:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 323
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Орешарски - безсмислена жертва

Надежда Михайлова трябва да поеме отговорност и лично да се кандидатира за кмет на София
Деноминирането на Пламен Орешарски имаше ефект на локален взрив. Гръмва и после никой не остава, за да разказва подробности.

В четвъртък по обед сини депутати кротко обясняваха, че кампанията на кмета не върви, трябват промени, които да освежат образа на кандидата, да го направят по-приемлив. Те твърдяха, че хората около Костов искали кампанията на Орешарски да е "твърда", но в крайна сметка надделяло становището, че кандидатът им няма да воюва с останалите кандидати. Точно 24 часа по-късно Орешарски вече не е проектокмет на София. Надежда Михайлова лично го свали.

Лидерката на СДС се раздели с човек, за когото твърдеше, че е неин приятел. И той стана жертва на "приятелски огън".



Тя не само се раздели с него - тя го уби



С политическата му кариера е свършено. Тя му лепна етикет - усъмни се, че той може да е корумпиран. Орешарски, който като експерт работеше през последните десетина години с няколко разноцветни правителства и никой не се усъмни в неговата безкористност, днес е набеден от своите в "безпринципни договорки с бизнесмени"!?

Възможно ли е седесарите да са били слепи досега, да не са виждали безпринципните договорки? Едва ли! По-скоро партията не се е отървала от параноята, която я гони от години - навсякъде вижда ченгета, комунисти, лоши бизнесмени и т. н.

Всеки знае - Пламен Орешарски е човек без дълбок "политически" поглед. И през ум сигурно не му е минало, че среща с Васил Божков посред бял ден може да бъде изтълкувана като нещо лошо. Той е наясно, че Божков е от другата страна на синята бариера, но едва ли е смятал, че среща с председателя на един влиятелен бизнесклуб може да му доведе такива беди.

Трудно е да се намери оправдание за тази жертва, защото очевидно е:



наказанието не отговаря на провинението



Възможно е СДС да се страхува, че тази среща ще бъде използвана в кампанията и ще разочарова и без това разколебания син електорат. Възможно е СДС да сменя кандидат, за когото вече е уверен, че няма да спечели.

Всичко това е възможно, но е ужасно нелогично. Ако искаха да спечелят хардлайнерите, сините никога нямаше да издигнат Пламен Орешарски. Едва ли цялата работа опира до търсене на по-печеливш кандидат, защото по-печеливш от Орешарски СДС трудно ще намери. Ами те нямат такъв човек. Когато се обсъждаха кандидатури за София, единствената алтернатива на Орешарски бе Владимир Кисьов. Той е точно толкова печеливш колкото Орешарски. Другата възможност бе Надежда Михайлова, но тя отказа.



Както отказа да поеме партията след загубата през 2001 г.



Сега тя трябва да поеме отговорност и да се кандидатира за столичен кмет. Това не е срамно. Това не е понижение. После може да стане депутат, премиер, посланик и какъвто си иска. Ако не го направи, ако СДС не може да издигне силна кандидатура, то нещата стават съвсем прозрачни - Надежда се включва в бутането на СДС към пропастта.

Преди месец нещата при сините изглеждаха добре - добри кандидати, без местни конфликти в партията. После какво стана - опит за двойна кандидатура във Варна, изключване на Гърневски в Пловдив, бойкот на новото служебно ръководство в Благоевград и сега - свалянето на кандидата в София. Партията се тресе и трусовете стават след решения на НИС. Може Костов или Костовица да им мътят водата, но трусовете стават след решения на НИС.

Шефът на СДС не можеше да не предвиди, че изваждайки Пламен Орешарски от надпреварата, той ще напусне отбора. Орешарски сам подаде оставка. След него това направи и човекът, който трябваше да оглави листата на столичните общински съветници - Петър Стоянович.

Надежда лесно се прощава с приятели - така се раздели преди месеци с шефа на партийните дирекции "Информация" и "Анализи" Асен Григоров и Димитър Аврамов. После със Сугарев. Днес се разделя с Пламен Орешарски и Петър Стоянович. Все хора от нейния отбор.



А какво прави тя с враговете си? С истинските врагове?



Говори се, че Надежда май се е разбрала с враговете си. Със Стефан Софиянски например. Сините свалят Орешарски, Софиянски също излиза от играта, Надежда става кандидат и всички заедно я подкрепят, за да стане тя кмет. Тогава пътят пред дясното обединение остава открит. Не, и това звучи невероятно. По-скоро става дума за параноя...
311
1021
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
311
 Видими 
11 Юли 2003 23:19
Вероятно и гледната точка на агнето за Гергьовден е същата: безсмислен и параноичен празник. Това, че не разбираш нещо, не винаги означава, че то е безсмислено. Мисля, че информацията по случая до момента е твърде малка, за окончателни изводи.
Иначе жалко за Орешарски. И орлетата останаха сирачета.
12 Юли 2003 00:48
Няма да скрия, че първите неща, които си помислих, са точно тези, които Петьо казва тук.
Сетне си помислих, че някой може наистина да я фитилджосва-дългата ръка на ИК?
Всеки случай, може би става дума за последващо раздавне на картите, или спукване на цирея? Въпроси, въпроси-все песимистични..
Ех, Сугарев, Сугарев-ако беше по-голям пич и истински мъж, истински лидер...
12 Юли 2003 01:45


12 Юли 2003 01:47
Хич не се хили, ами вземи отношение!
12 Юли 2003 01:54

Амиии ... аз бих скочил от балкона, ако напиша такъв анализ на ситуацията като дълбокоуважавания експерт по вътрешните въпроси на СДС Цеков.
Освен това не разбирам и защо е пропуснал ефекта на доминото в материала си - оставката на Стоянович и драматургията на Антоан Николов.
Единствената врътка тук, в този материал е кандидатирането на Михайлова, белким единствено по този начин се задържи в СДС до есента ... ама няма как да стане това. Не може.
Какво да кажа повече по тая постна чорба ...
12 Юли 2003 02:35
Надежда много добре знае кой е Антоан Николов и му е много задължена. Антоан и Никола Николов платиха медийната й кампания за НК и ресторантите, в които храниха и поиха повечето от делегатите. Те осигуриха нейното избиране за председател на СДС. Естествено, че тя се отблагодари като остави партията в техни ръце. Всеобщо известна тайна е, че структурите на СДС се командват от Никола Николов в провинцията и от Антоан - в София. Координаторите на "Раковски" 134 са от момченцата на Антоан (сложил ги е в бордове и ги командва), впрочем това е начинът му на действие - обвързва икономически общински съветници и членове на СДС, използвайки властовата си позиция на председател на общинския съвет. Почти целият предизборен щаб на Орешарски /назначен от Надежда Михайлова/ беше от антуражите на Надка и Антоан. Орешарски се съветваше за всичко с нея, така че не е възможно тя да не е знаела за тази среща. Просто се е изплашила, че СДС ще изгуби изборите и е решила да излезе на бял кон от помията, която сама забърка, жертвайки Орешарски. Жалко за него!


12 Юли 2003 02:58
Единственно не ми е ясно защо накрая се споменава и то някак си натъртено думата дясно?
12 Юли 2003 03:04
Dazed and confused.
Идеята на иначе съмнителния В. Найденов, че става дума за консолидиране на дясно и център с цел преминаването на един видим вододел (от който връщане назад да не може да има) по ми допадат.
12 Юли 2003 08:05
Gan-ez, ти шъ рипнеш, ама шушумигата Цеков - ник'гаж!!!
12 Юли 2003 08:15
GanTREE, какво се случи с Вашата БЛЕСТЯЩА прогноза от преди по-малко от месец:

“Ясно е, че Пламен Орешарски ще бъде следващият софийски кмет, но никак не е ясен съставът на общинския съвет.
Ясно е, че Пламен Орешарски ще бъде следващият софийски кмет, но никак не е ясен съставът на общинския съвет.
Въпреки преобладаващите предпочитания в полза на СДС.


МЪКА! МЪКААА!
В случая Надка стриктно изпълни поредното указание на водещия я оперативен работник от US амбасадата в София. Просто трябва още малко да се изчака, да се чуе коментара на НЕЗАВИСИМАТА радиостанция Свободна Европа (финансирана от Конгреса на САЩ), за се разбере замисъла на указанието.
Всички важни решения относно България за съжаление не се вземат извън нея и се свеждат за изпълнение от текущата колониална администрация и покрепящия я слугино-агентурен апарат.
12 Юли 2003 08:22
КОРЕКЦИЯ!!!
Голямото ми желание всички важни решения относно България да не се вземат извън нея е довело до досадна грешка по-горе.

Всички важни решения относно България за съжаление не се вземат извън нея...

Да се чете:

Всички важни решения относно България за съжаление се вземат извън нея...

Sorry!
12 Юли 2003 08:27
Ако някой от тукашните минава по край бившия Кристал сигурно забелазва невероатни промени, настъпили там - луксозни барове, кафенета по цялата линия между Раковски и 6 септември
А дълго време това сладко за всеки бизнес в града място беше празно и занемарено
Как така изведнъж цъфна
Ето го отговора СДС се оттегли от бурната политика и отговорности на управлението на града - взе си своето и се разтяга доволно с девидентите
Доколкото се говори цялото пространство до Кристал е приватизирано от РМД-та на А.Николов Е Бакърджиев и , естествено С.Софиянски
Разбира се, това е само слух
Но съвпаденията са ли случайни?
12 Юли 2003 09:19
Интифата не закъсня! Инструкцията е ясна:
Единен кандидат на десницата! Ако може в цялата страна.
В София Царистите да покрепят усмихнатия крадец Софиянски!
Avanti! Forza Bulgaria!
12 Юли 2003 09:59
"Страна, в която престъпниците седят на една маса с магистрати, е гавра с гражданите й. Страна, в която съдебната система не раздава правосъдие, а воюва с останалите власти, е анатемосана. Страна, в която политиците, без значение от каква боя, не променят порочното статукво, защото ги удовлетворява, е обречена."


Patilanec
12 Юли 2003 10:43
Мъчително беше да се гледат снощи новините. Измъчена работа в марионетно изпълнение. Надка - строга, аскетична, с метален глас (тя си го може) изчете декларацията си и напусна със смръщени вежди президиума. Комсомолецът Младенов възторжено и с поучителни слова обясни светлите принципи, като остави едно малко прозорче за завалията Орешарски - че може би не е знаел какво лошо нещо прави. Един друг функционерин пък не можа да сдържи съжалението си и няколко пъти повтори, колко било язък за момчето Орешарски, гаче тухла му е паднала на главата, при оная буря, некъде около Неофит Рилски.
Абе, цирк голем. Ще видим интифата кого ще изкара на пилона.
Половин София вече е на Софиянски - частна собственост, да знаете.
Така говорят осведомени. Абе, да не е половин, ама четвърт - има.
Човекът има три дъщери и планира сигурно всяка една от тях да има също така многобройно потомство... Живи и здрави! Пък са хубави сите, и хубаво се усмихват...
Кво друго му требва на измъчения софиянец?
12 Юли 2003 12:48
БРАВО на СДС
В краткосрочен план това е лоша новина, но в дългосрочен-много добра.
Това, което всички некорумпирани хора искаха-стана.
Една партия каза НЕ на далаверата. Въпреки неприятностите и сътресенията. Да сте чули така НЯКОГА да са постъпили БСП и НДСВ (за ДПС даже не ми се говори)? НЕ
СДС отговори положително на нашите писания в Форума срещу подкупността в политиката. Значи не само има "СДС слуша България", но и "СДС чу България".
Евала!!
А може да е случайно прозрение? Не не е, защото следва дрругите действия в същата посока:
- изгонването на Бакърджиев, Бисеров и Цонев
- борбата за коренна промяна на Конституцията и особенно на частта за съдебната власт
- силовото вкарване в Парламента на новия избирателен закон, предложен от Кошлуков, който неговите хора от НДСВ не искаха
- отстраняването на А.Николов (след 3 годишна тежка борба с "неговите структури" в София и на Близкия на Николов и Бакърджиев Стоянович.
12 Юли 2003 13:39
Камене, надявам се, не си Надкиния Камен...
Щом та рязанатео на грлави вече се вика "Браво!", ебати и нацията сме станалЕ...
12 Юли 2003 13:56
Рейвън:
1. Рязането на глави е фигуративно (слава Богу)
2. Може би си толстоист или привърженик на максимата да си обърнем и другата буза...? Щото аз не съм! Живея в България и искам тя да се оправи. А едно от най-важните неща е да няма корупция или както тази сутрин "твоя" Янаки Стоилов го каза по Нова ТВ-да са ясни правилата между бизнес и политици-и адмирира даже и той СДС за постъпката.
Изобщо аз се чудя на част от форумците:
- мненията им изкакани за Черепа са крайно негативни
- мненията им за А.Николов - също
- мненията им за политическия живот у нас - крайно негативни, там
трябва да има честност и правила.
Но когато някой започне да прилага тези мниния на практика-вой
до Бога. Вместо да се радваме или поне да стискаме палци?! Що бе
джанъм?
12 Юли 2003 14:36
Информация няма, но хипотези колкото искаш! Ето и моята. Орешарски се договаря успешно с Божков и двамата сключват една хубава, взаимноизгодна и доста миризлива сделка. В хода на преговорите Орешарски неведнъж потвърждава, че Надежда знае, в течение е и подкрепя сделката. Накрая си стискат ръцете и Божков от радост не издържа и се изпуска, че е записал преговорите. Надежда изпада в ужас и дава пълен назад като жертва Орешарски опитвайки се да спаси себе си. Планът е да отрича до дупка, че е знаела.
12 Юли 2003 15:09
Мусаши, теории може всякакви и аз имам една-Надежда участва в ционистки заговор за затриването на България, но е хубаво да се четат чат пат и фактите. Например тази сутрин Орешарски (когото харесвам) каза, че е съобщил, че ПО ПРИНИП ще се среща с представителите на бизнеса. За ТАЗИ среща и то в компанията на А.Николов никой не е знаел.
А сега моята теория, базирана и на известните факти:
От доста време СДС се опитва да изгони А.Н. Не ставаше, защото:
1. Неговия СДС клуб в Бояна и ръководството на СДС община Витоша имат стари "бизнес" интереси с А.Н. и той бе непоклатим на ниско ниво с демократични средства.
2. А.Н е много хитър и за разлика от други, напр. Бакър. не правеше ПУБЛИЧНИ действия и изказвания срещу СДс, а действаше само с поставени лица.
Той е навил Орешарски (без никакъв опит в политиката) за тази среща.
Другото е ясно.
12 Юли 2003 15:27
Въпросите, които поставя оставката, за СДС, за Надежда, Орешарски, что делать и защо не бива дасе връща Костов-Натиснете тук
12 Юли 2003 15:48
Bog da prosti SDS ! malce e bolno ala utre kego grobime !
iavno centwra iska treti mandat na sofianski 1 na BSP ste bwde daden umirastia tutunevo sin Plovdiv ! Varna -na "bezpartien:" ot TIM -Burgos -na Ioan-Mentata e tam ! Ruse dzumaiata i Zaarata -bitka s BKP ! Da ama idat tezki dni -do 2007-ma
ima mnogo vreme -taka ce vsicki si kazvat -dala baba 5 da se hvane a 10 da se pusne ! Bez Lukanov po LUkanovski ! Vsicki v kupa -kakto kazva turkinceto idi razberi koi kum koi svat koi na Nadka brat !
12 Юли 2003 16:15
Според мен, тази номинация/деноминация намалява шансовете София да остане синя. И като нищо ще гледаме усмивката на Софиянски още 4 години... или ще маршируваме дружно на 1-ви май, след като Столетницата спечели
Май наистина Надежда трябва да се кандидатира...
12 Юли 2003 16:21
а тогава какво? Ще строим нови гаражи или всички ставаме външни министри< в смисъл поемаме по навънка>
12 Юли 2003 16:36
А в Медиапул Дачков громи ретроградните сили в лицето на Надежда Михайлова.
Имам чувството, че този епизод ще стане поредния стадии от ентусиазираното самоизяждане на СДС.
Ужас.
12 Юли 2003 18:12
БРАТЯ, ТОКУ ЩО БТА СЪОБЩИ;
В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА МЕСТНИ ИЗБОРИ М.ОКТОМВРИ 2003год.
ЦАРЯТ ЩЕ ГИ НАЗНАЧАВА ПО НЯКОЛКО КРИТЕРИИ, КОИТО ЗА СЕГА СЕ ПАЗЯТ В ТАЙНА , НО ОТ ДОБРЕ ИНФОРМИРАН ИЗТОЧНИК СЕ
ПОДРАЗБРА, ЧЕ ОСНОВНО КОЙ КОЛКОТО ДАДЕ---ПО - ДОБРЕ И ЩЕ
БЪДЕ ПО-СИГУРЕН ДАВАЙТЕ КАНДИДАТИ, НЕ СЕ СТИСКАЙТЕ
12 Юли 2003 18:52
Иезуите що се чудиш, еднопартийна система , едноличностна квалификация за партиен лидер води до това Разбиване , спомни си СТАЛИН 1956 и после ред други издънки от незнам си коя партия във света води до това ! последния пример със Льо Пен във Франция , имаше добре кадри около него до момента докато не започна да се прави на СТАЛИН и се свърши със него ! Сега имат 3 различни формации от неговия клан но нищо не става от тях ! Ще видиш че как да кажа "Гробокопачите" на СДС са самите тези които са сега , защото ги е хванало политическата шизофрения ! Нищо повече !
12 Юли 2003 19:45
А, и баба знае да е некорумпирана като не остана нищо за корумпирване.
Изтъкали платното, ритнали кросното.
Много важно кой ще е бъдещия кмет на София.
Тя, дето вика Геновева, си е вече напълно частна и преразпределена.
Остава ни само да седнем покрай някоя софийска дупка, разцъфтяло паважно цвете, пълна с бистра вода след буря, да топнем крачета вътре и да ни стане едно прохладно и свежо на мъдрите главици .
Пък ако остане и някое зелено дръвче, че то вече и в парковете едно строителство частно кипи, ще му се радваме и на него, ще му се радваме- сенчица хвърля.
Поводи за радост - колкото щеш.

Редактирано от - Сибила на 12/7/2003 г/ 19:49:37

12 Юли 2003 20:23
От всичко дотук Софиянски най-много спечели. И Надежда ще спечели, просто инвестира в бъдещето. Загуби Орешарски, ама той и без това щеше да загуби. Буря в чаша вода, време за по бира.
Моя милост на последните парламентарни избори искаше, не, ДЪРЖЕШЕ да гласува за СДС и кого си избрах от райончето - пастора Бакърджиев, милия, сладкия!
Сега да се грижа за СДС и да си скубя косите ли? Thanks but no thanks!
13 Юли 2003 11:01
Камене, всичко разбирам, ама не и защо Янаки е "мой"...
И аз живея в "тази страна", и аз искам да "се оправим", но не с мастурбации от сорта на случката предизвикала смотаняка Цеков да напише тази статия...
13 Юли 2003 11:59
Теоретически погледнато шокът от отстраняването на Орешарски може да бъде преодолян - време има
Но този род шокови ситуации не са толкова външни, колкото са израз на сериозни вътрешни проблеми.
Ето и тук и в другата статия изглежда г-н Софиянски не печели.
СДС след шока едва ли ще успее да се заяви като стабилен фактор на столичната сцена.
Има и някои въпросчета
Когато се дават процентите не става ясно това са процентите от всички възможни гласоподаватели или само от тези, които вече ясно че ще участват в изборите.
При първия вариант изниква един друг въпрос - какво е съотношението между гласовете давани днес за Софиянски и броя на решили да участват в изборите?
По страната такива-решили да участват - са само 33%
Колко са в столицата не се казва
Ако пак толкова или малко повече - но се съмнявам че след случая с Орешарски този процент няма да се окаже по-нисък от общия по страната-
Голяма част твърдящи че ще гласуват за Софиянски могат просто да не отидат на изборите
Докато твърде е вероятно че голяма част от днес подкрепящи Ст.Александров ще отидат дисциплинирано.
И като имаме предвид, че същинската битка още не е започнала - много трудно е да се говори за очевидната победа на Софиянски.
13 Юли 2003 12:03
Простете ми за отклонението, но под името ми на изразени мнения в СКАЙ ФОРУМ виждам две жълти звезди. Чудя се: какво ли би те означавали, като се има предвид, че не съм от еврейски произход?
13 Юли 2003 12:45

Надежда Михайлова няма да се кандидатира за кмет на София

СДС ще обяви през следващите няколко дни новият си кандидат за кмет на София, но това няма да е лидерът на синята партия Надежда Михайлова, съобщи пред БНР говорителят на партията Николай Младенов.

Той обясни, че ако в този момент Михайлова се кандидатира, тя не само ще покаже, че няма други авторитети в демократическите сили, но ще трябва и да напусне председателския пост на СДС.

Никой не иска да види това, след като тя бе избрана с две трети мнозинство на националната конференция да реализира една политика на отваряне, допълни Николай Младенов.


Натиснете тук
13 Юли 2003 13:13
Някой допускал ли е насериозно, че Надежда можа да се кандидатира?
Тя никога не би си го позволила, това вече наистина може да унищожи СДС!
Представяте ли си коментарите на чичовците - стани да седна, интриги с цел облага и какво ли не. Пък и нея винаги я е теглело към по-високата игра. Тук целенасочено се търси нов имидж на СДС и това е успешен ход в тази насока. Като се замислиш кой ли остана от старите муцуни?
13 Юли 2003 13:59
Това са ти звездичките на пагона.
А по темата:
Ивинете, но защо като граждани на София ( аз не съм ) се задълбочавате толкова в цвета на бъдещия кмет?
Твърдя, че досега не съм видяла представена нито една пълноценна програма за развитието на града.
Не искам никого да провокирам, но комай единствено Божо Димитров нахвърля едно две конкретни и смислени неща сред цялата плява от общи приказки.


13 Юли 2003 14:34
Май не си съвсем права, SS. Ето един пример - без коментари за това доколко е осъществим, като се има предвид от коя партия го издигат...

Какво лежи в основата на вашето послание?


На първо място, сред приоритетите поставям проблема с парното. Аз съм специалист в тази област. Съществуват няколко сериозни проблеми в топлофикацията, които дразнят и тормозят хората. Това са цените, загубите, таксата за мощност, която не е правилно определена. Трябва да се сложи край и на надписаните сметки, както и да се разрешат проблемите с топломерите - има такива, които се нагряват от слънцето и отчитат грешно. По принцип ще се захванем и с топлинното счетоводство. Тази система, която беше измислена, не даде резултатите, които се очакваше. Не искам да кажа, че е изцяло грешна, но има начини да се постигне този резултат, който очакват хората.


Вторият голям проблем, който ще решим, съм нарекъл условно "Софийската улица". Според мен е, меко казано, безобразно всяка година да се поправят едни и същи дупки - и пролет, и есен. Като че ли някой нарочно няма интерес този проблем да се реши. Може ли дупката да е проблем? Къде по света има дупки? Това е шокиращо. Като говоря за дупките, не мога да пропусна и кучетата. Сега няма да издам точно какво сме намислили, но ще ползваме опита на развитите държави. Вече имаме връзки с една холандска и една немска фирма. Решенията ще задоволят и тези, които са против кучетата, и тези, които искат да ги защитят. Много важна е и темата за чистотата. Просто е смешно да сме толкова на юг и като падне един сняг, да затруднява движението със седмици наред. И този проблем има решение и ние знаем как да го намерим. В никакъв случай не можем да пренебрегнем и нерешения въпрос с паркирането и спирането на колите на всякакви неподходящи места. Един от примерите ми за подражание е бившият кмет на Ню Йорк Джулиани. В продължение на четири години той е създал много подземни и наземни паркинги и въведе невероятно високи глоби за нарушителите. Изводът от това обаче не е, че ще въведем глоби и в София. Няма да го направим, докато не уредим възможности за паркиране. Първо, трябва да се създадат условията, а после да се следи за спазването на реда и да се въвеждат санкции. Категорично казвам, че ще премахна тези "паяци", които дразнят всички софиянци. Не може за едно и също нарушение човек да бъде санкциониран три пъти, както се получава с тази практика на "Паркинги и гаражи". Аз не съм правист, но имам много юристи в екипа си и знаем, че това е неправилно. То противоречи на принципа всяко нарушение да се наказва само веднъж. На мястото на паяците ще бъдат въведени електрокари, които ще правят снимки на неправилно паркиралите коли, и ще трябва да се плати съответната глоба в КАТ, която с всяко забавяне ще нараства.


На трето място, съм поставил проблема с бюрокрацията и корупцията в общинските съвети. По спирките и по улиците хората открито говорят каква е тарифата на чиновниците.


И на четвърто място, макар че за мен е на първо място, поставям проблема с трудностите, които общината поставя пред развитието на малкия и средния бизнес. Трябва да бъдат канализирани всички такси, защото те не само не стимулират бизнеса, а му пречат. Не можеш да вземаш от притежател на кафене едновременно такса за тротоарно право за цяла година и отделно за всяка маса и всеки стол, поставени отвън. И всичко това да се плаща за цялата година, при условие че мястото навън не може да се ползва повече от шест-седем месеца. Това е неправилно съставена наредба и неправилно събирани такси. Ще поискам задължително да се въведе месечно събиране на таксите, за да се отстрани тази несправедливост.


А откъде ще намерите финансиране на тези проекти?


- Пред мен проблемът с липсата на пари не стои. Това е изкуствено раздухан проблем. Много са начините за събиране на пари. Естествено и аз като всички ще разчитам и на държавния бюджет. Но има и много европейски програми, които до момента не са пипани. Аз ги познавам добре. Даже и Националната електрическа компания, която беше много богата, за да бъде по-гъвкава в разплащанията си, е взимала заеми от Европейската банка за възстановяване и развитие и от Европейската инвестиционна банка. Аз много добре познавам механизмите и процедурите за осигуряване на такива заеми. Втори канал за средства са програмите по предприсъединителните фондове, които са създадени специално за финансиране на общини. Но в никакъв случай не трябва да се отказваме от традиционните средства, които общината сама събира от договорите за съвместна дейност. Държа обаче да подчертая, че ще преразгледаме всички такива договори. Аз имам някои данни от десетината съветници, които Съюз "Радикали" има в момента в софийската община, че приходите по това перо са минимални - през последните две години едва достигат 1-2 млн. лв. Това се дължи или на неправилно стопанисване, или на неточно отчитане, или пък общинските съветници, които са в бордовете на директорите, не си гледат работата.


Има още едно перо - това е оптимално и рационално използване на съществуващото общинско имущество. Не става въпрос да се печели само от разпродаването на общински парцели. А те така да бъдат раздавани, че, от една страна, да донесат максимални доходи за София, а от друга - да бъдат в унисон с интересите на гражданите.


Натиснете тук

Интервю с Данаил Тафров
"Банкеръ", бр. 28/2003
13 Юли 2003 14:56
Simplified,
Защото изборите са свързани с настоящето и бъдещето на СДС, oще повече след тия случки. Тема немаловажна. На мен също ми се иска да дойде време, когато няма да има голямо значение кой е министър-председател.
13 Юли 2003 15:10
Интернет Роутер , май не си много прав ! Предложения програми го слушаме това от както свят светува , а РЕАЛИЗАЦИЯТА къде е ????? И във Франция и къде ли не се правят незнам какви си програми и обещания , а като дойдат на власт забравят за какво са избрани , май там е ключа от мазето не толкова програмата ! И аз и всеки от вас може да направи коя от коя по-хубава програма но реализация "НУЛА" ! Та същата работа и със политиката , и май е па-добре малко да се говори и повече да се върши ! Иначе програмите са хубави и по цвят !
13 Юли 2003 15:27
Може би да си прав, Nesnaecht. Най-напред реализацията, след това програмата, а пък после може и да го изберат човека. Знам ли?
13 Юли 2003 15:42
Това не бях го чела, Reuter. Благодаря.

Но - много непрофесионално концентриране върху дребни проблеми, които при добро желание се решават с химикалката за 15 минути.
Знам, че като се натрупат дребните проблеми, могат да ти скъсят живота. Но една програма за цял кметски мандат би трябвало да изглежда много по-иначе.
Затова казах, че не виждам пълноценна програма.
13 Юли 2003 16:26
Интернет Реутер , не се изразих точно така първо реализацията , а програмата за която са им гласували доверие да я изпълняват , а не да ми плакнат очите !
И после можеш да имаш златна програма ако няма кой да те подкрепи е все същото, провал ! Не става защото сигурно това е причината ГУБЯТ ВРЪЗКАТА СЪС ИЗБИРАТЕЛИТЕ СЛЕД ПРИЕМАНЕ НА ПОСТА ! Така са и нещата във Франция , а и там е големия проблем , според мен !
А както и Симпли казва малките проблеми засипват големия проблем / тоест връзката ИЗБРАН и ИЗБИРАТЕЛ / ! Иначе няма лошо ако се обърне внимание на това ! Тогава може би ще има и резултати по-силни от очакваните ! Вярно е че може и да не съм прав , но какво да правиш така мисля !

Редактирано от - nesnaecht на 13/7/2003 г/ 16:28:58

13 Юли 2003 18:28
E, ако има канкурс за епитафия на СДС, то той би спечелен само чрез две думи - Надежда Михайлова...
13 Юли 2003 18:41
Рейвъне , по-точно ЕПИЛОГ !?!
13 Юли 2003 18:57
Когато Костов стъпка с грубите си обуща плахия опит на партийните низини за реформи и изгони Сугарев, уж за запазване единството на партията пред изборите, в средата на май писах, че аргументът за изборите е мижи да те лажим, и те неизбежно ще завършат с провал. СДС се отказа да прави радикална политика на промяната, той няма дневен ред, лута се в лабиринт от псевдопроблеми.
*
Той се бори за запазване на настоящите привилегии на бюрократичния си елит, сиреч за непромяна (препоръчвам отговора на Бела на критиците й за "Адът на Костов" в следната "Детонация", дето се показва, че големите "консерватори" през 20 в. - Чърчил, Аденауер, Тачър, Рейгън, Кол - са всъщност радикали, новатори в собствените си партии, хора на големите идеи, а не пълзящи прагматици).
*
С увековечаването на силите на непромяната в партията проектът "СДС" ми изглежда приключен - неуспешно. Идната седмица в "Анти" Бела ще публикува силен както винаги анализ на ролята на "мръсните пари" в СДС и вината на Костов за срастването на синята бюрокрация с "червено-сивия" капитал (вижте я); Дачков в Медиапул онзи ден отново правилно, макар повърхностно, заклейми марионетката Надка и разсеяно пропусна да каже за кукловода.
*
Моето мнение е, както се знае, че слабата кадрова работа и корупцията са следствие от фундаменталните недъзи на СДС - идейни и организационни, сиреч културни. СДС не успя да създаде демократична политическа субкултура, не можа да откъсне пъпната връв от майчицата си БКП. Няма да повтарям статиите си по въпроса от последната половин година, знаете ги.
*
България е без политическо ръководство в най-решаващия момент преди присъединяването ни към НАТО (против което ревеше мнозинството на форума начело с д-р Райчев само преди 8 - 9 месеца) и утвърждаването на графика за приемането ни в ЕС (за което също не бяхме единни преди 8-9 месеца), което според мене вече е малко вероятно да стане през 2007, освен ако...
*
Паника като тази с абортиралата съдебната реформа у нас има да възниква често. Мерките, които ще се взимат, ще бъдат под външна диктовка, пожарни и няма да водят до дълготрайни положителни резултати. Никакво, и най-добронамереното колониално управление, не може да замени липсата на местни сили, които да осъществяват промяната и отдолу, с автохтонни средства. България загива, ако си остане a reluctant colony.
*
Това е общ наш, български провал, на първо място културен, и както сме писали с Нели и Вероника стотици пъти, най-вече духовен, нравствен. Не сме (по-точно: сa, какво да се лъжем) дорасли явно.
13 Юли 2003 19:39
Armadillo, прощавай. Не ти отговорих веднага - неделя е.: )
Виж, това вторачване в партиите, тази натрапвана непрекъснато партийност ми се струва вече не само досадна, но и много вредна.
Първо - излиза, че всъщност се избират кметове, за да се стабилизира една или друга партия. А не за стабилизирането и развитието на всяка община поотделно и на държавата като цяло.
Второ - партийното противоборство все още се крепи на отрицанието, реваншизма и натрапвания страх, че старата икономическа система може да се върне.
Не може! Светът е различен от повече от 13 години.
Това е един веднъж завинаги отминал етап.
Заклинанията нито хранят, нито градят държава ( хранят само една прослойка партийни функционери и техните шамани в съответния цвят ).
Партиите днес би трябвало да се състезават не с идеологии, а с икономическите си програми.
Другото е преливане от пусто в празно.


13 Юли 2003 20:24
Като казваме "дайте да оставим идеологиите", казваме едно пар екселанс идеологическо изречение: идеологическо в най-лошия смисъл. Несъзнателно идеологическо, израз на илюзорно съзнание, несъзнаващо илюзорността си. Идеология, която проповядва, че не е идеология, е най-лошата идеология. Какво означава "да оставим идеологиите"? Да се откажем да търсим по-широкия светогледен смисъл на конкретните политически действия и изречения? По-широкия културен хоризонт на политиката? Нима е възможно? Идеологическите проблеми възникват в икономиката, държавната и партийната администрация и в гражданския живот на всяка крачка. Особено у нас, дето още нищо не е променено. Не е възможно да се осъществят никакви мащабни промени у нас без силно политическо ръководство - идейно, кадрово, пропагандно. Сега нямаме такова. Ще имаме ли - не знам.
13 Юли 2003 20:25
Чичо Фичо-отличен коментар,
Всичко това изглежда точно така. Ще ми се обаче да проверим дали описаното вече не се е случвало и дали не можем да намерим в историята някакво потвърждение за събитията, които преживяваме, и как те са били обяснявани.
Едно движение зачева от хора на словото, материализира се от фанатици и се консолидира от хора на действието. Ако тези роли се изпълняват от различни хора, които се сменят един друг, щом условията го налагат, движението притежава сериозни предимства и предпоставки да оцелее. Когато един и същи човек или група хора (или еднакъв тип хора) водят движението от зачеването му до неговата зрялост, то обикновено завършва с провал.

При нас се случи точно това.

Човекът на действието спасява движението от самоубийствени раздори и от безумието на фанатиците. Неговата поява обаче бележи края на динамичната фаза в развитието на движението. Войната с настоящето е приключила. Истинският човек на действието възнамерява не да обновява света, а да го притежава. Ако жизненият патос на динамичната фаза са протестът и желанието за радикална промяна, то крайната фаза главно се занимава с администриране и увековечаване на спечелената власт. С появата на човека на действието експлозивната мощ на движението бива препарирана и запечатана в свещени институции. Религиозните движения кристализират в йерархия и ритуал; революционните движения - в органи за сигурност и администрация; националистическите движения - в правителствени и патриотични институции.

Този процес за СДС започна с януарската революция и свърши с царският погром на 17.06.01.На власт дойде ИК и започна втората, активната фаза на масовото движение, когато то обикновено се оглавява от човек на действието.

Главната грижа на човека на действието, когато той надделява в едно "успокоило" се движение, е да фиксира и утвърди неговото единство и готовност за саможертва. Негов идеал е компактното и непобедимо цяло, което функционира като машина. За да постигне това, той не може да разчита на ентусиазъм, защото ентусиазмът е ефимерен. Убеждението също е непредсказуемо. Ето защо той е склонен да разчита на строевата подготовка и насилието. Според него твърдението "всички хора са страхливци", е по-слабо атакуемо от твърдението "всички хора са глупци" и по думите на сър Джон Мейнард, човекът на действието е склонен да използва като основа на новия ред вратовете, а не сърцата на хората. Истинският човек на действието не е човек на вярата, а на закона.
И въпреки това той не може да не се впечатли от монументалните постижения на вярата и спонтанността от ранния период на движението, когато могъщите инструменти на властта са били създадени от нищото. Спомените за това все още са изключително ярки. Ето защо той полага огромни грижи, за да запази внушителните фасади от вяра за новите институции и поддържа непрекъснат потока от страстна пропаганда, макар че разчита предимно на силата като аргумент.

Той формулира заповедите си на праведен език и повтаря непрекъснато старите формулировки и лозунги. Символите на вярата са развяват високо и се почитат. Хората на словото и фанатиците от ранните периоди се канонизират. Макар че стоманените пръсти на насилието се усещат навсякъде и особено се набляга върху доведената до автоматизъм дисциплина, благочестивите фрази и пламенната пропаганда придават на насилието видимостта на убеждаване, а на навика - привидна спонтанност. С цената на всичко се налага убеждението, че в новия строй изцяло се сбъдват предшествалите го надежди и борби.


Човекът на действието е еклектичен в методите, които използва, за да придаде на новия ред стабилност и постоянство. Той заимства отляво и отдясно, от приятел и враг. Той дори се връща назад към стария строй, предшестващ движението, заема от него редица технологии за постигане на стабилност и по този начин неволно установява приемственост с миналото. Институтът на абсолютния диктатор, който е типичен за този етап, е колкото съзнателно използван инструмент, толкова и проява на откровена жажда за власт. Византийството се откроява и при раждането, и при залеза на дадена организация. То е израз на стремежа към стабилен модел и може да се използва или за оформянето на нещо аморфно, или за сплотяването на нещо, което е започнало да се разпада на съставни части

В ръцете на човека на действието масовото движение престава да бъде убежище от агонията и бремето на индивидуалното съществувание и се превръща в средство за самореализация на амбициозните. Непреодолимата привлекателност, която масовото движение излъчва оттук нататък за онези, които са заети със собствената си кариера, е елементарно свидетелство за рязката промяна на собствената му същност и за неговото помирение с настоящето. Ясно е също така, че притокът на тези кариеристи ускорява превръщането на движението в предприятие. Хитлер, който притежава ясно виждане за целия ход на движението, дори още докато отглежда новородения си националсоциализъм, отправя предупреждението, че едно движение може да запази силата си само ако не предлага нищо в настоящето - единствено "чест и слава в очите на потомците" и че "мисията на това движение е изчерпана" , щом го приземят онези, които искат да получат максималното в настоящия момент".

На този етап движението все още се свързва с фрустрираните, но не за да впрегне недоволството им в смъртоносната битка с настоящето, а за да ги примири с него; да ги направи спокойни и меки. На тях то предлага далечна надежда, мечта и откровение. По този начин, в края на бурния си период движението става инструмент на властта за успелите и опиум за фрустрираните.


Абсолютното единство и готовността за саможертва, които придават непреодолима привлекателност на активното движение и му позволяват да предприема невъзможното, обикновено се постигат, като се жертва повечето от онова, което отделният индивид харесва и цени. Никое масово движение, колкото и възвишена да е вярата му и достойна да е каузата му, не може да бъде добро, ако активната му фаза се проточи и най-вече, ако продължи след като движението получи безспорен контрол над властта.

С други думи човекът на действието трябва да съкрати активната фаза, известна с бездействие, непривлекателност и стерилитет, в която движението се обсебва от кариеристи, като поставя конкретна ясна и ограничена цел.В противен случай се стига до стагнация и гибел и точно това разграничава добрите от неполезните масови движения.

Там където едно масово движение запазва за поколения модела, оформен от неговата активна фаза (какъвто е случаят с войнствената християнска църква на Средните векове) или където последователното възкачване на фанатични новопокръстени постоянно засилва неговата ортодоксалност (какъвто е случаят с Исляма ), резултатът е ерата на стагнация - ера на мракобесието.
Ерик Хоффер-Истинският вярващ.
Трактатът е написан през 51ва година. Изводите са, поне за мене, че личностите и събитията са извикани по законите на нещо, което може би е трябвало да стане точно по този начин, защото вече се е случвало и е изследвано.Въпросът е в поуките.




Редактирано от - Наум на 13/7/2003 г/ 20:34:27

13 Юли 2003 20:30
Това сме го слушали 45 години.
( не се отнася за Наум )

Редактирано от - Simplified solutions на 13/7/2003 г/ 20:33:13

13 Юли 2003 20:39
То само със слушане* ако ставаше... (също не се отнася до Наум )
_________________________________________ ________________
*слушане - в смисъл - чуване

Науме, Фичо
13 Юли 2003 21:00
Ако ще зарязваме идеологиите, по-добре да закрием партиите и да обявим конкурс за "най-добра икономическа програма".
Моето абсолютно непрофесионално мнение е, че икономическите решения и програми не са като решения на уравнения от първа степен с едно неизвестно ax + b = 0.
Сърцето на една икономическа програма е една идея за бъдещето на икономиката, тя е идеологическа по своята същност. Същевременно икономичексата програма не е изолирана от политиката, от визията за страната и обществото, а е част от нея.
Каква (икономическа) политика ще следва страната зависи от желанието и волята на избирателите.


Редактирано от - Oraсle на 13/7/2003 г/ 21:13:04

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД