежко бреме за фирмите у нас, а администрацията ни плаче за пълна промяна.

По три от четирите формални критерия - за държавния дълг, лихвените проценти, инфлацията, България е в нормата, сочат докладите. Не е изпълнен само критерият за валутния курс. Българският лев е вързан за еврото, тоест е стабилен, но това не отменя задължителния престой във валутния механизъм (ERM II), наричан още "чакалня на еврозоната", където страната трябва да остане поне две години.

И двата доклада съдържат част, озаглавена "Други фактори". Точно те разкриват най-добре защо България не е желана в еврозоната. Посочва се например, че инфлацията сега е ниска и в норма, но съществуват сериозни опасения за дългосрочната устойчивост на цените - заради бързото вдигане на разходите за труд на единица продукция. "Тогава може се окаже, че България вече не покрива норматива", предупреждава ЕЦБ. Нарастването на заплатите трябва да съответства на растежа на производителността на труда, за да се запазят ценовата конкурентоспособност и привлекателността на България за чуждестранните инвеститори. Създаването на среда, благоприятстваща устойчивата конвергенция на България, изисква ориентирана към стабилност икономическа политика и широкообхватни структурни реформи, изтъква докладът.

Сред приоритетните задачи за българското правителство са значително намаляване на корупцията, осигуряване на независима и ефикасна съдебна система и подобряване на образователната система. "Структурните реформи за усъвършенстване на институционалната и бизнес средата са от решаващо значение за привличането на преки чуждестранни инвестиции и за повишаването на растеж", припомня азбучни истини докладът. И подсеща правителството, че трябва да вдигне скоростта и качеството на усвояването на еврофондовете.

Напомня се, че ако има бюджетни излишъци, те трябва да се спестяват за "черни дни", вместо да се харчат. Други ахилесови пети на България са борчовете и загубите на държавните предприятия, които може да легнат на бюджета, както и застаряването на населението, което ще увеличава разходите за пенсии, за социални грижи и за здравеопазване. Именно затова правителството трябва да бъде спестовно и да внимава с разходите. Специален акцент е поставен на нуждата от по-ефективно изразходване на парите за лекарства и медицински услуги.

Българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на централната банка, на забраната за парично финансиране, както и за правна интеграция в евросистемата, критикува Еврокомисията.

Правителството и БНБ вчера не изразиха позиция по оценките на ЕК и ЕЦБ. От Министерството на финансите обещаха да публикуват становище по-късно.



ЗАСЕЧКА

Преди месеци правителство заяви, че до 30 юни ще направи заявка за допускане в "чакалнята" за еврото - ЕRM II. Но междувременно стана ясно, че и ЕЦБ, и членките на еврозоната настояват България първо да се присъедини към Банковия съюз, преди да получи виза за еврозоната. "Франция желае България да се присъедини към ERM II, но едновременно да влезе и в банковия съюз, което ще позволи да се наблюдава отлично банковата система на България", каза президентът Еманюел Макрон само преди дни на срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София. И вчера зам-.председателят на ЕК Валдис Домбровскис потвърди при представянето на доклада за конверегенцията, че членството в Европейския банков съюз е условие за допускане в еврозоната. Правителството и БНБ обаче не са съгласни с това обвързване. София упорито отбягва темата за членство в банковия съюз. Според някои коментатори основната причина е, че такова членство ще насочи прожекторите на ЕЦБ към банките в България, а това може да освети неудобни тайни за поведението и състоянието им.



33
7081
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
23 Май 2018 19:48
Разгеле. Веднъж да изкярим нещо от некадърността си.
23 Май 2018 19:58
Не е само това.
Изкярихме и от бедността си.
"Мигрантите" заобикалят България .
Кяр отвсякъде.
23 Май 2018 20:00
"Мигрантите" заобикалят България .

Да не са луди да мрат от глад и "здравни" грижи като пенсионерите
23 Май 2018 20:05
Огледах целия брой. По нищо не разбрах че това е НАЙ-СВЕТЛИЯТ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК !
Срам !
23 Май 2018 20:25
По три от четирите формални критерия - за държавния дълг, лихвените проценти, инфлацията, България е в нормата, сочат докладите.


Хората от много години вече са разбрали, че с формалните критерии няма начин да не се справим:

http://www.drago.info/index.php/2017/12/01/kmeta-otvori-oqite-na-hans/
23 Май 2018 20:38
И ЕК, и ЕЦБ не искат България в еврозоната

Това е много добра новина. Само дето едва ли е истинска, а просто пиар. Защото банкерите имат нужда от свежа кръв за изпиване, а България с нейната задлъжнялост от само 30% от БВП си е направо прясно агнешко за набълбукване.
23 Май 2018 20:39
"....но корупцията и бедността са спирачки, сочат два паралелни доклада"
това е следствие от управлението на Орешарски, тия дека затрия дедо Му са големи мизерници, само мърсотии Му правят.
23 Май 2018 20:46
Не ми дреме Шенген, еврозона и прочие. С тях или без тях сме колония или по-скоро бантустан. Тъпо ми е, че се правят някакви критерии, поставят се някакви условия, а после пак по "целесъобразност" се решава. И това са големите "демокрации", където имало "правила" и "върховенство на закона".
23 Май 2018 20:49
aver4e 23 Май 2018 20:05
Огледах целия брой. По нищо не разбрах че това е НАЙ-СВЕТЛИЯТ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК !
Срам !


Сбъркал си адреса, тук медиите са евроатлантически с либерални ценности, а не обслужват популисти. И все пак утре ще сложат банер, споко.
23 Май 2018 20:59
Напомня се, че ако има бюджетни излишъци, те трябва да се спестяват за "черни дни", вместо да се харчат.

"Докладът", "докладите", не е ясно кой чий е, но пък е ясно, че и зад двата стоят соросоидните НПО-та, защото виждаме отново изтърканите и доказано довели до провал, неолиберални безмозъчни клишета.

Бюджетните излишъци да се спестявали. Преведено на прост език, това означава да се изтегля парична маса от обращение. По простата причина, че като спестяваш само пари, а не и реални стоки, всъщност нищо не спестяваш. Реалните стоки просто остават непродадени и се бракуват, а създаването на нови, както и на потенциални услуги намалява.

"Спестяването" на излишък, както и харченето на бюджетен дефицит, не са нищо повече от просто механизъм за регулиране на паричната маса в обращение.
23 Май 2018 21:05
заради бързото вдигане на разходите за труд

Това клише пък направо е смешно, при положение на месечна заплата в България колкото дневна надница в Люксембург.

А истинската опасност за валутната стабилност е прекаляването с чуждестранните инвестиции. Защото за всяко вложено евро, после се извеждат от страната поне по няколко и то дългосрочно. Затова стабилни са страни , които разчитат на вътрешните си инвестиции, а чуждестранните в тях не преминават здравословният дял.
23 Май 2018 21:10
Затова стабилни са страни , които разчитат на вътрешните си инвестиции, а чуждестранните в тях не преминават здравословният дял.


Дай пример, да речем в процентно отношение, на това що е здравословен дял на инвестиция.
23 Май 2018 21:27
Ами положителен дял на чуждестранните инвестиции има тогава, когато Брутният вътрешен продукт в една страна е по-малък или поне равен на Брутният национален продукт. В моментав който БВП стане по-голям от БНП, то вече имаме отрицателно влияние на чуждестранните инвестиции върху една икономика.
23 Май 2018 21:35
Елати,иляди младежи,при Бай ти Ганя,да видити „кон боб яде ли»
23 Май 2018 22:11
Каква Еврозона, какви пет лева?!
23 Май 2018 23:15
Все пак цитираното е най-красивото в статията, критика в бъдеще време. Нова стъпка на гаврата с държавата ни.

инфлацията сега е ниска и в норма, но съществуват сериозни опасения за дългосрочната устойчивост на цените - заради бързото вдигане на разходите за труд на единица продукция. "Тогава може се окаже, че България вече не покрива норматива", предупреждава ЕЦБ.


24 Май 2018 00:04
Честит 24 май - най-хубавият ни празник!
24 Май 2018 00:48
а администрацията ни плаче за пълна промяна.

Ами така е ! Цялата администрация са гербери! Айде на избори!

Чета и се замислям. Толкова кусури ни намират. Да не сме сбъркали посоката? Или сме в лоша компания?
24 Май 2018 02:40
редник, aver4e, ,
Честит Празник на всички Българи!
Поклон пред всички Учители, да са ни Живи и Здрави!

За протокола: неприемането на еврото може да се окаже и плюс за БГ. Не случайно Дания и Швеция все още не са с него.
24 Май 2018 05:25
Честит Празник на буквите!
24 Май 2018 05:28
Европейската комисия и Европейската централна банка попариха намеренията на българското правителство за бързо присъединяване към еврозоната.
Даааа, ще се окаже, че приятелите Му не го искат в клуба си...
А Той, Той,,,така вярваше в тях! Ни Шенген, ни Евро, никъде не можа да набута държавата и това е!
Мъкаааааа!
24 Май 2018 07:18
Докато сме на изкуствено еврофондовско дишане
няма да има приемане. Когато приключат готовите
пари ще ни наблюдават няколко години дали
фирмите могат да съществуват без европейски
пари.
24 Май 2018 07:28
Нашето правителство се е хванало да играе карти с шулери. Нали като ни вкарат еврото, ще трябва да намалят и банковите лихви. Банкстерите трудно се минават.
24 Май 2018 07:38
Не случайно Дания и Швеция все още не са с него.
Нашите възможни основания да не влезнем в еврозоната нямат нищо общо с датските и шведските. Затова, да уточним: Не случайно Чехия и Унгария все още не са с него.
24 Май 2018 09:28
След идването на Макрон на власт, зачестиха критиките към Баце, че е корумпиран и елементарен. Той, обаче, се прави на велик дипломат, от когото зависи Светът. Така Шенген и еврозоната ще си останат мираж за България.
Вярното куче на Шиши и министър на финансите разсъждава със свищовския си интелект относно ЕМВК II, но не му се получи. По същия начин се развиха и идеите му за еврофондовете и новите условия за отпускане, които забраняват на всякакви чиновници с крадливо подсъзнание и слугуващи на Пеефски, да се добират до тях.
Докато Трите прасета властват абсолютно в България, ще има само регрес - все по-близо до приматите.
24 Май 2018 11:17
"Други ахилесови пети на България..." Колко са те, дали не са четири...
24 Май 2018 11:29
Хе козар-дружината дъФче вратовръзки , а новината е супер - юрдечката на ибрикчийте
24 Май 2018 11:46
Направили са оценка за колко месеца местната клептокрация(ГЕРБ-БСП-ДПС плюс обръчите им) ще опоска валутния резерв.
Валутният резерв е сладка хапка за клептокрацията. Вкусна и голяма като печено теле!
24 Май 2018 13:28
И ЕК, и ЕЦБ не искат България в еврозоната
Страната ни изпълнява формалните критерии, но корупцията и бедността са спирачки, сочат два паралелни доклада

Паралелни светове, а не доклади. Аз съм Грут, евентуално.
24 Май 2018 13:37
Тоест, няма да ни приемат, защото не отговаряме на критерии, които не съществуват. Така се прави.
24 Май 2018 13:46
Много ми е интересно как гърчулята са в евро зоната икакви точно критерии са покрили!?
24 Май 2018 17:27
"Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално"- беше казал някой си. (
България гледа формално, ЕС нормално.
24 Май 2018 18:17
"Франция желае България да се присъедини към ERM II, но едновременно да влезе и в банковия съюз, което ще позволи да се наблюдава отлично банковата система на България", каза президентът Еманюел Макрон само преди дни на срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София. И вчера зам-.председателят на ЕК Валдис Домбровскис потвърди при представянето на доклада за конверегенцията, че членството в Европейския банков съюз е условие за допускане в еврозоната. Правителството и БНБ обаче не са съгласни с това обвързване. София упорито отбягва темата за членство в банковия съюз. Според някои коментатори основната причина е, че такова членство ще насочи прожекторите на ЕЦБ към банките в България, а това може да освети неудобни тайни за поведението и състоянието им.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД