:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Непоисканите съобщения трябва да престанат от днес

С влизането в сила на европейския регламент никой няма право да използва лични данни без съгласие
Непоисканите търговски съобщения би трябвало да останат в историята с влизането в сила на Европейския регламент за личните данни (GDPR) днес.

През последния месец всички потребители бяха залети от е-мейли на пощите си, с които се иска съгласието им да получават спам и в бъдеще. Ако човек не се съгласи, всяка компания, която притежава личните му данни, е длъжна моментално да ги изтрие.

Всеки, който получи отново нежелано съобщение, има право да се оплаче в Комисията за защита на личните данни и да иска санкции за подателя, въпреки че промените заради регламента в българския закон за личните данни не са факт. Проектът на МВР се оказа доста ретрограден и редица организации откриха куп проблеми и опасности - цензура за медиите, затруднения при ползването на публичните регистри, край на лекарската и адвокатската тайна.

Адвокатите обръщат внимание на чл. 12а. от проекта, според който "търговска, производствена или друга защитена от закона тайна не може да бъде основание за отказ от съдействие от страна на администратора при осъществяване задачите и правомощията на Комисията за защита на личните данни". Това поставя под съмнение задължение на адвокатите да опазват адекватно тайната на своите клиенти, тази разпоредба позволява на комисията при проверка в кантора да получи достъп до книжа и други информационни носители, които са защитени от адвокатската тайна. Никой друг орган в държавата няма такъв неограничен достъп до книжата на адвоката. Самият регламент дава възможност надзорните органи да бъдат ограничени, когато става въпрос за достъп до информация, събрана в хода на дейност, подлежаща на нормативно установено задължение за опазване на тайна, каквато е адвокатската тайна.

Всички критици на проекта се спират и върху това, че от МВР са предвидили минимални глоби за нарушения, каквито регламентът не въвежда. "Липсата на минимални размери на санкциите в регламента не е случайна - европейският законодател предоставя свобода на националните надзорни органи да налагат санкции в размер, съобразен с вида и интензитета на нарушенията и със специфичните обществено-икономически условия", пишат адвокатите. Минималната глоба за нарушаване на основни права е 10 хил. лв. Глобите са "прекомерни, непропорционални и не отговарят на икономическите реалности в България", твърдят адвокатите и посочват, че максимумът на глобите надвишава 76 700 пъти минималната заплата у нас.



НАД ВСИЧКО

"Фейсбук" ще продължи да събира информация не само от потребителите си, а и от хора, които не са част от социалната мрежа, но поне веднъж са ползвали услугите и приложенията й, включително и "Уотсап". Това съобщи пресслужбата на Европейския парламент, след като ръководителите на "Фейсбук" отговориха на 18 въпроса на евродепутатите. Създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг се яви пред Европарламента във вторник, за да бъде разпитан по въпроси, свързани с фалшивите новини, сигурността на потребителските лични данни в социалната мрежа и злоупотребите на "Кеймбридж Аналитика" - компания, работила по предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп - за нелегалното източване на данните на над 87 млн. потребители на "Фейсбук". Според данни на ЕП почти 3 млн. от засегнатите са европейски граждани. Зукърбърг потвърди, че "Фейсбук" ще се съобразява напълно с GDPR.



ЦИТАТ

Комисарят по правосъдието Вера Йоурова:

"Личните данни са златото на 21-ви век. Хората са изложени като в аквариум. Благодарение на новите правила европейските граждани отново ще могат да упражняват контрол върху своите данни."
1
2973
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
26 Май 2018 07:15
Непоисканите съобщения трябва да престанат от днес

А от вчера на екрана постоянно ми се появява един надпис
Моля, прочетете текста до край и направете своя избор.
Защита на вашите данни. В. СЕГА поема ангажимент ...
... Ако сте съгласни и приемате всички цели сега, натиснете "Приемам всички".
Приемам всички

Моят избор е сведен до натискането на единствен бутон "Приемам всички". Те тва е демокрация!
А ако не съм съгласен?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД