:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 247
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Данъчни подготвят масови проверки по обменните бюра

До 20% отклонение от курса на БНБ ще могат да правят сарафите
Служители на "Оперативен контрол" на Главна данъчна дирекция започват масови проверки по чейнджбюрата след 1 февруари. Причината е новата наредба на финансовото министерство, която е поредният опит да се ограничат измамите на сарафите. Наредбата влиза в сила от 1 февруари. Обменните бюра ще имат едномесечен гратисен период, за да приведат работата си по новите изисквания. Данъчните ще извършват масирани проверки по курортите, където почиват чужденци. Ако в чейнджбюрото не са въведени новите изисквания, служителите ще налагат солени глоби - най-тежката е затваряне на бюрото. Паричните глоби са регламентирани във валутния закон - от 5000 до 20 000 лв. за физически лица и от 20 000 до 50 000 за юридически.

Курсовете, по които търгуват чейнджбюрата, ще могат да се отклоняват до 20% от курса на БНБ. В момента един от най-употребяваните трикове от сарафите е да изписват курсове от 1,195 лв. за евро вместо фиксинга на БНБ - 1,95 лв. за евро. Досега сарафите свободно определяха курса, по който купуват и продават. Ако курсът се отклоняваше с повече от 10% от този на централната банка, клиентът трябваше да подпише договор, че е уведомен за отклонението и го приема.

Правителството ще разгледа през април законопроект за заложните къщи, който ще бъде внесен от финансовото министерство. Проектът е разработен от Комисията за финансов надзор (КФН) и предвижда да се налагат строги санкции на търговци, които продават крадени вещи в заложните къщи. Създаването на такъв закон се обсъждаше още през лятото на миналата година. Министерството на икономиката и Комисията за защита на потребителите ще следят спазването на изискванията на закона. В работната група, която го подготви, участват експерти от финансовото министерство, БНБ, Бюрото за финансово разузнаване, Главна данъчна дирекция и МВР. Според експерти целта на закона е да се наложи по-строг контрол върху заложните къщи. Ако кабинетът одобри законопроекта, къщите ще се вписват в специален регистър във финансовото министерство.
1
1226
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
04 Януари 2005 11:02
Ще ги хванат за шулшека! Пладнешките разбойници изкрадаха маса пари от туристите, че на всичко отгоре и ги поступваха гостопприемно. Защо въпреки многото сигнали едва сега се вземат някакви мерки?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД