:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Петканов: Законът за конфискацията ще вкара стотици милиони в бюджета

Според вътрешния министър ще можели да се вземат парите и имуществата на "Косьо Самоковеца и събратята му"
Ако законът за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност бъде приет и започне ефективно да се прилага, то в бюджета ще влязат стотици милиони левове. Това обяви вътрешният министър Георги Петканов в Кърджали.

Според него още нямало "черни" списъци на лицата, за които се подозира, че имат имущество, придобито по престъпен начин и с които ще започнат проверките при евентуално приемане на закона. Работата по изготвянето на такива списъци тепърва предстояла. "Аз знам или подозирам за някои, но списък не е изготвен", каза Петканов.

"Приеме ли се законът, парите на Косьо Самоковеца и събратята му по участ ще влязат в бюджета. По правилата на Наказателния процес сега не може да се отнеме имущество на покойник, тъй като той не може да носи наказателна отговорност", заяви още вътрешният министър. Ако обаче се приеме неговият проект нямало да има никакъв проблем да се изземва и имущество на мъртъвци.

Министърът посочи, че в Ирландия има сходен закон, приет и действащ от 1996 г. По него са разгледани 103 случая и в полза на държавата са изети пари и имущества за 50 млн. лири, а Ирландия е с два пъти по-малко население от България, обяви Петканов.

Според него причините за съпротивата спрямо приемането на законопроекта били 4. Това били непознаването на текстовете му, сложността му, консерватизмът на юристите и пряката заинтересованост на хора, които владеят и плащат на медии.

Преди два дни приемането на закона бе отложено от правителството. Според Петканов това станало, защото го нямало финансовия министър Милен Велчев, който трябвало да каже за финансовата обосновка на проекта.

Апартаментите, закупени от висши чиновници "по намалени цени", обаче не попадат под ударите на Закона "Петканов". Не е достатъчно един човек да бъде много богат, за да бъде доказан по тези текстове, обяви Петканов. Трябва да има доказателства за извършена от него престъпна дейност, за да се проверят доходите и произхода им, обясни той. На въпрос защо промените в закона за митингите, предложени от МВР и с които се забранява да се протестира с камиони се е препънал в нововремеца Емил Кошлуков Петканов отговори лаконично: "Този закон ще мине, въпреки Кошлуков".



ПОДКРЕПА

Според собствено социологическо проучване на МВР 93% от българите подкрепят такъв закон. На дискусия с водещи юристи, състояла се преди прословутата среща с интелектуалци, авторът на законопроекта успял да получи рамото и на най-резервираните. Творците пък предложили текстове в "светата инквизиция", атакуващи престъпления при приватизационни сделки. "Тогава със сигурност ще има много обвиняеми. Затова е нужно обаче парламентът да разшири законопроекта в приложното му поле", заяви министърът.
15
880
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
13 Февруари 2004 22:45
Mechanizmite za zakonna konfiskacia gi ima i v momenta vuv zakona. Vseki drug zakon, koito protivorechi na konstituciata i na Hartata za pravata na choveka, shte vkara stotici "Petkanovci" v zatvora i shte ovutri budjeta sus "stotici milioni" s plashtane na obezshtetenia, zavadeni ot iskove sreshtu durjavata.

13 Февруари 2004 22:52
Брей най-после откриха откъде да напълнят бюджета. Дали пък и боксуващата ни съдебна система ще заработи?
14 Февруари 2004 00:28
Такъв закон няма да има или ако все пак "мине" то никога няма да се прилага, но не защото е противоконституционен или нарушава международни договори или е просто безсмислен и ненужен, а защото според такъв закон би трябвало да се конфискува цялото имущество на Петканов, което е натрупал от подкупи и крадене.
14 Февруари 2004 01:56
Даже и да се приеме такъв закон, той ще хване дребни риби, тези които не могат да си платят на съдиите. Т.е. пак мъглица и шум..............
14 Февруари 2004 02:13
А бе светло пиво, и я си пием светлото пиво но не съм чак толкова песимист колкото тебе ! Честно ! Ма един да хванат па макар и малък , все пак е нещо а ХИЧ по-добре ли е ????
Чудим ти се верно ти казвам , ако ти предложа едно светло и ти да ми откажеш значи срам ! Та така е и със законите , той нека да го предложи у парламенто и то ще си покаже ще ли е приет или не ! А че пари ще влязат си е сигурно , но по ме интересува през къде ще излязат ако влязат ! А ти и другите тук разни червено сини и незнам си какви цветове , говорите точно обратното на какво искате всъщност ! Ама карай хора сме , знаеме се !
14 Февруари 2004 07:11
Едвам се прибрах днеска.Изпи4их се от ба4кане.Сутринта ми се обажда коле6ката глИна Тодорова.Кани ме на 4ерно кафе но се оказа 4ерен петрол от Садам за БСП.Поради липса на варели Стани6ев ре6ил да използва неините глинени грунци за складиране на петрола-перхидрола...По4нахме наи напред с Симион за6тото тои ни обе6та ефтини даржавни апартаменти ако му заредиме пе6терата на СВ.Иван Рилски с петрол за дарварите в Рила.Натупкахме яко пе6терата с грунци от пертол.Оба4е сега не можеме да излезнем.Глина Тодорова се провре през дупката като св.Иван Рилски.Аз като и видех голите баджаци ме гепи една куродрувица и плокирах по средата на дупката като Садам.Ни напред ни назад.Тя по4на да ме дурпа за у6ите понеже си немам брада и коса като Садам.Усе6там 4е у6ите 6те ми станат като на принц 4арлз и я спрех.За казмет минава некаква груцка ескадрила от товарни камиони возе6ти елхи4ки за децата в Гурция.Абе нова година мина ама те се запасява за следва6тата.Италянската звезда Рунтавела Газелини 4о4олина склу4ила голема пору4ка с тези елхи4ки.Ре6ила да подменя 6и6арките на парламента.От този стра6ен 6ум на камионите хуя ми се упла6и и се скута зад мадите като Костов от журналистите.Помислиси 4е това са американските Хамери които го турсат като терорист.Така се измакнах от дупката на пе6терата.От там бурзаме да заредиме мазето на Петканов.Тои ни обеста като вкара новия закон и конфискува хотела на Самоковеца да ми го продаде като даржавна собственост за 1$ като кремиковци.Самоковеца бил забогател незаконо.Прествятелиси...продавал картофите не миени с глината за да са по те6ки и на кого...не на руснаците а на на6те братя от ЕЦ.Стани6ев прати некакув отбор мотористи да ни откарат по бурзо при неговия склад над гаражите на Надето.Гледам и немога да повервам.В един варел набутал министара Свинаров и иска да го пра6та за Израел като свинска мас.Некакув у4ен открил 4е с свинска мас 6те спират терористите по реисовете.Абе викам ти луд ли си ...това е министаро на армията.А тои...каква армия тоя нерез я направи на ко4ина...Гледаи 4е немат хартия и на ов4а кожа са нарисували топогравската карта на Ирак.Там кадето е дупката на овцата се намира Бг баталиона.Аз си помислих 4е тая ов4а карта е на хан Аспарух-не разузнава4а тои и без карта се оправя.Вси4кото това ви го пи6а да видите с какув хамалски труд сум полу4ил ефтин даржавен апартамент и хотела на Самоковеца.Да не си мислите 4е и аз сум превилигирован кацеларски плух.Незнам дали да се обада на Генова 4е хуя ми от страх и ба4кане никакув го нема?За нея като 4уе става веднага.....
14 Февруари 2004 10:03
много се радвам на подобен закон, само Петканов да си легализира парите по -барзо!

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
14 Февруари 2004 11:59
И по сега действащите закони незаконно придобитото имущество и пари могат да бъдат отнемани в полза на държавата. Но никой не прилага законите. Така ще стане и с този. Пуснаха духа от бутилката и сега е трудно той да бъде върнат обратно. Многото пари, които се намират в малко хора, са готови на невероятни престъпления.
14 Февруари 2004 12:12
Чакаме такъв закон петнайсетина години, а и сега не ми се вярва да бъде приет. Че нали той ще удари първо гласуващите го!
14 Февруари 2004 14:03
Това е поредната демагогия!Всеки закон е мъртав, когато правоприлагащите са некадърници, както е сега.първо трябва да се изчистят бандюгите от МВР, Прокуратура, Съд и тогава такъв закон може до някъде да сложи ред в държавата.такова прочистване на горните институции може да стане за срок от десетина години.Всичко друго е ала бала.Театро за наивници.
14 Февруари 2004 17:40
Публ. обсъждане и референдум за това законче
На този етап дори заглавието му дори е сбъркано, за текстовете нищо не знаем, върнали го, че не бил финансово обезпечен… Абе, ще го “обезпечат” – обезопасят, по-точно и ще го повлачат колкото е нужно… ако въобще се пръкне нещо накрая.

Но при едно публично обсъждане и един реферердум ще си дойдат на място и заглавието и текстовете. Ако е истинско обсъждане, де и референдум.
А има нелош опит и в Сърбия - където формулировката е не "от престъпна", не само "от незаконна", не само "недоказан произход", ами "придобита чрез злоупотреба с властта". Защото тези на власт /когато са извън контрола на обществото/ си приемат закони, чрез които да крадат и.. са съучастници на в аванс оневинените престъпници. Или с други думи, в неправова държава са допустими закони с обратна сила - защото преди тях законите не са закони, а произвол на управляващите против обществото.

То преди и СДС размахваше такива проектчета, пък нищо не снесоха. А видяхме и блъфа срещу кредитните милионери – 300 или колко следствия “имало”…

Тук http://freeinf.tripod.com има още

15 Февруари 2004 02:33
Професора по финансово право с очи- цвят на храчка такава идея от него мога да възприема като много, ама, много черен хумор.Продължават да се гаврят с нас....
15 Февруари 2004 13:08
Признавам , че порчетох заглавието само. А защо Панаьотов само в хазната , няма ли да влезят и в пандиза? Не беше ли достатъчно , вече 15 години време , да влезе някой от бизнес и финансовите барони в пандиза , наред с конфискацията? От заглавието се разбира , че още в зародиш , законът е ЯЛОВ!!!!

Idem per idem...
15 Февруари 2004 18:21
V USA takav zakon ima i raboti. Sled dokazano prestaplenie - naprimer - raazprostraniavane na droga - se prilaga palna finansova konfiskacia i avtomatichen targ za dvijimo i nedvijimo imushtestvo - liceto se pribira
v pandelata i izliza navan sled sroka na prisadata gol kat pushka. V sashtoto vreme sada i danachnite razsledvat prihodite na blizki i rodnini do dupka.Tova
koeto e uspial da skrie chrez treti lica, mu go pribirat chrez tiah po sashtia nachin ili po-kasno po sashtia nachin, kogato tiah gi priberat na toplo. Razbira se
tova e v obshtite sluchai i izkluchenia ima kato navsiakade. Ta takav zakon e nujen. I drebnite ribi shte namaleiat riazko, kato znaiat, che posle shte sa
goli kat pushki, a ako ne go proumeiat - v darjavnia bujet shte e dobre doshlo i za baba i za diado i za koi triabva. Kolkoto do golemite ribi - te bez malkite sa malki sashto. Ta shte im e po-trudno da si pluvat, kato im se pourejat perkite.
Takav zakon shte e dobra i sitna mreja za prestapnici ot vsiakakav kalibar.
Razbira se v USA, tozi zakon e podkrepen ot oshte niakolko pravila i zakoni.
Naprimer prestapnia Ti bos ne bi mogal da Te kompensira sled izlizaneto Ti ot zatvora, zashtoto togava si pod lupa - ot policia, danachni, ne mojesh da stanesh pak bogat s krediti, zashtoto ne Ti davat takiva, a i v povecheto sluchai si ``izpial`` vsichko v zatvora (gladen i zatvoren pee nai-mnogo i nai-dobre),
taka che Bossa Ti Te e zabravil ili Te chaka za da Ti sveti masloto. V USA obache
ne barkat tezi neshta s politikata i jurnalistikata ili pone ne v tolkova goliama stepen, kolkoto e tova v BG sega. Sadii, politici i jurnalisti paziat distancia i
ot tam korupciata e v po-malki razmeri i lesno se prihvashta - drebnite ribi si kazvat vsichko i do edrite i korumpiranite se stiga lesno. Ta filmite sa edno - jivota drugo. Demokraciata s iasni pravila e edno, a krivorazbranata savsem drugo. Rano ili kasno v BG shte stane po-trudno za prestapnicite da si veiat bairacite, a za korumpiranite da lapat i da ne sa prestapnici sashto. Dano
stane po-barzo...
16 Февруари 2004 01:52
american dream
hä hä hä

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД