:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 412
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В гимназиите ще има 29 защитени специалности

За тях ще се дават допълнително пари
29 специалности от професии, изучавани от родните гимназисти, вече са обявени за защитени. Това гласи списъкът със защитени от държавата специалности от професии, приет миналата седмица от правителството. Сред тях са ядрена енергетика, пчеларство и бубарство, каменоделство, говедовъдство, металургия на цветните метали, полиграфия и спедиция - все такива, в които бизнесът се нуждае от още кадри. Заедно с това бяха одобрени и 54 специалности, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда в следващите 5 г., които ще имат право на допълнително финансиране.

Защитени специалности от професии са тези, които са уникални по териториален и по съдържателен признак. Първото условие означава обучението по тях да се осъществява в не повече от 4 държавни и/или общински училища, намиращи се в различни области у нас, а второто - обучението в частта специфична професионална подготовка да се различава с поне 75% от съдържанието на обучението в тази част по другите специалности от професиите за професионално образование. За такива просветното министерство е определило специалности, сред които: производство и преработка на мляко и млечни продукти, технология на целулозата, хартията и опаковките, корабоводене, дограма и стъклопоставяне, изолации в строителството, строител на пътища и магистрали, полевъдство, трайни насаждения, пристанищна механизация, маркшайдерство и др. За защитени се предлага да бъдат обявени някои специалности от машиностроенето като лазерна и оптична техника, металообработващи машини, рециклационни технологии и др., както и такива от сферата на електротехниката и енергетиката - електрообзавеждане на кораби, на жп техника, топлотехника и др.

Паралелка по защитена специалност ще се сформира при минимум 9 ученици. Тя ще може да получава допълнително финансиране, когато броят на учениците е по-малък от 18 души.

Сред 54-те специалности, по които се очаква недостиг от специалисти в следващите 5 г., попадат пътно-строителна, подемно-транспортна и автотранспортна техника, помощник-възпитател, производство на облекло и текстил, стругарство, локомотиви и вагони, електрообзавеждане на асансьорна техника, бояджийски работи, производство на хляб и хлебни изделия, топлоенергетика и др. Тук паралелки ще могат да се сформират при поне 12 ученици и също ще се полага допълнително финансиране.
1
1174
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
25 Юни 2018 13:35
Дали ще може завършил/а, например, пчеларство и бубарство младеж и девойка, да кандидатства НАТФИЗ или ТУ някакво? Ще имат ли защитените "гимназисти" допълнителни стипендии, издръжки и подобни бонуси, а после задължения и разпределение? Ако нямат последното, нищо няма да излезе. През 20 век имаше система за професионално обучение на изпълнителски, средни ръководни кадри и висши такива, тоест практически училища (после т.н. "трудови резерви", после ПТУ), технически гимназии (техникуми), после и техникуми след 11 клас, специализирани сестрински, рехабилитаторски и други училища, полувисши институти (учителски, ПТТ и Р, ж.п. ,и други), един Университет и НЯКОЛКО технически ВУЗ-а (скромно наричани "институтти", после идеха изкуствата. И утешителния библиотекарски институт за благородни девици. Дълги години всяка жаба си знаеше гьола - избираш си поприще след прогимназията и ако ще го сменяш, доста приравнителни изпити полагаш. Най-близките до гениалността или поне до "всестранно развита личност" учеха едно, а практикуваха и друго, като професорът-ветеринар Димитър Димов - писател, професорът-хирург Карамишев - кларнетитст и алтобоист и маса други инженери, лекари, адвокати, военни, които рисуваха, свиреха, пишеха, играеха. Знаеха съответните чужди езици дори и да бяха си следвали у нас. После всички добихме право да вземаме диплома от където си искаме, да влизаме във всяка яма, отворена за "вишо" след 1960 г. в София и извън нея, да работим както дойде и я докарахме до 1989. А сега университетите ни може и 100 да станат (някогашният ВИМЕСС - Русе май готви филолози и прависти!). И като се знае какви специалисти стават учители по специалностите, и колко от дуално обучаваните са останали на работа в съответните фирми и предприятия, кой остава да следва у нас ... Който е жив след 10-20 г. да оцени файдата от тази защита на паралелки, да се обади отсега. Но май догодина ще има нова защита. Стар къс виц: "Къде работиш? - Абе, в една реорганизация". Сега може и в една реформация, я колко рИформи ни чакат още. Ами Брюксел, Страсбург, Европата и Острова, Новият Свят, Далечният Изток, бившите колонии, членовета на Комънуълтите ... все нас чакат. Може да получат кадри със защитени специалности. Но, дерзай, министерство!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД