:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 223
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Идеята за автомобилна камара стигна до КЗК

Практиката за прехвърляне на права от държава на частници не е често срещана, признават от антимонополната комисия
Снимка: БГНЕС
Хиляди автобуси спряха за час миналия четвъртък и поискаха оставката на един от вносителите на лобисткия проект - Станислав Иванов, който е зам. -председател на транспортната комисия в парламента.
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще направи оценка дали законопроектът за създаването на българска автомобилна камара, подготвен от ГЕРБ, патриотите и "Воля", не погазва правилата на конкуренцията. Ведомството на Юлия Ненкова не се е самосезирало, а работи по сигнал, внесен от "представители на браншови организации в областта на автомобилния транспорт". Кои са те, не се посочва.

Проектът предизвика остри реакции от страна на превозвачи. Това отбелязва в кратко резюме и КЗК. В него се изрежда същността на законопроекта, който предвижда създаването на автомобилна камара, членството в която ще бъде задължително. Според вносителите на проекта това ще даде възможност за саморегулация на сектора. Новата организация ще бъде задължена да поддържа национален регистър на превозвачите и ще може да разглежда заявленията за издаване на лиценз за автомобилен превозвач. Камарата ще издава, спира и отнема разрешителните за дейност от автомобилните превозвачи и ще може да обявява физическо лице за неспособно да ръководи транспортната дейност на даден автомобилен превозвач. В момента тези дейности се извършват от агенция "Автомобилна администрация". Представители на бранша възразиха, че тези правомощия ще дадат на камарата възможност да отстранява от пазара неудобни конкуренти.

Според КЗК лицензирането и контролът, свързан с лицензите, е част от правомощията на държавни органи или на органи на местното самоуправление и делегирането на тези права на фирми или сдружения, чиято основна цел е защита на частен интерес, не е често срещана практика. Антимонополната комисия се спира и на задължителното членство в камарата - практика, която най-често се прилага при регулирани професии като адвокати, нотариуси, лекари, строителни инженери и други, за които се изисква наличие на определена професионална квалификация с цел защита на обществения интерес, като например здравето или правата на гражданите. Дори в случай на задължително членство в професионална организация, правилата на конкуренцията изискват дейността на тази организация да не ограничава стопанската дейност на своите членове, пишат от КЗК.

След протест от близо 2500 автобуса на междуградските линии миналата седмица управляващите все пак допуснаха, че е възможно от текстовете да отпадне изискването за задължително членство. Това не доведе до отмяна на планираните за 25 юни протести и масови шествия на недоволните превозвачи. Те смятат, че промените се правят в интерес на транспортния бизнесмен и спряган за дарител на ГЕРБ Миролюб Столарски. Според БСП той вече е внесъл заявление за създаването на "Българска автомобилна камара" в Търговския регистър. Справка на в. "Сега" обаче показа, че това все още не е факт.
703
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД