:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Комисията за личните данни: Фирми и ведомства се престарават с ненужни мерки

Контролният орган обеща първо да помага, после да глобява
Снимка: БНТ
Венцислав Караджов
Новият еврорегламент за защита на личните данни свари неподготвени редица български институции и създава затруднения на гражданите. Пациенти се оплакаха, че прегледите им се бавят заради искания да попълват декларации, че са съгласни болницата да ползва личните им данни. В Националната кардиологична болница например поискали от човек от Кюстендил със сърдечни проблеми първо да се яви лично и да попълни декларация, за да му насрочат дата за преглед. Това обаче означава значително забавяне на прегледа, както и двойно пътуване до София и обратно, т.е. оскъпяване. "Страшно много се затруднихме, защото се иска изцяло да пренастроим организацията на работа, защото ние предаваме информацията към НЗОК, към министерство, а данните за здравословното състояние на хората е чувствителна информация, която още по-жестоко трябва да се съхранява и да се пази от злонамерени действия", обясни пред "Дарик" д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници в България.

В банките също настъпи объркване. На места служители обясняваха на клиентите си, че при всяка операция занапред ще трябва да попълват декларация, че са съгласни личните им данни да се обработват. Директорът на "Кредит Център" Тихомир Тошев уточни, че съгласно новия регламент банките ще трябва да искат съгласие за ползване на лични данни само при избор на нов финансов продукт: "Защото различните продукти ще изискват различни данни, които да предоставяте. Тогава ще ви се искат, оттам нататък - не", поясни Тошев.

Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов призна, че някои фирми и ведомства се презастраховат с ненужни мерки за личните данни, подобни на случая с кардиологичната болница. Болниците могат да изискват подписването на декларация само ако искат да ползват личните ви данни за други дейности, които не са свързани със здравеопазване. А банките, веднъж получили личните ви данни, не бива да ви искат ново съгласие за ползването им при всяка нова операция, посочи Караджов. Според него възникналите затруднения са заради неразбиране, неправилно тълкуване на евроразпоредбите и страх от солени глоби. Шефът на КЗЛД изтъкна, че комисията няма да бърза да налага наказания, а ще насочва и ще помага. "Санкциите по еврорегламента целят да създадат превантивна среда, а не да затрудняват бизнеса или да го фалират. Максималната глоба е 20 млн. евро, но тя е за най-тежки нарушения. Санкциите ще се прилагат, след като се установи, че не може с други механизми да се отстрани определено нарушение, или когато то е станало вече съществено", подчерта Караджов по БНР.

Промените в българския закон за личните данни, с който трябва да въведем еврорегламента, все още са на ниво обсъждане. Проектът на МВР бе разбит на пух и прах от редица авторитетни организации, както и от гилдиите на адвокатите, застрахователите и на частните съдебни изпълнители. Според становищата им проектозаконът прокарва откровена цензура за медиите, нарушаване на адвокатската и лекарската тайна, унищожаване на бизнес, блокиране на съдебното изпълнение и затруднения при ползването на публичните регистри.





БЮРОКРАЦИЯ:

Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал, окачестви новия регламент като "допълнителна европейска бюрокрация". По думите му фактът, че все още не са приети промени в българския закон, създава притеснения у бизнеса. "Това е едно пререгулиране във връзка със защита на личните данни, което налага допълнителни административни и финансови тежести на бизнеса. В много случаи фирмите не са наясно какво трябва да направят точно, за да изпълнят изискванията на регламента", коментира той.





3
3453
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
27 Май 2018 21:25
Няма ясни правила.
27 Май 2018 23:00
И как се започва работа, или завършва училище, или се лекува без лични данни? И наистина ли човека пред вас е този за когото твърди че е, ако няма как да го идентифицирате без личните му данни ?
28 Май 2018 09:48
Парен каша духа. Който са го глобявали разните комисии, агенции и т.н. контролни органи преди ей така "профилактично, да си знае занапред", ще се познае по стриктното спазване на новия регламент още от самото начало.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД