:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,348,994
Активни 99
Страници 10,678
За един ден 1,302,066
Онан не е онанист!

Моне, Мане, Шуман и разликата между коняк и бренди

Осениха ме едни мисли за европейското единство и по-точно за отците, основатели на ЕС, Шуман и Моне.

И още по-точно - Меглена Кунева ме подсети, че обществото има нужда от малко помощ и пътни знаци в европейската политическа и художествена мисъл. Г-жа Кунева не е обект на разработка в тази статия, цитирам я само защото идеята дойде от нейно интервю, където тя говори по различни европейски въпроси и споменава с пиетет имената на отците основатели - Шуман и Моне.

Значи първо, трябва да се каже, че отец Шуман не е оня Шуман, отец Моне не е импресионистът Моне, с Мане пък съвсем нищо общо няма и дори не може да рисува.

Композиторът Роберт Шуман е германец и казал за поляка Шопен, че "композициите му са оръдия, прикрити с цветя". Двамата нямат нищо общо с Шуберт, който е австриец и е живял по-рано.

Шопен, макар да звучи като да е на френски, всъщност е роден като Фридерик Франчишек шОпен, но понеже се шматкал из Париж и бил гадже на писателката с мъжко име Жорж Санд, станал Фредерик Франсоа ШопЕн. Полският вариант на фамилията му звучи шопски, но с шоплука Шопен съвсем нищо няма.

А Робер Шуман - отецът основател, е истински французин, не като Франсоа Шопен. Всъщност колко истински французин е, като е роден в Люксембург? Такива въпроси за един истински европеец са дребнотемие - Жан-Клод Юнкер също е от Люксембург и може да изнесе реч за европейското единство на френски, немски, английски, фламадски - и то на три кила бургундско, без да си плете езика.

И така - Роберт Шуман е германски композитор и (предположително) сифилистик, а Робер Шуман е френски политик от Люксембург, един от първите, които заговарят за нуждата от европейска общност на въглищата и стоманата, която е първообразът на ЕС. За него дори слухове няма, че е сифилистик.

С Моне и Мане работата също е сложна. И двамата са французи, и двамата импресионисти, и двамата са рисували "Закуска на тревата", а на всичкото отгоре се явява и още един Моне, пак французин, който пък е евроосновател. Той поне не е рисувал!

Да видим първо двамата импресионисти Клод Моне и Едуар Мане.

"Фейсбук" изкуствоведите обичат да остроумничат с една статийка, която се търкаля из интернета - "Кратка история на изкуството", според която двамата се разпознават така: "Моне - петна, Мане - хора". Това звучи оригинално, ала не върши работа, защото и Моне е рисувал немалко хора, да не говорим, че и при Мане се срещат петна. Така че, ако искате да ги разпознавате, просто се образовайте.

А отецът основател Жан Моне, както казахме, не е рисувал, но пък също като Жан-Клод Юнкер разбирал от коняк. Даже сигурно повече от Жан-Клод е разбирал, защото е роден в областта Коняк и бизнесът на семейството е бил точно с коняк - семейната фирма изнасяла продукция здравата, включително в САЩ. Ето тази област Коняк е полето, на което брендито и конякът се разделят, защото истинският коняк е бренди от Коняк, както истинското шампанско се прави в Шампан.

Европейските регулации за доказан географски произход не са от вчера!

За съжаление, не така стоят нещата с болестта катар, която може да се лепне както в Катар, така и във всяко друго кътче по света, където човек е любил, дишал с пълни гърди и се е радвал на живота.

Мислех да завърша тази студия с преход от Катар към Оман, Аман и Онан, обаче бездруго станаха много имената и само ще напомня на драгия читател, че Онан НЕ е баща на сексуалната доктрина "и сам воинът е воин", макар името му да е станало нарицателно за точно тази безвредна практика.

Грехът на библейския Онан също е "пилеене на семето", но не е индивидуално занимание, а грехопадение в екип и на латински се нарича коитус интеруптус.
6
1891
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
27 Май 2018 19:56
Шопен, макар да звучи като да е на френски, всъщност е роден като Фридерик Франчишек шОпен, но понеже се шматкал из Париж и бил гадже на писателката с мъжко име Жорж Санд, станал Фредерик Франсоа ШопЕн.

Ся, нека да не забравяме, че бащата на Шопен си е чист французин от Лотарингия.
А понеже от 1815 г. (ШОпен тогава е бил на 5 годинки) Варшавското херцогство става част от Руската империя, може с пълно право да се каже, че е руски композитор, и с такова ударение са го наричали знатните дами, обичащи по онова време да говорят на френски.
27 Май 2018 21:55
27 Май 2018 22:37
Полският вариант на фамилията му звучи шопски, но с шоплука Шопен съвсем нищо няма.

Едно е кум, друго е комита. Знае се благодарение на
Михаил Кремен.
Всички се разотиват. Останал е само Палиев, за да измоли Яворов да го вземе за четник.
- Пейо, на кум не се отказва!
- Я си стой в София!
Палиев бабаитски изпъчва гърди:
- Не мога, войводо! Сърце юнашко не трае...
- Ха бакалъм! Но да не се върнеш отсред път!
- Какво приказваш бе, кумец!
- Хайде - търчи да се приготвиш. Ама да знаеш, че кум и комита не е едно и също! - Яворов произнася "кумита".

28 Май 2018 01:24
Бай Балев, ама възхитен съм.

Ама по абзачета, ама по факти сте ги нанизал красиво красиви..

Ама ашколсун!!
28 Май 2018 10:38
Иво Балев

Само Садио Мане липсва.
28 Май 2018 13:14
Много глЕдали, малко разбирАли!
Независимо, че съм от вторите, браво на автора!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД