:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

За бонова книжка дават от 1 до 4 лв. дивидент

Бившите приватизационни фондове предпочитат да инвестират печалбата в производството
И тази година дивиденти от масовата приватизация ще получат по-малко от половината дребни акционери, защото повечето бивши приватизационни фондове заделят печалбите си за инвестиции.
Около десетина холдинга ще разпределят част от печалбата между акционерите, а останалите продължават стратегията си да влагат всеки спечелен лев за обновяване на производството. През 1997 г. фондовете бяха 81. Наследниците им днес са 57, част от които станаха инвестиционни дружества. Останалите се пререгистрираха като холдинги.
По традиция добри финансови резултати отчитат фондовете, които навремето купиха предприятия от туризма, фармацевтиката или текстилната индустрия. Тези холдинги дават най-големи дивиденти. Изключения правят фондовете, които успяха навреме да продадат ценните си пакети и с приходите инвестираха в останалите дружества.
Пример за добро управление за последните 6 години е "Албена инвест холдинг", който инвестира значителни средства в предприятията. С изключение на 2000 г. от 1997 г. досега дружеството раздава дивиденти. Гласуваният дивидент преди данъчно облагане за 2002 г. е 15 ст. Чисто на акция се падат по 12,7 ст., или за 1 бонова книжка хората ще вземат по 2,50 лв. Дивидентите се изплащат 3 месеца след приключването на общото събрание, така че притежателите на книжки
могат да ги получат през септември.
Вероятно това ще стане чрез клоновете на Пощенска банка, с която холдингът традиционно работи.
На пръсти се броят онези, които 6-а поредна година могат да си позволят дивиденти за малките акционери. Това са "Петрол холдинг груп", "Доверие обединен холдинг", "Стара планина холдинг", "Холдинг Варна А", "Северкооп Гъмза холдинг" и "Кооперация Съединение".
Най-висок дивидент досега е гласувало общото събрание на "Петрол холдинг груп". 20 ст. преди данъчно облагане ще се раздава на една акция. За бонова книжка с 25 хил. акции се падат над 4 лв. Това е и най-високият дивидент, който холдингът дава на акционерите си през последните 6 години.
За 2002 г. "Доверие" разпределя като дивидент 90,12% от чистата печалба, съобщиха от холдинга. Чисто от акция ще се взимат малко над 8 ст., така че за 1 бонова книжка хората ще вземат по 2 лв. Дивидентите ще се раздават от 30 септември в пощенските клонове. "Доверие" управлява близо 22 дружества от най-различни отрасли. Сред по-известните са "Биляна"-Петрич, "Ритон", Панагюрище, "Вратица"-Враца, "Новоселска гъмза", "Велина"-Велинград и др.
Печалбата на "Стара планина холдинг" за 2002 г. е 441 000 лв. след данъчно облагане. Чистият дивидент след облагането е 11,2 ст. на акция. Счетоводната печалба на 1 акция на холдинга е е 0,25 ст. Малките акционери в "Стара планина" са 37 хил., а 6 фирми държат около 30% от холдинга. Холдингът управлява основно машиностроителни предприятия. Той е мажоритарен собственик на русенския завод за чорапи "Фазан", парфюмерийното "Българска роза"-Карлово, "Славяна"-Славяново и др.
Подобно на "Доверие" "Холдинг Варна А" е гласувал дивидентът за 1 акция да бъде 10 ст. преди облагане. Чисто акционерите ще получат по 8 ст. От 14 юли парите могат да се получат от клоновете на търговска банка "Биохим" в страната. Акционерите на "Холдинг Варна А" са 28 000. 77% от портфейла на дружеството са инвестирани в корабостроенето и кораборемонта, 22% - в туризма, и др. За първи път холдингът дава 4 пъти по-нисък дивидент, въпреки че по размер изплатен дивидент на една акция от създаването на капиталовия пазар холдингът се нарежда на първо място сред всички приватизационни фондове. Причината е в ниската доходност, получена от вложенията през миналата година, пише в отчета на дружеството.
"Северкооп Гъмза" и пловдивската "Кооперация Съединение" са гласували дивиденти преди данъчно облагане съответно 12 ст. и 16 ст. за акция. За първи път кооперацията дава толкова нисък дивидент. Досега акционерите са получавали средно по 45 ст. за акция.
След като три поредни години "Акционер фаворит" не даваше дивиденти, последното общо събрание гласува да се даде 0,09 лв. за акция. Чисто акционерите ще получат по 8 ст., които ще се дават от септември. Акционерите на холдинга са около са 130 000 Сред дружествата, които "Акционер фаворит" управлява, са "Котлостроене", "Металопак" и др.
Пловдивският "Пълдин холдинг", наследник на приватизационния фонд "Тракия", също ще дава дивидент. Преди облагане се падат 10 ст. за една акция. Толкова е и дивидентът, гласуван от акционерите на "Булгар чех инвест холдинг". След четиригодишно прекъсване това е втората година, в която част от печалбата се разпределя. През 1997 г. акционерите са взели по 0, 72 лв. на акция.
Някои от холдингите ще заделят част от печалбата си като резерва под формата на неразплатена печалба. Подобен е случаят с "Индустриал холдинг България", наследник на бившия Приватизационен фонд "България". Печалбата за 2002 г. е 605 479 лв. 60 547 лв., или 10% от нея, са заделени във фонд "Резервен". Останалите 544 931 лв. остават като неразпределена печалба. След големите предприятия, които холдингът управлява, са "ЗММ Сливен", "ЗММ България холдинг", "Дунав турс" и др.
Акционерите на "Стройинвест холдинг" също не разпределят тази година дивидент, а го трупат за догодина. Печалбата за 2002 г. е минимална - 4 хил. лв., затова част от нея се заделя за резерва, съобщиха от дружеството. Холдингът управлява предимно фирми от пътното строителство.
Сред холдингите, които ще инвестират печалбата в предприятията и затова няма да раздават дивиденти, са "Корпорация Развитие", "Труд и капитал холдинг", холдинг "Св. София", "Булвеста холдинг" и др. Инвестиционната програма на "Развитие" включва обновяване на инфраструктурата. От "Труд и капитал" заявиха, че ще строят нови хотели. Печалбата на "Булвеста" за 2002 г. е 57 519 лв. и изцяло отива във фонд "Резервен". Холдингът държи основно машиностроителни предприятия, чието производство ще се обновява, съобщиха от холдинга.
Малка част от холдингите все още не са провели общите си събрания или изобщо не са ги насрочили. Сред тях са "Асенова крепост холдинг" със седалище в Асеновград, "Родна земя холдинг", "АКБ корпорация", "Югоизточен холдинг" в Нова Загора, "Холдинг Нов век" и "Гарант инвест холдинг".

ХОЛДИНГИ, КОИТО ПЛАЩАТ ДИВИДЕНТИ

ХолдингДивидент преди облагане (в лв.)
"Албена инвест холдинг"-София - 0,15
"Акционер фаворит-София" - 0,094
"Доверие обединен холдинг"-София - 0,941
"Северкооп Гъмза холдинг"-София - 0,12
"Кооперация Съединение"-Пловдив - 0,0166
"Холдинг Варна А"-Варна - 0,10
"Петрол холдинг груп"-София - 0,20
"Булгар чех инвест холдинг"-София - 0,10
"Пълдинг холдинг"-Пловдив - 0,10


ХОЛДИНГИ, КОИТО НЕ ДАВАТ ДИВИДЕНТИ

Булвеста холдинг - София
Български транспортен холдинг - Пловдив
Българска холдингова компания- София
Възраждане 26 холдинг - Сливница
Екоинвест холдинг - София
Индустриален холдинг България - София
Индустриален капитал холдинг - София
Континентал холдинг - Перник
Мел инвест холдинг - Сливен
Ем Джи Елит холдинг - София
Екип 98 холдинг - София
Корпорация Развитие - София
Руен холдинг - Кюстендил
Стройинвест холдинг - София
Индустриална холдингова компания - София
Холдинг кооп-юг - София
Холдинг "Света София" - София
"ЮТЕКС" холдинг - София
Холдингово дружество "Пътища" - София
Труд и капитал холдинг - София
Орел инвест холдинг - София
Комхолдинг - Димитровград
Холдингово дружество "Дунав" - Враца
Черноморски холдинг - Бургас
Никотиана БТ холдинг - София
Армейски холдинг - София
Слънчев бряг холдинг - Слънчев бряг
Добруджа холдинг - Добрич
Зенит агрохолдинг - София
Изотсервиз холдинг - София
27908
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД