:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Ако предоговаряме сроковете за АЕЦ, губим членството през 2007 г.

Еврочиновник: Внимавайте вие да не забавите Румъния за ЕС

В глава 31 "Разни" можем само да фиксираме финансовите параметри
Ако някое ваше правителство реши да отвори отново глава "Енергетика", за да предоговори сроковете за закриване на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй", може да стане така, че вие да предизвикате страхове в Румъния, че ще забавите членството им в ЕС след 2007 г. Това каза Матиас Руте, директор в Европейската комисия, отговарящ за преговорите с България и Румъния и за кандидатурата на Турция.

На въпрос "Сериозен ли сте, като казвате това", Руте отговори: "Не мога да предвиждам бъдещето, но има такава възможност". Той припомни, че досега не е имало случай преговаряща страна да е поискала да отвори затворена глава.

Според еврочиновника България е поела задължение да затвори блоковете 3 и 4 през 2006 г. и това е било фиксирано в глава "Енергетика". Скоро след това ЕС прие за "цел" членството ни през 2007 г. "Нищо не е договорено, преди всичко да е договорено", припомни Руте основният принцип на преговорите.

Не е възможно сроковете за извеждане от експлоатация на 3-и и 4-и блок да се предоговорят в глава 31 - "Разни", в нея могат само да се доуточнят финансовите условия по закриването на мощностите, по които предстоят преговори, каза Руте. Идеята за търсене на по-добри условия за двата блока бе изразена завчера от президента Георги Първанов.

На въпрос на "Сега" какво става с резултатите от партньорската проверка и нима не може на тяхна основа да се предоговорят сроковете, Руте каза, че те ще бъдат готови през март, и след това кабинетът е свободен да решава, включително и дали да отложи членството за след 2007 г.

Еврочиновникът каза също, че преговорите с България и Румъния били по-лесни, защото с 10-те Евросъюзът е водил спорове за методологията, а сега тези принципи просто се прилагали според конкретните ситуации в двете страни.



СМЕТКИ

Матиас Руте уточни, че за блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" до 2009 г. ЕС е заделил 550 млн. евро. От тях 240 ще бъдат похарчени преди членството. Тези цифри не са дошли случайно, те са на основата на експертна оценка на техническите фактори и на социалните последици. Така Руте отговори на въпрос, в който бе помолен да коментира казаното от министър Милко Ковачев завчера. Ковачев заяви, че не знае как ЕС е достигнал до тези числа и предполага, че сумата е такава, защото с такива пари в момента разполага ЕК. Докладът с оценката ще бъде предоставен на българското правителство и на негова основа може да се водят разговори, увери Руте.
23
678
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
13 Февруари 2004 22:14
nie sme lesni no koga evropa shte zapochne zakrivaneto na neinite reaktori.zamiata e kragla i evropeiskia mir struva li si mutiraneto na choveshkia vid, zaradi niakakvi si avtomobilcheta, korabcheta i samoletcheta
13 Февруари 2004 22:50
Evropeiskia suiz da vnimava da ne go polaziat bulgarski virusi i hakeri

14 Февруари 2004 02:17
Във вчерашна статия по повод изказване на Първанов, казах, че той демагогства. Настоящата, само го потвърждава. Първанов НЕ е умен политик. Не му е там мястото.........
14 Февруари 2004 10:31
Прав е Светло пиво. Първанов е пернишка печка, плитък демагог и популист. Спечели изборите не заради лични качества, а защото хората искаха напук да махнат мазния Петър Стоянов. Отвратително е да гледаш как Първанов се изказва за щяло и нещяло все с популистки инициативи - дайте да предоговорим за АЕЦ, дайте референдум за Европа. Референдум се прави, когато има някакъв спор. ДАли България да влиза в ЕС няма спор. Освен, ако това е тайното желание на ПЪрванов и проруската БСП.
14 Февруари 2004 12:18
Като ви изберат за президенти, ще се изказвате ясно и точно по въпросите, а ние ще пишем във форума против вас!
14 Февруари 2004 13:59
Даа, Цветлото пиво е много близко до президенството
14 Февруари 2004 20:02
Дааа, след дъжд качулка са казали старите хора. Нашите мъдри преговарящи прецакаха работата със сроковете, а сега вече ще търсим вратички. Интересно дали Първанов е научил от медиите какви срокове се договарят или е знаел предварително (все пак е Президент) и сега си прави евтина реклама.
15 Февруари 2004 01:29
Договорилите затварянето на АЕЦ - НА ДРЪВНИКА!!!.....
15 Февруари 2004 01:42
Шоп-ен казваш на дръвника тия дето са подписале договора за АЕЦА - този по-долния ли имаш предвид ?!?!? Само питам ?!?!


Меморандум между Европейската комисия и правителството на България

По повод срещата между г-н Иван Костов, министър-председател на Република България, и г-н Гюнтер Ферхойген, член на Европейската Комисия, отговарящ за разширяването, двете страни стигнаха до следното разбиране по въпроса за затваряне и извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ Козлодуй, елементите на което образуват едно неразделно цяло:

Българското правителство напълно подкрепя заключенията на Европейския съвет в Кьолн относно значимостта на високите стандарти за ядрена безопасност в контекста на разширяването на ЕС.

Правителството се позовава и на Националната стратегия за развитие на енергийния сектор и енергийната ефективност до 2010 г., одобрена от Народното събрание през м март 1999 г., както и на решението на Народното събрание от 4 ноември 1999 г. Българското правителство се ангажира окончателно да затвори блокове 1-4 на АЕЦ Козлодуй в най-ранните възможни срокове.

В този контекст и въз основа на ангажирането на Европейската Комисия за предоставяне на финансова помощ, както е заявено по-долу, българското правителство се ангажира окончателно да затвори блокове 1 -2 на АЕЦ преди 2003 г.

В случай на актуализиране на енергийната стратегия, което ще бъде завършено през 2002 г., България ще вземе решение, съгласувано с Комисията и взимайки предвид Споразумението за ядрена безопасност и други релевантни фактори, за дати за окончателно затваряне на блокове 3 и 4, което ще стане преди сега предвидените дати за затваряне на блоковете, съответно 2008 г. и 2010 г. Позицията на Комисията е, че окончателното затваряне на тези блокове ще стане най-късно през 2006 г.

Правителството на България ще предприеме подходящите мерки, за да може тези решения, както и ангажиментите на Комисията за предоставяне на помощ, да бъдат отразени в енергийната политика и планиране на страната.

Комисията приветства тези решения на българското правителство, които тя вижда като знак за задълбочаване на усилията, насочени към европейската интеграция на България, и като отговор на условие за започване на преговори за присъединяване на България, заявено в 1999 Commission's Composite Paper, . Комисията също така счита, че тези дати за затваряне, описани по-горе, съответстват на реалистичния график за затваряне на блоковете, съобразен, по искане на ЕС, със Споразумението за ядрена безопасност.

Като се вземат предвид финансовите последици от ранното затваряне на блоковете, както и нуждата от конкурентен енергиен сектор, Комисията ще предложи многогодишен пакет за помощ за българския енергиен сектор, който включва:
(а) помощ под формата на грант от Програма ФАР от 200 млн. евро за периода 2000-2006 г. Осигуряването на втората половина от този грант ще бъде потвърдено от Комисията през 2002 г. в зависимост от потвърждаване на дати за окончателното затваряне на блокове З и 4.

Тази помощ под формата на грант може да включва:
- Изграждане на хранилище за съхранение на радиоактивни отпадъци;
- Други проекти, свързани с ядрената безопасност (вкл.извеждане от експлоатация);
- Взимане под внимание на социалните последици от затварянето;
- Мерки за подобряване на енергийната ефективност;
- Модернизация на електроенергийния подсектор;
- Проекти за междусистемно свързване на електроенергийните мрежи;
- Екологични проекти, свързани с конвенционалния енергиен сектор до степен, до която те не могат да бъдат финансирани от ISРА.

(б) Заем (Euratom) до 250 млн. евро за модернизация и безопасно усъвършенстване на работата на блокове 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй, който ще бъде подписан през 2000 г.
Комисията също ще поеме инициативата през 2000 г. да мобилизира международните финансови институции и други международни донори за предоставяне на допълнителни средства.

Горепосоченият финансов пакет оставя отворена възможността финансовата подкрепа за българския енергиен сектор да продължи и след 2006 г., в съответствие с действащите тогава финансови разпоредби.

София, 29 ноември 1999г.


За Република България За Европейската Комисия
Надежда Михайлова Гюнтер Ферхойген


© Copyright Mediapool

15 Февруари 2004 01:43
"...Референдум се прави, когато има някакъв спор. ДАли България да влиза в ЕС няма спор"...
.........................................
ГАЛИЛЕО,
Ти ЗАЩО, на какво основание, считаш, че НЯМА спор за влизането на България в ЕС ?!? Това, че партиите в България публично обявяват , че са ЗА влизане в ЕС- това нищо не означава и нищо не казва! Защото става въпрос ДАЛИ българите и България да влезат в ЕС, а не партиите!
ВСЪЩНОСТ, начинът да се разбере : дали има или няма спор по даден въпрос в Обществото, както и в чия полза Е спорът/ ако го има !?/ е точно РЕФЕРЕНДУМЪТ !!!
15 Февруари 2004 01:53
"...В случай на актуализиране на енергийната стратегия, което ще бъде завършено през 2002 г., България ще вземе решение, съгласувано с Комисията и взимайки предвид Споразумението за ядрена безопасност и други релевантни фактори, за дати за окончателно затваряне на блокове 3 и 4, което ще стане преди сега предвидените дати за затваряне на блоковете, съответно 2008 г. и 2010 г...."
......................................... ...............................
NEZNAESHT,
ДАЙ тук сега и ..."Споразумението за ядрена безопасност и други релевантни фактори"..
ИЗГЛЕЖДА, че там е "заровено кучето" ?! Ако въобще има "куче" ?!?

Редактирано от - paragraph39 на 15/2/2004 г/ 01:55:29

15 Февруари 2004 02:03
"...за дати за окончателно затваряне на блокове 3 и 4, което ще стане преди сега предвидените дати за затваряне на блоковете, съответно 2008 г. и 2010 г. ..."
......................................... ......................................... .......

ИЗЛИЗА, че някой- и то преди 29 ноември 1999 г.!- е решил и приел ОКОНЧАТЕЛНО годините 2008 и 2010 за затварянето на блокове 3-4 на АЕЦ "Козлудуй", което да стане "преди СЕГА предвидените дати" ?!?
Кой е този НЯКОЙ , на какво ОСНОВАНИЕ и ЗАЩО е решил, и какво е това решение /постановление, наредба, Меморандум ...?!?/

Редактирано от - paragraph39 на 15/2/2004 г/ 02:05:14

15 Февруари 2004 02:15
Параграфе , здрасти - незнам дали ще ти намеря точно това което искаш но и това по-долу ти стига за да разбереш че и да се дърпаш пак ще стане това което сме почнале , говоря като БГевропеец ! Европата е едната страна , другата сме ние ! Останалото са дребни детайли !

Преговори

България установява договорни отношения с Европейската общност през май 1990 г. чрез подписване на Спогодба за търговия, търговски и икономически отношения.
Споразумението се нарича Европейско и е споразумение от "трето поколение", тъй като предвижда по-висока степен на интеграция от други подобни споразумения за асоцииране, сключени от ЕС по-рано.
Споразумението за асоцииране на България с Европейската Общност (ЕО) е подписано на 8 март 1993 г. от г-н Любен Беров, министър-председател и министър на външните работи.
Паралелно със Споразумението за асоцииране е договорено и така нареченото Временно споразумение по търговията и свързаните с нея въпроси, между Европейската икономическа общност и Европейското обединение за въглища и стомана от една страна, и Република България от друга. Временното споразумение съдържа онези разпоредби от Споразумението за асоцииране, които определят търговско-икономическите отношения. За да се предотврати излишно забавяне на влизането в сила на онези разпоредби, които засягат създаването на зона за свободна търговия, страните се съгласяват да подпишат Временно споразумение, което да се прилага преди да е приключила процедурата по ратификация.
След приключване на ратификационните процедури Европейското споразумение за асоцииране влиза в сила на 01.02.1995 г. Целите на споразумението покриват следните области:

установяване на свободна търговия с индустриални стоки;
взаимни преференции при вноса на земеделски продукти;
постепенна либерализация на движението на капитали и работна сила;
предоставянето на услуги, както и развитието на политическия диалог.

До членството на България в ЕС Споразумението за асоцииране и свързаните с него документи са законовата база за отношенията между България и ЕС и изграждат институционалната рамка на тези отношения. Споразумението за асоцииране съдържа и необходимия механизъм за прилагане, управление и наблюдение на всички области на отношенията.
Молбата на България за членство в Съюза, подкрепена с единодушно решение на Народното събрание, е подадена на 16 декември 1995 г. Молбата е връчена на испанския външен министър Хавиер Солана.

Европейският съвет в Хелзинки (10-11 декември 1999 г.) взима решение за започване на преговори за присъединяване с България, Литва, Латвия, Словакия, Малта и Румъния.
Становището на Европейската комисия по молбата на България за членство, заедно с тези на останалите страни-кандидатки, е публикувано като част от План 2000 (Agenda 2000) на 16 юли 1997 г. Становището оценява доколко Република България, като страна-кандидатка за членство, е готова да започне преговори за присъединяване.
В План 2000 Европейската комисия формулира така наречената засилена предприсъединителна стратегия за подкрепа усилията на страните-кандидатки и приема документ, наречен "Партньорство за присъединяване". Целта е да се обединят в единна рамка всички видове и форми на техническо и финансово съдействие, да се мобилизират и използват по възможно най-ефикасния начин всички съществуващи и бъдещи ресурси и механизми на Общността за подготовката на отделните кандидати. В документа се отбелязват приоритетните действия в краткосрочен и дългосрочен план, които страната-кандидатка трябва да предприеме, за да изпълни критериите за членство, като по този начин се определят и сферите, в които да се концентрира финансовата и техническа помощ на ЕС.
Преговорите са официално открити на първото заседание на Междуправителствената конференция за присъединяване на България към ЕС на 15 февруари 2000 г. на ниво министри на външните работи.

Преговорите за членство на България в ЕС покриват приемането от страната на действащите и потенциалните права и задължения, свързани със системата на Съюза и институционалната рамка, познати като "acquis" на Съюза.

"Аcquis" включва:

Съдържанието, принципите и политическите цели на Договорите;
Законодателство, прието съобразно Договорите и решенията на Европейския съд;
Изявления и резолюции, приети в рамките на Съюза;
Общи стратегии, съвместни действия, общи позиции, декларации, заключения и други актове в рамките на Общата външна политика и политика за сигурност;
Общи стратегии, съвместни действия, общи позиции, декларации, заключения и други актове в рамките на областите правосъдие и вътрешни работи;
Международни споразумения, сключени от Общността и тези, подписани между държавите членки по отношение на действия на Съюза.

Приемането от България на тези права и задължения, поради своята специфика, може да изисква технически уточнения и временни преходни мерки, които се уреждат в преговорния процес.

Преговорите се провеждат под формата на междуправителствени конференции на страните-членки на ЕС със страните-кандидатки. Преговорните сесии се провеждат на ниво министри или заместник-министри, т.е. постоянни представители за страните-членки и посланици или главни преговарящи за страните-кандидатки.

Организацията на преговорите на Междуправителствената конференция следва обичайната практика в двустранните преговори, при която всяка делегация има ръководител. За българската делегация ръководител е Министърът на външните работи на Република България, а за делегацията на страните членки на ЕС ръководител е Министърът на външните работи на страната, председателстваща ЕС. Преговорите се домакинстват от Ръководителя на делегацията на страните-членки на ЕС.

Всяка от страните по преговорите се придържа към точно дефинирана писмена позиция по време на срещите.
Подготовката на списък с приетите решения след срещите на ниво министри (ръководители на делегации) се изработва от Секретариата на Междуправителствената конференция и се одобрява официално на следваща среща.

България е внесла в Междуправителствената конференция по присъединяването на Република България към Европейския Съюз преговорни позиции по всички 30 глави от предстоящия договор за членство.
15 Февруари 2004 03:00
Параграфе , виж и това забележи и годините когато са подписвани от правителствата на БГ и че са преди да дойде Царя за да го плюваме сега !
А и така или иначе като искаме ЕС те си имат условията и ние ако искаме ще ги спазим и ще влезем или не и ще си стоим отвън ! Това е няма какво да му се мисли повече !

Глава “Енергетика” е една от комплексните в преговорите с ЕС. Обвързана е със съответното законодателство и с правила, разглеждани в рамките и на главите “Политика на конкуренцията”, “Промишлена политика”, “Околна среда”.

На практика преговорите по тази глава представляват преглед на съответствието на българското законодателство (и съответно неговото прилагане) със следните базови правни норми по acquis1:

Директива 96/92/ЕC (електроенергия)

Директива 98/30/ЕC (газ)

Решение 98/181/ЕC за прилагане на Договора за Енергийната харта

Директива 68/414/ЕЕC; 72/425/EEC; 98/93; 73/283/EEC и Решение 77/706/ЕЕC (гарантиране на петролните доставки)

Директива 94/22

Решение 1999/280/EC

Решение 1999/566/EC

Решение 3632/93/ECSC

Решение 341/94/ ECSC

Директива 90/547 (транзит - електричество)

Директива 91/296 (транзит - газ)

Директива 90/377

Директива 2001/77/ЕC

Директива 92/75/ЕC; Директива 94/2/ЕC; Директива 98/11/ЕC; Директива 96/57/ЕC; Директива 92/42/ЕC ; Директива 95/12/ЕC; Директива 95/13/ЕC; Директива 96/60; Директива 97/17

Регулация (Евроатом) 3227/76; 2130/93

Основните направления, по които се провеждат преговорите със страните кандидати, обхващат:

Обезпечаване на петролeн резерв

Либерализация на пазара на електричество и газ, както и транзит

Твърди горива

Енергийна ефективност и възстановяеми енергийни източници

Ядрена енергия и безопасност

15 Февруари 2004 08:42
NEZNAESHT,
Благодаря за труда ти, който си положил да постнеш туй-онуй!!!
Но НЕ ми върши работа- защото НЕ дава отговор на основния въпрос: Какво е съдържанието /правата и задълженията за страните -кандидатки, или пък само за България?!/ на "СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ЯДРЕНАТА БЕЗОПАСНОСТ", където било фиксирано /на какви основания?!/ , че България ще затвори 3 и 4 эблокове през 2008 и 2010 г. ?!? И основният въпрос , който следва: кой и ЗАЩО е подписал това Споразумение /преди 29.11.1999 г./.
А ако това "Споразумение за ядрената безопасност" важи за ВСИЧКИ страни-кандидатки за членове на ЕС- защо то НЕ се прилага спрямо Финландия, а се прилага спрямо България?!?
И друго: знаят ли европейските данъкоплатци, че ЕС дава стотици милиони долари БЕЗВЪЗМЕЗДНО на България, за да затвори тя една своя БЕЗОПАСНА /според ядрените експерти!/ атомна електроцентрала?!? След като е ОЧЕВИДНО , че НЯМА основателни /технически!/ причини да бъдат затворени 1-4 блокове на българската АЕЦ, не са ли тези стотици милиони долари пари на европейските данъкоплатци "хвърлени на вятъра"от някой еврочиновник- заради някакви задкулисни и неясни нечии интереси?!? Няма ли кой да постави в Европарламента този ПРОБЛЕМ по този начин и с тази гледна точка?!?
САМО ПИТАМ !НЕ ПИПАМ !!!

Редактирано от - paragraph39 на 15/2/2004 г/ 08:46:23

15 Февруари 2004 10:13
Здрасти Параграфе , няма лошо брат ! Виж какво ти намерих може и да се убедиш че това което става сега не е от идването на Симеон а от 1997 насам ! Та за мене е интересно да се проследи развитието на нещата а не само сега какво става ! Нали знаеш причини и после последствия ! Та така, има го и на други езици та си избери , аз съм ти го пуснал на френски ! Бе разгледай ще ти е интересна страницата има какво да се прочете , верно ! Е поне ще си във час за да пишеш по -обективни неща за всичко !

Натиснете тук
А виж и тука какво е подписано 1999 година , и е официален документ !
Ще намериш във Анекса какво пише за АЕЦа !

Натиснете тук

Редактирано от - nesnaecht на 15/2/2004 г/ 14:53:46

15 Февруари 2004 12:05
NEZNAESHT,
Абе, бирата си си я заслужил вече!!!
Но...
Пърният ти линк /горният/ НЕ ми се отваря!!!
Вторият НЕ ми предлага English-версия, за да мога да ползвам, макар и скромните ми познания !!!
ЖАЛКО ! А съм наистина ПЕТИМЕН да направя едно "разследване" на тази, според вен , УМИШЛЕНО заплетена история! На базата на досегашната ми обща информация и информираност, и по пътя на логиката, аз съм стигнал до извода, че ВИНА имат и двете Правителства- това- до 2001 г. и това -след 2001 г. ! Първото НЕ си е свършило работата както трябва/не знам по каква примчина/! А второто се е възползвало/ то си знае с какви цели?!/, като оправдание, от лошо свършената работа на първото!!!
Може и да греша- но това е поради липса на АВТЕНТИЧНА информация?!
Ако можеш- опитай пак да ми подадеш нужната информация!
Бирата- от мен !!!
15 Февруари 2004 12:27
Който продължава да твърди, че правителството наистина води страната ни към по-добро нека вземе предвид факта, че е нелепо да се договориш с някого едно, а после да искаш да преговаряш отново, защото си подложен на натиск. Тези неща се предвиждат овреме. Така или иначе, предпочитам главата "Енергетика" да бъде отворена отново, тъй като засяга по-голямата част от българите, а парите, които европейската комисия отпуска незнам точно как си въобразява, че ще тушират ефекта от затварянето им. Самият факт, че се отделят пари за туширане на ефекта означава, че ефект ще има за тези, които твърдяха, че няма да има никакъв проблем при затварянето на реакторите.
15 Февруари 2004 14:57
Параграфе оправих ги на англииски, иди пак да ги видиш ! Ще намериш наистина доста неща по всичките глави и све що и свързано със главите тиквите и чесновия лук ! Вервай , а за бирата винаги има място !
16 Февруари 2004 03:43
NEZNAESHT,
По нищо не се разбира или подразбира, че Правителството на България е било ДЛЪЖНО да подпише през 2002 г. Споразумение за затваряне на 3-4 блокове на АЕЦ-а !!!
Освен това, поставено е ИКОНОМИЧЕСКО , а не "техническо условие да безопасност", като основание за занварянето на 3-4 блокове: изискващото се ниво та блезопасност да бъде възможно за постигане при ПРИЕМЛИВА ЦЕНА /парична стойност/!!! Свързва се с предвидени он ЕС средства за тази цел!
НО, НАЛИ, /ако това потвърди и "Партньорската проверка" ?!/ ВЕЧЕ Е ДОКАЗАНА БЕДОПАСНОСТТА СЕГА НА 3-4 БЛОКОВЕ НА АЕЦ-а?!? ЗНАЧИ, НЯМА ПРИЧИНИ СЕГА ТЕ ДА БЪДАТ ЗАТВАРЯНИ !!! Освен ако Правителството на България /през 2002 г.!!!/се е САМОАНГАЖИРАЛО да ги затвори! Без техническа причина, при това!!!
......................................... ................................
СПРАВКА /извадки за България и АЕЦ "Козлудуй"/:
.....................
Agreement to close non-upgradable units in Lithuania, Slovakia and Bulgaria
......................................... .......................................
Three of the candidate countries, Bulgaria, Lithuania and Slovakia, have undertaken to decommission nuclear power units which were considered not to be upgradable at a reasonable cost.
......................................... ...................................
In Bulgaria, Kozloduy units 1 and 2 will be closed before 2003. The decision on closure dates for units 3 and 4 will be taken in 2002 in agreement with the Commission.
......................................... ....................................
Short term urgent safety improvements to the reactors that will have to be closed down. These concern the need to maintain safety levels in Iglnalina unit 2 and Kozloduy units 3 and 4 in particular, whilst awaiting their closure. No Community assistance will be considered for projects which could contribute to prolonging the operation of these reactors beyond the provisions of the agreed closure commitments.
......................................... .........................................
With regard to other nuclear safety questions, some of the nuclear reactors are either of Soviet or Western design and can be upgraded to acceptable safety levels. These consist of the Kozloduy units 5 and 6 in Bulgaria
......................................... ...................................
Short term urgent safety improvements to the reactors that will have to be closed down. These concern the need to maintain safety levels in Iglnalina unit 2 and Kozloduy units 3 and 4 in particular, whilst awaiting their closure. No Community assistance will be considered for projects which could contribute to prolonging the operation of these reactors beyond the provisions of the agreed closure commitments


Редактирано от - paragraph39 на 16/2/2004 г/ 03:44:48

16 Февруари 2004 10:38
Руте да си мери приказките. Не може да се заплашва и притиска правителство на суверена страна. А що се отнася до румъния тя не бърза колкото нас, защо ли?! може би държи да влезе в европа не в срок, а с дигната глава.
16 Февруари 2004 12:28
FILIPO,
НЕ са виновни европейските чиновници, че нашите СЕ ПРОДАВАТ и продават България ! Те и европейските чиновници , в случая с АЕЦ-а ни , служат /и са се продали/ на "господарите" им зад кулисите- едрият капитал и големите транснационални корпорации в областта на едрената енергетика! Но, виж, стигна се до там, че швед-а НЕ българин!- ДНЕС ще поставя за разглеждане въпроса за УДЪЛЖАВАНЕ срока на еексплоатация на 3-4 блокове на АЕЦ-а ни!!! Ти к`во му казваш на това?!?
16 Февруари 2004 12:47
"Референдум се прави, когато има някакъв спор."
Галилео, това пък откъде го измисли?
*
Във ВСИЧКИ кандидатки за ЕС без Кипър беше проведен рефендум за приемане в ЕС. В някои от тях резултатите бяха над 90% "за". Имало ли е спор?
*
А после предполагам ще се изкараш първи демократ. Демократ се става с демократично мислене.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД