:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 342
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОН дава на всички точка за седма задача, но не признава грешка

Три комисии пуснали спорното условие в матурата по български
СНИМКА: БГНЕС
От ляво на дясно - Евгения Костадинова (директор на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание"), Таня Михайлова, експертът Александър Трингов и проф. Светла Коева от БАН.
Спорната задача 7 от матурата по български език и литература няма да се зачита. Всеки зрелостник ще получи по 1 точка за нея, независимо дали е посочил правилен или грешен отговор. Това решиха вчера от просветното министерство след среща с експертите, изготвяли изпитните работи. Трети ден валят критики срещу подвеждащия въпрос в зрелостния изпит. МОН обаче и вчера продължи да поддържа тезата, че грешка няма, но задачата се анулирала заради спокойствието на учениците и техните родители.

Коварният въпрос №7 бе: "В кое от изреченията не е допусната граматична грешка?", като верният отговор според МОН е Б, който гласи: "Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия". Липсата на пълен член в думата "комисия" усъмни доста ученици и родители, а учени от БАН директно посочиха, че и подточка Б не отговаря на условието, защото звучи неестествено и подвеждащо.

Вчера зам.-министърът на образованието Таня Михайлова изрично подчерта, че "граматична грешка в подусловие Б няма". "Но тъй като има спорен момент, тъй като ще има усещане за несигурност у зрелостниците, а ние нямаме право да ги поставяме в такава ситуация, нашето решение, съвсем отговорно, е тази задача да не се зачита в изпитния вариант", съобщи тя. По думите й всеки отговор трябва да е безспорен и щом условието създава и най-малко съмнение за друг отговор, то отговорното решение е задачата да не се зачита. От обясненията й стана ясно, че всички зрелостници ще получат по 1 точка за задачата, независимо кой отговор са посочили.

Директорът на Института по български език към БАН проф. Светла Коева, която бе поканена в МОН, също заяви, че граматична грешка в подточка Б няма, но после думите й оставиха друго впечатление. Според нея изречението създава предпоставка за семантична, лоша интерпретация или неразбиране, т.е. в него има семантична неточност. Въпросната неточност пък се дължала на неписано правило, което не било формулирано в книгите. "С глаголи, които са за изразяване на психическо състояние като "възприемам", "плаша", когато са употребени в несвършен вид и в минало свършено време и когато изискват одушевен пряк обект или група от одушевени обекти, какъвто е случаят с "комисия", обектът винаги трябва да бъде членуван, за да бъде изречението граматично вярно", коментира тя.

Експертите, подготвяли изпитните варианти, не присъстваха на брифинга във ведомството, въпреки че сутринта са били в министерството. Не стана ясно колко души са, както и кои са. Зам.-министър Таня Михайлова посочи, че тестовете минават през няколко нива - комисия от преподаватели от СУ и от Пловдивския университет изработва задачите, след това те минават през втора комисия по експертна оценка (отново от университетски преподаватели), следва заповед на просветния министър за одобрение на изпитните материали, като накрая те минават през допълнителна експертна оценка от определени лица - пак от висши училища.



ГЛАВОБОЛИЕ

Директор на столично училище сигнализира "Сега", че системата за въвеждане на резултатите от националното външно оценяване по български език в 4 клас е била отворена извънредно за дописване на оценки на 18 май от 9-12 ч. "Това е за първи път, откакто се правят тези изпити", заяви той, притеснен от възможна манипулация на резултатите. От МОН коментираха, че са получили редица запитвания от директори на училища, които поради технически причини не са успели да въведат резултатите от изпита по БЕЛ. Затова им е даден достъп "за кратко с възможност за въвеждане единствено и само на резултатите по БЕЛ от НВО за 4-ти клас". "Системата е нова, като инструкции за работа с нея са били изпратени до всички РУО-та. В предходни години има случаи също с технически забавяния, налагали за кратко допълнителен достъп до системата", посочиха от МОН. Оттам обясниха, че въпреки регламентирания срок, при проблем с нанасянето на резултатите се допуска това да стане и извън срока, като в случая за целта е отворена системата. "При отваряне на системата задължително се прави архив на съществуващите данни, така че манипулиране на резултатите не е възможно. Корекциите биха станали видими. Ако се установят такива, МОН ще изиска официално писмени обяснения от директорите на училища, извършили корекциите", обещават от министерството.
18
3013
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
23 Май 2018 20:06
МОН ...не признава грешка


Как ще признаят!
На тях изобщо не им дразни ухото.
Те вече са преформатирани.
Задачата им сега е нас да преформатират.
До голяма степен са успели.
Като се почне с бремената колега.
Кметът Фандъкова.
Вицепрезидентът Йотова...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/24/kmeta-i-baba-iliyza-ot-4elopek/
23 Май 2018 20:43
За който е чел въпросите от задачата:
Всъщност верният отговор трябва да е А, където "въздушния и сухопътен" според тях било грешка, трябвало да бъде "въздушния и сухопътния".
Първото е по-вярно - "въздушния" е определен, само със самолет, докато "сухопътен" е неопределен, защото съществуват различни видове - автобусен, железопътен, каруци с животинска тяга или впрегнати експерти от МОН и т.н. Най-логично правилен е отговор А.
23 Май 2018 21:07
Без да съм експерт или специалист по български език, изразът "впечатли комисия" не звучи като български език.
Само някое цигане( ако успее да го прочете) може да го даде като верен отговор.
23 Май 2018 21:31
До г-жа С.Георгиева:Не разбрах разликата между пълен и кратък(може би!)член за дума от ж.р.
23 Май 2018 22:19
Целта на тия ще да е, да намаляват желанието на учениците - да учат и знаят българския език ?
23 Май 2018 22:24
И всъщност - това ли е най-важното? Да се отговаря на отрицателен въпрос от зададени предварително някакви си алтернативи ? Безсмислен въпрос (не знам другите какви са били). Тест по може би американски модел. Вместо да се анализира даден текст, или да се напише текст/ съчинение - по зададена тема..
24 Май 2018 01:21
"Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия"
Съчинителите на тези задачи по езикознание не са съвсем наред с главния мозък. Възможно ли е, редовни хора да допуснат такова изречение, което от пръв поглед се вижда че е изсилено, звучащо неестествено и едва ли някой някога се е изразявал така в живота или ще се изразява....
Освен това, вътре съществуват и неясни изрази като "мотивационни писмо". Какво означава това и как да се разбира. В древния ни език не са заложени думи като мотивация и амбиция -- на чуждите думи трудно се възприема смисъла. "Мотивация" се превежда се като подбуда и като обосновка, довод, основание. В случая, смисъла, вероятно е че е написал писмо с което обосновава желанието си за назначение. Смисловото значение на думата 'амбиция" е още по неясно. Превежда се като желание, стремеж и като тщеславие и като славолюбие. В случая, вероятно става дума за желание, стремеж. Но щом е така, защо не се напише изречението с български смисъл, примерно: " Млад мъж желаещ да постъпи на работа, написа писмо - обосновка, в което изложи подбудите си за назначение. Убедително написаното писмо впечатли изборния съвет" (комисията).
Отделен е въпросът, че в изречението от 9 думи 4 (44 %) от думите са чуждици, заменящи съществуващи български думи. (това е другата причина за неестествено изглеждащото изречение). Иначе казано, съчинителите на изпитната сборка задачи по езикознание (тест) се срамуват да използват родните ни думи, умъртвяват родните ни думи и език. Да предпочиташ чуждото пред своето, за редовните хора е унизително. Невежеството и разумът на тези съчинители на изпитния задачник по езикознание е потресаващ с нищожеството си. И такива невежества учат децата ни ....
24 Май 2018 03:07
Гладиатор 24 Май 2018 01:21
24 Май 2018 04:06
Преформатирането тече с пълна сила https://fakti.bg/bulgaria/304964-vmro-kam-mon-mahnete-izvrashteniata-ot-uchebnicite-
24 Май 2018 08:34
Ами защо ли се чудим на това изречение, което звучи неестествено. Ми то всеки ден по медиите се чуват такива изречения от "джурналистите". Това "министерски съвет" реши еди-какво си не сте ли го чували ката ден?
24 Май 2018 10:44
*
24 Май 2018 10:49
Съчинителите на тези задачи по езикознание не са съвсем наред с главния мозък. Възможно ли е, редовни хора да допуснат такова изречение, което от пръв поглед се вижда че е изсилено, звучащо неестествено и едва ли някой някога се е изразявал така в живота или ще се изразява....

Ей тва пък е илюстрация за инженерен подход към езика, а трябва да подчертая неговата изключителна неприложимост. Това си е перфектно изречение и в него наистина няма грешка. Членуването на комисия никак не е задължително. Литературните (журналистическите) жанрове, откъдето изречението може да бъде извадено са например портрет или очерк. Дори комисията може да "се определи" като "авторитетна" и повече да не се спомене. Няма нужда МОН да признава някаква грешка, защото такава няма.
По-голям проблем намирам в отговор А, който се смята за грешен, а не е. Дипломатичният и гениален премиер на България... си е съвсем валидно изречение без да се членуват 2те определения пред подлога (а само едното). Да, МОН сгреши, но в решението си да признае на всички верен отговор. Според мен, точка трябва да получат само посочилите "а" и "б", но не и тези, посочили различни от тези два отговора.
Абе, въобще, много специалисти, много нещо има в България. Липсват само резултати (положителни).
24 Май 2018 12:56
Това все пак е изпит и е нормално да има въпроси, които са трудни, подвеждащи и изискват нещото наречено "мислене"!
24 Май 2018 14:02
Има две членувания, "написано-то" и "млади-я".
Това показва, че в контекста по-рано са били въведени участниците и ситуацията има определеност.
Освен това има трети белег на определеност, свършен вид на глагола "впечатли". Въдът на глагола също е част от определноста, комисияТА вече е прочела писмоТО.
Вижте как за да кажа нещо ми се налага да членувам.

Задачите за грешка от този тип предполагат 1 грешка, срещу 3 налични признака за определеност.

Задачата в теста е некоректно формулирана, защото Б съдържа грешка.

"Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия."
24 Май 2018 14:07
//Да се допълня, видът заедно с миналото свършено време на глагола засилва степента на определеност в случая.
24 Май 2018 14:38
В книгата "Основи на езика" ("Basics of language" R.L.Track 1995 САЩ, Канада и по-нови), която е съвременно въведение в езика и езикознанието, в глава 8 "Децата и езика" има секция "Гранична възраст". В нея се обсъждат наблюдения за препоставки за биологично опредлена възраст до която езиковите споосбности на човека се развиват, по същия начин по който от ембриона в крайна сметка се оформят например пръстите и процеса спира, остават по 5 на крайник до края.

Най-стария пример за това: Деца отглеждани от живтони и намерени като малки, научават езика и дефицита се компенсира. Но при намерените късно, и с най-големи грижи се развива само ограничен малък речник и граматични структури.

Стредната наблюдавана граничната възраст е около 14 години.

Затова докато не се развият физически децата и не стигнат до тази възраст е по-скоро вредно вместо(!) усвояване на естествен, съвременен, ежедневен и общ речников и граматичен фонд подходящ за ежедневна активна употреба от деца, да се предлагат теми като борба с насилието, джендър теории, стари класически автори или да се прекалява например с история и исторически или други научни термини, които не са харакътерен за възрастта език и речник.

Едва след като те развият естествените си способности е приемливо да се добавят специални знания. 14 е ориентировъчна средна възраст. 12 - 16 е разумен интервал с който системата трябва да се съобразява. Затова децата имат право на общо образование и право (!) след 16 години, когато физически са израснали за повече да потърсят пътя си. Затова това което направи М.Кунева с 8 клас е груба грешка и нарушаване на правата на децата.

До тази възраст по горната причина нищо свързано с масови изпити за тези деца не е нормално и кандидатсването и некандидатстването трябва да е право на избор на децата вкл. да не се местят от класа и не трябва да се подлагат изкуствено на такива масови мероприятия и национални класирания.

24 Май 2018 14:47
"Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия"

Бе да си го напишат в стил "ранни 24 часа"
"Комисия впечатли убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат" и да се свършват тез мъки и терзания!
Честит 24-ти май!
24 Май 2018 18:46
и какво им е крив българският ни език на всичките тези хорица!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД