:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 170
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Експерти предлагат да има гражданска квота в СЕМ

Медийният закон пак на ремонт

Няма да налагаме със силови действия промени в такава чувствителна сфера, успокоява Даниел Вълчев от НДСВ
Да започне обсъждането на нови промени в Закона за радио и телевизия, препоръчаха депутати на две медийни срещи в последните 2 дни. Първо членовете на комисията за борба с корупцията в парламента решиха да предложат това на медийната комисия. Това стана в четвъртък вечерта на среща с шефа на БНТ Кирил Гоцев и членовете на УС за договора с "Видео Интернешънъл".

Никой не се готви да прави нов медиен закон и да го наложи. По-скоро са нужни няколко опорни точки, които да бъдат обсъдени с експертите и нормативът да бъде подобрен, заяви пък вчера Даниел Вълчев от НДСВ на дискусия за нуждата от промени в медийната регулация. "Не бива да се очаква, че в края на мандата на едно управление ще има силови действия за налагане на промени в такава чувствителна сфера", добави той.

Повечето медийни експерти вчера се обединиха около идеята членовете на СЕМ да бъдат избирани с 2/3 от гласовете на депутатите, като гражданското общество задължително да има свое представителство сред надзорниците. Проф. Ивайло Знеполски лансира дори идеята директорите на обществените медии също да се избират от 2/3 от депутатите, но по предложение на премиера. Само така според него ще се знае кой носи отговорност. Частните медии отново лобираха да отпадне правото на БНТ да излъчва реклама.

Относно договора на БНТ с "ВИ" депутатите от "Антимафия" решиха, че той трябва да бъде обявен за нищожен, защото е подписан без одобрението на УС. По време на обсъждането в четвъртък стана ясно, че ако БНТ прекрати договорката, ще трябва да плати неустойка от 3 млн. лв. Фирмата се ангажирала да повиши с 15% рекламните приходи на Канал 1 през първата година и с още по 10% през вторите две. Кирил Гоцев обясни, че след срещата с УС в сряда от "ВИ" изразили готовност да обсъдят евентуални промени в клаузите.



МЕРКИ

Депутатите от "Антимафия" решиха да сезират за договора с "ВИ" Върховната касационна прокуратура, СЕМ и и медийната комисия. Стенограмата от закритото им заседание пък ще бъде предадено на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Вчера стана ясно, че по искане на Сметната палата Кирил Гоцев е предоставил договора с "ВИ" за проверка. След запознаване с документа, ще се прецени дали неговото съдържание е в правомощията на палатата да извърши одит.
3
758
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
14 Февруари 2004 09:11
Какво змийско сакце е наметнал Гоцев!
14 Февруари 2004 11:51
Стига с тези медийни закони! Кой как дойде да управлява, свой закон пише. То се знае, че който плаща, той поръчва музиката. Първо-трябва да има обществени медии и за тях-правила. Частните медии си имат своя политика. Свободата на словото изисква само морални рамки, каквито са предвидени в законите за всяко действие на физическо или на юридическо лице.
14 Февруари 2004 18:25
Ако искаха да има медиен закон, досега да са го гласували. Ама им е по-сгодно да няма.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД