:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 224
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 25% за година

Основната причина са сумите, които се изплащат за щети в чужбина, причинени от автомобили с българска регистрация
Снимка: БГНЕС
Поредна тежка катастрофа в Русенско. Щетите са сериозни, но за радост няма жертви.
Цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за автомобилите продължава ударно да расте, като при повечето компании цената е с над 25% по-висока в сравнение с миналата година, за един и същ автомобил, който не е участвал в произшествия. Увеличението превишава значително утежнението на полиците от средно 12 лева, въведено в началото на февруари, когато на застрахователните компании бе наложена допълнителна такса заради "Зелена карта". По данни на брокери в последните 12 месеца застрахователите няколко пъти са завишавали тарифите.

Най-голямо е вдигането на цените в столицата, която е и най-рисковият за шофиране град. То започва от 20-30 и надхвърля 50 лева. Продължават ударно да растат и сумите, които Гаранционният фонд плаща за щети в чужбина, причинени от автомобили с българска регистрация без "Гражданска отговорност" или с полици, които имат ниско покритие на фона на големите обезщетения, които се присъждат. От началото на тази година парите, които фондът трябва да плати заради злополуки в други държави, са се увеличили с около 20%, съобщиха източници от фонда. Сериозно нарастват и обезщетенията, които се присъждат в България, обясняват застрахователни брокери. Това е и една от причините застрахователните компании, които дълго време задържаха цените на полиците заради голямата конкуренция, сега масово да вдигат премиите, които трябва да плащат шофьорите. "По наши наблюдения най-сериозно поскъпване има при задължителната застраховка за товарните автомобили, най-вече при влекачите", заявиха от "Брокерс инс". Основно това се дължало на големите обезщетения по "Зелена карта" за ПТП извън България. За останалите видове автомобили не се наблюдавало толкова отчетливо поскъпване след февруари.

Както "Сега" писа, от началото на февруари повсеместно задължителната застраховка "Гражданска отговорност" бе завишена средно с 12 лв., тъй като Националното бюро "Зелена карта" наложи нова такса на застрахователите. Това е институцията, която плаща обезщетения, ако българи без "Гражданска отговорност" причинят щети в чужбина. Допълнителните отчисления отиват в специален фонд и служат като банкова гаранция срещу неплащането на щети в чужбина. Създаването на фонда е по решение на Международния съвет на бюрата "Зелена карта". Заради зачестилите случаи на некоректни български застрахователи, които бавят или не могат да платят щетите, всички компании бяха принудени да внесат през март общо 4 млн. евро депозит. Тези пари на практика се плащат от крайните потребители. Поскъпването тогава варираше от 11 до 18 лева за полица при различните компании.

Поради своята задължителност, т.е. масовост, "Гражданска отговорност" е застраховката, по която има най-много претенции и съответно се плащат най-високи обезщетения. Като цяло застрахователните компании през миналата година са изплатили около 407 млн. лв. при 370 млн. лв. през 2016 г., показват данни на КФН. Ръстът се дължи преди всичко на увеличението на сумите, които съдилищата присъждат като обезщетения, обясниха от Асоциацията на българските застрахователи. Всяка година адвокатите по делата внасяли искове за все по-големи суми. Освен това от чужбина пристигали в пъти по-големи искове за причинени от български шофьори пътни злополуки.

Една от забележките след извършената през 2017 г. проверка на целия финансов сектор у нас от МВФ (т.нар. FSAP) бе за занижените застрахователни премии, и по-точно тези по "Гражданска отговорност". По данни от началото на годината средната премия по тази застраховка е 187 лв., което, според МВФ, е ниска сума. КФН е поръчала анализ на Световната банка за размера на тази застраховка и дали той е достатъчен, за да покрие рисковете. Не е известно дали такъв анализ вече е направен и дали са предприети някакви мерки.

Още по-неприятно е, че прословутата система "бонус-малус", която е предназначена да поощрява добрите шофьори и да наказва онези, които причиняват произшествия, едва ли ще заработи и тази година, както бе обещано. "Към момента все още не е представен окончателният доклад", отговориха от Гаранционния фонд на въпрос на в."Сега" кога най-после ще бъде готова методиката на избрания преди година и половина за целта консултант - гръцкото подразделение на E&Y.





ПОЛИТИКА

Всяка застрахователна компания си води собствена статистика и методика за определяне на "Гражданска отговорност". Затова за един и същ модел автомобил, при една и съща кубатура, има доста различни оферти. Често обаче, когато има комбиниран продукт - "Каско" и "Гражданска отговорност", се ползват отстъпки и по двата продукта.

Премиите се определят на базата на няколко критерия, всеки от които дава представа за размера на риска. Важни са възрастта и шофьорските навици на собственика на автомобила. Много застрахователни компании искат 25 - 30% по-висока премия, когато собственикът е под 25 г. Някои застрахователи правят отстъпки за по-голям стаж, а други слагат надбавки за по-неопитни шофьори. Предизвиканите ПТП водят до съществено завишение на застрахователната премия, но на практика почти няма застраховател, който да е намалил застраховката при подновяването й, дори клиентът да е изряден шофьор.

Много зависи и къде е регистрирана колата. Заради многото автомобили и тежкия трафик софиянци плащат скъпо. Видът и характеристиките на моторното превозно средство е може би най-значимият фактор. Това е така, тъй като цените на щетите при едно ПТП зависят от размера, мощността и габаритите на возилото. По-мощните автомобили причиняват по-често и по-големи поражения. Използването на МПС за превоз на опасни товари, състезания, отдаване под наем или таксиметрови услуги представлява по-висок риск, което води до по-висока застрахователна премия.

17
4191
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
27 Май 2018 18:50
Българските застрахователи за да спечелят повече клиенти изпозастраховаха румънци, сърби, македонци, гърци, че и украинци съм виждал с български номера. Пък застрахователите си прибраха печалбите, провизиите и комисионите. После кой плаща? Българският клиент, много ясно.
27 Май 2018 18:59
Заради зачестилите случаи на некоректни български застрахователи, които бавят или не могат да платят щетите
Някакви въздействия върху тези застрахователи? Например да им вземат лиценза, щом не плащат? Ами не, вероятно са недосегеми, затова да (им) плащат всички шофьори.
27 Май 2018 19:33
Застраховката "Гражданска отговорност" трябва да е на шофьора, а не на автомобила.
Само че това не изнася на застрахователите. Да не говорим за смешните обезщетения, които плащат в България.
27 Май 2018 19:43
... Застраховката "Гражданска отговорност" трябва да е на шофьора, а не на автомобила. ...
- Обричаш застрахователните компании на смъртен глад! А застраховащите се - на непосилни суми!
27 Май 2018 19:59
То другаде вече е измислено. Застраховката е на водача+автомобила му. Съвкупно. И това в комбинация с бонус/малус дисциплинира водачите повече от някаква глоба на пътя.
27 Май 2018 19:59
Даже в Румъния!
27 Май 2018 20:14
Няма как БГ кола да мине през границата без ГО.Значи там си живее водачът,а собственик е местен тарикат,сгънал едни пари за услугата.Та значи,тарикатът,като не плати ГО,да си поеме щетите,а номерът да бъде обявен за невалиден.
27 Май 2018 20:33
По-мощните автомобили причиняват по-често и по-големи поражения

Не знаех, че пешеходците минават за мощни ТИР-ове и автобуси - от 700 ПТП годишно, с причиняване на смърт, най-висок (185 случая) са по-вина на пешеходеца. На второ място идват “тежките автомобили” на две колела.
И тия 407 млн. лв. изглеждат смешни, ако се вярва на бращолевнията на застрахователите - 4.5 млн. автомобили по 187 лв. застраховка (занижената глупост на МВФ) дава приходи на застрахователите от 842 млн. лв. Или печалба от 400 млн. лв., повече от банкстерската. Без да се брои авто-каското, пътническите застраховки и професионалните застраховки “живот”.
27 Май 2018 20:44
Няма как БГ кола да мине през границата без ГО.

Така е, ама пустото глобално време прави ГО невалидна след по-малко от седмица. Еле пък, ако някои (гръцки) трактористи блокират границата.
Само не разбирам как нашите застрахователи разбират, че българин (с двойно, тройно гражданство) е пречинил ПТП в чужбина. Да не са някои “наши” транспортни фирми с големи отстъпки при застрахователите!?
27 Май 2018 21:25
Най-голямо е вдигането на цените в столицата, която е и най-рисковият за шофиране град.

Това е явна дискриминация - не разбирам защо се допуска?!...
27 Май 2018 21:32
Продължават ударно да растат и сумите, които Гаранционният фонд плаща за щети в чужбина, причинени от автомобили с българска регистрация без "Гражданска отговорност"

Тоя измислен "Гаранционен фонд" бърка в джоба на редовно плащащите ГО, за да се покрият щети от неплащащи - е, не е правилно, а си е изнудване!
27 Май 2018 23:20
Не сме виновни само ние.
Според устава на "Зелена карта" застрахователя на всяко виновно за произшествие мпс на територията на Европа и някои други (Турция, Украйна..) с валидна ГО е длъжен да изплати обезщетение на пострадалото мпс.
Първо - цифрите, които идват отвън за щети към нашите застрахователи са в ПЪТИ по-големи от нашите тук. Германци, французи, да не говорим за англичани искат хиляди евра за ремонти които тук биха стрували 1000 - 1500 лева.
Второ - фактът, че трябва да се плати задължително създава предпоставки за разни схеми - като претенции за несъществуващи събития, раздуване на обема ремонтни работи, измислени "заболявания" в резултат на катастрофата и др.
Трето - има фирми като Декра, които са канализирали процеса по обработка на претенциите и взимат такса за всяка такава, независимо от изхода. (При италианците е мин. 200 евра плюс ддс). Пращат се претенции за какви ли не неща, само да има повод да се заведе такава и да се изиска таксата от застрахователя. (Примерно, "видях кола с българска регистрация да удря моята на паркинга и после да напусне преди да ме уведоми".
Четвърто - румънците взели българска регистрация чрез някой местен тарикат, правят всякакви постановки и "подвизи" из Европа и т.н.
В схемите, да ги наречем - за източване на застрахователите - участват всички - от Англия през Германия и Италия, до Турция.
Не че ми е жал за нашите застрахователи - както се вижда тяхното не се губи, но не трябва да се търси причината само при тях. Този целия фалш и измами идва на тяхната сметка. Имам идея какво става в тази област и съм отвратен от наглостта, алчността и безскрупулността на западните застрахователи и адвокати, както и на техните клиенти.
Още един повод да станеш патриот и евроскептик.
27 Май 2018 23:55
Apolitichen, няма как да не разбират застрахователите, че щетата е в чужбина. Нали претенцията по щетата пристига от там.
Застрахователите определено имат печалба, но всички удобно забравят че застраховането е дейност и тя има "производствени" разходи. На повечето класически застрахователи разходите са между 21 и 29%.
Виждам, че сандос е наясно, но можеше да даде и пълните данни за разходите при щети по зелена карта. Нормалните са Мин. 200-250евро или 15% от стойността на щетата, но не повече от 3500евро. Така че пристига при застрахователя иск през Ван Амейде например за щета в Италия с материални повреди за 3000 евро (един калник горе долу) , разходи за терапия за 15000 евро и нематериална претенция по Миланската таблица от още 15000 евро. Е как ви изглежда за едно леко чукване ? 3500 евро за обработката са си отделно.
28 Май 2018 09:38
Отово за безпредзелните (вампиро-печалбарски) реализации в държаво-подобната, частна - плутократско-партократска, елитарна (антиPOPULISстична, де) корпорация "България" (виж: "Гражданска отговорност"е поскъпнала с 25% за година";28.05.2018; http://www.segabg.com/post.php?aid=906778&tid=314998&action=r)

Или за поредното фактологическо потвърждение на единствено-възможния правилен отговор на въпроса: за прекия отговор на въпроса:

Защо кинти-смученето, чрез кеш-вървежните - банкови, застрахователни, внос-износни, търговски, газо електро и водно снабдителни, образователни, здравни, пенсионно-осигурителни и пр. "услуги" на Народеца, уж (по Конституция, де) - суверен на Таа държава и на нейната държавност - властта във всичките и форми - от културно-творчески и ритуални, през администартивно-контролни, съдебно-санкциониращи, бюджето-разпределящи и преразпределящи до... законодателни, бяха дарени (от конституционно-клетвените, власт и народна пара яко лапащи - кьорсофраджии, "защитници" на "интересите на народа" на н.в. "Честния", частник - спекулант?!...
28 Май 2018 10:03
... Втори (малко пипнат) вариант:

Отново за безпределните (вампиро-печалбарски) реализации в държаво-подобната, частна - плутократско-партократска, елитарна (анти POPULUSстична, де) корпорация "България"

(виж: "Гражданска отговорност"е поскъпнала с 25% за година"; http://www.segabg.com/post.php?aid=906778&tid=314998&action=r)

Или за поредното фактологическо потвърждение на единствено-възможния правилен отговор на въпроса:

Защо кинти-смученето, чрез кеш-вървежните - банкови, застрахователни, внос-износни, търговски, газо, електро и водно снабдителни, образователни, здравни, пенсионно-осигурителни и пр. "услуги" на Народеца, уж (по Конституция, де) - суверен на Таа държава и на нейната държавност - властта във всичките и форми - от културно-творчески и ритуални, през администартивно-контролни, съдебно-санкциониращи, бюджето-разпределящи и преразпределящи до... законодателни, бяха дарени от власт и народна пара яко лапащите, вакли, партийно-шарени (от десните и бесни народняци до менте социалистите и прочие лойнясали интелектуални лузъри - псевдо патриоти и псевдо народолюбци) кьорсофраджии, конституционно-клетвените, "защитници" на "интересите на народа" на н.в. Добрия стопанин (е*гати и гробищния хумор) - "Честния", частник - спекулант?!...

28 Май 2018 13:07
всички удобно забравят че застраховането е дейност и тя има "производствени" разходи. На повечето класически застрахователи разходите са между 21 и 29%.
Обезщетенията платени от българските застрахователи по гражданска отговорност на автомобилистите за 2017-та са малко под 403 млн. лева срещу премиен приход от 650 млн. лева (loss ratio 62%). Цените растат дружно нагоре не защото такава щетимост прави дейността нерентабилна, а защото всеки път, когато на някой му хрумне да ценообразува конкурентно, пристига КФН с тупалката и му го избива от главата. А тя сама ли идва, праща ли я някой, как да познае човек :-)
29 Май 2018 23:02
Apolitichen, няма как да не разбират застрахователите, че щетата е в чужбина.

Ако уведомлението идва по редовна “Зелена карта”, издадена от конкретен наш застраховател за конкретен наш автомобил, то нашият застраховател не увеличава размера на застраховката за този конкретен автомобил. Сиреч, не знае какво се е случило в чужбина.
Ако автомобилът с българска регистрация няма валидна застраховка (изтекла или се ползва фалшификат), то Гаранционният фонд преди да плати следва да изясни собствеността на автомобила и да го запорира, а на собственикът на автомобила да се отнеме лиценза “по жизнено” (обявяване в несъстоятелност на транспортната фирма, ако не плати отсъдените обезщетения).
Не разбирам защо пенсионерът бай Стоян, с 30-годишната си Лада, без нито едно нарушение, трябва да плаща за некадърността на застрахователи и “двулични” граждани в чужбина. Съсипахме цялата държава за да заличим социализма, а (за)Страхователите градят нов социализъм!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД