:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 354
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Здравният министър обеща:

4,5 млн. лева допълнително за онкоболни и за трансплантации

Според Финков болниците и лекарите у нас съвсем не са много и скоро щял да го докаже
4,5 млн. лв. от фонд на финансовото министерство ще бъдат изтеглени и използвани за животоспасяващите лекарства, които се поемат от МЗ, обяви пред "Нова тв" здравният министър Божидар Финков. Здравно министерство плаща за медикаментите на онкоболните, хората с трансплантиран орган и болните от СПИН.

"Това са пари, които от 1997 г. са във фонд в министерството на финансите и има три причини, поради които той сега се разблокира", обясни Финков. Причините били недостигащи средства в здравното министерство, увеличаването всяка година с по 3% до 5% на болните, за чиито медикаменти плаща МЗ и поскъпването на илачите.

163-те млн. лв. на НЗОК за лекарствата, които тя частично или изцяло поема, също свършват, обяви преди време шефът на касата д-р Димитър Петров. През втората половина на годината за тези медикаменти ще се плаща със средства от малкия резерв на НЗОК от 67 млн. лв., обеща Петров.

Според Финков за фалит на здравната система в никакъв случай не може да се говори. Спекулирало се според него и с твърдението, че на част от пациентите с трансплантация се предлага по-некачествен медикамент, за да се пестят пари. С това лекарство в САЩ се лекуват 70 на сто от трансплантираните, а у нас 66-67%, аргументира се той. Комисия от специалисти решавала кое е най-доброто за всеки конкретен случай.

Здравният министър изненадващо обяви, че в България болниците, лекарите и болничните легла въобще не са много. "Аз съвсем скоро ще го докажа", зарече се той.

Финков подкрепя и изграждането на наркокомуни. По думите му у нас в момента има само две комуни, в които се работи напълно професионално. В тях за зависимите се грижели лекари и социални работници. Никъде по света комуните не се изграждат от държавата, а от неправителствени организации, добави министърът.
341
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД