:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 180
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Готвим споразумения с Белгия и Англия за пращане на медицински кадри

Пускат ни да работим в ЕС най-рано през 2009 г.

Възможно е забраната да остане и до 7 г. след приемането ни
Снимка: Велислав Николов
Българите ще могат да работят в държавите от ЕС най-рано през 2009 г., обяви вчера главният преговарящ Меглена Кунева по повод откриването на глава "Свободно движение на хора".

ЕС налага минимум 2-годишен "преходен период" след приемането на всяка нова държава, в рамките на който нейните граждани нямат право да работят на територията на съюза. След изтичането на тези 2 години ще се вземе решение дали ограниченията да бъдат продължени, като те не могат да бъдат прилагани за повече от общо 7 години, припомни Кунева.

Най-оптимистичният вариант за България - забраните да паднат през 2009 г., ще се реализира, ако тя стане фактически член на ЕС през 2007 г., както е планирано, и ако ЕС реши да не удължава ограниченията след първите 2 години. В противен случай забраната за достъп на наши работници в ЕС може да остане и до 2014 г.

Докато не бъдем приети в ЕС и не минат преходните периоди, българи законно могат да работят в Евросъюза само въз основа на двустранни споразумения. Такова засега имаме само с Германия. От социалното министерство вчера съобщиха, че се подготвят споразумения за обмен на работна ръка с Испания и Португалия. С Белгия и Великобритания пък щяло да се договори изпращането на български медицински кадри.

Ако до края на година започнем преговори по всичките 29 глави, ще се изравним с останалите страни-кандидатки, обясни Кунева. Дали обаче ще започнат преговори по последните 3 глави, които ни остават, зависи от Еврокомисията. На този етап единствено България и Румъния не са отворили всички глави.
614
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД