:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 561
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фирма осъди прокуратурата за над 800 хил. лв.

Фирма, чиито документи и компютри са били иззети при акция "Октопод" на МВР през 2010 г., е осъдила прокуратурата за над 800 хил. лв., съобщи lex.bg. При въпросната операция - гордостта на ГЕРБ в първия му мандат - бяха арестувани бившата барета Алексей Петров и негови близки. Разследващите твърдяха, че през фирмата "Голд Лизинг" са изпирани пари.

През февруари 2010 г. от офисите й са иззети компютри и доказателства в 63 чувала. Те не са върнати, въпреки че фирмата многократно ги е искала, а дело във връзка с тях така и не е образувано. Сред иззетите документи има изпълнителни листове срещу неизрядни длъжници. Дружеството не можело да събира вноските по дадените на лизинг автомобили и започнало да губи клиенти. В крайна сметка е заличено от Търговския регистър, като преди това са отписани активи за над 1.6 млн. лв. заради вземания, които не могат да се съберат.

На първа инстанция Софийският градски съд е отхвърлил претенциите на фирмата за обезщетение от 1.6 млн. лв., като един от аргументите е, че по иззетите оригинали на изпълнителни листове за дела на 802 хил. лв. е можело да се извадят дубликати. Иначе и първата инстанция приема, че прокуратурата е бездействала, като дори не е посочила причина за задържане на документите.

Втората инстанция обаче намира пряка връзка между действията на разследващите и загубите, понесени от фирмата. "Заради неправомерното задържане от прокурори на оригиналите на различни документи, вкл. и оригиналите на изпълнителните листове, се е стигнало до фактическа (а и правна) невъзможност тези вземания да бъдат събрани. Ищецът не би могъл да пристъпи и към процедура по издаване дубликат на изпълнителния лист, защото той нито е изгубен, нито е унищожен, а единственият оригинал на листа се е намирал в чужда фактическа власт, пише в решението.



ПРЕЦЕДЕНТ

Според адвокат Михаил Екимджиев това решение е прецедент. "Казусът визира хипотеза, която за съжаление често се повтаря през последните години - в контекста на наказателно дело се изземат и години наред се задържат без ясно основание и без разумно оправдание документи и компютри, принадлежащи на юридическо лице. Това буквално икономически го съсипва. Въпреки тази очевидност до момента съдилищата не "виждаха" причинно-следствена връзка между наказателния процес, воден срещу конкретни физически лица, и преките вреди на косвените жертви", заяви той пред lex.bg.
7
4925
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
25 Юни 2018 19:40
Хм, кой беше министър на вътрешните работи тогава? И колко още ще сърбаме забърканите от него буламачи...
А прокуратурата... Последователна е - и като цацаратура промяна няма...
---------
Блогът на Генек
25 Юни 2018 20:03
Продължава ли да се гордее Цвък с тази ювелирна акция или му е все едно, нали ние ще плащаме, а апартаментите са в безопасност.
26 Юни 2018 10:25
През февруари 2010 г. от офисите й са иззети компютри и доказателства в 63 чувала.


Като се знае колко им е акълът на куките и колко са трудолюбиви, 63 чувала бумаги ще има да ги четат не 8 , поне 18 години...ако въобще са се захванали с това дело.
26 Юни 2018 10:35
А къде казвате ще емигрират Боко и Цецо след края на мандата ?
Предполагам, че хората които ще дойдат после на власт вече са копирали на една флашка имената на всички гербери на ръководни постове, както по върховете на администрацията и държавата така и по места, в общините и т.н.
Нов народен съд трябва, осъзнайте го.
26 Юни 2018 10:58
sega_00726 Юни 2018 10:35
А къде казвате ще емигрират Боко и Цецо след края на мандата ?
Предполагам, че хората които ще дойдат после на власт вече са копирали на една флашка имената на всички гербери на ръководни постове, както по върховете на администрацията и държавата така и по места, в общините и т.н.
Нов народен съд трябва, осъзнайте го.

Спомних си за съвета на чичо Данчо (http://jj-bg.info/single.php?news/20180129111637):
Затова пак да завърша със
'Записвайте си' щом не ставате като румънците дори. Вместо тефтерчето на Левски си записвайте: Име, дата, източник на информацията и факт, подлежащ на Народен съд. Ще потрябва.
26 Юни 2018 12:03
много екимджийчета, хаджигенчовци и други подобни се навъдиха....
26 Юни 2018 12:16

it4
26 Юни 2018 12:03
Мнения: 71

много екимджийчета, хаджигенчовци и други подобни се навъдиха....

и пак не стигат да насмогнат на подвизите на герберите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД