:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 439
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът в София сътвори дипломатически гаф със Скопие

Премиерът Борисов и външният министър отказаха среща с македонския президент Георге Иванов
СНИМКА:ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Българският президент Румен Радев посрещна вчера в София македонския си колега Георге Иванов.
Протоколна катастрофа сътвори вчера правителството, след като премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева отказаха да се срещнат с македонския президент Георге Иванов. Той гостува в София по покана на българския държавен глава Румен Радев, отправена през февруари тази година. Президентската институция е била информирана за решението на Борисов от външното министерство. Причината е намерението на Иванов да наложи вето на споразумението за новото име на Македония с Гърция и демонстративното му поведение от сряда, когато срещата му с премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров за споразумението продължи само 2 минути. Според Иванов всичко, което е свято за Македония, е погазено, а ЕС и НАТО не могат да бъдат алиби за лошия договор.

"Президентът Георге Иванов знае прекрасно, че единственото, което искаме за Македония, е европейска интеграция, влизане в ЕС и НАТО, просперитет и свързаност", коментира вчера Борисов. "Когато беше боят в парламента на Македония, тогава първият, на когото се обадиха и президентът Георге Иванов, и Зоран Заев, и Никола Груевски, бях аз. Направих всичко възможно да помогна да се реши въпросът мирно", посочи той. Още в сряда от външно съобщиха, че Екатерина Захариева днес и утре ще е на посещение в Македония. Военният министър Красимир Каракачанов одобри поведението на кабинета. "Македонският президент е основната причина да се развалят нещата в преговорите между Македония и Гърция за името. И всъщност един от неговите най-близки сътрудници продължава оперативно да се занимава с шпионаж в България", обяви лидерът на ВМРО.

Продължава напрежението и в Македония, и в Гърция срещу споразумението за името на бившата югорепублика, договорено между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Въпреки отказа на опозиционния ВМРО-ДПМНЕ и на президента Георге Иванов вчера стана ясно, че договорът между Република Македония и Гърция за разрешаване на спора за името ще бъде подписан в събота. Това съобщи лидерът на Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети пред косовската телевизия Т7, предаде БГНЕС. ДСИ е коалиционен партньор в правителството на Зоран Заев. "Договорът ще бъде подписан от премиерите на Македония и Гърция - Зоран Заев и Алексис Ципрас. Това ще стане в присъствието на най-висшите ръководители на ЕС", подчерта Ахмети, но отказа да съобщи точното място на подписването на договора. Лидерът на ДСИ съобщи, че албанските партии приемат новото наименование на страната - Република Северна Македония. Очакваше се днес правителството в Скопие да обсъди договора.

Над 1500 души излязоха на протест в Скопие срещу обявеното споразумение между Гърция и Македония за промяна на конституционното име на страната в сряда, предаде МКД. "Нашето име е нашата идентичност", Едно име имаме - Македония", "Македония бесите, на бесилка ще висите", пишеше на част от плакатите, с които шестваше множеството. Демонстрантите искаха оставка на премиера Зоран Заев и викаха "Бесилка, бесилка" при всяко споменаване на името му.

Съществуването на македонски език и македонска националност в договора между Македония и Гърция е основната забележка от гръцките опозиционни партии в южната съседка, след като бе постигнато решение между двете страни.

Както съобщи кореспондентът на МИА от Атина, коментарите на опозиционните партии в Гърция са отрицателни според досегашните публични изяви, изявления и съобщения и е вероятно да не подкрепят споразумението на дебата в парламента в Атина днес. Правителственият говорител и министър без портфейл Димитрис Санакопулос в интервю за гръцкото радио "Реал ФМ" изрази надежда, че когато македонската страна приключи с всички предвидени задължения и договорът влезе в парламента, той ще бъде приет от широкото парламентарно мнозинство.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан изрази увереност, че Съветът на ЕС този месец ще определи дата за започване на преговори за членство на Македония. В отговор на въпрос в интервю за МИА дали приема договора между Гърция и Македония като личен успех, Хан отговори: "Знаете как е в политиката, не можете да очаквате във вашия период на отговорност да се решат големи спорове, а това определено е голям спор. Ако се върна на ситуацията в страната през 2015 г. и тази, която е сега, виждам, как с времето има промени към по-добро." Еврокомисарят очаква, че ако всичко постигнато в процеса на преговорите бъде подписано и договорено, това ще окаже влияние на заключението на Съвета на ЕС, а и след препоръката за започване на преговори да започне подготовката за започването им.

Препоръката на Хан към македонската опозиция е внимателно да изучи договора, да го обсъди с правителството, тъй като ставало дума за въпрос, който е от националния интерес на Македония и има непосредствен ефект върху бъдещето на държавата и евроатлантическата перспектива пред нея.







ПОЗИЦИЯ

Румен Радев и Георге Иванов дадоха обща пресконференция в София. Радев отбеляза, че "България не се намесва по никакъв начин в преговорите между Гърция и Република Македония, но решенията, които се взимат, са неизменна част от общата среда на политическия диалог в региона и са важни за цяла Европа." Спомена и колко е важна интеграцията на страната към НАТО и ЕС. Но предупреди, че новото име - Северна Македония, "касае географски територии, които се намират както на югозапад от София, така и на запад от Пирин".
47
10399
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
14 Юни 2018 19:35
Протоколна катастрофа сътвори

Три много точни думи.
14 Юни 2018 19:50
Протоколна катастрофа

Няма такова нещо.
А заглавието е глупаво и неграмотно, защото Скопие се представлява от правителството, не от президента.
Истината е по-важна от пристрастието.
14 Юни 2018 19:55
Слушах един скопски журналист днес, който квалифицира Георге Иванов интелектуално в негативен план...
И днешния му безочлив коментар за Борисовото поведение доказа това...
14 Юни 2018 20:42
Борисов и правителството му станаха брънка от предстоящото сваляне на Иванов ,като пречка за НАТО и ЕС (последното през крив макарон)
Господарите му бързат и са му наредили да бъде брутален.
14 Юни 2018 20:49
А заглавието е глупаво и неграмотно, защото Скопие се представлява от правителството, не от президента.
Истината е по-важна от пристрастието.
Двете истини са абсолютно независими една от друга.
Истина е, че /политиката на/ Скопие се представлява от правителството, не от президента.
Истина е, че Борисов сътвори колосален протоколен гаф.
С други думи заглавието е изключително грамотно. Не твърдя, че е умно. Щото много ум не се иска, за да дадеш правилна квалификация на издънката на банакянския всебалканец .
14 Юни 2018 20:51
Борисов сътвори колосален протоколен гаф

Защо.
14 Юни 2018 20:59
Борисов постъпи много правилно, напротив Радев е готов да настъпи мотиката, макар аз да не вярвам в тази негова наглед неорентираност, добре е ориентиран и има кой да го ориентира. напусто обаче.
14 Юни 2018 21:06
Защо.

Въпросът е неуместен, да не кажа глупав - ако съм те поканил на гости и ти дойдеш до вратата, а аз я затръшна под носа ти, като как ще охарактеризираш такова поведение?
14 Юни 2018 21:13
поведението на георге иванов е просташко; имал срещаот две минути с македонския премиер, изгонил го, и на следващия ден дошъл да се; консултира' с руския батон ж България
СКАНДАЛ!
14 Юни 2018 21:13
дъртреалист
14 Юни 2018 20:51
Борисов сътвори колосален протоколен гаф

Защо.

Е как защо?
Защото е "Борисов"... толкова си може...
14 Юни 2018 21:17
Жужу обясни вече на единия пРезидент, че е господин Никой.
Очевидно повторението и затвърждаването на познанието за обективната реалност е нужно и за двмата.
14 Юни 2018 21:28
Простащината в международните отношения съсипва авторитета на България. Когато става дума за Македония , не може футболистът- пожарникар да каже :"Това не ме засяга". Кому дядовия търси в Израел? Длъжен беше да приеме и да разговаря. Какви глупости ще приказва, но да се срещне!
14 Юни 2018 21:35
Простащината в международните отношения е логично продължение на простащината във вътрешните отношения...
Но на съдраните Му поддръжници това им харесва...
14 Юни 2018 21:43
Борисов сътвори колосален протоколен гаф

дъртреалист
14 Юни 2018 20:51
Защо.

Защото е доста просто парче.
Възможно е да има и други отговори на въпроса ти.
14 Юни 2018 21:53
За промитите мозъци логиката не съществува.
Тя е заместена от болшевишката религия, в която Масква свети като пътеводна звезда.
14 Юни 2018 22:07
14 Юни 2018 22:27
Жужу обясни вече на единия пРезидент, че е господин Никой.

Нещо си сбъркал филма. "Жужу" обясни на един пожарникар, че сам ще си плаща за селските номера. А поток нанай.
14 Юни 2018 22:34
Тя е заместена от болшевишката религия, в която Масква свети като пътеводна звезда.

Е, най-после ! То човек като го напъва...
14 Юни 2018 22:37
"Жужу" обясни на един пожарникар, че сам ще си плаща за селските номера.

Тцъ. Жужу обясни на пожарникя, че ти, барабар с всичките български данъкоплатци, ще плащат, ако желаят да са част от нечии имперски амбиции.
След като отсвири държавната фуражка глава.
14 Юни 2018 23:10
Хаджибойко просто компенсаторно търси какво е усещането, когато унизяваш другиго на държавно ниво. След завръщането си от Москва.
14 Юни 2018 23:36
По - голям гаф от това да си избереш ББ за министър председател няма.
15 Юни 2018 00:09
След като отсвири държавната фуражка глава.

Начи не внимавате достатъчно, не внимавате. Да беше му поискано нещо, да беше отсвирил. А бай бойко жално и напоително се оплакваше, че президентът не му бил "трасирал" преговорите.
Отсвирил на грандмадър ти хвърчилото.
15 Юни 2018 02:12
Кабинетът в София сътвори дипломатически гаф със Скопие


Решава кой?!
Ей, гиди, пехливани - дипломатически?!
15 Юни 2018 06:12
А заглавието е глупаво и неграмотно, защото Скопие се представлява от правителството, не от президента.


По таз мисъл личи много добре кой е неграмотният. Държавите се представляват от държавните глави (президенти), а се управляват от правителства. Това се учи още в детската градина.
15 Юни 2018 08:44
Отказът на Българския премиер да приеме президентът на съседна държава по една предварителна планирана визита е повече от грешка. То е простащина. Македонският президент е пречка за приемането на Македония в ЕС, но това не е основание да се демонстрира простащина, не само към него, но и към онази част от македонския народ, която го подкрепя. Достатъчно бе само Българския премиер да приме македонския държавник и да изрази пред него Българската позиция като елемент от общоевропейската такава.

Както президент Радев, така и минпредседателя Борисов са като две ненаиграли се деца, упражняващи се в политиката. Първият сгреши, че покани македонския президент в неподходящ момент (както сгреши и с това, че покани руския поп-ченге, който на всичко отгоре му се накара); вторият среши с това, че не прие официално поканен (с планирана визита) президент на съседна държава (както сгреши и с това че не прие Вселенския Патриарх на времето). Българският президент показа неопитност и недалновидност; Българския минпредседател показа мнителност и страхливост. И двамата висши Български служители не стават и не са достойни за позициите, които заемат. Не само заради предубежденията си, но най-вече за липсата на интелект, морал и достойнство да признаят грешките и непригодността си за заеманите позиции.

След Негово Величество Царя, в последните 30-ина години страната ни не е имала висш политик, от който да не сме се срамували. Това е лично мнение, но съм сигурен, че много Българи биха застанали зад него.
15 Юни 2018 09:11
По този начин ли се бори за "Западни Балкани", нашият "ГОЛЯМ" политик, който оглавява европейското председателство? Ядоса се, на нещо или на някого и казва "да ми се маха от главата". Страхливец! А оная , дето се води външна и тя прави само това което наредят господарите а те не са малко).
15 Юни 2018 09:20
Гаф е и още как! Дори и времето обаче няма да може да го покаже на някои хора, те са убедени в правотата си ... и за това винаги бъркат, както и тези, които пеят дитирамби след тях.
15 Юни 2018 09:47
Първият сгреши, че покани македонския президент в неподходящ момент

НВК, с това не мога да се съглася, защото поканата за посещение е била съгласувана между институциите още през февруари месец. Тогава ги нямаше тези препирни относно името, нито проекто-договор за същото.
Преди години, позицията на ББ по отношение на името, ще цитирам по памет, "България няма да приеме име, включващо географско определение, защото засяга нашите интереси". Сега обаче, името Северна Македония ни устройва? Честно казано лично за себе си нямам изразено мнение и не взимам страна. Посочвам лупинга на Премиерът-слънце.
И накрая, съгласен съм с някои от мненията тук, че би трябвало да приемеш срещата, да си изразиш ясно позицията. В случая това ще е тази на България и на ЕС, ако щеш. И толкоз. Но, пусти страх. По-добре да замълчиш, отколкото да те критикуват за позиция. За поведение, не е толкоз страшно. Нъл тъй?
15 Юни 2018 10:13
дъртреалист
14 Юни 2018 21:53
За промитите мозъци логиката не съществува.
Тя е заместена от болшевишката религия, в която Масква свети като пътеводна звезда.

Драги колега, в една къща от известно време се счита за много невъзпитано да се говори за въжета, религии и пътеводни звезди
15 Юни 2018 14:20
След Негово Величество Царя.............


Колко трогателно! Отдавана не беше споменаван дедо, та ми липсваше повод да поздравя родата му до девето коляно. Или почти до конярските й извори.
16 Юни 2018 12:30
Въпросът е неуместен, да не кажа глупав - ако съм те поканил на гости и ти дойдеш до вратата, а аз я затръшна под носа ти, като как ще охарактеризираш такова поведение?


Къд пише че го е поканил , Борисов??
Не го ли е поканил Радев.
Ако в рамките на Радевата покана Борисов се е съгласил да го приеме а после се е отказал , къде е проблема??
16 Юни 2018 12:41
А бай бойко жално и напоително се оплакваше, че президентът не му бил "трасирал" преговорите.
Отсвирил на грандмадър ти хвърчилото.


Бат ти Бойко се оплака че Радев така е "трасирал" преговорите , че Путин се е правил на важен и го е пратил да яде и пие със слугите .
Е , бат ти Бойко не вечеря със слуги.Събра си дрешките и си дойде. Анадъмо. Толко по зле за Путин . Да отстъпва на Ердоган 15 процента, като не ще на България. .
Искате росийски проекти , е кой ги разваля.
Та кой сътворява гаф след гаф , м??
Президентът ни - хубавец.
За какво е канил Прецедателот ? Да му каже че искаме Малкедония в ЕС?Предцедателот не ще.
Е , насила ли да го караме??

Да си стои у калта.
16 Юни 2018 12:42

Къд пише че го е поканил , Борисов??
Не го ли е поканил Радев.

Воден от идеята, че основна мисия на този форум е образователната, за десети или двадесети път обяснявам:
Президентът на една страна кани своя колега. Когато поканеният дойде на официално посещение, негов домакин е президентът на приемащата страна. Но протоколът императивно повелява той да бъде приет от Председателя на Парламента и от Министър-председателя.

В това се състои дипломатическия гаф на Борисов.

П.С. Това ме подсеща да питам защо Г. Иванов не е приет от Караянчева. Или е приет?
П.П.С. Прочее, този гаф в някаква степен е резултат и на мутренския манталитет на посрещача. Една мутра от средния ешелон по инстинкт или по указание знае пред кого трябва да се кланя, и пред кого - да демонстрира пренебрежително отношение. В този случай - по указание.
16 Юни 2018 12:47
В една паралелна вселена:

Бат ти Бойко се оплака че Радев така е "трасирал" преговорите , че Путин се е правил на важен и го е пратил да яде и пие със слугите .


16 Юни 2018 13:11
Една мутра от средния ешелон по инстинкт или по указание знае пред кого трябва да се кланя, и пред кого - да демонстрира пренебрежително отношение. В този случай - по указание.


Какъв е Преседателот който си говори 2 минути с министър председателя си и негов съветник шпионира в България??
Та за "мутри" ли говореше???
Тоя Птцедател да си говори със собствения мин. председател , що му е толко важна срещата с нашия.
16 Юни 2018 13:19
глупаво заглавие над глупава статийка
не е в компетенцията на разни анонимни драскачи да дават оценки на правителствените служби по протокола.
гаф е публикуването на подобни материали в сериозен вестник
16 Юни 2018 14:27
Какъв е Преседателот който си говори 2 минути с министър председателя си и негов съветник шпионира в България??
Защо си наврял в един въпрос една базспорна истина и една примитивна манипулация?
Колко си говори президентът на някаква страна с премиера и, това не е работа на магаретата от Банки!
Я кажи сега за съветника - кой е той и какви велики тайни е изшпионирал!
16 Юни 2018 14:28
не е в компетенцията на разни анонимни драскачи да дават оценки на правителствените служби по протокола.

На кого е работа, бе партнер?!? Кой да им даде оценки "на правителствените служби по протокола"!, ако не журналистите и читателите? Или тия некадърни чиновници се отчитат директно на Светия Синод?
16 Юни 2018 14:59
Я кажи сега за съветника - кой е той и какви велики тайни е изшпионирал!

Питай , Каракачанов.
"Банкянските магарета" излязоха по умни от Президента ни.
Президентът ни учил ли е история и какво е разбрал от нея.
Колкото пъти България се е опитвала да помогне на Македония , толкова по виновна е излизала.


https://www.youtube.com/watch?v=Yn1BJ1PadH0

Какво можеш да му кажеш на това. Търси имоти в Егейска Македония.
Аз казвам че "чавка му е изпила " мозъка. По точно сърбоманите .
А кажи му че Гърция си е платила.

Има потекло от ... "двайсе и пръва гОдина".
На какъв език говори , осеферва ли се???

За това Йорго Урсуза се обърна към тях , на български , белким го разберат .

16 Юни 2018 15:04
rorik
16 Юни 2018 14:59
Питай , Каракачанов.
Не се крий зад дебелия каракачанов г@з!
Кажи ти какво имаш предвид , когато ти твърдиш , че съветник на Г. Иванов "шпионира в България"!
16 Юни 2018 15:08
На български говоря , Каракачанов знае. На какъв език да ти се каже???Да намеря и аз някакъв език като Йорго Урсуза , та да ме разбереш???
16 Юни 2018 15:10

rorik
16 Юни 2018 15:08
Тогава що лъжеш?
16 Юни 2018 16:23
В протокола няма нищо абсолютно задължително в тази връзка.
А напротив, неспазването на протокола е знак.
Борисов се претрепа да се прави на велик на база евро интегриране на З. Балкани, а Георгиев е против. И е българофоб, последователен.
И не е подкрепян от народа (1500 броя агитка в негова подкрепа ??)
За какво да си говори с него ?
16 Юни 2018 17:08
Борисов се претрепа да се прави на велик на база евро интегриране на З. Балкани, а Георгиев е против.
Е, и?!? Че президентите и премиерите по света да не би да са раждани от майките си само , за да играят по свирката на Боку Всебалкански?!?
И що реши , че Г. Иванов е българофоб? А какво , ако е?
Тръмп какво прави Сингапур? Да не би да е севернокореофил?
Или Макрон ходи в Сочи при Путин от русофилия?
16 Юни 2018 17:18
не е сложно за разбиране: агентите на Балканите са сръчкани от батюшката да саботират процеса !
и гиорге иванов е пръв, после е нашият зелен чорап
16 Юни 2018 17:21
на времето една стара мома от вестник 'спорт' писа 'дискът на вергова в космическа орбита'.
днес доморасли 'геополитици' и 'протоколчици' с цървулки или леки гумени галошки и те припяват нервно
17 Юни 2018 14:28
А Борисов като какъв доведе в България турския президент?
Радев прие ли тогава Ердоган?
Защо турският капитан не козирува на българския президент миналото лято на военното учение на НАТО? Даже британците отдаха почест.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД