:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 367
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Капачки от "Загорка" - идея, насмешка и безразличие в Аврен

Снимки: Наталия Вучкова
Иззад оградата на двора срещу фурната на село Аврен се носи аромат на печено месце - вероятно кебапчета. Над оградата се виждат цветовете на розов храст и табелата "Механа". Там е сборният пункт на капачките, казват ни неколцина местни. "Не можете да говорите със собственика - обядва", обяснява вероятно самият съдържател на механата, но явно не му се прекъсва почивката. Той не разбира, че не заради него, а заради капачките "Загорка" е журналистическият интерес напоследък.

Всички знаят, или пък са чували, прочели, нещичко за идеята на кмета на община Аврен да спечелят с честно колекционерство наградата на "Загорка" - джип БМВ. Повечето обаче не искат да приказват много-много по темата.

"Е, писаха по вестниците, ама...", с ирония казват авренчани, попитани как гледат на кметската инициатива. А остават 2-3 дни до крайния срок.

Тодор Тодоров, четвърта година кмет на общината, е обединил под знамето на рекламната игра "съдружници" от повечето от 17-те села под негово ръководство. Откриваме го в къщата му в съседното село Синдел. Под одобрителния поглед на съпругата той заявява, че надвечер ще обиколи за последно пунктовете, а в неделя от 12 до 14 ч. ще съберат всички торбички с капачки от "Загорка". "Далеч сме от резултата, който очаквахме, пък и сме в различни писти с този бизнесмен - Виктор Папазов май се казваше, дето изкупува капачките", обяснява Тодоров. "Десетина чувалчета обаче може и да сме събрали", уклончиво отговаря той.

Точно срещу механата, в минимаркета, получават стока. Разнообразие от сладоледи затрупва младата продавачка, тя гледа с едно око към доставчика, а с другото - в клиентите. Темата за капачките изтрива усмивката й. "Не знам, не съм наясно с тази работа", отклонява по-нататъшния разговор тя. "Разбрах само, че по вестниците са ни писали". В една от хладилните й витрини са подредени всякакви бири - "Загорка", "Каменица", "Алмус", в ъгъла са натрупани няколко скоро докарани щайги "Варна".

Подобна е реакцията и на други от работещите по бакалиите из Аврен. В центъра, току до кметството и прилежащата му градинка тип "малък градски парк", е следващият смесен магазин. Там двете продавачки млъкват скоро, след като са чули въпроса за капачките. Казват обаче, че продаваемостта на "Загорка" не се е покачила. "Повече се пие Каменица, щото е по-евтина", обясняват набързо те.

"За смях станахме, за резил", казват пък неколцина мъже в кръчмичката в края на Аврен по пътя за Синдел, недалеч от чешмите за водопой. "Той кметът не знае какво прави. Вика, че нямало пари, а толкоз общински имоти разпродадоха. Край Камчия си купихме бунгала, нотариални актове имаме, а не ни допускат до имота. Съдим се от колко години вече. А той кола щял да взема...", негодуват анонимно те.

Дали кметът ще влага бирените пари в електричеството по улиците, или в поддръжката на училищата в общината, явно няма особено значение за съселяните му.

Резултатът обаче не е известен засега. Пък и до 16 октомври има доста време.

***

Преди месец започна играта на "Загорка" за събиране на капачки от бира. Който до 30 юни предаде най-много капачки, печели джип BMW X5. Подгласниците вземат други награди.

Селяните от варненската община Аврен започнаха масово да събират капачки. Джипа щели да продадат за 150 000 лв. и с парите да си купят гориво за училищата и градините и да осигурят автобуси за учениците.

Зам.-шефът на Българска фондова борса-София Виктор Папазов пък започна да изкупува капачки между 5 и 10 ст. всяка. "Целта ми не е джипът, а цената, за която мога да го продам. Мисля, че струва около 140 000 лв. И за 120 000 да го продам, пак ще спечеля", каза вчера Папазов и обяви, че спира изкупуването на капачки, защото заделените пари се изчерпали. Убеден е, че с. Аврен не му е конкуренция. Чуди се само как в "Загорка" ще броят капачките, защото неговите хора ги броели вече 10 дни и още не били приключили.
 
Въпреки масираната реклама, "Загорка" дели с други марки пазара на бира в селото.
2475
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД