:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата вдига двойно бюджета за борба с градушките с отчисления от застраховки

Ако бъде приет предлаганият от Министерството на земеделието закон, ще поскъпнат автомобилните и имуществените полици
Снимка: БГНЕС
Земеделският министър Румен Порожанов е готов да внесе спорния проектозакон в парламента въпреки възраженията на застрахователите.
Още един спорен законопроект, който налага нови тежести върху бизнеса и гражданите, е на път да влезе в парламента. "До края на тази сесия в Народното събрание ще бъде внесен проектът на закон за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието", заяви наскоро министърът на земеделието Румен Порожанов. Той е твърдо решен да направи това, въпреки критиките на застрахователните компании по новите разпоредби, отправени по време на общественото им обсъждане.

С новия закон държавата възнамерява да създаде държавно предприятие, което ще управлява специален фонд за финансиране на дейностите по борба с градушките. Фондът ще се пълни от няколко източника. В него ще влизат средствата, които в момента държавата отделя, плюс задължителни вноски от земеделските стопани - по 0.50 лв. на декар. Освен това застрахователните компании ще бъдат задължени със своеобразен нов налог - те ще превеждат 0.8% от премийния приход по Автокаско и имуществените застраховки срещу пожар, наводнения и кражби.

Намеренията са така от догодина да се вдигнат двойно средствата за борба с градушките - от сегашните 13.7 млн. лв., които се осигуряват от бюджета, на 28 млн. лв. От тях 6 млн. лв. трябва да бъдат осигурени от застрахователните компании. Те от своя страна веднага пресметнаха, че това ще доведе до поскъпване с около 5% на едни от най-масовите застраховки - каско и имуществените.

От Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) обявиха мерките в проектозакона за неефективни, социално несправедливи и антипазарни. Според бранша добросъвестните потребители, които нямат нищо общо с агросектора, ще трябва да плащат по-високи премии, за да обезпечават мероприятия по защита на посевите на земеделските стопани, включително и тези, които не са застраховани. В същото време подобен модел демотивира земеделците да застраховат реколтата си срещу природни бедствия, което е нормалната практика в развитите страни. "От нашия опит до момента е известно, че крупните земеделски производители не застраховат земеделските култури заради малката вероятност цялата площ да бъде увредена от природни бедствия и съответно да претърпят големи загуби. Така на практика застрахователите и застрахованите лица ще финансират превенция за големи земеделски производители, които принципно не сключват застраховки", посочват от АБЗ.

И до момента авторите на законопроекта от агроминистерството не са потърсили застрахователните компании за разговори, нито са взели предвид техните възражения. От мотивите на авторите става ясно, че от задължителната вноска на земеделските стопани в новия фонд за борба с градушките се очаква годишно да влизат 13.5 млн. лв. Такава вноска ще се събира само от земеделски стопани, които обработват земя и трайни насаждения, заявени за подпомагане по схемата за единно плащане на площ, които по данни от 2016 г. са 61 473.

С новите мерки аграрното министерство се поставя за цел да защити от градушки почти 100% от обработваемите площи. Сегашната система покрива 17.3 млн. дка от територията на страната, от които 10.6 млн. дка са обработваеми земи, трайни насаждения и смесени площи. Целта е защитата да обхване 90 млн. дка, от които 36.6 млн. дка обработваната земя. Това ще стане с по-голям брой ракетни площадки и използване на специализирани самолети срещу градоносните облаци там, където няма площадки.

Според агроминистерството именно за това се налага и участието на застрахователните компании в системата за противоградова защита. Покриването на цялата територия на страната, включваща и самолетен способ, гарантира превенция срещу градушки и върху населените места, което ще понижи съществено риска от поражения от градушки, а оттам и размера на изплащаните от застрахователни компании обезщетения, посочват от земеделското министерство. Към законопроекта обаче липсва оценка как новите разпоредби ще се отразят на застрахователния пазар - нито като спестени разходи от щети от градушка в урбанизираните територии, нито като допълнителни технически резерви, които трябва да направят застрахователите заради новите отчисления.

Застрахователните компании припомнят, че с предишния министър на земеделието Десислава Танева, също от ГЕРБ, вече е бил договорен модел, приемлив и справедлив за всички страни. Той предвижда въвеждане на задължителна застраховка на дотираните площи от страна на стопаните, като от нея застрахователите заделят в специален пул определен процент за превенция на градушки.

12
268
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
01 Юли 2018 20:21
Това е скандално!
Откъде-накъде.

Борбата не само че се отнася единствено за земеделци, но и не гарантира 100%ов успех.
01 Юли 2018 21:28
Парите ще дойдат от хората, които си плащат застраховките на колите и домовете,а не от държавен бюджет,много пък плитка демагогия е това,че ”държавата щяла да...”
02 Юли 2018 07:28
Земеделците щото са бедни и са все на дотации... и джипове.
02 Юли 2018 08:48
mick, ,
Да вземат по 1лв на декар от незастрахованите и са готови.
Но да се товарят добросъвестните хора, застраховали жилището/колата си е кощунство!
02 Юли 2018 09:02
Арендаторите застраховат площите. Масово. По.е зърно и слънчоглед. Милиони декари. За трайни , ако застраховаш на очакван добив, стигат почти една пета, тъй че е рядкост. По времето .а държавно застраховане пари за ракети се вземаха от дзи. Днес се оказва че държавният бюджет пази засттаховани в частни,на чужденци, дружества площи. Не част, целия бюджет на борба с градушки трябва да е отчислен от застраховките.
02 Юли 2018 09:06
... от застраховките, да, но на земеделците!
Е, и животновъдите.
02 Юли 2018 09:12
Разбира се. Освен ако не се канят да пазят и градовете. Застраховките са добре сортирани. Не само на живото и общо застраховане, но и последното е добре сепарирано. Също очаквам застрахователите целево да отделят за превенция на бедствия и аварии, здраве...в момента обществени средства се харчат за да се гарантира свръхпечалби на застрахователи. С чуждестранен капитал
02 Юли 2018 10:42
Кайзер Созе, ,
Точно, да вземат от застраховките на земеделците и да въведат такси върху незастрахованите ниви.
Но не и върху добросъвестните клиенти, направили си 'каско', ГО, жилищни и за живота/здравето си застраховки.
02 Юли 2018 10:49
Има логика да се вземат пари от каското, но само ако ще се поеме ангажимент от този фонд да се изплащат щети от градушка в голям мащаб. Ако ще се защитават само земеделски земи с пари от автомобилни застраховки си е някакъв вариант на грабеж и изнудване.
Изобщо защитата от природни явления струва доста пари. Редно е да се постави на разумна основа, а не на парче. И да е ясно - или се дават необходимите средства и се използват по предназначение, или се приемат резултатите от природните неща без мрънкане и вайкане и всеки се оправя както може сам.
02 Юли 2018 13:40
Може! А пък за пострадалите от земетресения да създадат фонд с отчисления от субсидиите на земеделските производители
02 Юли 2018 15:00
Има логика да се вземат пари от каското, но само ако ще се поеме ангажимент от този фонд да се изплащат щети от градушка в голям мащаб.

Няма как да се пазят само земеделските земи. То затова онези би трябвало да гърмят като видят облак, защото няма кой да каже кога точно ще се извали градушката. А почне ли да вали - няма спиране.
02 Юли 2018 15:04
Баш туй казват метеоролозите. Иначе голямо пуцане ще е
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД