:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Корнезов зове Симеон да се откаже от имоти и земи

БСП внесе закона за спиране на реституционните сделки на премиера, СДС може да го подкрепи
Снимка: Александър Михайлов
От тази трибуна и от тази сграда се обръщам към Симеон Сакскобургготски и го призовавам публично да се откаже от всякакви претенции върху българска земя и имоти в България - претенции спрямо нас, българските граждани. Това заяви в парламента зам.-шефът на Народното събрание от БСП Любен Корнезов. Според него това е единственото достойно поведение от морална, политическа и юридическа гледна точка.

Корнезов внесе в деловодството на парламента проектозакон на БСП за мораториум върху царските имоти. Ако той бъде приет, върнатите на Симеон имоти няма да могат да се продават, дават под наем, подаряват и ипотекират. Ще бъде спряна и търговската експлоатация на гори, земи и ливади върху възстановени вече царски имоти, както и връщането на останалите имоти, за които премиерът претендира да са негови. Според проекта собствеността на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и техните наследници ще се уреди със специален закон.

"Не може да допуснем облагодетелстване на кобургската династия за сметка на българския народ", каза Корнезов. В мотивите за закона на левите се казва, че тъй като със закон от декември 1947 г. се обявяват за държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и техните наследници, а после Конституционният съд обявява закона за противокоституционен, това означава, че именно парламентът трябва да регулира със закон тези правоотношения.

Зам.-шефката на СДС Екатерина Михайлова заяви, че въпросът е спорен юридически, но от морална и политическа гледна точка трябва да има моратуриум. Според нея в момента Симеон е български гражданин, а не престолонаследник и имотите, за които претендира, са били на монархическата институция, т.е. на държавата, а не на лицето Саксккобургготски. "Въпреки юридическите забележки към закона, той трябва да се подкрепи", каза Михайлова.

Зам.-шефът на ПГ на НДСВ Константин Пенчев пък заяви, че е против съзъдаването на закон за един човек.

В същото време в парламента лидерът на НС БЗНС Яне Янев обяви, че следващата седмица ОБТ и НС БЗНС ще дадат на Върховната касационна прокуратура допълнителни документи във връзка с царските имоти.

Междувременно бе констатиран напредък по жалбата на Цветанка и Тодор Хаджибоневи срещу реституцията на "Врана", внесена на 23 януари в столичния градски съд. Вчера - 21 дни по-късно, общината е изпратила цялата преписка по връщането в съда. Срокът бе 3 дни. Но е налице друг проблем - Хаджибоневи не платили държавна такса и затова пак не е даден ход на жалбата им, съобщиха от съда.

В случая таксата трябва да се определи от съда, заяви адвокатът на Хаджибоневи Атанас Железчев. След като сумата стане ясна, ищците ще я платят.
16
818
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
13 Февруари 2004 21:10
Нали вие върнахте Симеон в България и подкрепихте кабинета му с ваши министри? Сега гледате да изкопчите дивиденти от тези популистки изцепки.
13 Февруари 2004 22:56
През 98-ма се биха в гърдите, че връщайки личните имоти на царя , възстановяват една историческа несправедливост. Ама тогава още не се знаеше, че той ще се върне и ще им обърка сметките.
Много бързо забравиха това.
13 Февруари 2004 23:25
АБЕ,
НАЛИ ГН. КОБУР ГОТСТКИ СЕ БЕШЕ ОТКАЗАЛ САМ ОТ ИМОТИТЕ СИ И ИМАЛО НЯКАКЪВ ДОКУМЕНТ....
НАЛИ...
ТОИ ДАЛИ СИ ГО ПАЗИ, ТА ДА ИМ ГО НАТРИЕ В МУТРИТЕ НА ТИЯ ДЕТО САМИ МУ НАТИКАХА ИМОТИ, A?
14 Февруари 2004 01:12
carot da hodi da si gleda imotite v pari, aman ot tazi dinastiq, gledat samo da skubqt darzavata
14 Февруари 2004 01:46
КОРНЕЗОВ и БСП не са прави!
Правилното е да искат мораториум НЕ върху всички реституирани имоти на бившето царско семейство, а САМО върху оспорените ! Върху БЕЗСПОРНО личните имоти на бившето царско семейство НЕ трябва да се налагат ограничения върху собствениците им за разпореждане с тях !!!
НО са прави тези, които приканват "Царя" да постъпи "царски"- Симеон Кобулгготски САМ да се САМОограничи в разпоредителните действия със ОСПОРЕНИТЕ имоти!- до влизането в законна сила на съдебното решение за тях!!! Ако го направи- аз ще го поздравя лично! Въпреки, че не съм фен на Монархията и на персоната Симеон Кобургготски, в частност!
14 Февруари 2004 02:04
Поздравления към Корнезов........... Подкрепям мораториума. Искам Симеон да влезе в списъка на чакащите общински жилища както много българи. Ама преди това да поживее в некоя оборотна панелка и да походи по гишетата и разните чантаджии да подава документи. А вие кво направихте. Още не дошъл и хоп цар. Потом горичка, дворец, резиденцийка.............брях ти демокрацията........
14 Февруари 2004 07:15
Корнезов да не плаче за някакви си имоти на Царя, а да ревне за България! Щото и той има дял за това нейно окаяно дередже! И то съществен.
15 Февруари 2004 06:17
Хайде да не се одумваме един друг, а дружно да хванем сопите и да сложим на мястото им тези дето толкова години ни прецакват!!!
15 Февруари 2004 07:29
АЗ ПА , ЗОВА КОРНЕЗОВ ДА СЕ ГРъМНЕ!!!
15 Февруари 2004 12:22
...ИЛИ ОБЕСИ
15 Февруари 2004 12:25
Хи, хи, хи - да се откажел?! Баница отказва ли се? Не луд ял, луд дал!
15 Февруари 2004 13:22
Корнезов - поредното недоразумение вляво, опитващо се да пробутва евтин популизъм. Досущ като другарчетата си Яне Янев и Кръстьо Петков.
БСП се опитва да отвлече общественото внимание от собствените си посрано-петролни гащи.
15 Февруари 2004 13:45
Значи е по-добре партиите да не правят нищо, тъй като ще бъдат обвинени, че се опитват да отклонят вниманието от някакви други неясни далавери, тъй ли? Тогава пък ще ревете, че нищо не правят. Абе аз предлагам още 2-3 мандата на Саймън Сез, тогава съвсем няма да знаете какви ги говорите.
15 Февруари 2004 18:46
Права сте PICKWICK, видно от форума e как българинът издивява...
15 Февруари 2004 19:02
Ако оставим настрана политическите или републиканско-монархически пристрастия на един или друг, то мнението на параграфа ми стои най-добре. Издържано е юридически! За безспорно притежаваната собственост подкрепена със съответни документи не може да се поставя въпрос. Негово си е, редно е да си го притежава и управлява. Дали ще го дарява също си е негов проблем и това не може да се решава от сульо или пульо. За спорните имоти следва да има съдебно решение. Тук не знам къде може да сложим решението на Конституционния съд за царските имоти и доколко това решение не влиза в противоречие с липсата или наличието на документи за собственост. Съдебното разглеждане на въпроса е единственото и Корнезов не е никакъв, за да дава готови рецепти, още повече, че няма и кой да ги изпълнява. Ако имам нотариален акт или документ доказващи правото ми на собственост ще се откажа, щото на Корнезов му било кеф !?! Как ли пък не! Тези рефлекси за национализация и експроприация мислех, че са останали при плетените терлици на Тошо и проядената от молци униформа на Джуров, но види се при някой хора е до гроб...
16 Февруари 2004 13:19
Да се откаже от имотите ли? Как ли пък не! Той нали затова дойде.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД